Výtah pro cyklisty

Publikováno: 14. března. 2010, 1 min. čtení
Aktualizováno: 16. března. 2012
Autor: redakce

Spousta lidí v Praze argumentuje tím, že je příliš kopcovitá a proto se nikdy nestane městem dostatečně atraktivním pro běžné dopravní přesuny na kole.
A přitom už je to vymyšlené. Představte si, že třeba z Braníka na Zelený pruh povede „výtah“ pro cyklisty. A nejen pro ně, ale i pro pěší, mamky a taťky s kočárky nebo prostě lenochy :-)

trampe_03.jpgByla by to v našich podmínkách báječná investice. Nahoře i dole by k němu vedla cyklostezka, TSK by ho udržovala čistý a funkční i na podzim a v zimě. Na Opencard by se s ním jezdilo stejně jako v MHD. A magistrát i dopravní odborníci by se mohli pochlubit, jaké je Praha pokrokové město.

trampe_09.jpg Jeden takový výtah je už od srpna 1993, tedy celých 17 let, v provozu v norském Trondheimu. Říkají mu Trampe a jak se píše na stránce http://www.trampe.no/english, za celou tu dobu na něm nedošlo k žádnému zranění. Naopak pomohl vytáhnout na kolo některé lidi, trampe_04.jpgkteří by za jiných okolností kopec na svojí cestě po městě považovali za nepřekonatelnou překážku.
Protože „The aim of the bicycle lift is not to prevent people from getting excersise, but to get more people on their bikes.“ Čili,trampe_07.jpg velmi volně přeloženo, cílem cyklovýtahu není omezit zdravý pohyb lidí, ale usnadnit jim první nasednutí na kolo.

Že to je drahé? Nepraktické? A proč? Lyžaři taky automaticky počítají s tím, že na kopce pojedou vleky. (O kolik lidí míň by bez nich lyžovalo…). A kdo z nás nepoužívá aspoň občas eskalátory?

redakce
Redakční tým online magazínu Městem na kole

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat