O otravných retardérech v Střížkovské

Publikováno: 01. června. 2012, 1 min. čtení
Aktualizováno: 30. ledna. 2021
Publikováno: 01. června. 2012, 1 min. čtení
Aktualizováno: 30. ledna. 2021

Střížkovská je klidná ulice z Bulovky na Střížkov. Některá místa, kterými vede připomínají spíše venkov. Mnoho aut tu nejezdí. Nemají potřebu. Dálnice o kus vedle je pro ně rychlejší. V současné době se mění povrch ve spodní části ulice. Horní už je opravená od loňska. Vedle hladkého asfaltu se objevily i retardéry a některé z nich jsou velmi nepříjemně sjízdné pro cyklisty.  Negativní vliv má zbytečně prudké provedení nájezdových ramp a to, že jsou tvořené jakýmisi schody z obrub. Retardér není nutné odstraňovat, ale rampy by bylo jistě vhodné zmírnit. Méně prudké jsou například mezi Balabenkou a Poliklinikou Vysočany na Sokolovské ulici. Reportáž o problému přinesla Metropol TV.

Pro podporu cyklodopravy stačí někdy doopravdy málo. Opravit dříve děravou či kostkovanou ulici s malým provozem aut avšak hojně používanou k jízdě na kole se hodí. V tomto případě je však kladný efekt na atraktivitu cyklistického spojení výrazně snižován uměle vzniklými zpomalovači. Mě samotnému retardéry nevadí. Se zhoupnutím a nárazem se při zpomalení mé tělo vyrovná. Vadí mi však, že na kole se dříve udělá osmička, dříve bude nutno vyplést nově dráty. Mé letité kožené brašny se zase nárazem o trochu více vytahají a více budou brnkat o drátky. Ten, který v brašnách veze notebook či ve vozíku dítě má pochopitelně ještě větší vztek.

Retardéry se udělaly pro chodce, ač jich tu moc nechodí. Ano, na chodce mysleme, a buďme k nim co nejvíce ohleduplní zpoza řídítek. Jako město si je hýčkejme. Postavme vlastně pro nás všechny chybějící spojení, osvětleme temné cesty, seřiďme lépe semafory či vyspravme děravé chodníky. Sami můžete dokonce navrhnout kde a proč co vylepšit.

Přechod mohl vypadat jako tento v Praze – Suchdole. Foto: Wikipedia.

 

Václav Kříž
Od roku 2011 získal postupně praxi jako redaktor magazínu a editor mapy Městem na kole, cyklokoordinátor MČ Praha 14, 4, 11, TSK a jako cargobajker. Ambiciózní cyklistická síť (i stabilizace funkcí klimatu a biodiverzity Země) se může zdát jako neřešitelný ořech. Close your eyes and you will find passage out of the dark. Klíčem je vytrvat. Občané, politici, úřady i firmy, všichni jsou součástí řešení.

Jan Solver 4. 6. 2012, 09:12

Byl bych pro obecné pravidlo, že retardér by měl uprostřed díru např. 20cm pro průjezd cyklistů. Nebo alespoň takto široké zploštění. Těchto 20cm zajistí i zpomalení cyklisty, pro auta bude retardér nadále funkční. Pouze v případě nutného zabrždění cyklisty by mohl být kompletní retardér - o žádném takovém místě nevím, snad jen ve svahu u nějaké školy.

újezďák 4. 6. 2012, 16:27

JanSolver :| všimni si ale, že jakékoliv projíždědlo retardéru je lákadlem pro řidiče, aby se tam ulevili :(
Takže to vede k tomu, že řidiči kolem retardéru jsou naprosto stranově nepředvítelný...... čili pro cyklisty nebezpečný...

jonáš 4. 6. 2012, 17:47

Nejlepší "retardér" je traverza nasvislo uprostřed a dvě další na kraji s mezerou maximálně 2,2 metru, tam to nikdo neprohulí a přitom to nedrncá ;-)

Petr Dlouhý 4. 6. 2012, 20:16

jonáš: Ty právě mohou být, na rozdíl od těchhle prahů, pěkně nebezpečné. Často nemají žádné odrazky ani jiné zvýraznění a jejich tvary a podoby se navzájem dost liší. Když člověk jede po nějaké cyklostezce v noci 30, tak může srážka z takovým neviditelným objektem dopadnout dost blbě.

klovlo 5. 6. 2012, 08:14

Vždycky přeci docela dobře fungovaly retardéry, které nejsou až do kraje, pro kola nám stačí i 15 cm. Auta si tam samozřejmě ulevují (ano, šetří jednu stranu náprav), ale přesto musí znatelně přibrzdit - a účel je podle mého splněn za současné průjezdnosti na kole. (A ani na tom kole tam nemůžeš bezpečně prohulit 40 km/h.) Jenomže je teď dělají až do krajů a pěkně mě tím točí.
Napadá mě jediná nevýhoda jízdy aut kolem okraje vozovky: retardéry se potom ničí jen v jednom místě.

josuk 5. 6. 2012, 08:34

podle J.Haška: … pořád jsem se divil, proč jsou všude retardéry (visejí cedulky, že plivat na zem se zakazuje), a teď vidím, že je to kvůli vám. Voni vás asi všude musejí moc dobře znát… :-D

Jan Solver 5. 6. 2012, 08:56

Újezďák: No mě jde spíš o to, abych šetřil brzdy a obecně měl plynulý průjezd. Pokud jedu 20km/h, a retardéry jsou tam kvuli 20 km/h omezení, tak nejsou pro mě, přesto musím brzdit, protože nemám celoodpružené kolo např. nebo není to prostě v té rychlosti pohodlný průjezd :-)

Situace, kdy se potkávám s vozidlem na retardéru je opravdu raritní, to mě vůbec nenapadlo. Mně jde o takové ty jednosměrkové nesmysly. Kupříkladu v Kaprovce teď vznikl dobrý příklad toho co myslím. Je tam cca 80cm průjezd, ale vznikl jen díky destrukci 2 dílů původního retardéru, tu jámu po nich vyasfaltovali :-)

Další příklad: Klimentská, u školy je retardér, opět jednosměrka. Pokud by vprostřed bylo 20 cm průjezd, pochybuji, že by se do něj nějaký řidič trefoval. Aby ušetřil jednu nápravu? To je prostě jen o zvyku. Když už trefují se do krajů, ale do středu je to nanic, pokud kolem parkují auta, je to nemozné

jonáš 5. 6. 2012, 12:48

Petr Dlouhý -- jasně že doslova to co jsem psal postavit nejde, navíc by tam neprojel ani náklaďák. Ale šikany na vjezdu do obce, který jsem znal před desíti lety jen z Rakouska, už tady zdomácněly. Nebo si někdy zajeďte projet Kunratice, tam silnici zúžili a zklikatili a "retardéry" tam jsou jen ve formě zvýšenýho přejezdu křižovatky. Místo sloupů stačej dostatečně široký obrubníky, podstatný je donutit šoféra za volantem změnit směr a trefit se do vyhraženýho pruhu (místo bílý čáry musí bejt opravdu nějaká "zeď"), což se mu v sedmdesátce nebude moc dařit. "Mrtvej policajt" je nejblbější řešení a dokážu ho akceptovat pouze jako krátkodobý provizorium (jiný neakceptujou nic a vozej v kufru golu).

jonáš 5. 6. 2012, 12:51

A jinak bych bez řádnýho osvětlení po cyklostezce třicet v noci rozhodně nejezdil, mam rád hnáty vcelku .. ;-) -- ona ta věta v zákoně, že řidič má jet jen takovou rychlostí, aby stihl před nenadálou překážou zastavit (ne se jen "vyhnou" a sejmout při tom chodce či někoho v protisměru) má svůj smysl a platí i pro cyklisty.

Petr Dlouhý 5. 6. 2012, 18:34

jonáš: Aha, tak to jsem nepochopil původní příspěvek. Myslel jsem, že myslíš ty sloupky co jsou na začátku cyklostezky aby tam nemohla auta - ty mě připadají o řád horší a nebezpečnější, než jakékoliv retardéry.

No mám docela silné světlo, takže chodce bych viděl, a ty tyče taky vidím, ale přece jenom tu určité riziko přehlédnutí je. Na normální silnici by si někdo něco takového dát nedovolil a přitom je cyklostezka taky komunikace.

TomášM 5. 6. 2012, 21:39

Já bych za sebe řekl, že klasike retardéry jdou na kole kolem chodníku objet i rychlostí vyšší než povolených 30km, kterou také dodrzuju. Je pravda, že v poslední době je začali více protahovat až ke kraji vozovky, otázkou je zda to má být buzerace pro cyklisty a nebo bič na řidiče, který tamtudy ulehčuje jedné půlce osy nápravy. Navíc dle mě toto ulehčování jedné půlce osy spíš dojde časem k závadě na geometrií vozidla. A teď k té zvýšené vozovce, díval bych se na to dvěma úhly pohledu. Pokud je vozovka zvýšená kvůli přechodu tak nemám nic proti, aby byla od kraje ke kraji. Přeci jen ulehčí to vozíčkáři i třeba matce s kočárkem. Pokud, ale zvyšují vozovku jako formu retarderu (typicky třeba v obytné zóně a bohužel někdy i na normální ulici), pak bych doporučil retardér, který jsem viděl v Jihlavě na komunikaci směr hlavní náměstí. Tam jsou tyto retardery upravené pro provoz autobusů a trolejbusů a přesně na jízdní stopu autobusu není vozovka zvýšena. Tím městské autobusy nadměrně nepotřebují nápravy a cyklista tím místem může také projet, naopak automobil musí retardér normálně využít. Tento příklad jsem jen naznačil pro představu, kdyby se tyto retardéry v Praze rozšířily.

Jenda 7. 6. 2012, 01:35

11: Jaký má smysl dělat u autobusů výjimku z retardérů? Platí pro ně snad jiné fyzikální zákony? Nebo řidiči autobusů jezdí perfektně podle předpisů? (nevšiml jsem si, minimálně u DPP je předjíždění přes plnou čáru, nedávání přednosti, překračování povolené rychlosti nebo vytlačování ze silnice naprosto normální režim jízdy)

TomášM 7. 6. 2012, 02:04

Jenda: Já to psal jako příklad, jak také lze retardér vyřešit. Výjimka z retardéru? To snad problém není, stále tam je rychlostní omezení co platí pro všechny! Navíc, aby se vešel řidič do té jízdní stopy popisovaného retardéru tak tu rychlost sníží na úroveň rychlosti auta (který retardér využije naplno), je to vyloženě jen kvůli opotřebení jak vozidel MHD tak i samostatného retardéru v podobě zvýšené vozovky. Jinak to co jste napsal je argument. Přesně to samé, jako proč by to měli upravovat pro cyklisty, když jsou tu tací co nedodržují předpisy. Vás nezajímá nadměrné opotřebení nápravy prostředku MHD a projektanta zas nezajímá výpleť kola cyklisty, který přes ten retardér denně přejíždí.

Václav Řehák 7. 6. 2012, 08:26

Jenda: Průjezd autobusů MHD je snad nejčastějším důvodem, proč dopravní odbory zamítají požadavky občanů na instalaci retardérů.

josuk 7. 6. 2012, 08:44

mezi námi, kdyby existoval respekt k pravidlům, kdyby ten respekt bylo možné vnutit i skupince částečně retardovaných jedinců, nebylo by potřeba retardérů! (náklady na retardéry i na opotřebení aut - busů, jsou úplně zbytečný). ty požadavky občanů na retardéry bych chápal jako transformaci zoufalství z nefunkčnosti jiných mechanismů normálního státu... např. policie... ;-)

Václav Řehák 7. 6. 2012, 09:16

V podstatě máš pravdu, ale zrovna třeba existence podobných technických řešení i v zemích s mnohem větším respektem k pravidlům než u nás ukazuje, že jen apelem na pravidla se to řešit nedá. Na druhou stranu jsme na tom líp než třeba Jakarta, kde respektování pruhu pro autobusy museli vynutit metr vysokou zdí místo čáry.

Na tomhle konkrétním případu je ale nejzajímavější to, co píše Vašek v článku: kdyby se ten nájezd udělal hladký, tak to účel splnilo úplně stejně a bez komplikací pro cyklisty. Je to prostě jen další konkrétní ukázka absence jakéhokoliv plánování ve městě.

jonáš 7. 6. 2012, 13:54

Nejlepší retardér bejval na cyklostezce v krči, která je zároveň příjezdem k basebalovym hřištim. Několik metrů dlouhá a velmi plynulá vlna v dlažbě, výška tak skoro půl metru .. na kole plynule průjezdná, protože přenesenim těžiště se dá perfektně eliminovat.

Jan Solver 7. 6. 2012, 14:20

Ještě bych tedy zmínil konkrétní příklad retardéru, který má jasné opodstatnění pro automobily a žádné pro cyklisty, a sice v ulici Podvinný mlýn. Tato ulice je velmi klidná a de facto pro cyklisty nutná, pokud nechtějí brázdit přilehlý park Podvinní - kam pravděpodobně nesmějí vjíždět.
Retardér je zde pro zbrždění ze svahu a možná i pro omezení zkracování jízd vozidel při zácpách ve Vysočanech - osobně bych tam dal zákaz pro auta úplně a dovolil ho jen rezidentům, zkracovací ulice (leží jinde než je retardér) je úzká a dvě auta se tam nevyhnou - vznikají tam někdy zajímavé situace.

Tento retardér mě jako cyklistu opravdu štve - jsem nucen brzdit i když tam jedu 30km/h. Je přes oba pruhy. Objet se "dá a nedá", dle šikovnosti, ze svahu je to dost o hubu, je tam obrubník a hrozí pád všude možně, do svahu je to pak stejně jedno, to jedete tak pomalu, že tam nemusí být. Ale on tam musí být, aby ho auta neobjížděla :-)

josuk 7. 6. 2012, 14:47

17. jonáš: a vlny jsou zrušený a jsou tam ty obyčejný plastový... pokud se nepletu jednou tam byla pořádná louže oleje, snad z nějakýho autobusu...?? Nebo proč by to zrušili?? Je fakt, že ten nízký retadér nepoškodí spodek auta ani náhodou, zatímco ty vlny k tomu způsobilé jsou...

jonáš 7. 6. 2012, 15:01

Nevim, já už tam několik let nejezdim, ale tenkrát se mi to líbilo. Asi že to nebylo podle normy. Mmch včera jsem si namlátil spodek u auta na nějaký silničce ve vsi, kde to ústí na hlavní do kopce přes ostrou hranu .. a nikde žádný varování. V tý Krči by to musel projet nějakej bazmek s rozvorem šest metrů a podvozkem výšky 20 cm, aby to drhlo .. ale třeba tam nějakýho VIP bejzbolistu fakt vezli takovou tou dlouhatáánskou limuzínou ;-)

Jenda 7. 6. 2012, 20:27

TomášM: Tak jaký je účel retadréru, když je tam stejně rychlostní omezení, které platí pro všechny? A proč autobus má právo na odlehčení namáhání nápravy a auto ne?

U cyklistů bych výjimku ještě chápal, když je to třeba na rovině a enforcuje se rychlost 30 km/h, tak málokdo na kole pojede mnohem víc.

Petr 8. 6. 2012, 14:51

Pokud vymyslíte retardér, který pro bicykly/auta/autobusy/atp. jedoucí předpisovou rychlostí je překážka nulová, zatímco pro ty jedoucí nadpředpisovou reakcí je překážka velká, tak myslím, že nadosmrti máte vystaráno. Retardér typu "nad padesát urazím olejovou vanu, pod třicet pořád ještě vytloukám nápravu" nemá rád vůbec nikdo. Nanejvýš to lidi chápou jako nutné zlo typu "bez něj by tu kokůtci jezdili devadesát", ale lepší retardér by chtěli všichni.

Václav Řehák 8. 6. 2012, 15:12

Třeba něco takového? http://wiki.openstreetmap.org/wiki/File:One-lane_chicane_1.jpg

Jenda 8. 6. 2012, 15:23

Václav Řehák: Na podobném „zklidňovacím opatření“ už jsem párkrát zažil, že se mě někdo pokusil předjet. Jak to vypadalo je myslím jasné.

Milan 9. 6. 2012, 00:00

Ulice je opravdu vhodná pro kola, ale ty retardéry ji deklasují. Kdo pojede na horáku, retardérům se zasměje. Jel jsem to ale na skládačce do kopce a příště tudy nepojedu. Přitom úplně stačilo neudělat retardéry až k obrubníku. Jenomže to bychom pak nebyli v Praze. Ať se pak nikdo nediví, že se v Praze nepoužívají městská kola a jezdíme v dresech a na horácích. Na vině nejsou divní cyklisté, ale divné město.

TomášM 9. 6. 2012, 01:14

Tak já jsem zpětně našel na mapy.cz fotku retardéru, který jsem popisoval http://im.foto.mapy.cz/original/4ead3aac56979b03a08d0300.jpg

jonáš 10. 6. 2012, 17:09

VŘ/Jenda: tam by stačilo nechat půlmetrovej průjezd mezi tim ostrůvkem a původnim obrubníkem a bylo by to v pohodě. Vlastně by se takhle daly i ty otravný retardéry nahradit dvěma třema "půlretardérama", a při nízkym provozu a malou rychlostí by to moh vykličkovat bez hopsání snad i ten autobus. Jenže tvůrci norem a těhle různých dopravních nedopatření bohužel asi ani nemyslej, natož aby k tomu ještě jezdili po městě na kole ;-)

Brahma 10. 6. 2012, 20:43

V ulici Pod Krocínkou se objevily také. Tedy ty klasické polyethylénové žlutočerné. Je to na trase A43 a na pražské poměry v opravdu prudkém stoupání. Při jízdě na kole nahoru to dost vadí. Přitom by stačilo vynechat 20 cm úsek pro projetí kola. Kam se dá vlastně volat o pomoc?

Petr 10. 6. 2012, 23:30

A dá se s tím teď něco dělat? Mám na mysli nějaké odvolání či něco podobného. V dolní části ulice jsou retardéry v pořádku, nechápu, proč v tom největším kopci je udělali takto komplikované....

Petr 11. 6. 2012, 15:30

Brahma: Nestačilo, protože dětský vozík.

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat