Slunovratová cyklojízda do Bajkazylu: Jaká byla?

Publikováno: 21. prosince. 2016, 1 min. čtení
Aktualizováno: 18. prosince. 2020
Autor: Michal Dub
Publikováno: 21. prosince. 2016, 1 min. čtení
Aktualizováno: 18. prosince. 2020
Autor: Michal Dub

Je půl patý ráno, zvoní budík, venku je tma a přibližně  -5 stupňů. Nezní to jako pozvánka na projížďku Prahou na kole, ale opak je pravdou, je 18. prosince a koná se pravidelná „Slunovratová jízda“ organizovaná Bajkazylem.

Dorážím k Rudolfinu včas, sraz je naplánován na 5:30, mám 10 minut rezervu a sám jsem zvědav, kolik dorazí lidí.

dscf2210

Postupně se nás schází zhruba třicet. Vzhledem k času a počasí je to překvapení a premýšlím, kdo jede rovnou z předvánočního večírku. Martin Kontra má zpoždění a my se chystáme vyjet do ulic velkoměsta po trase, která byla na Facebooku propagována jako:

„Finální trasa bude upřesněna

START: RUDOLFINUM
CIL: MEETFACTORY
Pres: Blanka, Kampa, Prikopy, Staromak, ND, Letna, Blanka, Stromovka, Palmovka, Karlin….“

dscf2221

Nebyl jsem si jist, kudy a jak město obkroužíme a vlastně nemá cenu psát, kudy jsme nakonec jeli, protože jak bylo deklarováno, trasa nebyla definována na místě, jednoduše se vyřešila cestou.

Při odjezdu od Rudolfina jsem málem hodil záda už na schodech, bylo mi jasný, že dneska to někdo odnese. Uznejte ale, že vypadá líp, když spadnete z kola, než když se vám to povede už cestou k vašemu stroji. Nebylo pochyb o tom, že v Praze panuje námraza.

dscf2225

Projíždíme městem a většinu plánovaných kontrolních bodů si užíváme v pohodě, všude je klid a bezpochyby stojí za to si město a ulice projet, ještě před tím, než se zaplní každodenním provozem.

dscf2231

dscf2236

Projíždíme klasická místa jako nájezd na cyklostezku na Krejcárku, přes Hlavák, Nuselák a další lákadla až na Vyšehrad.

dscf2245

To čeho jsem se obával, se párkát stalo a námraza si vybrala svě oběti. Naštěstí bez úhony na zdraví! Z tohoto pohledu byl nejzajímavější sjezd z Vyšehradu na Výtoň po zmrzlých kostkách, nebyl jsem si jistý, jestli víc klouže kolo nebo podrážky.

dscf2258

Vyšehrad

dscf2270

Doklouzali jsme až k řece, a přes Smíchov, okolo Radlické, dorazíme kvalitně promrzlí do cílové stanice BA (Bajkazyl). Čeká nás oheň, slivovice a otevřený bar v Meet Factory, s výbornou kávou za 30, a to se vyplatí. Ještě pořád přemýšlíte, jestli jet příšte a dočetli jste článek až sem? Kafe, slivovice a další lákadla vás musela přesvědčit.

dscf2285

dscf2284

dscf2288

Díky za organizaci a zase příště. Užívejte, nejen, Prahu na kole.

MD.

Informace v tomto článku nepředstavují stanovisko redakce Prahounakole.cz
Michal Dub
Tým posílil v únoru 2014. Autor blogu Cycle4change o cestě Evropou a městské cyklistice. Propojuje nás s dalšími aktivními skupinami a reportuje o svých cestách do zahraničí.

Lei 21. 12. 2016, 09:29

Na slivovici mě nikdo nenaláká, ale i tak o tom budu na příští rok uvažovat :o)

David 21. 12. 2016, 23:37

Krásná fotogalerie přestupků v dopravě. Gratuluji :)

cobic 23. 12. 2016, 22:24

Byla tam i bowle z čerstvého ovoce, které jsme zpracovávali na místě. A na blešáku prima kousky, jeden starší ocelák ve slušném stavu jsem si odtamtud ovezl ;)

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat