Pět smyslů na bicyklu — Zrak

Publikováno: 13. listopadu. 2008, 1 min. čtení
Aktualizováno: 15. ledna. 2021
Autor: Hynek Hanke

,,Zrak je ve vztahu k městské cyklistice pravděpodobněji tím nejsnáze zdokumentovatelným smyslem. Jste venku v tom otevřeném prostoru, vystaveni živlům, ale také vystaveni svému městu. Na druhou stranu, i vaše město se vám otevírá způsobem, který byste z motorového vozidla nikdy nemohli ocenit. Neustále jste v kontaktu se vším, co se kolem vás děje, jste v kontaktu s ostatními lidmi. Vidíte toho tolik. Vidíte budovy a nebe a mraky, nezavazí vám v tom střecha auta, “ píše Mikkael Colville-Andersen v druhém pokračování ze série poetických obrazových článků na webu Copenhagen Cycle Chic.

V severských zemích je světlo velmi silnou drogou. Když jedete ráno zimním městem vstříc vycházejícímu slunci, tak i mhouření očí je pro váš smysl zraku svátkem.





Je to pravda. Vždycky mě překvapuje, jak si užívám ježdění i v zimě, protože rána jsou v zimě nádherná a jasná, a když dojedu do práce, cítím se svěží.

Když jedete na kole, můžete využívat všechny drobnosti města, třeba podívat se nahoru na radniční
hodiny, jestli jedete na čas nebo máte spoždění.



Nebo na hodiny na starých kostelích.



Jste v blízkém a osobním kontaktu s městskou krajinou. Sledujete, jak lidé město využívají, a děláte přitom to samé.







Když jsem se včera vracela při západu slunce domů (který je celý oranžový a zlatý a červený a žlutý a dokonce fialový a tmavě modrý na okrajích), přísahala bych, že jsem na jazyku cítila skořici…

Když vidíte ostatní lidi dívat se, mrkat, zírat, pozorovat, důležitost zraku to ještě vyzdvihuje. Z antropologického hlediska existují obrovské výhody, když není váš výhled ničím omezen.











Můžete obdivovat ostatní lidi, jak jsou v pohybu, pohybují se městem, využívají město. Všimnout si elegentního pána nebo překrásné ženy v autě stojícím vedle vás je jedna věc, ale vidět je v pohybu je mnohem estetičtější zážitek. Homo sapiens by se na evolučním žebříčku nedostal moc daleko, kdybychom si museli vybírat naše partnery na základě toho, jak sedí, nehybně a staticky, ve svých stanech. Abychom si mohli vybrat, vždycky jsme potřebovali vidět ostatní v aktivních prostředích.





Kteří z těch mužů mají šanci upoutat vaši pozornost, dámy? Ti kluci nahoře nebo ten pán dole.



Město je živější, když vy jste v něm živí, na bicyklu.

Severské léto má jisté unikátní kvality, které je těžko vysvětlit. Po dlouhých tmavých zimních dnech se svět otevře a obejme vás světlo. Způsobí vám to závrať. A tím zásadním faktorem je světlo. Osvětlení se měří v jednotkách nazývaných Lux. Při bezměsíčné noci a zatažené obloze je venkovní osvětlení asi 0.0001 luxů. Osvětlení průměrného obývacího pokoje je asi 50 luxů. Severská zima — zataženo, sníh, déšť a s tím, že Slunce zapadá v polovině prosince v Kodani v půl čtvrté — není příliš štědrá v přídělu osvětlení. Jen vzácně přesáhne 400 luxů.

Ale při slunečném letním dni vaše tělo i mysl exploduje při přílivu světla větším než 100 000 luxů. Jaký je to šok, když přicházejí první slunečné jarní dny! Spouští to ten pocit spěchu a zvyšuje to vaši úroveň energie i sexuálních tužeb. Mezi zimou a létem je docela rozdíl!





Vidíte ostatní mezi sebou interagovat tím nejlidštějším možným způsobem.

A oni vidí vás.

Hynek Hanke
První šéfredaktor tohoto online magazínu (tehdy ještě pod názvem Prahou na kole). V redakci působil mezi lety 2008 a 2011.

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat