Kola versus auta: česká premiéra

Publikováno: 10. března. 2016, 1 min. čtení
Aktualizováno: 15. ledna. 2021
Publikováno: 10. března. 2016, 1 min. čtení
Aktualizováno: 15. ledna. 2021

BIKESvsCARS_02_new

Tento pátek, tedy 11. března, se od 19:30 v rámci festivalu Jeden svět uskuteční česká premiéra švédského dokumentárního filmu Kola versus auta. Premiéra proběhne v Kině 35 ve Francouzském institutu. Další projekce bude v sobotu tamtéž, případně v pondělí v Kině Evald. Na sobotní projekci můžete přijet na kole společně s cyklojízdou pořádanou Rekoly. Vyjíždí se ve tři odpoledne od ČVUT v Dejvicích, trasa cyklojízdy povede tudy:

bikes_vs_cars_cyklojizda

Premiéry filmu by se dle dostupných informací měl zúčasnit i jeho režisér Fredrik Gertten. Na sobotní projekci je jako host avizována Pavlína Pacáková z Rekol, pondělní projekce se zúčastní Ladislav Kerleha z Auto*Matu.

São Paulo, Los Angeles nebo Toronto jsou známé svou problematickou dopravní politikou. Diktát automobilového průmyslu, leckde nejvýraznějšího zdroje financí pro městské i státní kasy, má fatální dopad na celý městský prostor, plynulý pohyb obyvatel, jejich čas i zdraví. Dokument sleduje, jak se pro řadu jedinců stala východiskem městská cyklistika a jak spolu se zvyšujícím se počtem cyklistů sílí po celém světě občanské iniciativy na jejich podporu. Film se dotkne situace ve městech, kde se kola stala převažujícím dopravním prostředkem (Berlín, Amsterdam či Kodaň). Inspirativní snímek má široký záběr, dává prostor nápaditým komentářům a představuje různé aspekty boje cyklistů o bezpečný pohyb ve městech – s vtipem, nadhledem a za přitažlivého hudebního podkresu. (Jeden svět)

JedenSvet_MALE_pos


Film Kola versus auta diváky vtahuje do dění v několika světových metropolích. Největší důraz je kladen na Los Angeles a São Paulo, ale proběhnou náhodné exkurze i do Bogoty, Toronta, Berlína nebo Kodaně. Velký prostor dostávají příběhy lokálních cykloaktivistů, zazní ale i hlasy urbanistů, kodaňského taxikáře, politiků a mnohých dalších.
Fredrik Gertten nás nenechává na pochybách, jaký je jeho názor a na které straně stojí. Poskytnutí stejného prostoru oběma stranám se rozhodně nedočkáme. Samotný film je pojatý jako jedna velká kampaň – k filmu vznikla i mobilní aplikace počítající ujeté kilometry a ušetřené emise. Samozřejmě nás má shlédnutí přivést k přemýšlení o udržitelnosti současného životního stylu, k jízdě na kole, případně k městské hromadné dopravě.

BIKESvsCARS_10

Nemohu se ale zbavit pocitu, že se snaží přesvědčit již přesvědčené. Respektive, že se jedná o vyjádření názoru autora, které ale žádnou další přidanou hodnotu nepřináší.

Fredrik Gertten se na problém masivního automobilismu dívá globálně, na pozadí lokálních příběhů se objevují celosvětové problémy. Na plátně jsou řešeny velmi komplexní otázky zhoršujícího se životního prostředí, problémy financování politických stran, lobbingu, přetížení měst auty, marketingu, propojení firem a politiků, ale i místní příběhy a životy konkrétních lidí a měst, bohužel také často konkrétní nehody a úmrtí.

BIKESvsCARS_8

Hlavní myšlenkou je sdělení, že aut je příliš. Ano, souhlasím! Důležitým sdělením je, že by města měla být bezpečnější, jejich prostředí čistší, příjemnější a zdravější. Také souhlasím. Vlastně souhlasím s mnoha tezemi, které se ve filmu objevují. Zároveň se ale nemohu zbavit dojmu, že je široký záběr filmu na škodu. Ve filmu je vždy popsána určitá situace, velmi rychle se ale bez detailnější analýzy přesunujeme někam jinam, do jiného města, k něčemu dalšímu. Bez zjevné souvislosti, proč se tak děje.

Film zmíní jak automobilky sponzorují politiky, BLIK, film zmíní, že Dánsko ani Nizozemsko nemají národní automobilky, BLIK, tudy vedla cyklodálnice a již nevede, BLIK, tady zemřel člověk, protože tu je špatný design ulice, BLIK, podivínský taxikář, který svou válku proti kolům již prohrál, BLIK, obskurní starosta Toronta, BLIK, je nás víc a víc, BLIK, z nenadání se tu objevily cyklopruhy, BLIK, Merkelová zabránila ochraně klimatu, BLIK, i lidé v autech chtějí mít zdravou planetu, BLIK, tady je dopravní zácpa, BLIK, bez aut tu je čistší ovzduší, BLIK, automobilky ovlivnily emisní standardy, BLIK.

Každé z těchto témat bez detailnější analýzy, a proto pro mě často povrchně, nedůsledně a občas i nedůvěryhodně. Z témat tak nezůstává nic hlubšího – jen v názvu avizovaný střet mezi auty a koly, mezi různými pohledy na mobilitu. Vše tuto bitvu tak trochu ilustruje, i když jsou to především bizarní postavičky taxikáře a starosty, které tento boj otevřeně zmiňují, a bez jejichž zařazení do filmu by název tak trochu ztratil smysl. Ostatně jak je v závěru filmu řečeno: „Člověk vlastní auto, ne ulici, ulice patří nám všem. Je to město, nikoliv válka.“

BIKESvsCARS_04

Bohužel se ale detailnějšího rozvedení této myšlenky, jako v mnoha dalších případech, nedočkáme. Film Kola versus auta se lehko stane pro mnohé výbornou ilustrací jejich pohledu na svět. Je o celkovém dojmu – aut je ve městech až přespříliš a škodí nám všem. Zmiňuje mnoho témat, která by stála za detailní analýzu, film ji ale ani náznakem nepřináší. Svým zacílením a zobrazením kola dokáže mobilizovat aktivisty jezdící na kole a bojující za rozvoj cyklodopravy, lidem využívajícím více auto bych ho ale jako argument k přesedlání nepouštěl. Vyhrocená dimenze kola versus auta podle mě není nejlepším příspěvkem do debaty.

Director_Fredrik_Gertten_01

Fredrik Gertten – režisér

Jiří Motýl
V domovské Praze jezdí na městském kole na vzdálenosti do osmi kilometrů. V redakci od roku 2013, od roku 2015 šéfredaktorem. Spoluautor knihy Městem na kole.

josuk 10. 3. 2016, 09:41

díky za annonci i zhodnocení.
Tak možná, i když bez hlubších analýz, nějaké zamyšlení a tím pádem posun nastane. Položení správné otázky, bývá občas klíčové.. ;-)
Jinak obecně k argumentaci o přesedlání (auto --> kolo). O dovolené jsem si půjčil brusle. Od dětství nebruslím. Neskončilo to zraněním, dokonce ani bolestivějším pádem, byla to relativně i zábava. Ale: kdyby mi teď kdokoli argumentoval, že mám přesedlat z auta na brusle, vymyslím raději dlouhou řadu argumentů, proč to neudělám. A přitom ten zásadní důvod, totiž že se na bruslích necítím, asi vůbec nepřiznám.
To mě tak okrajově napadlo k té argumentaci, jak už několik let zpracovávám manželku, kamarády, kolegy… a prakticky bez výsledku.. ;-)

vlákno 13. 3. 2016, 11:59

Fotogalerie z cyklojízdy švédské ambasády, které se účastnil i režisér, stejně jako promítání filmu https://www.facebook.com/media/set/?set=a.724526354349305.1073741843.251253795009899&type=3
Já jdu na film až zítra, tak zatím nemůžu hodnotit.

vlákno 13. 3. 2016, 14:44

One more https://www.facebook.com/jhromadko/media_set?set=a.10208878927315024.1073742017.1369931498&type=3

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat