Zažít město jinak

Publikováno: 10. září. 2008, 1 min. čtení
Aktualizováno: 16. září. 2021

Promítání ve Světozoru Auto*Mat zve na sérii osvětových akcí v rámci Evropského týdne mobility 2008.

  • Pondělí 15. září: Co s ulicí? (projekce v kině Světozor)
  • Středa 17. září: Jak se v Praze parkuje (happening Pražských matek)
  • Pátek 19. září: Pět bodů pro Prahu (vysvědčení za politiku města)
  • Neděle 21. září: Velká cyklojízda

Festival Zažít město jinak nabízí v rámci Evropského týdne mobility sérii osvětových akci. Pokud vás zajímá téma udržitelné dopravy, neměli byste si je nechat ujít!

Co s ulicí?

/ Projekce v kině Světozor.
Pondělí 15. září, 20:30 hod /

Film Co s ulicí? (Contested Streets) zkoumá kulturu ulic New Yorku od doby před příchodem automobilů dodnes. Ukazuje, jak se ulice města, svého času nejlépe obslouženého veřejnou dopravou v USA, proměnily z živého prostoru v dopravní koridory. Snímek přináší pohledy do Londýna, Paříže či Kodaně – měst, která se vydala cestou omezování automobilismu, aby snížila znečištění ovzduší a zlepšila kvalitu života svých obyvatel.

Film (53 min.) v anglickém znění s titulky. Promítání doplní hudební klip z pražské cyklojízdy na jaře 2008. Po projekci následuje diskuse s představiteli iniciativy Auto*Mat.

Místo: Kino Světozor, Vodičkova 41, Praha 1.

Jak se v Praze parkuje

/ Happening Pražských matek.
Středa 17. září, 10:00 hod /

Členky občanského sdružení Pražské matky projdou některé ulice v centru Prahy a za účasti novinářů označí samolepkami auta parkující v rozporu s předpisy. Nesprávné parkování znepříjemňuje život chodcům, matkám s kočárky, seniorům i lidem se sníženou pohyblivostí, někdy je může dokonce ohrozit. Samolepky ponesou text s žádostí, aby řidiči neparkovali na chodníku, v těsné blízkosti přechodů pro chodce ani na přechodech.

Fotografie aut včetně jejich SPZ a místa chybného parkování umístí Pražské matky na webu Oživení http://přestupky.oziveni.cz.

Místo: Zahájení akce na Čechově náměstí (u kostela).

Pět bodů pro Prahu

/ Vysvědčení za politiku města.
Pátek 19. září, 11:00 hodin /

O Praze se právem říká, že je jedním z nejkrásnějších měst světa. Při přebíhání přechodů, kde svítí zelená sotva pár vteřin a kličkování na kole mezi kolonami aut kvůli neexistenci cyklistických pruhů ale člověk sotva věří, že se nachází v obdivovaném srdci Evropy. V září 2007 vyzval Auto*Mat k realizaci pěti konkrétních opatření pro Prahu přívětivější k chodcům a cyklistům. Letos vystavíme vedení města vysvědčení. Podpořte nás při jeho předání!

Seznamte se Pěti body Auto*Matu pro Prahu a připojte se k našim požadavkům: http://auto-mat.cz/vyzva.

Místo: Letenská pláň – Informační centrum Městského okruhu, Praha 7

Cyklojízda

Cyklojízda

Neděle 21. září, 15:00 hodin

Tradiční veselá jízda centrem Prahy. Vyzkoušejte si, jak pohodlným a rychlým dopravním prostředkem ve městě je jízdní kolo. Vychutnejte si klíčové tepny metropole bez automobilového provozu. Zažijte příjemnou atmosféru cyklojízdy, kde určitě potkáte přátele a známé. Největší happening v městě! Pojeďte s námi!

Účastněte se pražských cyklojízd: http://cyklojizdy.cz

Místo: Cyklojízda startuje v 15 hodin od Rudolfína (náměstí Jana Palacha), končí v 17 hodin tamtéž.

Evropský den bez aut

Pouliční festival
neděle 21. září, 10:00 – 20:00 hodin

Přijďte se pobavit na Smetanovo nábřeží, které bude na oslavu Dne bez aut 2008, organizovaného Evropskou komisí, po celý den uzavřeno pro automobily a otevřeno lidem. Hudby, cyklistická zóna, historické procházky, přehlídka řemesel, občerstvení a další. Zažijte, jak příjemné dokáže být centrum města bez automobilového provozu! Pořádá Hlavní město Praha.

Místo: Smetanovo nábřeží (od Palachova náměstí k Národnímu divadlu), Praha 1

Podpořte Auto*Mat – jeďte v tom taky!: http://www.auto-mat.cz/zapojtese.php

Festival Zažít město jinak se koná za laskavé podpory Ministerstva životního prostředí a Magistrátu hlavního města Prahy.
Zažít město jinak podporují: CityBikes.cz, Ekolo.cz, Radio 1, Stream.cz, Expats.cz, Provokátor.org, časopis Cykloturistika, Listy hlavního města Prahy, Nový prostor.

Leták ke stažení:

Zadní strana
Přední strana

Pořadatel akce: Auto*Mat

Článek byl převzat z webu sdružení Auto*Mat.

Vratislav Filler
Zakladatel mapy a webu Prahou na kole, předchůdců tohoto magazínu. Zaměřuje se analyticky na cyklistickou infrastrukturu, především v Praze. Je členem pražské cyklokomise, poradního orgánu Rady hl. m. Prahy. Působí jako dopravní expert ve spolku AutoMat. Vědecký pracovník zaměřený na přesné aplikace globálních navigačních systémů.

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat