Video: Nové cyklopruhy na vlastní oči

Publikováno: 05. září. 2008, 1 min. čtení
Aktualizováno: 16. ledna. 2021

Tak máme v širším centru Prahy konečně další cyklopruhy – a to hned na dvou úsecích. Shodou náhod vznikly oba přibližně ve stejnou dobu, i když každý úplně jinak. Navázání Rohanského nábřeží na Voctářovu ulici je první dokončenou novostavbou, která v celé své délce uvažuje řešení pro cyklisty. Cyklopruhy ve Vršovické ulici pak vznikly v rámci dávno připravené rekonstrukce, na kterou celý rok nebyly peníze. Že by až teď, před týdnem mobility…?

Nu, ať je tomu, jak chce, Prahou na kole vám nabízí jejich virtuální projížďku.

Rohanské nábřeží

Dostavbou Rohanského nábřeží se prodlužují stávající pruhy, které vedou v jeho části už od loňského roku. Dostavbou se celý úsek vybavený pruhy prodlužuje na zajímavých 1,2 km. Skutečná délka pruhů v každém směru bude ovšem poněkud menší, protože pruhy neprocházejí křižovatkami.

Praha tak získala prozatím nejdelší úsek ulice počítající s cyklistickou dopravou, nabízející rychlou alternativu vůči cyklostezce A2. Vzhledem k existenci této alternativy není příliš bolavá absence napojení na jiné, od provozu oddělené cyklostezky. Uživatelé této trasy budou i nadále převážně ti, kteří pohyb v provozu bez obtíží zvládají.

V naší mapě jsou už pruhy zakreslené – podívejte se sem.

Vršovická

Nové pruhy byly namalovány na úseku ulic Otakarova a Vršovická od křižovatky s Bělehradskou po ulici Petrohradskou, v úseku asi 800 metrů. Úsek leží na důležité trase, spojující centrum s Vršovicemi, Strašnicemi a dalšími čtvrtěmi na východě města a je cyklisticky velmi frekventovaný. Oproti předchozímu vedení trasy A23 Petrohradskou ulicí a parkem Gröbovka je vedení trasy Vršovickou ulicí výrazně kratší a bez zbytečných převýšení.

Vršovická ulice je v daném úseku velmi široká, takže vyznačení pruhů nebylo příliš problematické. Křižovatkám se pruhy (jak je v Praze zvykem) zdvořile vyhýbají, zakončování do řadících pruhů ve směru do centra působí ovšem poměrně zdařile. Největší význam mají ovšem pruhy v nedlouhém úseku mezi Vršovickým nádražím a Petrohradskou: Zde vytvářejí relativně bezpečný cyklistický koridor mezi jedoucími a zaparkovanými auty, který, ač vede dveřní zónou parkujících aut, je výrazně bezpečnější než předchozí nulové řešení.

Vyznačení cyklopruhů v Otakarově ulici zvýrazňuje existenci problematického úseku Otakarovy mezi křížením s Bělehradskou a začátkem cyklostezky na Sekaninově a zvyšuje tlak na jeho brzké vyřešení.

V mapě jsou nové pruhy včetně přetrasování trasy A23 zakreslené zde.

Vratislav Filler
Zakladatel mapy a webu Prahou na kole, předchůdců tohoto magazínu. Zaměřuje se analyticky na cyklistickou infrastrukturu, především v Praze. Je členem pražské cyklokomise, poradního orgánu Rady hl. m. Prahy. Působí jako dopravní expert ve spolku AutoMat. Vědecký pracovník zaměřený na přesné aplikace globálních navigačních systémů.

Roman Rogner 5. 9. 2008, 08:15

Ano, Vršovická. Konečně se rozhýbali. Včera jsem je fotil, fotky na http://www.ipernity.com/doc/rogner/album/83095

Vratislav Filler 5. 9. 2008, 09:03

To Roman Rogner: Paráda! Přihodil jsem odkaz do mapy.

Pavel Franc 5. 9. 2008, 12:48

Dnes dělají pruhy v dalším úseku ulic Vršovická a navazující V Olšinách v oblasti od Bělocerkevské přes Kubánské náměstí (které opět přeskakují) po Ruskou. Cyklopruhy umístěné v dveřní zóně a ignorující velké úseky kolem křižovatek mi moc sympatické nejsou, ale je to určitě lepší než nic.

Vratislav 5. 9. 2008, 21:00

Pavel Franc: Tak to je skvělý. Budu se tam muset zajet podívat a zmapovat...

Pavel Franc 8. 9. 2008, 14:07

Pruhy ve východní části Vršovické a v západní části V olšinách jsou dokončené. S tou dveřní zónou to nakonec není tak zlé: je tam poměrně dost místa a pokud budou auta stát v části vyhrazené k parkování a cyklista se bude držet v levé části pruhu, nemělo by to být nebezpečné. Opticky se pruh pro auta trochu zúžil, takže to snad přiměje řidiče k opatrnější (když už ne pomalejší) jízdě.

Červenou barvu s protiskluzovým povrchem má pruh jen na křižovatkách nebo jinak nebezpečných místech, jinde zůstal pruh bez barvy jen s vyznačením bílých čar. (Nebo že by se ještě chystali červenou dodělat?) Celkově je to ale dobře viditelné a nakreslené pruhy i svislé značky nemůže nikdo přehlédnout.

Horší už to je s vedením pruhu. Cyklopruh je v téhle části udělaný jen v místech, kde v pravém pruhu parkují auta, takže přeskakuje Kubánské náměstí a celý dlouhý kritický úsek kolem Edenu až ke Koh-i-nooru. Tam jsou navíc v každém směru dva jízdní pruhy a auta tam často jezdí neurvale, jak se řidiči snaží rychlým předjížděním "dohnat" to, co v jednoproudých částech nemohli. Tady by byl cyklopruh nejužitečnější, už by to ale nešlo realizovat jednoduchým přemalováním pruhů, tolik místa tam není (i když to jsem si doteď o celé Vršovické myslel taky:).

V každém případě to celé hodnotím pozitivně, jen tak dál!

Roman Rogner 11. 9. 2008, 14:32

Už doplnili piktogramy...

Doplněná galerie na

http://www.ipernity.com/doc/rogner/album/83095

PrT 15. 9. 2008, 15:23

http://doprava.praha-mesto.cz/default.aspx?id=77948&ido=7693&n=1&sh=-258260520

fijalka 15. 9. 2008, 17:13

Bezva pruhy na Vršovický, dneska sem poprvý zkusila. Sice to zničehonic končí, ale i tak sem za zlegalizování mý dveřní cyklozóny:) ráda. Řidiči v autech si červený barvy jistě občas všimnou.

Olga Richterová 16. 9. 2008, 10:53

Projela jsem si tu trasu teď už několikrát (jezdím z Vršovic na Smíchov a do centra), a zlepšila se myslím díky těm pruhům situace na samotné Vršovické. Otakarova od křižovatky s Bělehradskou však zůstává velmi problematická přinejmenším po Divadlo na Fidlovačce (nepočítám-li samotnou křižovatku).

fijalka 16. 9. 2008, 18:15

Zážitek ze dneška: řidiči si pruhu všímaj až moc, páč když sem z něj sjela před křižovatkou doleva do kolony aut abych odbočila, pán přede mnou otevřel dveře a vykazoval mě zpátky na něj anebo na chodník. Ha.

Vratislav Filler 22. 9. 2008, 08:21

Poněkud se zpožděním jsem našel dost ostrou kritiku cyklopruhů na Vršovické na horydoly.cz. Diskuse pod článkem ukazuje, že cyklopruhy jako takové zatím nebyly cyklistickou veřejností příliš pochopeny.

Václav Řehák 22. 9. 2008, 10:02

No jo, Kubu Turka nesmí nikdo brát moc vážně. Je to typický novinář, který se snaží propagovat svůj server tím, že píše co nejbombastičtější články. Co na tom, když si kvůli tomu přiohne fakta podle potřeby.

Jinak po cyklopruhu jsme jel včera poprvé, cestou z cyklojízdy a musím říct, že minimálně psychicky to hodně pomůže. Člověk si říká, že třeba alespoň trochu s ním řidiči počítájí. A s tou dveřní zónou se to zbytečně přehání, pruh je dost široký na to, aby cyklista držící se v levé části byl v bezpečí.

Petra 26. 9. 2008, 13:41

Včera jsem si z tramvaje všimla na semaforech na křižovatce s Bělehradskou předsazeného stání pro cyklisty. Vypadá to dobře.

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat