Malá cyklojízda

Publikováno: 17. října. 2008, 1 min. čtení
Aktualizováno: 09. února. 2012

Fejeton
Ve čtvrtek bylo mizerně. Studená fronta přinesla ze severu déšť, tisíce pražanů sedly do auta namísto do MHD. Oproti předchozím slunečným dnům bylo ve městě, pokud jde o kola, jak vymeteno. I proto měla pravidelná cyklojízda v podstatě rodinnou atmosféru: nakonec se nás sešlo devět. Shoda na trase vznikla celkem snadno, rozhodně jsme nemínili jet někam daleko. A ani se nám nechtělo do hlavních ulic.


Bylo nás … devět (tady ještě nejsou všichni)
 

Hospoda pod mostem to tentokrát jistila.

Dali jsme si kousek Korunní, na které se pro cyklisty nedávno zprůjezdnila jednosměrka, prokličkovali vedlejšími uličkami do Bělěhradské. Tou a Fričovou jsme sjeli do Jaromírovy a zakotvili pod Nuselákem, v hospůdce vybrané ,,vůdcem“ pelotonu, Vláďou. Cestou zkonstatoval, že na pravidelné cyklojízdy nějak nedorážejí hlavy Auto*Matu, takže už po n-té jede jako první on. V hospodě jsme se vešli k jednomu stolu. Pamětníci zavzpomínali na cyklojízdy nejméně osazené (6 lidí kdysi v únoru) i nejkratší (za Kirila, jen na Václavák). Ani jeden z těchto extrémů nebyl dosažen.

Později jsem uvažoval, co mohlo počet lidí, kterých běžně bývá pětkrát víc, takhle srazit. Počasí je jasné: Od rána bylo opravdu hnusně, navíc po dlouhých týdnech pěkného počasí (prakticky od velké CKJ, že by to nebyla náhoda?). Sezóna pomalu končí, po velké CKJ jsou všichni spokojení. A malují se cyklopruhy — už i na Vinohradské — tak že by nebylo tak zle, aby se muselo na cyklojízdu? Je to dost možné: Ty, kdo se jezdí pobavit, odradil déšť. Ti, kdo by jeli protestovat, vidí možná méně důvodů, než kdy dříve.

A nebo na nás na všechny prostě padl podzim.

Vratislav Filler
Zakladatel mapy a webu Prahou na kole, předchůdců tohoto magazínu. Zaměřuje se analyticky na cyklistickou infrastrukturu, především v Praze. Je členem pražské cyklokomise, poradního orgánu Rady hl. m. Prahy. Působí jako dopravní expert ve spolku AutoMat. Vědecký pracovník zaměřený na přesné aplikace globálních navigačních systémů.

pan c. 18. 10. 2008, 15:47

off topic:

co takhle udělat "prague cycle chic" ? kooperativní sdílení fotek s cyklisty z prahy? ;) moc rád byc přispíval, ale nejsem si jist jeslti bych byl sám dodat dostatek fotek... dle fotek z cyklojízd je tady ale fotících cyklistů hromady...

jen nápad ;)

Hynek Hanke 18. 10. 2008, 17:51

pan c: Ahoj, přemýšlíme o tom. Určitě by to bylo jak pěkné, tak inspirativní. A mohli bychom častěji přispívat takovými fotkami i na Copenhagen cycle chic (už o Praze jednou psali po podzimní cyklojízdě). Možná kdybychom dali dohromady jeden článek, mohli bychom v něm pak vyzvat další čtenáře, aby přispívali a rozeběhlo by se to. Jestli máš nějaké fotky nebo nějaké pořídíš, tak je prosím pošli třeba i s komentářem na redakce@prahounakole.cz . Hned jak dáme dohromady dostatek materiálu, uděláme z toho první obrázkový článek, založíme pro to novou rubriku atd.

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat