Dokument: Omluva Prahy 2 za řešení akce lodě na vodě

Publikováno: 19. dubna. 2013, 1 min. čtení
Aktualizováno: 30. ledna. 2021

Dobrý den,

děkujeme za Váš podnět, který jsme obdrželi ke spolupořadatelství Prahy 2 na akci Lodě na vodě. Ráda bych Vám celou situaci vysvětlila a současně bych se ráda omluvila za komplikace, které Vám uzavření náplavky způsobilo. Věřím, že mé vysvětlení přijmete.

Městská část Praha 2 se rozhodnutím Rady z prosince loňského roku stala spolupořadatelem akce Lodě na vodě bez finanční spoluúčasti. Jako taková se obrátila k orgánu státní správy a požádala o zábor plochy. Abychom zvolili jednotný přístup vůči pořadateli expozice s městskou částí Praha 5, která ze všech akcí sportovního charakteru, tedy i z této, vybírá 2 Kč/m2, dohodli jsme se s pořadatelem, že nám dá darem 2 Kč z každého m2 výstavní plochy. Městská část Praha 2 má navíc z každé vstupenky, prodané na výstavě, 10 %.

V rámci této akce připravujeme  pro děti i dospělé doprovodný program. Pro návštěvníky je připraven infostánek Městské části Praha 2, kde se také prezentuje příspěvková organizace MČ Praha 2 Knihovna na Vinohradech, Dům dětí a mládeže, Odbor životního prostředí a Městská policie hl. m. Prahy. Kromě jedinečné možnosti prezentace Prahy 2 chápeme výstavu Lodě na vodě jako velmi prestižní záležitost, která posílí dobré jméno nejen naší městské části, ale celého hlavního města – jde o akci s mezinárodní účastí, oživující tolik potřebný obchodní ruch. Zároveň je to další krok k oživení Náplavky, o které velmi stojíme a každý podobný projekt podporujeme.

Z tohoto důvodu bylo potřeba uzavřít průchod náplavkou od Palackého náměstí směrem k Železničnímu mostu. Nejdůležitějším důvodem je zajištění bezpečnosti všech návštěvníků. A právě vzhledem k velké návštěvnosti není vhodné ponechat po dobu konání akce volný průjezd pro cyklisty. V rámci hlavního města Prahy se o uzavření náplavky pro cyklisty vyjadřovala komise pro cyklistiku MHMP se závěrem, že nelze realizovat průjezd v prostoru výstavy. Stejné stanovisko má odbor dopravy magistrátu a Policie ČR. Trasa jako taková ale cyklistům zapovězena není – mohou použít komunikace na nábřeží nad Náplavkou, které jsou po celou dobu volně průjezdné.
Za řádné vyznačení objízdné trasy pro cyklisty je zodpovědný organizátor, který bohužel kontrolu dopravního značení neprovedl dostatečně včas před zahájením uzávěry, a proto nebyla řádně označena uzavřená náplavka. K nápravě došlo v co nejkratším termínu a v současné době je již vše řádně značeno. Zprávu o uzavření náplavky je možné zjistit na webu Městské části Praha 2 na adrese: http://www.praha2.cz/20225_Upozorneni-pro-navstevniky-Naplavky-na-Rasinove-nabrezi

Ještě jednou přijměte, prosím, moji omluvu.

S pozdravem
Mgr. Ilona Chalupská
vedoucí Odboru Kancelář starostky a vnějších vztahů

Vratislav Filler
Zakladatel mapy a webu Prahou na kole, předchůdců tohoto magazínu. Zaměřuje se analyticky na cyklistickou infrastrukturu, především v Praze. Je členem pražské cyklokomise, poradního orgánu Rady hl. m. Prahy. Působí jako dopravní expert ve spolku AutoMat. Vědecký pracovník zaměřený na přesné aplikace globálních navigačních systémů.

Marek Turnovec 19. 4. 2013, 08:33

No jo, cyklisté jsou velmi nebezpeční - zvláště ti militantní cyklisté, co mají v batohu ukrytý papiňák se střelným prachem, kuličkami z ložisek a hřebíky...

Nebo hlavním důvodem není bezpečnost návštěvníků, ale když je to akce, kde se platí vstupné, tak aby náhodou projíždějící cyklisté neviděli něco bez toho, aby za to zaplatili. To by přeci byla diskriminace.

Fakt je, že pokud část šířky náplavky zaberou nějaké stánky a pak se tam ještě promenáduje spousta lidí, asi se tam moc na kole stejně jet nedá a může vznikat spousta kolizních situací. Ale pořádně o té uzávěrce informovat a hlavně jí hned na začátku na místě vyznačit, to tedy mohli - a jen to svědčí o tom, že se nad tím asi dopředu nikdo moc nezamýšlel.

Cyklistika se jako téma hodí hlavně před volbami, ale pak ti cykloaktivisté převážně jen otravují. A zrovna Praha 2 by pro cyklisty mohla udělat pár věcí, které by některým velmi usnadnily život a při tom nebyly moc nákladné. Co třeba ta šílená změť jednosměrek Americká, Varšavská, Záhřebská? Nebo nějaký pohodlný průjezd pod magistrálou (Fügnerovo náměstí)? Ale zatím se nic neděje...

Honza 19. 4. 2013, 09:28

Z toho vyjádření mi vyplývá: Pokud někam pojedete, podívejte se na weby všech městkých částí, kterými budete projíždět. Jinak se o případných záborech a objížďkách nedozvíte.

Marek Turnovec 19. 4. 2013, 10:03

Tak tak - zaplatit reklamu, která bude zvát lidi na tu výstavu, to ano. Zaplatit formou inzerce upozornění na možné problémy - to ne...

ÚJEZĎÁK 19. 4. 2013, 10:28

3) no na to jsem si v dopisu taky stěžoval, že na stránkách za celou Prahu není nic...
Navíc jsem jim i na tu " omluvo-odpověď" odpověděl i v tom smyslu, že kupříkladu Městská policie se prezentovat na takových výstavách zdarma nepotřebuje .
Místo hlídání pořádku a především díky této výstavě, se prezentuje na nových místech mimo své obvyklé loviště u Vyšhr. tunelu když teď lapá lidi i na Výtoni.

prt 19. 4. 2013, 11:14

Kouzelné! Vypichuji:
- dle Prahy 2 srovnatelnou hodnotu náplavek na levém (Praha 5) a pravém (Praha 2) břehu,
- akce sportovního charakteru - ano, viděl jsem tam reklamu na Playboy, vystavené vozy Jeep a luxusní lodě obsluhované bez námahy,
- "...oživení Náplavky, o které velmi stojíme..." a hned za tím "Z tohoto důvodu bylo potřeba uzavřít průchod náplavkou..."
- "mohou použít komunikace na nábřeží nad Náplavkou, které jsou po celou dobu volně průjezdné." - z náměstí Míru ty každodenní kolony na nábřeží asi vidět nejsou (ráno i odpoledne bývají volně průjezdné tramvajové koleje, což samozřejmě řada cyklistů prakticky využívala)...
Velmi kvalitně zpackaný a hájený zábor veřejného prostoru! Co bude za rok?

josuk 19. 4. 2013, 12:08

nechtěl bych aby „pražský cyklista“ byl synonymem pro prskala, kterému se nic jednak skoro nic nelíbí a navíc ohrožuje malé děti a důchodce (tč. na chodníku na Rašínově nábřeží)
akce určitě přinesla spoustě lidem práci, jiným zábavu, a jinde než na náplavce si jí lze těžko představit
možná se bude o mě psát v černý kronice, ale vážně nemám žádný problém ve žluté vestě a s předpisovým kolem mezi auty
(podle stavu kolejiště a vyjetých kolejí odhaduju, že se rekonstrukce blíží – tam je podle mě budoucnost pražského cyklisty, nikoli na náplavce ;-))

ÚJEZĎÁK 19. 4. 2013, 12:51

6. No já taky většinou jezdím vrchem, hlavně odpoledne, když se na náplavce motá moc lidí... ráno mě to přece jenom baví víc dole...

Ale když jsem viděl tu paní lapenou MP na Výtoni, tak jsem si říkal, že pro ní ten provoz asi není řešení. Obzvlášť bez varování.
A první den tam ani nic značený nebylo, takže mě nejvíc rozprskalo to, že oficiálně se spousta lidí o uzavření náplavky dozvědělo až v okamžiku, kdy narazili na ploty....
Nemohli si změnit trasu, netušili o kolik je to zdrží ...

Apophis 19. 4. 2013, 13:18

K vyjádření paní Chalupské:
- že je to klasifikováno jako sportovní akce je úsměvné - dosud jsem si myslel že jde o komerční veletrh
- že Praha 5 to tak posoudila - není divu, v Lodích na vodě jede Jančík, bývalý starosta P5
- docela by mě zajímalo, zda by mi pronajali na příští jaro na sportovní akci náplavku taky za 2 Kč/m, asi učiním dotaz na radnici P2
- přeložení cyklotrasy nahoru moc neřeší - kdo jede dál za Palačák, pak stejně musí do silnice a hustota lidí kolem Výtoně skoro vylučuje průjezd cyklisty (nejde o mě, já stejně pojedu v klidu po silnici, ale pokud někdo s jarem začíná jezdit do práce, chápu, že se na silnici moc necítí...)
- jasně těch 10 dní se dá vydržet - pokud ovšem nejde o precedens a lodě vystřídají firemní večírky a filmařské zábory a veletrh něčeho jiného

Azinka 19. 4. 2013, 15:17

Omlouvat by se měl především organizátor a to za přístup svých zaměstnanců! Z jedné strany byl v podvečerních hodinách volný vjezd na náplavku z Výtoně, nikde nebylo značené žádné omezení a poté po projítí celé náplavky až u Mánesa mne "ochranka" nechtěla pustit z vymezeného prostoru ven s tím, že tam nemám co dělat a vyjadřovali se VELMI nevybíravě!
Organizátor by měl své zaměstnance držet na uzdě, celkem se mne dotklo jejich vulgární chování, které užívali místo omluv za špatné značení!

Hrabosh 19. 4. 2013, 16:22

Možná se budu lišit od většiny zde diskutujících. Mě kompletní uzavření a neinformování v novinách až tolik žíly netrhá. Když se opravuje silnice, tak se to v novinách také nedočteme. Respektuji i to, že náplavka by měla sloužit i jiným. A klidně komerční výstavě necek. Přeci necky k řece a náplavce svým způsobem také patří.

Mě vadí to že je to zavřené kompletně zavřené kvůli přípravě o týden déle. Štve mě, že je to zavřené 24h, ačkoliv otevřeno pro návštěvníky mají jen 10-19h. Věřím že by při troše snahy bylo mohlo být omezení cyklistů mnohem menší a pak by kompletní uzavírku brali s větším pochopením. Jenže ohleduplnost k cyklistům se na náplavce nenosí.

Dokážu si představit, že centrální koridor by mohl být na noc ohrazený, aby jím mohli lidé večer procházet a ráno jet do práce. Sbalit a postavit výstavu by mělo jít za noc.

Marek Turnovec 19. 4. 2013, 16:44

Hrabosh: Dovolím si trochu nesouhlasit s prvním odstavcem - právě že o těch jiných velkých opravách a s tím souvisejících uzavírkách se obvykle z médií dozvědět dá - konkrétní příklad - tento týden se významně omezila doprava na Francouzské a Moskevské ulici - a minulý týden v pátek o tom byl článek na iDnes. Ještě o nějaký den dřív na denik.cz a nějak těsně před začátkem o tom informovala i Česká televize. O uzavírkách v Michelské jsem se podobným způsobem dozvěděl také. A o tom, že se bude překopávat dálnice D1 se za poslední rok psalo mnohokrát...

Schválně se podívám do posledního vydání radničního plátku Prahy 2, jestli jsem něco nepřehlédl tam. Nějak jsem si totiž přečetl úvodník, kde nějaký kněz z chrámu u sv. Ludmily psal něco v tom smyslu, že na prezidenta nemáme nadávat, ale máme se za něj modlit - no a to mi stačilo a tohle konkrétní vydání jsem pak raději odložil. :-)

Vratislav Filler 19. 4. 2013, 17:24

FIY: Takhle vypadá oficiální zpráva o akci: http://www.novinky.cz/cestovani/299618-lode-na-vode-letos-privezly-i-vodni-formule.html

kwakin 19. 4. 2013, 19:50

Škoda že nemáme my Pražané sloní paměť. Až někdy bude paní starostka s velkou slávou otevírat na Praze 2 nějakou cykostezku s tím, jak městská část úžasně podporuje cyklistiku, měl by se tam tenhle komerční veletrh připomenout.

kwakin 19. 4. 2013, 19:55

Stránka ODS v Praze 2:
Aby Vám bylo v Praze 2 dobře
Aleksandra Udženija,
předsedkyně ODS Praha 2
Jedním ze základních stavebních prvků politiky ODS jsou místní samosprávy, obce, města, kraje. Právě na místní úrovni, nejblíže občanům a jejich každodenním starostem, je zapotřebí tyto svobody v širokém slova smyslu důsledně prosazovat a vytvářet prostředí, které občany nezatěžuje zbytečnými zásahy do jejich života.

Marek Turnovec 19. 4. 2013, 20:50

Tak jen doplním, že v radničním plátku sice je informace o výstavě, ale o tom, že by kvůli tomu bylo pro chodce či cyklisty jakékoliv omezení, ani slovo...

Venca 20. 4. 2013, 13:11

Je to o ničem, celá náplavka je osina v p.... Než bych se tam motal mezi bezohlednýma lidma a ženskejma, co tlačí kočárek po pruhu pro cyklisty, to radši pojedu po silnici dvakrát rychlejc i se stáním na semaforech. Z tohodle pohledu ať tu náplavku zavřou třeba napořád.

Azinka 20. 4. 2013, 13:55

No je pravda, že jízda po cyklostezkách bývá dost o nervy. Celkem běžnou praxí jsou důchodci vedoucí psy na vodítku nataženém přes celou šířku cyklostezky, nebo dvě až tři maminky tlačící kočárky vedle sebe. A to ani nemá smysl zmiňovat pruhy pro cyklisty právě na náplavce, které využívají především dívčiny na vysokých podpatkách, jimž se špatně chodí po kočičích hlavách a další chodci, kteří se na cyklustu neváhají uthnout, když si dovolí na ně zvonit a nehodlá z pruhu jemu určenému uhnout.
V tomhle mi učeroval Amsterdam, kde jak chodci, tak řidiči naprosto respektují pruhy pro cyklisty. Ale o tom se nám tady nemůže ani zdát ... bohužel. A ani se neodvažuji doufat, že by se v tomto směru situace u nás vůbec kdy mohla zlepšit :-(

Luděk 20. 4. 2013, 15:45

[16],[17]: jen taková malá technická, na náplavce žádný pruh (určený) pro cyklisty není, je tam pěší zóna, do které mají cyklisté povolený vjezd. Takže na nějaké vynucování "svého" pruhu by si tam cyklisté fakt hrát neměli ...

Vratislav Filler 21. 4. 2013, 08:46

Pozdravuji vás z Budapešti, kde včera proběhla asi největší Critical Mass všech dob, takže jsem pozitivně naladěný. Zde je vidět, jak se cyklojízda může stát tak velkým fenoménem, že nezbývá, než vnímat ji pozitivně :-)

Upozorňuji na pravidla diskuse na tomto webu: https://mestemnakole.cz/o-nas/pravidla-diskuse/ . S ohledem na tato pravidla jsem odstranil hulvátskou část diskuse. Omlouvám se všem diskutérům, ale debaty v tomto stylu si veďte někde jinde. Současně upozorňuji, že na Prahou na kole se nebráníme debatovat i o sporných stránkách rozvoje cyklistické dopravy, ale opravdu to nejde dělat tímhle způsobem.

Měním režim komentářů na striktní moderování, tedy, že každý příspěvek musí být zvlášť povolen. Současně vám oznamuji, že vyrážím na cyklistický výlet severně od Budapešti a na webu budu až po návratu do Prahy. Doporučuji vám udělat něco podobného.

Jan Votoček 22. 4. 2013, 10:03

Tak aby se tu jen nekritizovalo, dnes jsem si všiml, že Praha 2 přes víkend namalovala piktogramy (a další bezpečnostní prvky) na asfaltovou cestu vedoucí z cca Bělehradské v kopci dolů na Folimanku, kde se dá napojit na cyklostezku.
Plus cedule pro všechny: Chovejte se ohleduplně. Palec nahoru!

Hrabosh 22. 4. 2013, 22:14

[18] Luděk: jen taková malá technická. Na náplavce pruh určený pro cyklisty je. Fakt, že tam je piktogram každých 7,5 metru a že si to na památkářích vylobovali cyklisté a ti si také vydyndali na magistrátu prachy a taky si za to slízli kritiku (nasypali vosum mega do cyklistů třikrát fuj!) prostě už té stavbě nikdo neodpáře.

Není pro cyklisty vyhrazený. Cyklisté nemají na jeho užití nějaké speciální právo. Je to otázka ohleduplnosti. Pokud je tam pruh zjevně určený pro cylisty je SLUŠNÉ A OHLEDUPLNÉ jim umožnit ho využívat.

Stejně jako je slušné a ohleduplné na náplavce nepoužívat silná stroboskopová světla a třeba AirZound. Je to jen SLUŠNÉ A OHLEDUPLNÉ. Zakázané to není. A proč brát ohledy na někoho kdo na ostatní ohledy nebere?

Vratislav Filler 22. 4. 2013, 22:33

Hrabosh: Ano, určený, ale ne vyhrazený. Špatně vyznačený a atraktivní pro všechny. Tak to je a dlouhodobé řešení je souvislý průjezd vrchem a spodek nechat rekreantům a rodinám s dětmi. Jiné využití náplavek cyklisty přerostlo, chápeš to?

Luděk 23. 4. 2013, 10:31

[21] Hrabosh: děkuji za upozornění, špatně jsem to napsal, doopravdy jsem měl na mysli dikci podle zákona, takže místo "pruh (určený) pro cyklisty" jsem měl napsat "jízdní pruh pro cyklisty"; ještě jednou děkuji za upozornění, na maličkostech stojí náš svět. Takže nápodobně tě musím upozornit, že poznámka, která má 13 řádek ve třech odstavcích už není malá. A u toho zákona (361/2000 Sb. Zákon o provozu na pozemních komunikacích ...) můžeme ještě chvilku setrvat:

§32 (3) Řidič nesmí užít dálková světla, je-li vozovka dostatečně a souvisle osvětlena nebo mohl-li by být oslněn řidič protijedoucího vozidla, řidič vozidla jedoucího před ním nebo jiný účastník provozu na pozemních komunikacích ...

Jistě už máš pro soud připravený znalecký posudek, že silná stroboskopová světla (třeba AirZound) zas tak silná nejsou a odpovídají spíše potkávacím světlům u aut než dálkovým.

Apophis: 23. 4. 2013, 11:16

To (22): Nahradit průjezd po náplavce tahem po nábřeží nahoře - to tedy mám výhrady:
1) část roku je náplavka úplně klidná a průjezdná (od podzimu do jara, rána), tím je rychlejší než silnice
2) cesta horem má bottleneck na Výtoni (lidi, sloupy, úzký průjezd) - sotva lze nějak řešit
3) cesta horem končí u Palackého náměstí - pokud nepočítám cyklokros obrubníků a semaforů dál směrem k Mánesu - odhaduji, že tady většina cyklistů pokračuje po silnici
4) nahoře není Bikeazyl a možnost dát si kafe/pivo.
Pokud dojde k uzavření náplavky pro cyklisty, přesune se jen problém o pár metrů výš. A řekl bych, že bude řešen oblíbeným "cyklisto veď kolo" na Výtoni a samozřejmě na všech přechodech (zůstanou přechody). Výsledkem bude návrat na silnici (koleje), čímž se smyčkou dostanu zase do let devadesátých.

ÚJEZĎÁK 23. 4. 2013, 13:08

tak mě napadlo, že by se na náplavku daly dát ty betonový truhlíky, co Praha 5 neví co s nima , z nich poskládat průjezdový koridor pro kola okolo těch pruhů a pro pěší lidi tam sem tam udělat přechod:)
Ale teď už vážně, myslím, že by se daly docela dobře použít na nějaké širší silnici jako takový výraznější oddělení cyklopruhu, magistrála, strakonická a podobné..

Hrabosh 26. 4. 2013, 19:59

22. Vratislav: Tohle je vcelku gumový a nepoužitelný argument. Znáš v Praze nějakou komunikaci, kde jiné využítí (IAD) cyklisty nepřerostlo? Kromě krátkých úseků a konkrétních časů se tam dá docela dobře soužít. Akorát by se muselo chtít... Ano je atraktivní pro všechny. Tak ať Ti všichni pozdvihnou hlas a nenechávají to jen na pár cyklistech. Hladký pruh by mohl být mnohem šiřší, na více místech, vymístit parkující auta... Kdepak. Hamptat po proužku a nadávat na cyklisty. A tím zájem o řešení končí.

23. Luděk: když už chceš citovat předpisy, tak si to dobře nastuduj. Na kole žádná dálková světla nejsou, tudíž se na ně toto ustanovení nevztahuje. Hledej líp, ustanovení na cyklosvětla jsou. A AirZound není blikna, ale trumpetka.

josuk 26. 4. 2013, 21:24

2. Jízdní kola pro jízdu za snížené viditelnosti musí být vybavena následujícími zařízeními pro světelnou signalizaci a osvětlení:
a) světlometem svítícím dopředu bílým světlem; světlomet musí být seřízen a upraven trvale tak, aby referenční osa světelného toku protínala rovinu vozovky ve vzdálenosti nejdále 20 m od světlometu a aby se toto seřízení nemohlo samovolně nebo neúmyslným zásahem řidiče měnit, je-li vozovka dostatečně a souvisle osvětlena, může být světlomet nahrazen svítilnou bílé barvy s přerušovaným světlem.. 341/2002 Sb.

Hrabosh 26. 4. 2013, 22:20

27 Josuk: Přesně tak. Nic nezakazuje používat ve dne fotonové dělo. Ostatně je možné ho používat i v noci pokud je kolo kromě něj vybavené ještě předpisově seřízeným světlem. Tady autor normy zaspal dobu a žije v časech dynama a třívatové žárovičky. Ani to není zákon, ale vyhláška jejíž číslo úspěšně zapomínám.

Předpisy pro cyklisty jsou v mnoha ohledech dost nedotažené- nejvíce mi vadí špatně řešená jízda po víceproudých komunikacích.

Vratislav Filler 26. 4. 2013, 22:52

Hraboshi, jsi na tom zaseklý, jestliže říkáš, že řešením je udělat na náplavce širší schůdný pás, tak prosím, ale nejdřív budeš muset zopakovat to martýrium z roku 2007 za výrazně horších okrajových podmínek. Já tvrdím, že dlouhodobým řešením je dole to držet, jak je, a postupně to přestavět nahoře, i když to bude náročnější -- mimo jiné proto, že z náplavky se nedostaneš třeba na Palackého most.

DD 26. 4. 2013, 23:18

29: "Já tvrdím, že dlouhodobým řešením je dole to držet, jak je, a postupně to přestavět nahoře, i když to bude náročnější"

To by se mohlo tesat: já to četl napřed tak jako abstraktně politicky a až na konci věty mi došlo, že se to týká náplavky :-D

Hrabosh 26. 4. 2013, 23:35

29. Vráťa: Myslím že schůdným řešením je VZÁJEMNÁ ohleduplnost. Ale když vidím páreček, jeden v jednom proužku, druhej v druhym, držej se za tlapičky, na nohou pevné boty ve kterých klidně můžou do lesa...

Rozdíl je v tom jestli se změny dožadují cyklisté, kterých je relativně málo, nebo jestli se k nim také připojí chodci a další uživatelé. Takže druhým řešením je zapojení chodců a dalších uživatelů. Jenže, a tímhle mě fakt vytáčí, ačkoliv je těch lidí mnohem více - jsou naprosto pasivní. Zkonzumovat co jiní nachystali a ještě na ně nadávat. Viděl jsi už někdy někoho, aby se snažil prosadit na náplavce kompromisní režim který by vyhovoval všem, mj. také cyklistům? Že by se někdo rval za složité, obtížné řešení? Kdepak. Nejjednoduší je zakázat cyklisty na náplavce a podle toho se k cyklistům chovají...

Třeba od tunelu až po výjezd na Palackého je místa dost. A pokud se tam někdo vyloženě nechová pitomě, tak se tam vejdou všichni. Úsek k Mánesu je možné jet pomaleji nebo vrchem... Řešení je spousta, ale když se ostatní omezují na vyštípání cyklistů, tak se kompromis dělá dost špatně.

josuk 27. 4. 2013, 06:34

28. fotonové dělo je možná možné používat kdykoli, ale pochybuju, že jednak za jízdy a pak taky obecně v blízkosti silnic, chodníků, kolejí, letišť... atd.

Vratislav Filler 27. 4. 2013, 08:01

Taky jsem nikde nepsal, že by z náplavky měli být cyklisté zcela vyštípáni. Pro rekreační jízdu, nebo cestu s dětmi by to mělo zůstat, nahoře by měl ale vzniknout prostor pro ty, kdo neumějí jet na pěší zóně s pohybem cyklistů předpisových a ohleduplných <= 20 km/h..

újezďák 27. 4. 2013, 19:49

Je zajímavé, jak se v celém sporu i náplavku dokáže zapomenout na památkáře, mám dojem, že těch 2x 30 cm žuly s obrázky kola, je maximum kam jsou památkáři ochotni ustoupit, aby nebyla nahrazena zastaralá technologie kluzkých a hrbolatých kočičích hlav, která je tam ve srovnání s historií Prahy doslova chvíli.
A to máme kliku, že tam vůbec nějaké náplavky a regulace jsou,.
Dovedete si představit jak dnes někdo přijde jako roku 1835-40 ? a řekne , že uděláme v centru historické Prahy nábřeží z kamene ?
Kdo by byl proti ? Maně mě napadají Klub za starou Prahu, památkáři, ekologové a další a další :)
Přitom existují technologie dlažby po které se dá nejenom chodit ale i jezdit a přitom nepřijít o podpadtky nebo o ruce... jenže památkáři a staromilci musí mít halt a zafixovat ve své době nejmodernější technologii jako mustr navěky.
A na to pak dojíždi lidi..

Vratislav Filler 27. 4. 2013, 20:13

MYslím, že se těmi nábřežími to bylo +- tak, že 183? velká povoděň, a 1840 se už stavělo Smetanovo (bez náplavky ;-) ). Klub za starou Prahu vznikl +-až s asanací, "bestia triumfalis" tu máme od té doby, ale nebýt jich, tak v tehdejším Židovském městě lehnou i synagogy. Jinak znalce pobaví, že jedna z prvních bourání v centru (jednotlivých domů, tam, kde se tou dobou či později neasanovaly celé bloky), se dělala pro vedení tramvajových tratí (průchod U Klíčů, roh Národní a Spálené, apod.)

Marek Turnovec 27. 4. 2013, 21:31

[28] Hrabosh: Jestli tou normou myslíte to, podle čeho se jezdí, tak to právě už dávno vyhláška není. Vyhláška o provozu na pozemních komunikacích tady byla dřív, ale dneska se jezdí opravdu podle zákona - konkrétně jde o zákon č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích, někdy také zkráceně označovaném jako "silniční zákon"...

Luděk 28. 4. 2013, 00:00

[26] Hrabosh: "Na kole žádná dálková světla nejsou, tudíž se na ně toto ustanovení nevztahuje." Jak víš, že na kole dálková světla nejsou? Přesně definovaná jsou dálková světla u motorových vozidel, u nemotorových přesná definice není, takže to zůstane na soudu, co bude považovat za dálkové světlo (asi to, co svítí do dálky, holt na to bude potřeba znalecký posudek).

Vzal jsem si tvou starost o mé právní vzdělání k srdci, hledal jsem líp, a hle, situace je ještě jednodušší:

Vyhláška 341/2002:
§ 36 Závady na vozidle, které ohrožují bezpečnost provozu na pozemních komunikacích
(1) Jsou-li na vozidle závady, které ohrožují bezpečnost provozu na pozemních komunikacích, nesmí být vozidlo užito v provozu na pozemních komunikacích, s výjimkou nouzového dojetí.
(2) Závadou podle odstavce 1 v osvětlení vozidla je vždy, c) způsobují-li světlomety oslnění

(předpokládám, že naše další diskuze se bude zabývat nouzovým dojížděním po náplavce)

libor schiller 29. 4. 2013, 10:05

Ještě bych se chtěl vrátit k cyklostezkám a jejich průjezdnosti.O náplavce už bylo napsáno dost.To prostě není cyklostezka ale hezké místo u Vltavy,pokud tam není moc lidí.Když je hezky ,nedá se projít skoro ani pěšmo,natož tam jet s kolem.Doporučuji, at se jezdí po nábřeží,v tramvajových kolejích a když je slabší provoz,tak normálně v silnici,jako jezdí auta.V budoucnu se tam namalují obrázky,jako se to už děje.Řidiči si začínají zvykat a většina aut s pražskou značkou,to už respektuje.Pozor jenom na venkovské S.Letos jezdí dost cyklistů,snad se jejich počet bude jen zvyšovat a v Praze to bude jako všude v Evropě.Přeji mnoho kilometru a hodně ušetřených peněz za MHD.

Hrabosh 29. 4. 2013, 10:09

[37] Luděk: To není žádné světlo, to je blikačka. Navíc když stejně nemůžu projet a musím slézt, tak by mě pak zajímalo zda se stále jedná o "užití vozidla v provozu". Ale dobrý, tenhle odstavec neznám.
[36] Normou myslím to co určuje vybavení kola. Tou je stále ještě vyhláška.

Jo a nechodí mi upozornění e-mailem, ačkoliv mám zaškrtnuto.

jonáš 29. 4. 2013, 17:49

Ona ta dlažba na náplavce má taky určitý "technologický omezení" proti dlažbě na suchu, například musí odolat zpravidla i několikrát za rok zaplavení vodou bez propadání a vymílání, což ty těžký žulový či křemencový kostky docela zvládaj. Takže do toho budou kecat nejen památkáři, ale i vodaři.

Hrabosh 29. 4. 2013, 19:33

Povodí to je vcelku jedno. Kdyby tam dali desítku dlažbu (to co je mezi) nebo dokonce chodníkovou šestku- ale ta by se už propadala pod auty,tak by na to voda imho moc vliv neměla. A i kdyby jo, tak se to jednou za pár let opraví. Do údržby díry pod Hradem se ročně nasype 200 mega aby se auta měla dobře, ale na to aby se jednou za čas na pár místech vyndala propadlá dlažba a dosypala pískem aby se tam dalo normálně chodit a jezdit, na to peníze nebudou?

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat
Tři nové cykloobousměrky na Praze 6
Praha,

Tři nové cykloobousměrky na Praze 6

06. května. 2024, 5min. čtení6