Z Jugoslávské se v neděli stane pěší zóna

Publikováno: 16. září. 2009, 1 min. čtení
Aktualizováno: 17. března. 2012
Autor: Hynek Hanke

andel_automatuPRAHA – Unikátní experiment pořádá iniciativa Auto*Mat ve spolupráci s Městskou částí Praha 2. V neděli 20. září odpoledne se ulice pražských Vinohrad změní v korzo. Prostor mezi I. P. Pavlova a náměstím Míru bude vyklizen od automobilů a vyrostou v něm divadla, galerie, dílny, performance. Místní podniky budou servírovat kávu přímo na chodník. Živá hudba zazní z pódia i přímo mezi stánky v ulicích. Ze svých knih budou předčítat Petr Šabach, Jáchym Topol i Petra Hůlová. Z festivalu vyjede několik tisíc lidí ve veselé cyklojízdě a zase se na něj vrátí. Následuje módní přehlídka i ukázky z nového filmu Martina Marečka Auto*Mat.

„Zažít město jinak není jen pouliční slavnost, je to i experiment ve veřejném prostoru. Když z ulice na jeden den zmizí automobily, zaplní se životem? Bude pak další den stejná jako dřív?“ ptá se Michal Křivohlávek z iniciativy Auto*Mat. „Chceme vyzkoušet, jak příjemné může být centrum města bez hluku, znečištěného ovzduší a nadměrné dopravní zátěže,“ vysvětluje Křivohlávek.

Iniciativa Auto*Mat chce experimentem ukázat, že existují i jiné způsoby, jak organizovat město. „Je čistě naše volba, jestli se budeme po metropoli pohybovat auty, nebo na kole, veřejnou dopravou či pěšky. Chceme lidem nabídnout příjemné otevřené prostředí, moderní a vysoce kvalitní město. Neočekáváme, že by nám tam návštěvníci lezli po stromech,“ komentuje myšlenku experimentu Tereza Vohryzková z Auto*Matu.

Na ulicích vyrostou improvizovaná pódia, zahrádky kaváren a restaurací, stánky s nejrůznějším obsahem a programem. „Nezajímají nás prodejci klobásek a trdelníků, ale to, jak na změněné prostředí ulice zareagují okolní podniky. Můžeme se těšit na sezónní bio výrobky, pohoštění v duchu fair trade, ochutnávky sýrů a pouliční kavárny,“ vysvětluje netradiční pojetí festivalu Jakub Hradilek, další z organizátorů. V ulicích bude probíhat autorské čtení známých spisovatelů, aktivity pro děti, žonglérský workshop i soutěže magazínu Čilichili. Na hudebních stage vystoupí kapely Sporto, Sketa fotr, Byl pes, My name is Ann, djs Radia 1 a další.

„Někdy máme sklon redukovat ulice na pouhé dopravní koridory a jejich intenzity. Ulice jsou ale také místem k životu a k setkávání. Když vytvoříte na ulici příjemné prostředí, pomalé tempo, objeví se v ní víc dětí?“ přemýšlí Vohryzková. „Ulice zahlcené automobily jsou ošklivé a ani jejich dopravní prostupnost nebývá nakonec moc dobrá.“

Auto*Mat vítá, že Hlavní město Praha ve stejný den pořádá i vlastní festival a uzavírku na Smetanově nábřeží. Považuje jej ale tak trošku za akci bez obsahu. Primátor Bém již v roce 2006 slíbil, že nábřeží bude patřit Pražanům alespoň některé víkendy v roce [1]. Nikdy svůj slib nesplnil. „Není nám blízké udělat jednou v roce na nábřeží bombastickou akci. Je zajímavější dát tomu nějaký smysl, něco tím říct, dál s tou myšlenkou pracovat – a Auto*Mat tohle dělá celý rok,“ komentuje Křivohlávek.

Řada evropských i světových metropolí přikročila k výraznému trvalému omezení automobilového provozu ve svých centrálních částech a uvolněný prostor přerozdělila jiným způsobem [2]. Praha k nim zatím nepatří.

Dokumentaristka Helena Třeštíková říká: „Sdružení Auto*Mat má mé sympatie. Pokud se nechceme v Praze časem udusit, měli bychom jeho akce aktivně podporovat.“ Iniciativu Auto*Mat a festival Zažít město podporují i další osobnosti veřejného a kulturního života [3].

Pouliční slavnost a sociální experiment Zažít město jinak proběhne v ulicích mezi I. P. Pavlova a náměstím Míru v neděli 20. září od 12:00 do 19:00. Tradiční velká cyklojízda vyjíždí z náměstí Míru ve 14:00 a módní přehlídka na kolech probíhá tamtéž od 17:30.

Vstup zdarma.

Program festivalu Zažít město jinak v neděli 20. září

• Ulice Vinohrad se promění od 12 do 19 hodin v korzo
• Cyklojízda s doprovodem Radia 1 startuje ve 14.00 z náměstí Míru
• Yaxi Taxi módní přehlídka na kolech CityBikes.cz od 17.30 na náměstí Míru
• Autorské čtení Petra Šabacha, Jáchyma Topola i Petry Hůlové
• Díla a objekty mladých umělců galerie Start/Skutečnost v ulicích po celý den
• Žonglérská škola De Facto Mimo, fair trade a netradiční občerstvení
• Hudební stage: Sporto. Sketa fotr. Byl pes. My name is Ann. Radio 1 djs
• Pouliční výtvarné dílny, workshopy, příjemné posezení na ulici

Velká pražská cyklojízda 2009
Neděle 20. září, start ve 14 hodin z náměstí Míru

Centrem Prahy na kole! Cyklojízda je barvitou přehlídkou různých kol, módních i životních stylů, ale především velkolepou oslavou svobodného a příjemného pohybu v ulicích města. Tisíce lidí na kolech vyjadřují své přání, aby byla Praha příjemnějším místem pro život. Cyklojízda vyjede z pouličního festivalu Zažít město jinak a zase se na něj vrátí. Více: http://www.cyklojizdy.cz

Další program v ulicích Vinohrad: Mamma Coffee – instalace Krištofa Kintery – fair trade Rybanaruby – autorské čtení Petry Hůlové – kavárna Shakespeare a synové – bleší trh – koncert kapely Sporto – bezdomovecké divadlo Ježek a Čížek – servis Cyklo 69 – performance Ondřeje Kobzy – box wars divadla Alfred ve dvoře – víno a koláče vinárny Karlovo náměstí 17 – sítotisk na donesené oblečení suck my DIY – klub Skutečnost/neskutečný Čumba a autorská čtení – výtvarná dílna Centra pro rodinu MED – performance My name is Ann – bylinky komunity MRKEV – mexické speciality Fosil Bar – DJ Tuna – stage Radia 1 – Gender Studies – ochutnávky sýru Cheesy – Velká výzva Hnutí Duha – žongléři De Facto Mimo – uliční hry – stan Nadace Partnerství se službami Cyklisté vítáni – Provokátor.org Tiki Tent Lounge with Super Pilot band – rocková škola pro děti – instalace umělců galerie START/Skutečnost – Fokus – kapela Sketa Fotr – skákací boty Poweriser – demonstrace festivalu 4+4 dny v pohybu – pouliční kytarista – distro starcastic / Silver Rocket – pouliční dílna modních doplňků Bee Sting, Chiara a Yo Soy – netradiční catering Food aid – výstava komiksů Czech Made – Komfort magazine – A2 a Nový prostor – Maddum art space – Budoár – kapela Byl pes – Polévkový bar-zar – Bike glitches/2046 – kolo jako hudební nástroj

Ve sběrných boxech Nadace Vodafone mohou návštěvníci festivalu odevzdat starý mobilní telefon k šetrné recyklaci. Výtěžek prodeje cenných surovin půjde na projekty zabývající se ochranou životního prostředí.

Více informací:
www.auto-mat.cz
Podrobný program s anotacemi:
www.auto-mat.cz/zazit-mesto-jinak-program/

Poznámky

1) Primátor Bém o Smetanově nábřeží

„Já předpokládám, že během roku 2007 se čas od času odvážíme o víkendech na sobotu a na neděli Smetanovo nábřeží uzavřít a v těch hezkých letních, jarních dnech i prostě nechat otevřeno pouze a jenom pro pěší, pro cyklisty samozřejmě a také pro tramvaje, pro městskou hromadnou dopravu. Je to dnes například krásné korzo, ta Praha najednou žije, je vidět, že to prostě lze,“ prohlásil primátor Pavel Bém na festivalu Zažít město jinak na Smetanově nábřeží v roce 2006. Nikdy se o to ale nepokusil.

2) Praha ve srovnání s jinými městy

Vilnius, hlavní město pobaltské Litvy, uzavírá několik hlavních ulic v centru města pro automobily každý večer a každý víkend. Tyto ulice se zklidní, ztiší a pomalu zaplní lidmi.

Paříž zavedla loni rozsáhlý systém veřejných automatických půjčoven jízdních kol Vélib a slavila s ním obrovský úspěch. Město již od roku 2002 každé léto uzavírá některé silnice vedoucí podél pravého břehu řeky Seiny, aby se celý prostor propojil ve stále populárnější Paris Plage.

Mimo mnoha trvalých opatření pro udržitelnou dopravu pořádá kolumbijská Bogota podobný experiment opravdu ve velkém. Jednou za rok, ve všední den, uzavře pro automobily celé osmimilionové město. Lidé si přesto najdou způsob, jak se dopravit do práce.

3) Osobnosti podporují Auto*Mat
Marie Hakenová — scénáristka, dramaturgyně a novinářka: „Velká cyklojízda by měla být v Praze pořádána alespoň jedenkrát za měsíc. Pro nás, kteří máme rádi pěší procházky Prahou, by to byl balzám pro duši i uši. Ráda podpořím každou aktivitu, která přiměje lidi více přemýšlet o tom, zda je každá cesta automobilem do centra města, které je protkáno sítí MHD, skutečně nutná.“

Vavřinec Hradilek — kajakář, čerstvý mistr světa na divoké vodě: „Kdybych byl v Amsterdamu, nemusel bych se ani moc ohlížet na nervní řidiče. Dali by mi totiž přednost. Kéž bych se takhle mohl jednou projet po Praze, protože toto město by si to rozhodně zasloužilo. Vždyť přeci: méně aut, méně smogu, méně stresu. Větší krása.“

Jana Lewitová — hudebnice: „Vzpomínám na situaci po povodních, jak to šlo bez aut i bez metra, pro mě to byl návrat do dětství, kdy auto skoro nikdo neměl a lidi chodili po ulicích a my si hráli třeba kuličky nebo badminton tam, kde by to dneska byla sebevražda… A je to moje rodné město, ale dnes mě tím provozem odpuzuje…“

Více: www.auto-mat.cz/osobnosti

Hynek Hanke
První šéfredaktor tohoto online magazínu (tehdy ještě pod názvem Prahou na kole). V redakci působil mezi lety 2008 a 2011.

mech1 16. 9. 2009, 13:07

Mno jsem na to zvedav ...

Petr Sedláček 16. 9. 2009, 18:03

K primátorovi jsem našel fotky z jeho projížďky na kole po Praze. Odkaz na fotogalerii (musíte ho trochu upravit :-):
aktualne.centrum.cz/domaci/zivot-v-cesku/fotogalerie/2009/08/25/po-praze-na-kole-pry-to-jde-tvrdi-magistrat/

Nevíte, proč má primátor horské kolo vhodná spíše do terénu, než na kvalitní cyklostezky, které prý postavil?

Hynek_ 17. 9. 2009, 13:08

Mně se nejvíc líbí ta část s redaktorkou PD: ,,Je to ale paráda... než vás sejme cisterna!''

Vratislav Filler 17. 9. 2009, 15:05

Hynku, nech si od Tomáše Cacha vysvětlit, proč je tam to náměstíčko, kde ke scénce s cisternou došlo (Jankovcova x U Uranie), vyřešené tak blbě ;-)

Mmch. jsem byl nepříjemně překvapen nedávnou rekonstrukcí křižovatky Lipová x Kateřinská na P-2: Z "placu", který svým neřešením dopravního prostoru ještě alespoň trošku připomínal náměstíčko, vznikla klasická křižovatka, s naprosto zbytečnými plochami asfaltu v odbočovacích pruzích. Přitom to tam šlo zúžit, i při ponechání parkovacích míst tam mohl vzniknout aspoň trávník nebo rozšířený chodník, prostě cokoliv... jiného, než je tam teď.

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat