Výstava lodí uzavřela na týden celou náplavku

Publikováno: 14. dubna. 2013, 1 min. čtení
Aktualizováno: 30. ledna. 2021
Publikováno: 14. dubna. 2013, 1 min. čtení
Aktualizováno: 30. ledna. 2021

V sobotu zahájený zábor náplavky výstavou Lodě na vodě zneprůchodnil celou náplavku tak, že se jí budete muset zcela vyhnout. Nebude možné použít ji ani částečně, dokonce ani v úseku od Mánesa za Palackého most. Před výlukou nejfrekventovanější cyklostezky v centru nejsou nyní žádné varovné cedule, natož vyznačené objízdné trasy.

Náplavka bude uzavřena do 22.4. Náplavky má ve správě Praha 2. Pokud budete chtít jet vrchem, očekávejte zejména v ranní špičce kolony směrem do centra.

Edit: Výstražné cedule pro řidiče a informace o uzavření náplavky byly na místo doplněny v průběhu pondělního odpoledne.

Apelujeme na cyklisty, aby v úsecích, kde není dovolena jízda po chodníku, volili raději jízdu s auty.

Plot v sobotu. Cyklisté dojeli až k němu a musejí se vracet. Foto Cobic


Pražským cyklistům, kteřé jezdí po náplavce, proto doporučujeme:

1. Náplavce, respektive nábřežní komunikaci se vyhnout (viz objízdné trasy dále).

2. Následně napsat na městskou část Praha 2 a vysvětlit, jakým způsobem vám uzavírka náplavky zkomplikovala dojíždění do zaměstnání. Kontakt je Nám. Míru 20/600, Praha 2, e-mail: posta@p2.mepnet.cz. Doporučujeme poslat kopie na pražskou Komisi pro cyklistickou dopravu (cyklokomise@praha.eu) a redakci Prahou na kole (redakce@prahounakole.cz).

První víkend, kdy mohli Pražané díky pěknému počasí konečně vyrazit na kolo, se tak nepochybně povedl. V sobotu i neděli je totiž pro jistotu zavřená i náplavka Na Františku, paradoxně kvůli výstavě Kola ve městě.

Objízdné trasy

Pro vyhnutí se náplavce doporučujeme následující objízdné trasy. Jsou určené pro cyklisty méně zdatné v provozu, měly by být prosté náročných manévrů, ale za cenu jisté zajížďky a často za cenu jízdy po ulicích dlážděných kočičími hlavami.

a) Průjezd přes Smíchov a Malou Stranu, jih -> sever

(fialová trasa) Pro průjezd celým centrem doporučujeme vyhnout se nábřežní komunikaci jízdou po levém břehu. Můžete-li vyneste kolo na železniční most, a pokračujte po Hořejším nábřeží a Janáčkově nábřeží, kde je v dlouhém úseku cyklopruh. Následně překonáte Šeříkovou a přes Kampu se dostanete na Klárov a případně na severní náplavku.

b) Průjezd přes Smíchov a Malou Stranu, sever -> jih

(fialová trasa) V severní části projedete přes Klárov a Kampou, pokračujete Zborovskou, odbočíte do ulice Pavla Švandy ze Semčic a přes Arbeosovo náměstí na Štefánikovu a Nádražní. Před železničním mostem odbočíte vlevo a vyjedete na most.

c) Průjezd přes Nové Město, jih -> sever

(zelená trasa) Dojedete k železničnímu mostu a převedete křižovatku na Výtoni a parčík do ulice Na Hrobci. Projedete ulicemi Na Výtoni a Pod Slovany, do ulice Na Moráni. Dostanete se na Karlovo náměstí, které objedete z východu.

Chcete-li pokračovat na Staré Město nebo na Můstek, případně k Hlávkovu mostu, pokračujete do Lazarské. Koloně ve Vladislavově doporučujeme se vyhnout Vodičkovou a Palackého, s krátkým protisměrným úsekem. Můžete pokračovat přes Můstek až do Revoluční a případně k Hlávkovu mostu.

d) Průjezd přes Nové Město, sever -> jih

I zde doporučujeme východní stranu Karlova nábřeží a následně průjezd ulicí Na Moráni a projet zpět k Výtoni uličkami Pod Slovany, Trojickou a Podskalskou.

e) Využítí Nuselského mostu

Jedete-li z Pankráce do oblasti Václavského náměstí, můžete se náplavce vyhnotu tím, že od Pražského povstání pojedete ulicí Na Pankráci, přejedete lávku před Kongresovým centrem, a po západním chodníku přejedete Nuselský most; pokračujete ulicí Ke Karlovu, Kateřinskou, Lípovou a Štěpánskou: Viz tato doporučená trasa.

Jak budete řešit týdenní uzavírku novoměstské náplavky?

Výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...
Vratislav Filler
Zakladatel mapy a webu Prahou na kole, předchůdců tohoto magazínu. Zaměřuje se analyticky na cyklistickou infrastrukturu, především v Praze. Je členem pražské cyklokomise, poradního orgánu Rady hl. m. Prahy. Působí jako dopravní expert ve spolku AutoMat. Vědecký pracovník zaměřený na přesné aplikace globálních navigačních systémů.

cobic 14. 4. 2013, 18:57

Fakt to bude na celý týden? Tak snad se uzavře Rašínovo nábřeží pro motorovou dopravu, když jsou ty lodě taková megaakce. To bych se tam snad i jel podívat.

Patrik 14. 4. 2013, 19:56

Tak tohle už mě totalně nas..lo minulý rok a oni to letos ještě zhorší? Opravdu je kratochvíle nějakého milipromile zbohatlíků /kolik lidí v ČR má jachtu???/ takový veřejný zájem aby to ospravedlnilo povolení záboru páteřní cyklostezky a tolik oblíbeného veřejného prostoru pro všechny pražany a turisty na celý týden !?!? Dokážete si představit to pozdvižení, kdyby se uzavřela na týden jakákoli páteřní komunikace pro auta a udělala by se tam přehlídka "Kola na silnici"???
Tohle už si říká o gerilovou protiakci. Nějaké nápady?

Vratislav Filler 14. 4. 2013, 20:06

Myslím, že bohatě postačí, když dáte vědět Praze 2, a na magistrát.

Jinak mám dojem, že jestli chcěli lidi naštvat a dostat je na velkou cyklojízdu, tak nemohli udělat nic lepšího.

Luděk 14. 4. 2013, 20:45

Dneska jsem se v rámci rozjíždění po zimě potkal s oběma uzavírkama (u té Na Františku si nemůžu odpustit modifikovanou hlášku "Opravdu je kratochvíle nějakého milipromile zbohatlíků /kolik lidí v ČR má kolo???" ;) , díky Vráťo za vysvětlení, původně jsem si totiž myslel, že je to nějaká modifikace onoho víkendového uzavírání Smetanova nábřeží. Jinak žádný problém, s autama to bylo v pohodě, jen trochu rychlejší než jsem měl původně v plánu (kochací jízdu).

újezďák 14. 4. 2013, 21:44

Neznám situaci na Hořejším nábřeží, ale z webu pořadatelů je zjevné, že budou i na druhém břehu
http://www.lodenavode.cz/data/o_vystave.htm

Vratislav Filler 14. 4. 2013, 22:23

Nábřeží není náplavky, ledaže by zabrali i cyklopruh na komunikaci - to už by ale bylo jen velmi obtížné pochybovat o úmyslu ;-)

Petr 14. 4. 2013, 22:50

No pokud by trasa sobotní cyklojízdy vedla z Palačáku směrem na Výtoň, napadá mě jedno místo, které by šlo využít jako hromadné veřejné WC :-)

pekas 15. 4. 2013, 07:50

Ať jdou s loděma na vodě...
... na vodu, a neobtěžují na náplavce!

prt 15. 4. 2013, 09:02

Tak jsem si dnes zavzpomínal na časy před předlažbou náplavky a od Vyšehradu na Palačák se bezpečně provezl po tramvajové trati. Ostatní cyklisté (a nebylo jich málo) kombinovali spíš chodníky a silnici.

Vratislav Filler 15. 4. 2013, 09:19

Měli by tam poslat toho, kdo to schválil, ať se podívá, co způsobil.

wanted 15. 4. 2013, 10:53

Ludek (4): Tak tohle je vylozene provokace :)

Jinak nechapu proc je ten plot (prvni foto) postaven tak debilne. Kdyby aspon umoznil lidem vyjet nahoru tak bych mel vic pochopeni.

Jirka 15. 4. 2013, 10:54

Vzorový dopis

Dobrý den,

uzávěrka náplavky kvůli výstavě „Lodě na vodě“ mi značně komplikovala cestu do i z práce, neboť využívám k dopravě páteřní cyklotrasu A2 na náplavce se nacházející.
Co mi vadí zejména:
- Nemožnost použít náplavku ani částečně, dokonce ani v úseku od Mánesa za Palackého most
- Absence varovných cedulí či vyznačení objížďkových tras.
Prosím o odstranění těchto závad u nejfrekventovanější cyklostezky v centru a napříště prosím nezavírat!

S pozdravem

====================
Edit redakce: Níže v diskusi je připomenuto, že na náplavce nejde o cyklostezku, ale o páteřní cyklotrasu. Je nezbytné nemít v dopise chybu, aby se odpovídající orgán nevymluvil na věcně nesprávné podání. Dovolil jsem si proto vzorový dopis v tomto duchu opravit. VF.

Night Rider 15. 4. 2013, 11:13

Uznávám, že zavření náplavky je zlé, podlé, nečestné a nesportovní, ale čistě teoreticky, nemáme náhodou nedávno legalizovanou objízdnou trasu po chodníku nahoře na nábřeží?

Ale aspoň značky na vjezdech by to chtělo, to je pravda.

ÚJEZĎÁK 15. 4. 2013, 11:31

Hm tak jsem se ráno pěkně u Mánesa rozhlédl, ale nějaký viditelný znamení tam nebylo, tak jsem tam zajel s tím, že se uvidí... a vidělo se, upozornění je až za tím stánkem se zúžením a řešením jsou schody... fotit nebylo na co, nechal jsem debil mobil doma v tašce :)
Lidi vypadali celkem v pohodě, před tunelem pak stáli dva chlapíci s blokem a odhaduji, že zapisovali nás, co jsme jeli po silnici mimo počítadlo...
Navíc ta náplavka byla až na pár stanů zjevně prázdná, o to víc mě to přijde pitomý.... loď ani jedna
Proč se nemůžou lodě ukazovat někde v přístavu ????

prt 15. 4. 2013, 11:42

ad 12: pro cyklisty je legalizovaný chodník je pouze v úsecích:
- Vyšehradská rampa - přechod jižně od Železničního mostu (propojení A13 a A23 s A2), režim smíšené stezky pro chodce a cyklisty,
- Výtoň - Palackého náměstí (přesněji mezi ulicemi Na Hrobci - Dřevná) - by-pass úseku farmářského tržiště, režim stezky pro chodce s povolením jízdy cyklistů
Vše ostatní je chodník se všemi právy a povinnostmi (tedy zejména zákazem jízdy na kole všem přes 10). Takže hrubě nedostatečné...

Vratislav Filler 15. 4. 2013, 12:26

Jirka: Podle nejnovějších zpráv bude vyznačení objížďky co nejdříve doplněno.

wanted 15. 4. 2013, 12:38

Ujezdak (14): Jo tech skupin bude dneska vic. Videl jsem dvojici mladiku jak zapisuje veskerou cyklistiku v okoli krizovatky Pelleova/Badeniho x M. Horakove. Psali si minimalne odkud, kam a po cem (chodnik,silnice). Vrato nevis o co se jedna?

ÚJEZĎÁK 15. 4. 2013, 13:02

No tak jsem to sepsal a poslal...

ÚJEZĎÁK 15. 4. 2013, 13:07

wanted : lidičky aby to nebyly tajný :)

prt 15. 4. 2013, 13:11

ad 12: vzorový dopis by neměl obsahovat chybu, na které se úředníci rádi svezou mimo skutečný problém (v minulosti se již stalo)!
Na náplavkách není ani metr cyklostezky (přesněji: stezky pro chodce a cyklisty). Výtoňská náplavka je kompletně v režimu pěší zóny s povoleným vjezdem vyjmenovaných vozidel (včetně kol). Ale vede tudy cyklotrasa (páteřní, významná, nejdůležitější, nejfrekventovanější), ale cyklostezka opravdu ne.

Vratislav Filler 15. 4. 2013, 13:22

Jirka[12], prt [20]: Dovolil jsem si to v komentáři poopravit.

ÚJEZĎÁK 15. 4. 2013, 13:38

Noo na co vzorový dopis ?
Na vzorové dopisy chodí jen vzorové odpovědi :)
Proč jim to tak ulehčovat ????

Vratislav Filler 15. 4. 2013, 14:36

Nechť si k němu každý přidá něco vlastního :-)

emil 15. 4. 2013, 18:15

Jen by mne zajimalo, esli vstricnost municipalnich ouredniku k vystave jachte neovlivnuje fakt, ze jednim z nejvetsich prodejcu jachet v Praze je smichovsky demon Jancik.

Kazdopadne jsem snes zase zakroutil hlavou, lec pak jsem si rychle uvedomil, ze jsme v Praze a ta naprosto kravska absurdita mi najednou prisla normalni a vlastne uplne logicka.

josuk 15. 4. 2013, 20:27

reflexní vesty (ne oranžové ale žluté - takové co mají švestky) a do provozu. Na Slupi je způli zavřená, nábřeží a Výtoň trpí provozem už tak. Slabší povahy chrániče a helmy - předpisová výbava kola podmínkou! Klídek. Přece o co jde? Nahoře je to lepší. ;-)

RoBoProG 16. 4. 2013, 09:03

Po zimním spánku jsem vyrazil do práce na kole.
Zase mě vůbec neudivilo, jak se věci dělají polovičatě.
Sjíždím Vnislavovou dolů k Vltavě a poté skrz Vyšehradský tunel.
Křižovatka Vnislavova/Rašínovo nábřeží stále nejhorší na cestě pro cyklistu.
Určitě mnoho peněz stál piktokoridor skrz tunel, ale proč nedají za tunelem nájezd na cyklotrasu, aby člověk v pohodě projel sčítačem a neprudil motoristy, to člověk nepochopí.

Vratislav Filler 16. 4. 2013, 09:14

RoBoProG: V návrhu to bylo, policajt zakázal, aby tím cyklisti nejezdili směrem do centra.

Mirek2 16. 4. 2013, 10:20

Byť na cyklistickém webu, tak bych upozornil, že uzavírka se týká všech i pěších.

Luděk 16. 4. 2013, 10:54

RoBoProG [26] : v čem je ta křižovatka Vnislavova/Rašínovo nábřeží tak strašná? Já tam tudy nejezdím, takže jenom koukám na google streetview, pravda, kostky nepříjemné jsou, ale jinak si člověk může vybrat ze dvou možností, asi nerychlejší a bezpečnější varianta bude dojet na konec Vnislavovy (tam co je přikázaný směr doprava), najet si vlevo, změnit se na chodce, po přechodu přejít Rašínovo nábřeží a pak zpátky na kolo spolu s autama tunelem.

Taky bych bral za tunelem dřívější nájezd na cyklochodník, já to většinou najedu škvírou hned za tunelem, ale samotný nájezd nic moc:
http://goo.gl/maps/OWW4Y

prt 16. 4. 2013, 11:05

29: Luďku, to zní neuvěřitelně! Strašně rád bych viděl, jak za tunelem přeskakuješ svodidla na cyklochodník (tedy tím místem, kterému říkáš "nájezd nic moc)"!
Vcelku pohodlně se dá najet až u porodnice (bývalý přechod, ale v té rychlosti se to musí propálit i přes rožek trávy; občas tam ale parkují auta).
Napojení A23 vlevo na A2 je zoufalé, navržená varianta s chozením je nepohodlná a nedůstojná. Kdyby se dalo dostat do Libušiny, tak by to bylo o dost lepší. Pro spojení na železniční most to vedení přes přechod tolik nevadí, stejně se pak musí po schodech.

Luděk 16. 4. 2013, 11:30

prt [30] : tak naposledy jsem to prováděl v neděli, ale to jsi asi poblíž nebyl. Jo a svodidla se přeskakovat nemusí, jak je vidět z předchozího odkazu, mění se tam typ svodidel a v místě kontaktu jdou prakticky skoro k zemi, je to nízké. Nemám horáka, takže normálně dám ruku, zpomalím, seskočím na obrubník, přetáhnu kolo, naskočím a jedu po cyklochodníku, je to asi o 2 s pomalejší než kdybych to přeskočil.

Rychlé naskakování a seskakování se hodí i v jiných případech, používám na krátkých úsecích Cyklisto veď kolo, když tam zrovna hlídá policajt, to seskakuju za jízdy a úsek s kolem proběhnu. Ať má orgán taky nějakou zábavu při nudném dohlížení na cyklisty.

josuk 16. 4. 2013, 12:33

btw: Libušina je pro cyklistu nepříjemná a trochu zrádná tím, že má zřejmě nejužší jízdní pruh. Aspoň co znám: http://goo.gl/maps/ytoHG :-O

RoBoProG 16. 4. 2013, 15:29

Pravda, mohl bych jet Premyslovovou nahoru, doprava na Vratislavovu a potom Libusinu. Uvidim, vyzkousim.

jiri P 17. 4. 2013, 09:33

"První víkend, kdy mohli Pražané díky pěknému počasí konečně vyrazit na kolo, se tak nepochybně povedl. V sobotu i neděli je totiž pro jistotu zavřená i náplavka Na Františku, paradoxně kvůli výstavě Kola ve městě"
Neni lepsi o vikendu vyrazit pryc z Prahy do prirody a neplacat se s kolem ve meste???

pylma 17. 4. 2013, 11:03

jiri P 34: No, to by bylo fajn. Ale kudy, když na hlavní cestě je špunt?

Marek 17. 4. 2013, 15:02

Ti z cyklistu, kteri maji zaroven rybarskou povolenku, by teoreticky mohli vyuzit prava pristupu k pobreznim pozemkum za ucelem vykonu rybarskeho prava. Jen pri tom musi nahradit pripadnou skodu, kterou tim zpusobi (viz. 99/2004 Sb. §11 odst. 8). Pokud se nepletu, tak se v tom miste nachazi revir Vltava 6.

Kazdopadne by to mohl byt zajimavy happening ... :-)

LacaCZ 17. 4. 2013, 16:10

Ludek 29: ta škvíra je zajímací - není to o hubu? Myslím, jestli to není o strach, že během "přeskakování" tě nějaký nedočkavec sejme?

Luděk 17. 4. 2013, 19:00

[37] Samozřejmě že při vstupu do škvíry by se přeskakovat nemělo, většinou se dostane na všechny (tak nevím, mluvíme stále ještě o cyklistice?).

Petr 21. 4. 2013, 13:57

Městská část Praha 2 je tak vstřícná, že se prý zřekla i poplatků za zábor náplavky. Kdo by se otravoval s administrativou pro pár drobných, že :-)

Zdroj:
http://www.metro.cz/lode-vytlacily-z-naplavky-cyklisty-i-farmare-praha-2-na-tom-trati-px1-/co-se-deje.aspx?c=A130416_122916_co-se-deje_row

libor 25. 4. 2013, 00:19

Celá náplavka ,jak Na Františku,tak od Mánesa k tunelu,není dobře vymyšlená pro cyklisty.Jsou to hezké místa na procházky,pořádaní Farmářských trhu,korzovat,občerstvovat se apod.Vystavovat čluny a zavírat proto náplavku považuji za zpupnost a drzost pořadatelů .Ten kdo takovou akci povolí,by měl dostat peněžitý trest a výpověd.Už před 2 lety ,mě tam s kolem vykázala ochranka a ani policisté s tím nic nezmohli.Důvod byl,že to není veřejný prostor a hotovo.Smíchovská strana je pustá a prázdná.Lodě tam můžou vystavovat i prodávat celý rok.O kus dál mají nevyužité pozemky České Přístavy a.s. Samozřejmě,že zákaz vjezdu,je to soukromý majetek.Tam měla být cyklostezka už dobrých deset let,aby byla celá smíchovská strana průjezdná.

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat