Naše cyklomapa v mobilu

Publikováno: 19. září. 2012, 1 min. čtení
Aktualizováno: 30. ledna. 2021
Publikováno: 19. září. 2012, 1 min. čtení
Aktualizováno: 30. ledna. 2021

V týdnu mobility si pro vás Prahou na kole připravilo milé překvapení v podobě cyklomapy v mobilu. Máte-li telefon se systémem Android, možná víte že v Google Play si můžete pořídit výbornou aplikaci Locus, do které si od středy můžete v obchodě Locus Shop přidat aktuální mapové podklady nejpodrobnější pražské cyklomapy Prahou na kole. 10 000 čtverců mapy si můžete pro offline použití stáhnout za příjemných 99 eurocentů.

Locus

Locus nabízí kromě nejrůznějších mapových podkladů také nástroje jako je natáčení mapy kompasem, či vyznační úhlu pohledu, záznam trasy, navigace po importované trase atd.

Při aktivaci GPS se mapa vycentruje na místě kde se nacházíte a můžete se snadno rozhodnout kterým směrem je nejbližší cyklotrasa, když se dáte do pohybu, okolo vaší pozice se vykreslí šipečka, která ukazuje kterým směrem jste se vydali, snadno se tak můžete držet vyznačených tras a neminete žádnou důležitou odbočku.

V kombinaci s držáčkem na mobil se můžete pražskou řídkou cykloinfrastrukturou prohánět jako autoři mapy.

Mobil přidělaný na řidítka takovou spojkou nespadne a můžete ho ovládat i za jízdy.

Jak si mapu stáhnout?

V aplikaci Locus otevřte tlačítkem menu hlavní nabídku a tapněte na obchod, v záložce mapy najděte mapu Prahou na kole a můžete začít stahovat. Mapu najdete v sekci „Správce map“/záložka „Online“/OSM – Regional, kde je v seznamu „Prahou na kole“. V době stahování doporučujeme připojení k síti Wi-Fi.

Tip: Stáhněte si trasu Velké podzimní cyklojízdy ve formátu GPX, importujte do Locusu a buďte v obraze kudy se pojede.

A co dál?

Nabídka mobilní cyklomapy není zdaleka poslední inovací, na které jsme v poslední době usilovně pracovali. Do konce roku vypustíme do ověřovacího provozu vlastní vyhledávač tras pro cesty na kole. Bude vyladěný speciálně pro pražské podmínky, jež svou kombinací kopců, dlažby a nesouvislé infrastruktury kladou na nalezení optimální trasy specifické nároky.

Vratislav Filler
Zakladatel mapy a webu Prahou na kole, předchůdců tohoto magazínu. Zaměřuje se analyticky na cyklistickou infrastrukturu, především v Praze. Je členem pražské cyklokomise, poradního orgánu Rady hl. m. Prahy. Působí jako dopravní expert ve spolku AutoMat. Vědecký pracovník zaměřený na přesné aplikace globálních navigačních systémů.

jirka 19. 9. 2012, 08:03

Ze by prvni aplikace, kvuli ktere dam Google Play moji platebni kartu?
Dobra prace.

zemze 19. 9. 2012, 12:47

Dostat to do mapy OruxMap, bylo by to na Androidu zadarmo. Tradicni OSM/OCM mapy tam uz jsou.

TomasN 19. 9. 2012, 14:40

Neplanuje se spoluprace se Seznamem, ktery by mohl mapu zpristupnit v ramci Smartmaps (online i offline)? Mohli by mit zajem ji distribuovat pomoci sve platformy, ziskat tak pro sve zakazniky neco navic (offline verze) a delat urcity public service (online verze jejich map jsou dostupne i zdarma).

Standa Choutka 19. 9. 2012, 15:21

Na ostatní telefoní systémy se to neplánuje ?

Vratislav Filler 19. 9. 2012, 15:56

Standa: Začali jsme tím, co bylo v danou chvíli nejjednodušší. Zda půjdeme i na jiné platformy, teď nevím, záleží i na tom, jak si cyklomapa povede tady. Plány máme spíš ve smyslu doplnění značek (points of interest) nebo podobném zprovoznění Zelené mapy.

TomasN: Se Seznamem jsem byl osobně v kontaktu dávno a nepřímo, zatím jsme šli touhle cestou, ale jestli nás někdo kontaktuje, můžeme se dohodnout.

zemze: O zpřístupnění map offline zdarma jsme uvažovali jako o možnosti. Nakonec jsme se rozhodli pro velmi malý poplatek (komerční mapy v Locusu jsou zpravidla za 3€/10 000 dlaždic), který kromě zakoupení služby znamená také podporu aktivitám Prahou na kole.

Tonda 20. 9. 2012, 00:14

Boží,
tak takovou rychlou reakci jsem nečekal :) Cena je super, už jsi to jdu stáhnout!
Let's go!

DD 25. 9. 2012, 00:00

Na ten plánovač tras jsem zvědavý, doufám, že to bude mít fascinující trojúhelníkový výběr preferencí jako je na nedávno spuštěném bikeplanner.org :-) Ale samozřejmě jde hlavně o kvalitu vstupních dat...

Vratislav Filler 26. 9. 2012, 16:17

DD: Tak takový nástroj asi nenabídneme. Pracujeme spíš s mapovým podkladem, aby skutečně dobře fungoval.

Jirka Mrazek 1. 10. 2012, 16:45

Super!!! Děkuji a gratuluji!!
Pokud bude aplikace někdy v budoucnu i pro iphone, budu rad. Prahu uz mam projetou, ale zahranicni navstevy by to asi ocenily.
Jeste jednou diky!

Michal 3. 10. 2012, 13:10

Neplanujete samostatnou aplikaci pouze pro cyklomapu?

Lucia 3. 10. 2012, 14:45

Parada - jenom: planujete prosim prosim v blizke dobe moznost taky pro iphonisty? Nebo moznost jak to ted do iphonu narvat?

Kazdopadne jako cerstve zacinajici prazske cyklistce je cely blog a predevsim mapa jiz v soucasne web podobe neocenitelnou pomoci, dekuju moc.

Václav Řehák 3. 10. 2012, 20:39

Nikdo z vývojového týmu nemá iPhone, takže je pro nás obtížné posoudit, co se dá udělat. Kdyby dal někdo tip na dobrou mapovou aplikaci, můžeme se podívat, jestli by to nějak šlo.

Michal: V nejbližší době ne. Pokud by někdo chtěl upravit stávající webovou mapu, aby byla použitelnější na mobilu, zdrojáky jsou na GitHubu. Vývojový tým je převážně dobrovolnický a na kapacita je hodně omezená.

Palo 7. 10. 2012, 18:01

Dobrý den, skvělá věc, právě jsem si těch 10000 dlaždic koupil :) Poradí mi někdo jaký výsek mapy a na jakém zoomu stáhnout? Nejraději bych měl pokrytou celou oblast Prahy + kam dojdou linky S (Beroun, Kutná Hora apod.). Díky!

sherman 19. 3. 2013, 16:46

Na vývojaře Locusu zadal námět pro přidání podpory pro online služby vyhledávání tras, takže kromě podkladu PNK by bylo v mobilu možné použít i jeho nový vyhledávač.

Autor Locusu se přednostně zabývá náměty, které dostanou nejvíce hlasů od uživatelů. Pokud vám to tedy přijde zajímavé, hlasujte zde: https://getsatisfaction.com/locus/topics/custom_online_routing_services

Radim 14. 4. 2013, 14:54

Zdravím, mapu jsem zaplatil, stáhnul a zobrazuje jen nějaké zřejmě vrstevnice, jinak je prázdná, jak offline tak online, přestože ostatní mapy fungují. Mám Android, Motorola Razr MAXX, poradíte někdo ? A to jsem ITák :-)

Vratislav Filler 14. 4. 2013, 15:42

Zdravím,

moc se omlouváme, to je naše chyba, už to řešíme.

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat
Mapa Městem na kole aktualizována
Redakční blog,

Mapa Městem na kole aktualizována

17. října. 2023, 2min. čtení4