Lepší ovládání cyklomapy

Publikováno: 29. dubna. 2011, 1 min. čtení
Aktualizováno: 15. listopadu. 2021

Jak jistě víte, cyklomapa na tomto webu nás všechny dlouhodobě týrala svou uživatelskou nepříjemností. To už je ale minulostí. Nová mapa nabízí intuitivní ovládání myší na úrovni současných standardů.

Novou verzi mapy jsme spustili u příležitosti velké jarní cyklojízdy a umístili na stránku mapa.prahounakole.cz.

Co nového

Díky dobrovolné pomoci a možnosti využít software vyvinutý pro Zelenou mapu se nám podařilo ovládání stávající cyklomapy výrazně modernizovat. A i když má nová mapa do dokonalosti daleko, nabízíme vám jí k ochutnávce v předstihu, protože starou mapu už použitelností rozhodně překonává.

Nová verze nabízí daleko příjemnější ovládání mapy (standardní OpenLayers). Pohodlný pohyb mapy myší, změna měřítka scrollováním a obdélníkový výřez mapy přes stisknutý shift. To je hlavní důvod pro zveřejnění.

Další novinkou je možnost přepnout si v mapě podklad na OpenStreetMap nebo na Open cyklomapu, přičemž v mapě zůstanou vidět všechny naše mapové značky.

Ve vývoji

Vývojem mapy se aktuálně zabývá tříčlenný tým, což zaručuje, že vývoj nové verze mapy neustrne na stávající podobě.

V mapě postupně aktualizujeme popisy všech problémových míst a fotografií. To ještě nějakou dobu potrvá, nyní je tato revize hotová asi z jedné třetiny. Mapová kresba zůstala prozatím také beze změny, připravujeme ale velký update liniové kresby jako celku; s tím se pojí také potřeba překreslit již velmi anachronické ikony.

Ve vývoji je také podoba aplikace a samotné stránky; podle možností budeme mapu postupně upravovat a vylepšovat. To ale také znamená, že se vzhled nové verze mapy bude postupně měnit.

Původní mapu najdete i nadále na stejné adrese prahounakole.cz/mapa (standardní stránka), případně prahounakole.cz/mapa_klobouk (mapa přes celou obrazovku).

Váš názor nás zajímá

Tento startující vývoj je ale také příležitostí k tomu, abyste se sami přihlásili o vlastnosti a funkce, které byste v nové mapě chtěli mít. K tomuto účelu slouží anketa vpravo. Samozřejmě, nemůžeme vám slíbit, že do čtrnácti dnů rozchodíme vyhledávač tras ;-) . Ale jsou funkce, kterým můžeme při našem ,,hlemýždím“ vývoji dát přednost před jinými. Uvítáme také vaše komentáře k nové podobě mapy.

Jaké funkce byste uvítali v nové verzi cyklomapy? (volte max. 5 možností)

Výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...
Vratislav Filler
Zakladatel mapy a webu Prahou na kole, předchůdců tohoto magazínu. Zaměřuje se analyticky na cyklistickou infrastrukturu, především v Praze. Je členem pražské cyklokomise, poradního orgánu Rady hl. m. Prahy. Působí jako dopravní expert ve spolku AutoMat. Vědecký pracovník zaměřený na přesné aplikace globálních navigačních systémů.

Mates 29. 4. 2011, 17:03

Díky moc, tohle tu opravdu chybělo. Jsem moc rád, že už nemusím mapu v okně roztahovat přes celou obrazovku, když chci jet delší trasu a chci ještě přečíst název ulic.

Teď si pohodlně zascrolluju a popotáhnu podklad. Díky moc.

Ivoš 30. 4. 2011, 15:49

Pěkné,
rychlé,
moc děkuji.

Jirka 2. 5. 2011, 06:34

Přátelé,
díky!
Je to pohodlné, vynikající!!!
Díky
Jiří

Vratislav Filler 2. 5. 2011, 09:50

Tak přes víkend jsem zrevidoval alespoň všechny výstrahy (vykřičníky, hrboly, auta, etc.). Už můžete těm textům celkem věřit. Na fotky, se kterými bude nejvíc práce, dojde později.

A měl bych prosbu: Potřeboval bych se dozvědět něco o nových cyklostezkách a cyklopruzích v následujících místech:
- Lesopark mezi Kbely a Letňany (co je značené jako stezka a co chodník, kde je už asfalt, a kde je pěšina. Něco jsem zakreslil do staré mapy ( viz https://mestemnakole.cz/mapa_klobouk/mapaimg.php?x=29.169&y=1.243&size=2&pxwidth=1210&pxheight=809&zoom=3 ) , ale mám to ze třetí ruky, můžete to někdo místa znalý doplnit?)
- Cyklopruhy v Řepích na Makovského (odkud kam, jen pikto nebo i ckp?)
- Cyklostezky v nově vysazeném lesoparku mezi Újezdem, Běchovicemi a Dolními Počernicemi. V OpenStreetMap je spousta nových úseků, které nemám nijak potvrzené.

Wojtee 2. 5. 2011, 10:10

Jojojo, tohle už je velká síla. Přehodím záložku z Klobouka sem :)

Petr Dlouhý 2. 5. 2011, 10:27

Taky pro kola zobousměrnili ulici Bílkovu - viděl jsem to ale jen u křižovatky s Elišky Krásnohorské, takže nevím jestli je tam i pruh a jestli je to obousměrné jen k Dušní, nebo až ke Kozí.

Petra 2. 5. 2011, 16:30

Super, díky moc, to se ovládá jedna báseň :)

syslo 2. 5. 2011, 20:41

Petr Dlouhý: ten vodorovný piktogram z Bílkovy zahýbá ulicí Dušní směrem k nábřeží.

viduka 7. 5. 2011, 08:19

Příjemná změna k lepšímu. Jen jedna drobnost - fotky trasy se otvírají v příliš malym náhledu a když je v nich zakresleno vedení a popisky, tak nejdou přečíst.

A pak další drobnost z jinýho soudku - na stránce se schématy ( https://mestemnakole.cz/mapa/download/paterni/ ) jsou prohozená mapky. Podle popisku by nahoře mělo být schéma městského systému tras a dole schéma vámi doporučených tras. Teď je to naopak. A pak, po kliknutí na horní schéma se otevře to dolní. A přitom je pěkně udělané a větší zobrazení by bylo vhodný :)

Vratislav Filler 9. 5. 2011, 08:45

vidulka: Pro zobrazení fotky místa přes celou obrazovku je potřeba kliknout na fotografii ještě jednou - otevře se v novém okně v plné velikosti.

Díky za připomínku k těm schémátkům, tyhle stránky budeme teď všechny postupně předělávat a aktualizovat.

jkjk 13. 5. 2011, 23:50

Pekna nova verze, jenom upozornuju ze v prohlizeni, jehoz jmeno se nevyslovuje (presneji ve verzich 7 a nize) na rozdil od stare verze nefunguje.

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat
Mapa Městem na kole aktualizována
Redakční blog,

Mapa Městem na kole aktualizována

17. října. 2023, 2min. čtení4