Napište jim

Publikováno: 03. února. 2012, 1 min. čtení
Aktualizováno: 24. září. 2014

Pravděpodobně ve čtvrtek 8.2. se bude v Poslanecké sněmovně rozhodovat, zda se, pokud jde o vozíky za kolo, Česká republika stane zemí standardní či balkánskou. Jelikož výsledek hlasování není ani přes kladné stanovisko Hospodářského výboru zřejmý, je velmi důležité apelovat na jednotlivé poslance, aby vozíky na silnicích legalizovali, a to především bez naprosto nelogického omezení na silnice nižší než 2. třídy, které je navrženo pozměňovacím návrhem poslance Jiřího Petrů.

Nejjednodušší způsob, jak oslovit „své“, místní poslance, je za použití služby napište jim, umožňující poslat osobní dopis právě těm poslancům, kteří vás regionálně zastupují.

Informace, která je vhodné v dopise zmínit:

  • Jedná se o Sněmovní tisk 463, novela zákona o provozu na pozemních komunikacích (odkaz).
  • Návrh poslanců Cempírka a Kaslové je vhodné přijmout bez pozměňovacího návrhu poslance Petrů. Argumenty viz čerstvý článek na Nakole.cz

Osobní argumentace je pak zcela na vás. Sám jsem poslal několika poslancům za Prahu dopis v tomto znění:

Předmět: Vozíky za kolo
Vážená paní poslankyně, vážený pane poslanče,

Obracím se na vás jednak jako člen občanského sdružení Auto*Mat, člen petičního výboru za legalizaci dětských vozíků za kolo, ale také jako otec rodiny, pro kterou je standardní používat dětský vozík za kolo nejen jako nástroj rekreace, ale především jako běžný dopravní prostředek a spolehlivé řešení bezmotorové rodinné mobility.

Chtěl bych apelovat, abyste u Sněmovního tisku 463 (Novela z. o provozu na pozemních komunikacích) zvolili standardní řešení, tedy umožnění legální jízdy s dětským vozíkem po pozemní komunikaci tak, jako je tomu běžné v drtivé většině evropských zemí.

Stručnou argumentaci, proč vozíky za kolo na komunikacích povolit, najdete zde: http://www.nakole.cz/clanky/874-cykloprivesy-hrozi-nam-mezinarodni-ostuda.html
Další informace najdete v letáku, který k tomuto návrhu připravil národní koordinátor cyklistické dopravy: http://www.nakole.cz/images/clanky/aa//874-voziky-letak.pdf

S pozdravem
Vratislav Filler
Křejpského 1529/3,
Praha 11

Vratislav Filler
Zakladatel mapy a webu Prahou na kole, předchůdců tohoto magazínu. Zaměřuje se analyticky na cyklistickou infrastrukturu, především v Praze. Je členem pražské cyklokomise, poradního orgánu Rady hl. m. Prahy. Působí jako dopravní expert ve spolku AutoMat. Vědecký pracovník zaměřený na přesné aplikace globálních navigačních systémů.

Jiří 3. 2. 2012, 12:09

budu to psát dnes večer, takto podaný pozměňovací návrh pana Petrů je v rozporu s jinými odstavci zákona, potahový vozík, vozík i kočárek přes den na tyto silnice mohou, ale souprav kola s vozíkem ne?
Zjevná blbost, jen se k argumentaci dostanu až po práci.

Jiří 8. 2. 2012, 18:23

Ahoj,
tak to schválili,
průběh hlasování je tady:
http://www.psp.cz/eknih/2010ps/stenprot/033schuz/s033198.htm#h156
schválená verze je tady:
http://www.psp.cz/sqw/text/tiskt.sqw?O=6&CT=463&CT1=0

Závěr:
dopadlo to dobře.
Kdo jak hlasoval si už tam najdete sami :-)

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat