Galerie absurdit

Publikováno: 12. června. 2013, 1 min. čtení
Aktualizováno: 16. ledna. 2021
Publikováno: 12. června. 2013, 1 min. čtení
Aktualizováno: 16. ledna. 2021

Infrastruktura pro cyklisty se v Praze nachází ve fázi klopýtavého přechodu od neřešení k použitelnosti. Máme poměrně přísné předpisy, díky čemuž jen málokdy vzniknou věci nefunkční na první pohled. I tak ale v Praze najdeme místa, kde je cyklista nucen buď chovat se jak pitomec, nebo se tak aspoň cítit. V rámci kampaně do práce na kole byla veřejnost vyzvána k nafocení takto absurdních míst. Na dnešním vyhodnocení soutěže bude největší „špek“ oceněn. Vy se ale s naším výběrem můžete seznámit už teď.

Auto*Mat zveřejnil příspěvky soutěžících a přidal k nim komentáře ve stylu proslulé stránky Cycle Facility of the Month, iniciativy Warrington Cycle Campaign. Najdete je ve fotoalbu Absurdity cyklo. A protože některé příspěvky zaslali mimo soutěž i čtenáři Prahou na kole, nabízíme zde malou ochutnávku:


Tady končí echt Karlín

Zóna 30 v Karlíně je obousměrná pro cyklisty jen, dokud se neblížíte k výjezdu.

(Křížíkova ulice, Karlín)


Kontrola pozornosti

Aby se cyklisté mohli bezpečně pohybovat v silném provozu, je třeba trénovat je v trvalém udržování vysoké míry pozornosti. Z tohoto hlediska je nežádoucí, aby byly stezky prosty překážek, nebo aby tyto byly jakkoliv označovány.

(A1, Podbabská ulice)


Příprava na návrat budníku

Protože řidiči i cyklisté jezdí leckde po paměti, je nežádoucí měnit dopravní značení příliš často. Po přesunutí zastávkového přístřešku na Podolském nábřeží z chodníku na tramvajový ostrůvek tak bylo přerušení stezky prozíravě zachováno pro případ, že by se přístřešek na dané místo z nějakých důvodů po letech zase vrátil.

(A2, Podolské nábřeží)


Travnatý retardér

Autorům cyklostezky kolem Baumaxu v Záběhlicích přišlo evidentně nevhodné vrhnout cyklisty z chráněného prostoru přímo do ostrého provozu, nepozorné cyklisty tak zpomalují retardérou s přírodě blízkým travnatým povrchem.

(Cyklostezka u nového Baumaxu v Záběhlicích)


Ostatní absurdity můžete vidět zde.

A protože tušíme, že toto útlé album rozhodně nepokrylo všechna ujetá místa, i nadále se těšíme na vaše fotografie. Ty budeme do alba postupně přidávat a doplňovat ironickými komentáři. Fotografie s komentáři nadále zasílejte na adresu redakce@prahounakole.cz.

Máte na své obvyklé cestě nějaké z pohledu jízdy na kole absurdní místo?

Výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...
Vratislav Filler
Zakladatel mapy a webu Prahou na kole, předchůdců tohoto magazínu. Zaměřuje se analyticky na cyklistickou infrastrukturu, především v Praze. Je členem pražské cyklokomise, poradního orgánu Rady hl. m. Prahy. Působí jako dopravní expert ve spolku AutoMat. Vědecký pracovník zaměřený na přesné aplikace globálních navigačních systémů.

Epo 13. 6. 2013, 09:17

Jsem teď "přechodné Brňák" a na kolo jsem sednul teprve teď. Po těch pár vyjížďkách mám pocit, že to tu bude s infrastrukturou a jejími absurditami dost podobne velké Stověžaté ;-)

NightRider 13. 6. 2013, 13:52

A co teprve Louny:
http://www.mapy.cz/#!x=13.805913&y=50.353427&z=18&rp=m&m=9f6LgxZYExSVPI
Přesně 42 metrů dlouhá cykloobousměrka s úžasnými červeně podbarvenými pruhy po obou stranách. Má jenom dva drobné nedostatky: západní konec ústí na frekventovanou hlavní ulici bez jakékoli infrastruktury a východní natvrdo končí značkou "cyklisto, sesedni s kola". Kam se hrabe Praha :-).

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat