Přes Kampu legálně: ale jen na zkoušku

Publikováno: 25. září. 2014, 1 min. čtení
Aktualizováno: 30. ledna. 2021
Publikováno: 25. září. 2014, 1 min. čtení
Aktualizováno: 30. ledna. 2021

Průjezd Kampou, který byl zakázán ze strany Prahy 1, bude od 2.10. opět legální. Instalována značka vyzývající ke vzájemné ohleduplnosti, známá například z Folimanky.

Zdroj zde.

Přesvědčit starostu Lomeckého a radního Veselého se povedlo i díky soustředěné snaze řady aktérů, včetně Auto*Matu (který toto řešení navrhoval již dříve a následně podal odpor vůči zřízení zákazu), iniciativy Cyklisté sobě, jejíž zástupci se sešli s p. Veselým a dokázali se na řadě věcí shodnout, cyklokomise, a také KC Kampa, jejíž zástupci se starostou o věci také jednali.

Návrat přiměřené dopravní úpravy je „na zkoušku“. Apleujeme proto na všechny, kdo tím místem projíždějí, aby se chovali maximálně ohleduplně, a zejména:

  1. Zvolnili na předepsaných 10 km/h (nebo prostě vysadili a nehnali se tím parkem jako šílenci),
  2. nevyzváněli lidi agresivně z chodníku,
  3. nepředjížděli lidi agresivně, rychle nebo těsně,
  4. neobjížděli skupiny lidí přes trávník (zejména, když je mokro) a
  5. je-li skutečně přelidněno, kolo vedli.

Nejproblémovějšímu úseku v jižní části parku, kde je WC, vstup dětského hřiště a KC Kampa se navíc můžete docela pohodlně vyhnout:

Máte-li MTB a nosíte-li běžně schody z Malostranského nábřeží, zvažte, zda nepojedete spodem, po břehu pod restaurací. Je tam pěkná hliněná cesta a je to jen o pár schodů víc.

Jezdíte-li Šeříkovou, můžete se v denních hodinách „profiltrovat“ přes nádvoří Sokola (bývalo zde hřiště, teď se tam místo toho parkuje, takže zákaz jízdy na kole je tam už poněkud bezpředmětný).

Možné alternativní objížďky jižní části parku: Červená spodem (+ několik schodů). Modrá přes parkoviště Sokola.


A konečně vřele doporučuji posílit „sociální kontrolu“ v místě. Stačí pár pitomců a zákaz se může opět objevit. Tudíž setkáte-li se na místě s někým, kdo jede neohleduplně, dejte mu pořádně najevo, ať zpomalí, že jinak to tu zase zakážou.

Prahou na kole bude v prvních dnech nového režimu na místě a situaci také sledovat, možná uděláme i něco víc.

Vratislav Filler
Zakladatel mapy a webu Prahou na kole, předchůdců tohoto magazínu. Zaměřuje se analyticky na cyklistickou infrastrukturu, především v Praze. Je členem pražské cyklokomise, poradního orgánu Rady hl. m. Prahy. Působí jako dopravní expert ve spolku AutoMat. Vědecký pracovník zaměřený na přesné aplikace globálních navigačních systémů.

Zdeněk 28. 9. 2014, 01:25

Proč nevyznačit na Kampě pruh pro cyklisty, který by naopak byli povinni respektovat chodci? Tak by se smíšený provoz vzájemně toleroval a dodržovala by se pravidla. Navrhované objezdné trasy jsou možná schůdné pro "horáky", na které se, žel, soustředí většinový zájem společnosti, včetně lidí z Auto+Matu a dalších "cyklistice přátelsky nakloněných" organizací. Co když ale mám, jako desetitisíce dalších lidí, silniční kolo? Po rozšklebených kostkách podél tramvajových kolejí neprojedu ve zdraví, o nic lepší není ani průjezd po Smetanově nábřeží, potažmo Palachově náměstí. Jak se tedy mám na Malou Stranu, kde pracuji, dostat? Cyklokros? Nosit kolo na rameni? Tlačit ho? Nebo zapadnout úzkou galuskou do kolejí či mezi mizerně sestavené kostky? Vozit kolo metrem? Babo raď. Kampa je nejschůdnější, nejkratší a nejlepší řešení, byť samozřejmě ani ona nemůže být ideální. Jestli má toto (zákaz) být podporou cyklistiky, pak Bůh nás chraň. A objízdné trasy? Ty jsou podporou cyklistiky jen některé (horské a trekové).

Jenda 29. 9. 2014, 04:16

> Proč nevyznačit na Kampě pruh pro cyklisty, který by naopak byli povinni respektovat chodci?

Protože je to tam úzký.

> Jak se tedy mám na Malou Stranu, kde pracuji, dostat?

Asi ti nezbude, než si pořídit kolo odpovídající stavu českých silnic…

Lei 29. 9. 2014, 09:26

Dobrá práce ze strany cyklistů, řekl bych. "Sociální kontrolu" vřele podporuji, to bude nyní i dobudoucna klíčové.

Petr Dlouhý 29. 9. 2014, 10:39

>Proč nevyznačit na Kampě pruh pro cyklisty, který by naopak byli povinni respektovat chodci?

Protože je to park který slouží především lidem bez kola. Pobíhají tam psi, malé děti a lidi si tam chtějí odpočinout od dodržování nějakých pravidel. Nevidím žádný problém v tom tam zpomalit do kroku nebo ještě víc, když si to situace žádá.
Pokud by tam měli mít možnost cyklisté jezdit rychle, tak by se pro ně musela vybudovat úplně speciální cesta (nejlépe tím kusem podél řeky).

> Jak se tedy mám na Malou Stranu, kde pracuji, dostat?

Ohleduplně.

Jiří Boháč 30. 9. 2014, 10:24

Nové značení tam už je. Velké díky všem, kteří se o to zaloužili!

Epo 30. 9. 2014, 14:49

Taky diky za rozumne reseni. Hlavne, aby to za mesic zas nebylo jinak...

DaT 2. 10. 2014, 10:18

Díky všem a gratuluji, že se podařilo a doufám, že vydrží. Zdá se mi, že to je úspěch "proti" jejich volebnímu heslu: "Chodník patří chodcům" http://www.lidovky.cz/chodnik-patri-chodcum-lakala-top-09-volice-po-vysmechu-za-umisteni-plakat-sundala-gf1-/zpravy-domov.aspx?c=A140925_111128_ln_domov_sk

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat Kampa