Jak byste podpořili Prahou na kole?

Publikováno: 21. srpna. 2013, 1 min. čtení
Aktualizováno: 15. srpna. 2013
Publikováno: 21. srpna. 2013, 1 min. čtení
Aktualizováno: 15. srpna. 2013

Prahou na kole má za sebou pět let, během kterých funguje převážně díky času investovanému dobrovolníky. Kromě „viditelné“ části, jíž jsou pravidelné články, je zde spousta práce s provozem a vývojem cyklomapy, a také výdaje na provoz webu a doménu. Návštěvnost webu se každý rok zvyšuje zhruba o polovinu, naše příjmy v řádu několika tisíc Kč za rok v současnosti nepokrývají ani náklady na hosting. Abychom se mohli věnovat práci na Prahou na kole se stejnou intenzitou a nadšením jako doposud, potřebujeme pokrýt nezbytné náklady, a do jisté míry také čas, který Prahou na kole věnujeme.

Už nyní existují způsoby, jak nás můžete podpořit: Jistý příjem máme z cyklomapy Prahou na kole pro Locus, a používáte-li Flattr, můžete ocenit články, které se vám líbí. Za dohodnutou částku můžete sponzorovat stránky nebo články na našem webu. Poslední možností je podpora Prahou na kole prostřednictvím vstupu do klubu přátel iniciativy Auto*Mat.

Velice si vážíme vaší čtenářské přízně a hledáme proto další způsoby, jakými nás můžete podpořit a současně pro sebe získat určitou protihodnotu. V současnosti uvažujeme o nabídce publikací vycházejících z našeho obsahu.

Připravujeme sbírku návodů z let 2012-13: Do města na kole 1 – cyklistou každý den (cca 40 stran A4). V předběžné podobě ji najdete zde, tohle PDF ale chceme zredigovat do podoby knížky a vydat buďto jako tištenou publikaci, nebo jako e-book.

Přitom uvažujeme, že knížku bychom prezentovali jako benefiční — jejím zakoupením byste podpořili provoz a aktivity webu Prahou na kole, a navíc obdržíte hezký a užitečný dárek. Tomu by odpovídala i minimální cena, za kterou by bylo možné sbírku návodů koupit.

Kdyby se tato forma přispívání osvědčila, doplnili bychom další: druhý díl návodů, výběr nejlepších článků z let 2008-13, kalendář, nebo cokoliv si vymyslíte. Berte to jako malý průzkum: V anketě můžete zaškrtnout, zda byste měli o tuto formu podpory Prahou na kole zájem. A nebo, zda byste si knížku s návody koupili alespoň za komerční cenu.

Jakým způsobem byste podpořili web Prahou na kole? (max. 3 možnosti)

Výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

Zde vidíte náhledy současného pdfka. Výsledek, který byste dostali do ruky vy, by byl ovšem graficky na výši.

Pište do komentářů, jaká forma podpory Prahou na kole by vám vyhovovala a jakou protihodnotu byste za ni očekávali.

Technická poznámka: Vzhledem k tomu, že Prahou na kole v současnosti realizuje finance (náklady na hosting, příjmy z inzerce, vedení podpořených projektů) prostřednictvím iniciativy Auto*Mat, bude podpora Prahou na kole a prodej případných benefičních materiálů Prahou na kole vedeny v účetnictví Auto*Matu zvlášť. Vyúčtování aktivit Prahou na kole bude, počínaje rokem 2013, ve výroční zprávě iniciativy Auto*Mat uvedeno odděleně.

Vratislav Filler
Zakladatel mapy a webu Prahou na kole, předchůdců tohoto magazínu. Zaměřuje se analyticky na cyklistickou infrastrukturu, především v Praze. Je členem pražské cyklokomise, poradního orgánu Rady hl. m. Prahy. Působí jako dopravní expert ve spolku AutoMat. Vědecký pracovník zaměřený na přesné aplikace globálních navigačních systémů.

Curry 21. 8. 2013, 07:38

Posílám několika užitečným organizacím 200,- měsíčně. Stačí mi k tomu jen číslo účtu, případně variabilní symbol. ;-)

hn 21. 8. 2013, 08:08

Klidně bych si tu knihu koupil, hlavně to ale prosím nechte vysázet někoho, kdo se tím zabývá...

Dominika Nasková 21. 8. 2013, 10:16

A co třeba, podobně jako v případě AutoMatu, trička, nálepky (pokud mi už nějakým způsobem neunikla) s "Prahou na kole"? Dělá to i dobrou reklamu "navenek"...

Lei 21. 8. 2013, 12:45

Nápodobně.

Ale knížku bych si určitě koupil. Ostatně jsem si říkal, že ty návody by bylo hezké mít pohromadě, stejně jako by mě zajímaly sebrané analýzy, takové ty dlouhé teoretičtější články. Jsou výživné a k zamyšlení, ale špatně se na počítači čtou (tady ale chápu, že by asi zájem byl o dost menší, takže by se to nevyplatilo, leda že by to některé nakladatelství vydalo jako specializovanou publikaci o městské cyklistice v našich podmínkách).

Václav Řehák 21. 8. 2013, 15:21

Curry & Lei: Nejjednodušší je vstoupit do Klubu přátel Auto*matu na http://www.nakrmteautomat.cz/
Pokud chcete přispívat na PNK, ale ne přes klub, odpoví Vráťa (myslím, že je teď na dovolené).

Ještě jsme zvažovali zavést nějakou formu reklamy. Pokud má někdo zkušenost s webovým marketingem, velmi uvítáme konzultaci na toto téma. Stejně tak názory čtenářů, zda a jak moc by jim (přiměřená) reklama vadila.

aish 21. 8. 2013, 22:41

"Stejně tak názory čtenářů, zda a jak moc by jim (přiměřená) reklama vadila."

Mým názorem je, že reklama by neměla být pouze přiměřená, ale také tématická. Tudíž raději vidím bannery nějakých souvisejících obchodů, než aby mi Google ads ukazovaly všude stejné reklamy, poněkud nelogicky založené na mých hledáních - jednou jsem si hledala fotku co je to "dirndl" a od té doby pravidelně vídám reklamy e-shopu s bavorskými kroji.
Za "tématické" pokládám jak cyklistické zboží, tak třeba podniky z "Cyklisté vítáni".

ad 3 - hned mě napadla reflexní vesta a reflexní pásky, to by bylo tématické zboží.

Jirka 22. 8. 2013, 08:27

Zdravim,

s podporou rád pomohu. Kdyžtak se ozvěte na uvedený email a můžeme se dohodout. Naše firma obecně aktivity městské cyklistiky sponzoruje. Není důvod nepomoci i vám.

Ohledně reklamy to nedoporučuji. Při odhadované návštěvnosti prahounakole.cz to nebude takové terno. A přiděláte si práci navíc s její správou, komunikací s inzerenty atd. Navíc je model internetové publicistiky postavený na reklamě principiálně špatně. Vychází z premisy, že mé informace nejsou dostatečně kvalitní, aby za ně čtenář platil. A tak je doplním něčím ještě méně kvalitnějším, za co mi zaplatí někdo jiný.

Preferoval bych platbu opravdu se to, co je vámi dodávaná přidaná hodnota. Což je přístup k mapám (...už si běžím koupit tu apku), obsahu anebo právě odměna od komunity.

Vratislav Filler 22. 8. 2013, 09:04

Jirka: Děkujeme za nabídku, určitě napíšu.

pekas 22. 8. 2013, 20:51

Na Wikipedii se čas od času úplně nahoře objeví zářivě barevný banner s textem jak je užitečná apod. a že stačí, když během jednoho dne každý návštěvník přispěje dolar a mají na roční provoz. V civilizovaných zemích /např. Kanada/ to myslím na provoz stačí. Co otestovat zdejší komunitu? Končilo by to číslem účtu nebo DMS a za příspěvek by mohl být např. mailem kód k vyzvednutí dárku ve spřátelených podnicích (bajkazyl apod.). Na dárek už nápady padly, já bych ocenil reflexní cokoliv.

újezďák 25. 8. 2013, 19:32

Mě by stačilo to číslo účtu nebo údaj kam bych to mohl šoupnout kartou ?
Rozhodně nechci nějaká trika, nebo sypat prachy přes Automatčí oficiálno či se někde logovat/registrovat abych mohl něco poslat....

Matyáš 26. 8. 2013, 15:15

Nedávno spuštěný web https://www.modryzivot.cz/ by mohl s propagací a fundraisingem pomoct, ale je zaměřený na projekty, tzn. je potřeba sbírání nějak omezit, typicky časově či nasbíráním určité částky..

Vratislav Filler 4. 9. 2013, 08:37

Ještě jednou všem děkuji za podněty. Už pracujeme na tom, abychom mohli přijímat přímé dary. Technicky to půjde přes účet AM, bude na to ale oddělená řada variabilních symbolů a po Novém roce uděláme vyúčtování zvlášť.

Také jsme se rozhodli, že půjdeme do tisku první série návodů v knižní podobě.

Hrabosh 6. 9. 2013, 02:47

ocenil bych reedici samolepek "o jedno auto míň"
Velmi bych ocenil reedici samolepek This machine kills fascists, která byla velmi oblíbená
A třeba by se mi líbilo tradiční heslo "Jezdím na mrkev" (mrkev je jako namalovaná)
Formální vydělení peněz PNK z hromady vítám, bude líp vidět co chtějí lidé podporovat.
Velmi bych uvažoval o tom, že pokud bude splněno předchozí, tak by na CJ měly být loveny ovečky primárně pro PNK (jaksi to je akce pro cyklisty a z celého AM se PNK věnuje cyklistům zdaleka nejvíce). Navíc by pak bylo ještě lépe vidět co přispěvatele oslovuje.

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat