CycleHack 2016

Publikováno: 24. července. 2016, 1 min. čtení
Aktualizováno: 30. ledna. 2021
Publikováno: 24. července. 2016, 1 min. čtení
Aktualizováno: 30. ledna. 2021

24. až 26. června proběhl ve 38 městech po celém světě další ročník komunitní události CycleHack. CycleHack odstartoval v roce 2014 ve skotském Glasgow a od té doby se šíří do dalších měst. Jedná se v podstatě o brainstorming, setkání zainteresovaných lidí různých profesí, z kterého by měly plynout nové myšlenky, jak dále zlepšovat podmínky pro dopravu na kole.

Nejde jen o infrastrukturu. Jedním z nejznámějších výstupů je zlepšovák Penny in Yo’ Pants, tedy úprava sukně za pomoci mince a gumičky do jakéhosi kalhotového modelu, který slibuje větší diskrétnost. Reakce k využitelnosti tohoto nápadu ale bývají rozporuplné.
Lze nalézt i další nápady: patrové stojany na lampách vyráběné ze starých řídítek, zpětné zrcátko připevněné nástavcem k hlavě, případně různě zdůrazněné zóny bezpečného předjíždění. Všechny nápady jsou na konci každého setkání nahrány do veřejné databáze a zpřístupněny celému světu. Výstupem je seznam užitečných (či spíše i neužitečných) nápadů souvisejících se zlepšováním cyklistiky.

25. června nebyla nahá cyklojízda jedinou událostí s cyklotematikou, která se v Praze konala. Ve Vile Štvanice uspořádala reklamní agentura Mustard pražské setkání CycleHack. Agentura Mustard je známa především svým autorstvím reklamní kampaně Škody Auto – We Love Cycling, pražský CycleHack pořádala dle svých slov ve vlastní režii mimo tuto kampaň, i když rozlišení rolí může být u tohoto spektra činnosti značně obtížné.

IMG_9843

Účast na pražském setkání CycleHack byla poměrně komorní. Sešlo se zhruba 20 lidí, především spolupracovníků agentury, plus několik přednášejících, veřejnosti bylo poskrovnu. Na programu byly přednášky o aplikaci UrbanCyclers od společnosti Umotional (transformovaný Cykloplánovač z dílny ČVUT), o webu Cyklisté sobě (komunitní platforma z dílny Auto*Matu), Richard Gasperotti (ambasador We Love Cycling) představil své aktivity týkající se distribuce kol do dětských domovů (Pinkbike: Share the Ride) a projektu stavby rodinného trailového parku.

DSCF3043

UrbanCyclers – Umotional

Po přednáškách se večer pomalu přesunul k hudebnímu programu a na klasický „cyclehackový brainstorming“ tak přišla řada pouze v návaznosti na jednotlivé přednášky, kdy obecenstvo vznášelo nápady a připomínky k představeným projektům.

DSCF3065

Obecenstvo v sále

IMG_9841

Cyklisté sobě – Auto*Mat

Jiří Motýl
V domovské Praze jezdí na městském kole na vzdálenosti do osmi kilometrů. V redakci od roku 2013, od roku 2015 šéfredaktorem. Spoluautor knihy Městem na kole.

maYuscula 3. 8. 2016, 00:01

Ouu! Skoda, ze som nevedela, ze sa Cyclehack kona. Urcite by som prisla.

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat