Jak na jarní cyklojízdu?

Publikováno: 13. dubna. 2009, 1 min. čtení
Aktualizováno: 15. listopadu. 2021

jiriho z podebrad Pravidelné cyklojízdy se konají každý třetí čtvrtek v měsíci. Obvyklý začátek je v 18 hodin na náměstí Jiřího z Poděbrad. Tipy, jak se nejpohodlněji na místo dopravit najdete shrnuté v tomto článku.

Dozvíte se, jak nejsnáze přijet na náměstí Jiřího z Poděbrad po vlastní ose, nebo (pokud jste ze vzdálenějších míst) jak využít k cestě do centra MHD či vlak.

Příjet můžete:

Jak zpátky?

Přijezd po vlastní ose

Na náměstí Jiřího z Poděbrad začínají pravidelné každoměsíční cyklojízdy. Máme tedy připravených 22 doporučených příjezdových tras z celé Prahy. Trasy jsou defensivní, určené pro méně zkušené cyklisty — vyhýbají se frekventovaným ulicím a v provozu s auty vedou jen tehdy, když to opravdu jinak nejde. Je to občas za cenu menší zajížďky, takže kdo se ve městě vyzná, může jet podle svého.

Do centra už vede několik tras prakticky izolovaných od silniční dopravy (z Modřan, Libně, Jihozápadního města) — ty můžete využít. Z mnoha městských částí vedou trasy po klidných ulicích a málo užívaných chodnících, které hlavní ulice překonávají na světelných přechodech pro chodce. Bohužel, existují také cyklisticky ,,zabité“ zóny (např. Košíře), odkud nelze s klidným svědomím cestu na kole doporučit.

Svou trasu si můžete vybrat přímo v upravené verzi naší mapy, která nabízí vyznačení všech tras na cyklojízdy na náměstí Jiřího z Poděbrad. Nebo si vyberte trasu podle čtvrtí, kterými prochází.

Na mapce klikněte na čtvrť, ze které chcete vyjet — dostanete se přímo na popis doporučené trasy.

Nebo si vyberte trasu ze seznamu:

1. Čimice, Bohnice, Trója, Libeň,
2. Kobylisy, Letňany, Střížkov
3. Kbely, Vysočany
4. Počernice, Černý Most, Kyje, Hloubětín, Hrdlořezy, Malešice
5. Žižkov
6. centrum, Vinohrady, Žižkov
7. Malá Strana, Staré Město
8. Uhříneves, Petrovice, Měcholupy, Hostivař, Strašnice, Zahradní Město
10. Pankrác, Vyšehrad, Karlov
11. Kunratice, Krč, Nusle, Vršovice
12. Jižní Město, Chodov, Spořilov
13. Libuš, Novodvorská, Krč
14. Lhotka
15. Komořany, Modřany, Braník, Podolí, Výtoň
16. Radotín, Chuchle
17. Barrandov
18. Jihozápadní město, Řeporyje, Stodůlky, Zličín
19. Jinonice, Radlice
20. Řepy, Bílá Hora, Petřiny, Břevnov, Strahov
21. Ruzyně, Červený Vrch, Dejvice, Letná, Holešovice
22. Suchdol, Lysolaje, Troja

Máte to daleko? Přijeďte metrem

Pokud to máte do centra trošku víc z ruky, je MHD velmi vhodný způsob, jak dorazit na začátek cyklojízdy. Kolo se v metru vozí zdarma (podrobnosti viz náš článek), srazy jsou jen pár kroků od stanice trasy A Jiřího z Poděbrad. Ze vzdálenějších čtvrtí můžete dorazit kteroukoliv linkou — vhodné stanice jsou kousek, přestupovat se v podstatě nevyplatí. Totéž platí o nádražích.

Z trasy A vystoupíte přímo na Jiřího z Poděbrad.

Z trasy B je nejlepší vystoupit ve stanici Křižíkova a vyjet na Žižkov Vítkovským tunelem. Z Tachovského náměstí za tunelem je asi nejlepší vystoupat ulicemi Chlupova a Milíčova do Bořivojovy a pak na náměstí ulicí Ondříčkovou. U televizní věže zahnete vpravo a jste tam.

Z trasy C vystupíte na Muzeu. Musíte prokličkovat podchody až za Muzeum, k zastávce tramvaje č. 11. Kdo se nebojí aut, může odsud prostě vyrazit Vinohradskou nahoru. Klidnější trasa vede jednosměrkami Španělskou, Mánesovou, Italskou, Polskou, Třebízského a opět Mánesovou.

Příjezd od jednotlivých tras metra a obou hlavních pražských nádraží ukazuje následující přehledná mapka (po kliknutí se zvětší):

ckj_prijezd

Z okrajových částí vlakem

Z okrajových částí Prahy (Radotín, Kolovraty, Klánovice), nebo z jejího okolí, je to na Jiřího z Poděbrad nejšikovnější vlakem. Přeprava jízdního kola vlakem stojí 25 korun za každý vlak (placeno ve vlaku, opět více zde). V příměstském ,,panťáku“ nebudete mít problém, pokud od vás jezdí motoráky, platí jistá omezení.

Z Masarykova nádraží je nejlepší vyvést kolo do ulice Hybernské. Následuje průjezd křižovatkou U Bulhara, kde doporučujeme držet se na pravém chodníku. Projedete podjezd pod železniční tratí a zabočíte vpravo do Italské. Teprve když máte u Riegerových sadů nastoupáno, dá se jet po silnici. Na konci Riegerových sadů zahnete vlevo do Polské a ulicemi Třebízského a Mánesovou dokličkujete až k cíli. Z Hlavního nádraží vyjedete směrem k Masarykovu nádraží a Opletalovou dojedete až do Hybernské, kde odbočíte vpravo a pokračujete jako od Masaryčky.

Návrat

Cyklojízday končí obvykle po hodině až hodině a půl jízdy, v různých částech Prahy. Doporučujeme proto mít světlo. Pokud po Praze nejezdíte často, volte při návratu mírnější tempo; jedete po dlouhém dni, lehce unaveni, z míst, kde jste třeba ještě nebyli. Nepřeceňujte své síly a pozornost. Proto žádný spěch, a pokud jsme neodolali a dali si nějaké to pivko, tak sejděte na Vltavskou a vemte to metrem!

Pro návrat po 20 hodině můžete také s výhodou využít tramvajové ,,výtahy“, které vás vyvezou na požadovaný kopec. Smíte nastoupit do tramvají, které nejsou garantované jako nízkopodlažní, a to v především následujících trasách:

  • Nádraží Holešovice – Sídlišťe Ďáblice / Vozovna Kobylisy
  • Hradčanská (v době výluky ze zastávky Královský Letohrádek) – Petřiny
  • Dejvická – Divoká Šárka
  • Anděl – Řepy
  • Smíchovské nádraží – Sídliště Barrandov
  • Nádraží Modřany – Sídliště Modřany
  • Palmovka – Spojovací (pouze linka 1)

Další informace o tramvajových výtazích najdete také v našem článku o kole v MHD.

Vratislav Filler
Zakladatel mapy a webu Prahou na kole, předchůdců tohoto magazínu. Zaměřuje se analyticky na cyklistickou infrastrukturu, především v Praze. Je členem pražské cyklokomise, poradního orgánu Rady hl. m. Prahy. Působí jako dopravní expert ve spolku AutoMat. Vědecký pracovník zaměřený na přesné aplikace globálních navigačních systémů.

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat
Co se dělo na cyklokomisi od loňského podzimu?
Blogy,

Co se dělo na cyklokomisi od loňského podzimu?

24. července. 2022, 15min. čtení12