Nekonečné interpelace náměstka Noska

Publikováno: 08. března. 2013, 1 min. čtení
Aktualizováno: 30. ledna. 2021
Publikováno: 08. března. 2013, 1 min. čtení
Aktualizováno: 30. ledna. 2021

Chcete vědět, kdo je v Praze zodpovědný za to, když se při rekonstrukci křižovatky „zapomene“ na cyklisty? Myslíte si, že to ví náměstek pro dopravu Nosek? No, mohli jste se ho zkusit zeptat, jako to udělal Auto*Mat už v říjnu. Od té doby uplynuly čtyři měsíce a odpovědi, které se Auto*Matu při vzájemném korespondenčním ping-pongu dostávají, jsou velmi zábavné.

Podle podle oficiálního vyjádření zodpovědného zástupce magistrátu totiž žijeme ve městě, kde se naplňuje koncepce rozvoje cyklistické dopravy do roku 2020 (i když předsedkyně cyklokomise zavrhla představu, že by se věci měly dělat koncepčně, už před rokem a půl), a kde existuje šest lidí, kteří pokládají svůj život za to, aby se žádnému kopnutí do země nevyhnulo naplňování čtveřice usnesení Rady hlavního města Prahy definujících, jak mají být do přestaveb ulic a křižovatek integrována opatření pro cyklisty.

Do zkrácené verze korespondence Auto*Matu a náměstka primátora pro dopravu Noska (za kterého ty dopisy samosebou někdo píše, nejspíš tak o jejich existenci ani neví), se můžete začíst na webu Auto*Matu. Chcete-li si to vychutnat celé, zde jdou odkazy na kompletní dokumenty:

1. Interpelace Auto*Matu ze dne 25.10.2012 (video)
2. Odpověď náměstka pro dopravu Noska ze dne 15.11.2012.
3. Doplňující dotazy Auto*Matu k interpelaci zaslané dne 11.12.2012 (jsou součástí následujícího skenu)
4. Odpověď náměstka pro dopravu Noska ze dne 11.1.2013.
5. Doplňující dotazy Auto*Matu k této odpovědi doručené na podatelnu dne 28.2.2013.

A jak to půjde dál? Lze předpokládat, že zástupci magistrátu za žádnou cenu nepřiznají, že by se cokoliv dělalo špatně. Ale snad tyto dopisy povedou alespoň k pochopení, že po letech, kdy se alespoň klopotné fungování rozvoje cyklodopravy dařilo zajišťovat díky vágní politické podpoře a aktivitě cyklodopravě nakloněných insiderů (jež byli ovšem již prakticky odejiti), začíná být magistrátní (ne)podpora cyklodopravy opět více pod dohledem.


A proto má stále smysl, abyste se ptali i vy na věci, které vás pálí. Čím jasnější odpovědi od magistrátu získáme, tím spíše si při dalších rekonstrukcích budou muset dát pozor na dodržování vlastních předpisů.

Pokračujte s našimi výzvami:

Cyklisté sobě!
Co dělat, rozhořčilo-li vás dění kolem cyklokomise

Vratislav Filler
Zakladatel mapy a webu Prahou na kole, předchůdců tohoto magazínu. Zaměřuje se analyticky na cyklistickou infrastrukturu, především v Praze. Je členem pražské cyklokomise, poradního orgánu Rady hl. m. Prahy. Působí jako dopravní expert ve spolku AutoMat. Vědecký pracovník zaměřený na přesné aplikace globálních navigačních systémů.

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat