Kličkujeme uličkami IV. – labyrintem Vltavské

Publikováno: 02. května. 2017, 1 min. čtení
Aktualizováno: 17. ledna. 2021
Publikováno: 02. května. 2017, 1 min. čtení
Aktualizováno: 17. ledna. 2021

Stavba kolektoru uzavřela podjezd Hlávkova mostu – jediný legální cyklistický průjezd mimo provoz mezi dolními Holešovicemi a Letnou. Kudy teď, pokud se chcete vyhnout rušnému provozu a stále jezdit po Praze 7 na kole? Variantou může být pustý chodník podél ulice Za Viaduktem a jízda skrz tramvajové zastávky Vltavská, což je ale bohužel trasa po chodníku a tudíž nelegální. Také můžete zajet na Hlávkův most a magistrálu překonat přes tamní nové přechody, ale to už je přeci jen trochu otravná zajížďka.

Naštěstí tu existuje ještě další sjízdná alternativa: sestava podchodů a nadjezdů přes mimoúrovňovou křižovatku na předpolí Hlávkova mostu. Ty vás dostanou mimo provoz od tržnice až na Strossmayerovo náměstí. A dobře poslouží i po opětovném otevření podjezdu – vyhnete se čekání na světelné křižovatce u radnice Prahy 7.

Pojďme se projet.

Mapa vltavského labyrintu od Architektů bez hranic.

Od tržnice na Strossmayerák

Byli jste nakoupit čerstvou zeleninu u zelinářů v Hale 22 a nyní se chcete vrátit zpět na Letnou s minimem porušených předpisů a mimo rušný provoz ? Cesta není složitá, chce to jen trochu cviku.

Od Haly 22 vyjeďte do Jateční, chodník vlevo je již pár let stezkou pro pěší i cyklisty a dovede vás podél obvodové zdi tržnice až k nábřeží. Přejeďte po přechodech přes tramvajovou trať (křižovatka čeká na rekonstrukci, aby byla doplněna o cyklopřejezd) a dále jeďte po nábřežní cyklostezce podél řeky směrem k železničnímu viaduktu. Před Hlávkovým mostem sjeďte klasicky vlevo do podjezdu.

Cesta rovně je ale nyní zabrána stavbou. Sice tam jsou schody, ty ovšem s košem plným zeleniny nemusí být dvakrát příjemné. Proto odbočte hned do prvního průchodu vpravo a po pár metrech vyjeďte doprava po rampě na denní světlo. Nyní přejedete po mostě nad autostrádou nábřeží Kapitána Jaroše a bezprostředně za mostem se dáte šnekem doprava dolů. Tentokrát podjedete Bubenskou a po plošině doprava vyjedete před budovu bývalých Elektrických podniků.

Šnekem dolů pod Bubenskou.

Teď je již jen na vás, kam potřebujete jet či kde bydlíte. Můžete přejet po další lávce rovně přes tramvajovou trať a ulicemi Podplukovníka Sochora a Farského se proplést až k Řezáčovu náměstí nebo se naopak můžete kolem Elektrických podniků dát vlevo směrem k Strossmayerovu náměstí.

Strossmayerovým náměstím smíte projet rovně spolu s tramvajemi.

Na Strossmayeráku máte na rozdíl od aut povolen průjezd tramvajovou zastávkou. V křižovatce ale chybí klasický semafor, je tak třeba se řídit tramvajovým návěstidlem. Neuškodí si proto zopakovat základní signály, ať víte, kdy můžete vyrazit:

Hlavně opatrně

Podchody skrz křižovatku na Vltavské jsou legálně průjezdné. I když značení v okolí je dost zmatečné, není zřejmé, zda jde o skutečný progresivní záměr, každopádně jezdit tudy podle našeho názoru smíte. Je to natolik velký labyrint, že chodců tu příliš nepotkáte, nejčastěji asi hlídky městské policie. Přesto je třeba jezdit opatrně. Zvláště v zatáčkách zvolněte a vezměte v potaz, že za každým rohem může jít pěší nebo jet protijedoucí cyklista. Stejně tak přibrzděte při prudkých přechodech mezi světlem a tmou za slunečných dní. Zraku přizpůsobení chvíli trvá a stává se tu, že chvilku jedete úplně naslepo.


Děkujeme Architektům bez hranic za možnost publikace jejich přehledného plánku labyrintu na Vltavské. Architekti bez hranic tento plánek vytvořili v rámci jejich projektu na zlidštění tamních podchodů snažícího se zavést do labyrintu přehledný orientační systém.

 

Jiří Motýl
V domovské Praze jezdí na městském kole na vzdálenosti do osmi kilometrů. V redakci od roku 2013, od roku 2015 šéfredaktorem. Spoluautor knihy Městem na kole.

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat
Jak objet zavřenou lávku na Chodově?
Cyklotrasy,

Jak objet zavřenou lávku na Chodově?

03. července. 2019, 1min. čtení6
Jak objet zákazy na pěších zónách
Cyklotrasy,

Jak objet zákazy na pěších zónách

03. července. 2018, 1min. čtení7