Na kole za pražskými památnými stromy

Publikováno: 23. června. 2011, 1 min. čtení
Aktualizováno: 17. ledna. 2021
Autor: redakce

V Praze se nachází na 197 památných stromů. Web www.prazskestromy.cz se jim už více než rok věnuje, nabízí jejich výbornou galerii a vycházkové trasy umožňující jejich shlédnutí. Poslední novinkou jsou doporučené cyklistické trasy spojující chráněné stromy v okrajových částech města.

Unikátní galerie na webu nabízí pohled na dřeviny v různých ročních obdobích, takže během několika kliknutí si můžete projít jak se jednotliví velikáni mění v průběhu roku. Také zde můžete snadno zjistit GPS polohu všech jedinců. Dále stránky přinášejí přehled všech vyhlášených stromů se základními údaji, grafy se zastoupením jednotlivých rodů či několik rekordů. Dozvíte se i na kterých místech byly instalovány informační tabule, které propojují historii a současnost. Mnohé jsou doplněny i dobovými fotografiemi. Na stránkách jsou také tipy na vycházky, pro cyklisty jsou připraveny doporučené cyklistické trasy a můžete se dočíst i mnoho dalších zajímavostí.

Cyklistické trasy okolo památných stromů

Novinkou pro letošní rok, která se na webu objevila, jsou doporučené cyklistické trasy spojující chráněné jedince v okrajových částech města. Za objevováním nejstarších stromů metropole se můžete vydat na pěti trasách. Ty byly navrženy v průběhu minulého roku ve spolupráci s odborníky na cyklistickou dopravu ve městě. Trasy vedou po značených cyklostezkách nebo po klidnějších komunikacích či cestách. Jejich začátky a konce jsou v naprosté většině u stanic metra, kam se lze s kolem bez problému dopravit. Protože vedení tras není vyznačeno v terénu, jsou na webu všechny zakresleny do mapek, společně s fotografiemi stromů, a také je připojen podrobný popis cesty, včetně GPS souřadnic jednotlivých dřevin nebo jejich skupin.

Nejdelší je trasa č. 1. Začíná na konečné metra C v Letňanech vede až na Jižní Město ke stanici HájeMěří zhruba čtyřicet kilometrů a potkat na ní můžete padesát osm památných stromů. Při projížďce uvidíte mnoho památných dubů, jak jednotlivců, tak skupin. Na jedné ze šesti informačních tabulí, které cestou můžete potkat, se dozvíte například historii jasanu u kostela v Dubči, včetně vyobrazení jeho dobové fotografie a mnoha dalších zajímavostí.


V Satalicích u kaple sv. Anny rostou mohutné památné lípy.
(všechny fotografie Aleš Rudl)

Trasa č. 2 začíná u metra C Opatov a vede po jižním okraji metropole až do Modřan. Nejprve projedete památnou jasanovou alejí, a pak vás čekají především hraniční duby a stromy tvořící krajinné dominanty. Trasa vás dovede například i do Točné, která nabízí zajímavé přírodní bohatství. Tato trasa měří dvaadvacet km a můžete spatřit dvacet šest zelených velikánů.

Trasa č. 3 vede od metra v Roztylech a v první části cesty vás čeká projížďka Michelským a Kunratickým lesem. Každého jistě upoutají sekvojovce obrovské, u rybníka Labuť roste mohutný jilm vaz. Přes Kamýk už je to jen kousek do malebného údolí Zátišského potoka s alejí památných dubů, a pak trasa vede v blízkosti Vltavy a upozorní vás na další památné stromy, které při běžné jízdě můžete minout. Pohodových dvacet jedna kilometrů vám zpestří dvacet sedm významných jedinců.


V údolí Zátišského potoka je alej dvanácti památných dubů

Trasa č. 4 vede v severní části města a je ze všech nejkratší. Během jedenácti km uvidíte pět památných stromů, z nich všechny stojí rozhodně za návštěvu.

Trasa č. 5 lemuje západní okraj metropole. Během projížďky uvidíte chráněné stromy v oboře Hvězda, avšak dobrým zážitkem je i návštěva olše v Sobíně, jež je tamější krajinnou dominantou, stejně jako rodová lípa v Chabech u Třebonic. V závěru této trasy je možné si prohlédnout mohutné duby v lesoparku Na Cibulkách. Trasa měří dvacet osm km a když navštívíte všechny památné stromy na trase, tak jich napočítáte celkem somnáct. Stejně jako všechny ostatní trasy, lze i tuto na několika místech zkrátit nebo případně prodloužit.

Plánky s trasami naleznete na webu www.prazskestromy.cz v záložce Cyklistické trasy.

Autorem webu prazskestromy.cz je student České zemědělské univerzity v Praze Aleš Rudl, který tím ukázal nové možnosti krátkodobé rekreace jak pro obyvatele, tak i pro návštěvníky metropole.


Dub letní v Pitkovicích roste nad bývalou kovárnou.
redakce
Redakční tým online magazínu Městem na kole

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat
Metro D: Nádraží Krč a cyklodoprava
Názory, Praha,

Metro D: Nádraží Krč a cyklodoprava

11. března. 2024, 3min. čtení5