Malé cyklojízdy bez Auto*Matu

Publikováno: 27. června. 2014, 1 min. čtení
Aktualizováno: 30. ledna. 2021
Publikováno: 27. června. 2014, 1 min. čtení
Aktualizováno: 30. ledna. 2021

V pozvánce na červnovou cyklojízdu jsme se mohli dočíst, že končí jedna éra: doba, kdy cyklojízdy konající se každý třetí čtvrtek v měsíci pořádal Auto*Mat.

Je třeba připomenout, že pravidelné cyklojízdy byly v Praze dávno před Auto*Matem (zhruba od roku 2001) a že dlouhou dobu fungovaly na skutečném principu Critical Mass: bez pořadatele, bez předem daného cíle, s debatou o cíli a trase zahájenou na místě. Kolem cyklojízd vznikla komunita, která zahrnovala jak lidi, co časem dali dohromady Auto*Mat, tak mnoho dalších. Malé cyklojízdy zažívaly éru vzestupu i pádu, zájem o ně rostl hlavně v době, kdy byl zájem města o podporu cyklodopravy malý. S dílčím zlepšováním podmínek pro jízdu na kole v letech 2008-10 tak začal zájem o cyklojízdy poněkud opadat.

Kolem roku 2010 dal Auto*Mat malým cyklojízdám nový impuls tím, že je začal pravidelně propojovat se zajímavými lokalitami či kulturními akcemi. Na pohled neviditelnou, formálně ale důležitou změnou byla realizace cyklojízd v režimu zvláštního užívání komunikace – cyklojízdy takto fungují zhruba tři roky. Cyklojízdy tím získaly zákonnou legitimitu, současně ale přišly o část své svébytnosti. V reakci se objevil pokus o obnovu skutečně anarchistických Critical Mass, který ale nepřetrval.

Věci se vyvíjejí dále. Cyklistická kultura posiluje mílovými kroky. Společenských cykloprojížděk se v současnosti v Praze koná už tolik, že je to až nepřehledné – za všechny jmenujme jízdy pořádané Bajkazylem (výlety za město, noční projížďky) nebo pravidelné Galasovy cyklojízdy. Cyklojízdu pořádala dokonce i prestižní urbanistická konference reSite. Minulý týden to tu už vypadalo málem jako v Portlandu, kde se v sezónně každá několik akcí každý den: ve čtvrtek tu byla klasická cyklojízda, v pátek pak jízda reSITE, v sobotu Galasův sraz volantů a Chopperů a současně jízda od Bajkazylu. Oproti suchopáru před několika lety je to obrovský rozdíl.

Rozhodnutí Auto*Matu nevěnovat dále svou energii do přípravy malých cyklojízd vyšel z řady malých změn mimo Auto*Mat i v něm: orientace iniciativy se stále více rozšiřuje k proměně města jako celku, lidé, cyklojízdám se věnující, z různých důvodů přestali být součástí týmu. Auto*Mat současně předpokládá, že se o to víc bude moci věnovat cyklojízdám velkým — jarní a podzimní (nejbližší bude 14.9.).

Co se tedy změní? Tradiční termín třetího čtvrtku v měsíci zůstává volný k tomu, aby jízdy pokračovaly jako v minulosti. Nepřítomnost Auto*Matu může být i pozitivem: Ti, kdo se dopousd víceméně jen „vezli“ se k věci mohou postavit čelem a začít akci věnovat více energie, než když Auto*Mat všechno „zařídil“. Do jízd se vrátí spontánnost a přestanou být svazovány předem domluveným cílovým bodem i rozmyšlenou trasou. Mohou se stát jednou z mnoha hromadných cykloprojížděk, nebo více „Critical Mass“ než „cyklojízdou“. Všechny cesty jsou otevřené.

Doplněno: Podle nových zpráv budou v tradici čtvrtečních cyklojízd pokračovat lidé z projektu Rekola. Příští malá cyklojízda proběhne 17.7. Podmínky budou stejné – 3. čtvrtek v měsíci, v 18 hodin z Jiřáku.

Vratislav Filler
Zakladatel mapy a webu Prahou na kole, předchůdců tohoto magazínu. Zaměřuje se analyticky na cyklistickou infrastrukturu, především v Praze. Je členem pražské cyklokomise, poradního orgánu Rady hl. m. Prahy. Působí jako dopravní expert ve spolku AutoMat. Vědecký pracovník zaměřený na přesné aplikace globálních navigačních systémů.

bubulak 20. 8. 2014, 10:47

No doufám, že při spontánních cyklojízdách v režimu obecného užívání komunikace nedostanou na frak dopravní předpisy - jízda za sebou, při pravém okraji vozovky, atd. atd.

Hrabosh 22. 8. 2014, 09:53

... v režimu neohlášeného shromáždění.

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat
Kolik cyklostezek přinese Praze rok 2024?
Praha,

Kolik cyklostezek přinese Praze rok 2024?

03. dubna. 2024, 4min. čtení6