Slabikář bloudícího cyklisty

Publikováno: 28. září. 2009, 1 min. čtení
Aktualizováno: 10. února. 2012

Chybí vám promyšlená trasa centerm? Bojíte se, že byste se zamotali mezi auta? Představujeme vám dlouho připravovaný projekt cyklistického slabikáře: Znalci našeho hlavního města projeli, ověřili, vyfotografovali a připravili jedenáct tras do centra města, určených především pro začínající městské cyklisty. Podrobné itineráře, plánky s fotografiemi, které si vytisknete a podle kterých projedete i tu nejhorší křižovatku. Slabikář vznikl v rámci projektu ,,cyklospolujízda“ občanského sdružení Oživení.

Stránky Cyklistického slabikáře najdete ode dneška na adrese prahounakole.cz/cyklisticky-slabikar/

Trasy cyklistického slabikáře

Čerstve otevřený web cyklistického slabikáře praví:

Našli jsme ty nejpřímější, nejbezpečnější a nejpohodlnější možné průjezdy zaplněným městským centrem. V tomto projektu vám to doslova ukážeme. Nenabízíme žádné složité mapy, podle kterých se zorientuje jen vystudovaný zeměměřič. Mapky, které vám nabízíme ke stažení, vás skrz náročná místa doslova provedou pomocí názorných fotografií. V okamžiku, kdy si nejste jistí, vás šipky zakreslené přímo do snímků provedou přes složité křižovatky, popisky vám poradí, do které uličky zahnout a kdy vjet do parku, abyste na druhé straně trefili začátek značené cyklostrasy.

Trasy nevedeme mezi místy, kudy „náhodou“ vede cyklostezka; naopak se snažíme pokrýt i ty směry, kde žádná zjevná infrastruktura není. Trasy začínáme na významných místech: U stanic metra, v centrech městských čtvrtí nebo u obchodních center tak, abyste nemuseli uvažovat: „Kde že je ta křižovatka A2 a A22 pod Barrandovským mostem„.

Trasy na sebe navazují tak, abyste se s jejich pomocí mohli dostat pokud možno odkudkoliv kamkoliv. Tvoří provázaný systém, ne nepodobný linkovému vedení MHD — viz následující mapka:

Trasy, které vás zajímají, si můžete prostudovat buď na úvodní stránce cyklistického slabikáře, nebo přímo v rozcestníku jednotlivých tras.

Vyhledané trasy jsou k dispozici ve dvou základních podobách: Podrobnější trasování nabízejí online itineráře, kde je vyfotografovaný prakticky každý roh. Pro orientaci v terénu poslouží ale spíš mapky s trasou a fotografiemi klíčových míst. Všech jedenáct tras si můžete stáhnout zde (45MB)

Součástí webu je i dokumentace celého projektu. Dozvíte se, proč byly vybrané právě tyto trasy a ne jiné, i další podrobnosti o trasách, styčných bodech a vlastnostech itinerářů a mapek.

O projektu

Projekt vznikl ve spolupráci sdružení Oživení, Nadace Partnerství, portálu Prahou na kole a hlavního města Prahy. Pro mapky byla použita Open street map a Mapa Prahou na kole s podkladem firmy ShoCart.

Vratislav Filler
Zakladatel mapy a webu Prahou na kole, předchůdců tohoto magazínu. Zaměřuje se analyticky na cyklistickou infrastrukturu, především v Praze. Je členem pražské cyklokomise, poradního orgánu Rady hl. m. Prahy. Působí jako dopravní expert ve spolku AutoMat. Vědecký pracovník zaměřený na přesné aplikace globálních navigačních systémů.

jk 29. 9. 2009, 02:56

Pekne, ocenuji pouziti volne siritelne OpenStreetMap, i kdyz skoda, ze byla pouzita dost stara verze (nejmene mesic uz jsou v centru zakreslene vsechny budovy). Jinak nahodne jsem narazil na praci sotecka, ktery tu - https://mestemnakole.cz/mapa_klobouk/slabikar/06_tam.jpeg zaradil do 11 spatnou fotku, do itenerare se sotecek nedostal.

Barbora 29. 9. 2009, 10:17

Teda klobouk dolů...!

Vratislav Filler 29. 9. 2009, 18:40

jk: Děkuju (za všechny, kdo na tom dělali) za připomínky. Trasy byly nafocené už koncem loňského roku, příprava se bohužel protáhla. Počítám s tím, že ty mapky v budoucnu nějak zaktualizujeme.

Vratislav Filler 2. 10. 2009, 13:09

jk: Chybný obrázek na trase 6 opraven, taktéž uploadnut do všech archivů.

Věra 3. 10. 2009, 18:19

Poznámky k trase č. 2:
Pěšina podél Rokytky na levém břehu už není blátivá, ale má novou zámkovou dlažbu (asi od září 2009). A když odbočíme před pilíři dalšího železničního mostu po lávce vpravo, je tam nová nádherná cyklostezka s osvětlením. A je škoda po výjezdu do ulice U Rokytky odbočít vpravo do ul. Stejskalova, když podél Rokytky pokračuje asfaltka až na Elsnicovo náměstí.

Vratislav Filler 3. 10. 2009, 23:21

Věra: Díky za připomínku, cyklostezka vznikla překvapivě rychle :-) Obě mapky trasy 2 jsem upravil, už to zohledňují.

Petr Dlouhý 6. 10. 2009, 22:20

Abych se přiznal, moc nechápu smysl trasy č. 2. Naprostá většina trasy vede po dobře značených trasách A26 a A2. Pouze malé kousíčky na začátku a na konci přinášení nějakou přidanou hodnotu.

Jinak za slabikář děkuji, určitě hodně pomůže.

Petr Dlouhý 6. 10. 2009, 22:59

Ještě bych přidal jednu, tentokrát věcnější poznámku.
Cyklotrasa č. 3 by mohla zohlednit novou, již téměř dokončenou cyklostezku budovanou v místě bývalého starého železničního spojení.

Vratislav Filler 7. 10. 2009, 01:00

Ano, některé trasy jsou už poněkud zastaralé :-( Celé to mělo být hotové před sezónou, kdy A26 přes Libeň ani A25 po Starém Spojení ještě nebyly. Nepovedlo se, vypuštění teď na podzim bylo dle zásady "teď a nebo už asi nikdy". Přesto věřím, že i tak materiál slušně poslouží.
Velmi rád bych zajistil pořádné update řekněme do března (před další sezónou) a případně udělal i další trasy, ale slíbit to nemůžeme.

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat
8 kroků, jak na školní cyklojízdu
Návody,

8 kroků, jak na školní cyklojízdu

13. dubna. 2024, 5min. čtení