Ohlédnutí za cyklojízdou

Publikováno: 20. dubna. 2016, 1 min. čtení
Aktualizováno: 15. listopadu. 2021
Autor: redakce
Publikováno: 20. dubna. 2016, 1 min. čtení
Aktualizováno: 15. listopadu. 2021
Autor: redakce

Velká jarní cyklojízda projela v sobotu 16. dubna z náměstí Jiřího z Poděbrad, přes magistrálu do Holešovic a po Libeňském mostě zase zpět na Žižkov. Přinášíme vám v jeden článek pospojované zážitky redaktorek Prahounakole doplněné o fotografie Antonína Matějovského.

Po 12:00 hodin se začínají scházet první cyklisté, někteří to berou jako výlet a jsou podle toho sportovně i ležérněji oblečeni, jiní celkem elegantně na půjčených kolech od Rekol, která jsou čím dál více vidět nejen v pražských ulicích.

am_cyklojizda_00

Díky tomu, že jízda tradičně začíná na Náměstí Jiřího z Poděbrad a je také sobota, čas pro dříve přijíždějící se dá využít nákupem nebo pokukováním po farmářském tržišti. Před jednou hodinou je již náměstí zaplněné nejednou stovkou účastníků a jako na zavolanou začíná mrholit, tak pozvolna.

Počasí jako by prostě chtělo letos cyklistům dokázat, že jezdit se dá pořád. Nahoře na Žižkově začalo lehce poprchat, na Bubenském nábřeží už lilo jako z konve a než se průvod dostal na Libeňský most, vyčasilo se a cestou na cyklostezku na Krejcárek stihla většina účastníku oschnout.

am_cyklojizda_01

Vyrážíme za cinkotů zvonků. Někdy si říkám, že být jako „ovce v davu“ není na škodu, navíc když tento dav cyklistů projíždí jindy neprůjezdnými silnicemi, lidé z aut a tramvají vám mávají. No mohlo nás být klidně 500 a více. Je fajn, mít pro sebe ulice a silnice jindy plné aut.

am_cyklojizda_08

am_cyklojizda_06

Trasa vede rušnějšími i klidnějšími částmi Žižkova, Karlína, Libně a Holešovic. Wilsonova, Štefánikův most, Bubenské nábřeží s výhledem na Štvanici, jedinečným zážitkem se stává přejezd přes Libeňský most, s jehož přítomností to až tak jisté není. Z Palmovky se dostáváme do klidnější lokality Na Krejcárku.

am_cyklojizda_02

am_cyklojizda_03

Závěr cyklojízdy vedl po cyklostezce A257 z Krejcárku na Seifertovu, což byla skvělá volba, protože se jedná o jeden z nejhezčích cykloúseků v Praze. Díky tomu, že se táhne po staré železniční trati, je nejen prostorný, ale nabídne i krásný výhled na Prahu, průjezd tunelem a pohled na Žižkov tak trochu „zezadu“, na dvory a zadní fasády domů.

am_cyklojizda_07

Doslova nabíjecími místy se stává průjezd v tunelech, užívají si ho nejen děti, které v tunelu zpívají, křičí, cinkají, jako by se rozezněla historie každého tunelu a ožil v plné své tajemnosti.

am_cyklojizda_04

Jízdu slavnostně zakončujeme kolem 15:30 na Náměstí Winstona Churchilla. Půlka cesty nám počasím nepřála a jemný deštík se změnil v mírný liják, zjistili jsme, že když kolem sebe máte nadšené lidi a když je vás opravdu hodně, tak přečkat se dá i liják na kole.

Nevšimla jsem si, že by déšť někoho z přítomných odradil, i když při průjezdu deštivými Holešovicemi skupinka cyklistů za mnou intenzivně rozebírala, jak hezky musí být v nějaké suché, žižkovské hospodě.

am_cyklojizda_05

Více fotografií v albu na Flickru nebo Facebooku.

redakce
Redakční tým online magazínu Městem na kole

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat