Utrecht – město, které zbouralo magistrálu

Publikováno: 15. listopadu. 2010, 1 min. čtení
Aktualizováno: 09. února. 2021
Autor: redakce

David Hembrow ve svém novém příspěvku odkazuje na video Marka Wagenbuura, předvádějící klidný sdílený provoz cyklistů a automobilů v centru Utrechtu. Pro nás Pražáky není ani tak zajímavá samotná současná podoba té křižovatky (kolik podobných videí z Holandska jsme už viděli?), jako spíš historie onoho místa.

Druhé Markovo video totiž ukazuje, jak si v Utrechtu postavili půlku magistrály a pak jí zase zbourali. Chyba stará čtyřicet let byla napravena.

Volný překlad (podle D.H.): V padesátých a šedesátých letech tudy měla vést dálnice. S tím, jak probíhala výstavba, narůstal odpor proti stavbě a s ní souvisejícími demolicemi. Opozice se stala tak silnou, že v sedmdesátých letech byly práce na stavbě zastaveny a silnice nebyla nikdy dokončena.
Poté, co byla motorová doprava z místa odkloněna, se dokonce i most z třicátých let stal tak širokým, že ho celá polovina může sloužit jako chodník. Auta, která po mostě projíždějí, mají cíl v blízkosti.
Nedokončený městský okruh nikdy nesloužil svému účelu. Městu trvalo třicet let, než uznalo, že nejlepší bude vrátit prostor do původní podoby. Nejprve byla obnovena vodní plocha v části, kam silnice nebyla dostavěna (a která po třicet let sloužila jako parkoviště). Vrátit zpět všechnu vodu trvalo nicméně deset let. Vnitřní okruhu Utrechtu, stavba, která nikdy neměla vzniknout, se brzy stane historií.

redakce
Redakční tým online magazínu Městem na kole

Václav Řehák 15. 11. 2010, 09:36

Tak toho se v Česku nedožijeme :( Jinak Utrecht je krásný, vřele doporučuju navštívit.

Wojtee 15. 11. 2010, 11:08

Jo, vypadá to idylicky (bez ironie, fakt). A třeba k tomu dorosteme, že se budou dělat rozhodnutí, která budou sahat dál než za jedno volební období. (a zrovna v tomhle případě se taky jedná spíš o desetiletí...)
Obdivuhodné je na tom to rozhodnutí "Tohle bylo špatně, ne potřeba to udělat jinak".
A bojím se, že takováhle koexistence je možná jenom za výrazně větší dávky tolerance (zpoza volantu i zpoza řidítek), než které jsme tady zatím schopní. Ale třeba se to taky srovná...

Wojtee 15. 11. 2010, 11:08

„Tohle bylo špatně, JE potřeba to udělat jinak“
Nečtu to po sobě :(

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat