Vyhledávač tras pro Prahu na Androidech

Publikováno: 26. dubna. 2013, 1 min. čtení
Aktualizováno: 30. ledna. 2021
Publikováno: 26. dubna. 2013, 1 min. čtení
Aktualizováno: 30. ledna. 2021

Vyhledávač tras, který jsme počátkem roku zprovoznili ve spolupráci se CycleStreets se dočkal mobilní verze v podobě aplikací pro nejrozšířenější platformy chytrých telefonů. V tomto článku si představíme verzi pro Android.

Aplikaci lze stáhnout z Google Play pod názvem CycleStreets journey planner. Po instalaci je výchozím mapovým podkladem online mapa OpenStreetMap. Pro snížení objemu přenášených dat lze z Google Play doinstalovat CycleStreets Prague Map Pack (13 MB dat) a nastavit offline vektorovou mapu. Od této chvíle se při vyhledání přenáší online pouze samotná trasa a nikoliv datově náročný mapový podklad.

Dále je možné zvolit si preferovaný typ trasy, přičemž jednotlivé volby odpovídají tomu, na co jste zvyklí z našeho vyhledávače („quitest“ je zelená, „balanced“ žlutá, „fastest“ červená a je zde navíc ještě volba nejkratší trasy „shortest“ – více viz dokumentace vyhledávače), orientační rychlost pro výpočet času (počítejte s tím, že vypočtený čas bývá výrazně pomalejší než reálně dosahovaný) a používané jednotky vzdálenosti (míle/km).

Po té už můžeme zadat trasu, nejlépe z místa, kde se právě nacházíme pomocí geolokační ikony vlevo nahoře (vedle textu „Tap map to Waypoint“). Začátek trasy zadáme dotykem v mapě.

Přesuneme mapu a dotykem zadáme cíl. Nyní lze vyhledat trasu nebo stejným způsobem přidat další cíl (z toho současného se stane průjezdní bod). Vyhledání trasy spustíme klepnutím na šedý pruh s textem a šipkou.

Dle očekávání se trasa zobrazí na mapě.

Klepnutím na ikonu AB v horní liště lze přepnout na itinerář trasy.

Při zadávání startu a cíle se v praxi nejvíce osvěčilo posouvání mapy. Pokud chcete najít nějaké místo podle adresy, lze využít volbu „Find place“. Poradí si i při zadání názvu bez diakritiky, ale hledání není úplně intuitivní. Pokud se nedaří adresu najít, doporučujeme připsat na konec dotazu čárku a „Praha“.

Další možností je vyhledat trasu pohodlně u počítače na Prahou na kole, najít v adresním řádku prohlížeče číslo trasy, v mobilu zvolit „Open route by number“ a číslo trasy přepsat.

Závěrem ještě upozorňujeme na šikovný způsob znázornění úseků, kde je podle vyhledávače nutné kolo vést (typicky jednosměrky v protisměru) pomocí přerušované čáry.

Navíc k základnímu vyhledání tras má aplikace další funkce, ale většina z nich je provázána s mateřským webem CycleStreets a není propojená s Prahou na kole, proto se jejich popisem nebudeme zabývat. Výjimkou je fotomapa, která byla jednorázově naplněná našimi fotkami i s popisy v češtině (není ale udržovaná v aktuálním stavu).

Otestovanou máme v redakci pouze aplikaci pro Android, existuje nicméně ještě aplikace pro iOS (iPhone, iPad) (o ní máme zprávy, že v Praze funguje) a BlackBerry (o té nevíme nic). Pokud máte možnost na těchto platformách hledání otestovat, podělte se zkušenosti v diskusi. Při testování i používání aplikací nezapomeňte na to, že i když Vám umožní zadat jakékoliv místo v ČR, vyhledávač podporuje pouze oblast cca od Kladna po Český Brod (západovýchodně) a od Kralup nad Vltavou po Mníšek pod Brdy (severojižně).

 

Jak budete využívat cyklistický vyhledávač tras pro Prahu?

Výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...
Václav Řehák
V týmu od roku 2011. Specialista na mapové aplikace, autor uživatelského rozhraní pro vyhledávání tras, nasazeného v lednu 2013 a vylepšeného na jaře 2014.

Jakub Velímský 26. 4. 2013, 15:24

CycleStreets Prague Map Pack mi při instalaci spadne na "Looking for Map pack to download". Nějaký nápad, co s tím? Verze 2013-03-28-1252.

Václav Řehák 26. 4. 2013, 16:01

Doporučuji nahlásit na stránce https://github.com/cyclestreets/android-mappacks
Mobilní aplikaci a mapový pack dělá externí spolupracovník CycleStreets a my nemáme možnost, jak problém diagnostikovat, natož vyřešit. Podle mých informací stahování probíhá přes infrastrukturu Google Play, ale detaily neznám.

cobic 27. 4. 2013, 18:04

Po spuštění aplikace "CycleStreets Map Pack : Prague"
mi to píše: Download failed because you may not have purchased this app
Přitom to po mě nic koupit nechtělo a je to označeno jako free: https://play.google.com/store/apps/details?id=net.cyclestreets.maps.czprague

Android v 2.3.6

Vratislav Filler 27. 4. 2013, 20:15

cobic: Ta aplikace se nespouští, měl bys spustit Journey planner a v něm by tato mapa měla jít zapnout.

cobic 28. 4. 2013, 09:39

Jo, pravda, tak mi to chodi! Chvilku mi trvalo nez jsem prisel na to, ze prepinat mody tras (balanced/quitest/shortest/fastest) se musi pred vyhledanim, jinak to defaultne najde balanced, coz je dobre. Opravdu sikovna vecicka, diky.

Jakub Velímský 28. 4. 2013, 14:02

Tak už jsem to také prorazil, pomohl update Google Play. Pěkné, teď ještě kdyby v offline režimu fungovalo i vyhledávání trasy.

Svatopluk Smysl 29. 4. 2013, 14:10

Máte nějaké info o aplikaci pro Iphone, kde se dá získat mapa prahy?
Díky za info
Smysl

Václav Řehák 29. 4. 2013, 14:31

Nemáme. Viděl jsem ji jen na pár minut u kamaráda, který říkal, že funguje, jen má nějaké problémy s diakritikou. Aplikace pro Android a iOS jsou úplně odlišné, od jiných autorů, a tak bych ani nečekal, že offline mapa pro iOS bude existovat (ta androidí závisí na knihovně mapsforge, která je asi platformě specifická).

Richard 3. 5. 2013, 14:04

Aplikace iPhone funguje dobře. Podle obrázků prakticky stejně jako pro Android. Zobrazenou mapu je možné zvolit z Open Street Map nebo Open Cycle Map případně Ordnance Survey. Ty se nenahrávají offline, ale automaticky se dotahují.
Nevýhody aplikace obecně vidím v tom, že nepreferuje cyklostezky a nezobrazuje všechny trasy a detaily jako mapa prahounakole.

Nebyl by spíše Seznam ochoten tuto cyklo mapu převzít do svých map, které jou pak k dispozici na webu i v mobilu?

sherman 7. 5. 2013, 10:40

Kdo by chtěl zcela offline řešení pro kolonavigaci na Android, tak mohu doporučit Locus (případně OruxMaps nebo OSMAnd) v kombinaci BRouter.

Jako zobrazovaný mapový podklad si můžete pro offline použití stáhnout cokoliv, včetně mapy PrahouNaKole. Pro výpočet trasy se používá OSM - tedy do samé, co PrahouNaKole.

Routovací engine je jiný než jaký používá PNK, ale dle mých zkušeností dává velice podobné výsledky. Především má ale tu výhodu, že si lze manuálně přízpůsobit routovací profil (např. jak moc penalizovat kopce a schody, jak moc preferovat cyklostezky atd.)

Instalace bohoužel není až tak user-friendly a chvíli to trvá, ale když už je vše nastavené, tak je navigace otázkou pár kliknutí.

V angličtině je pár hintů k nastavení v aplikaci Locus zde: http://forum.locusmap.eu/viewtopic.php?f=26&t=2987&start=20#p20571

Kdyby měl někdo zájem, rád poradím.

Peter 8. 5. 2013, 21:48

Ahoj, nevíte někdo, jak se nastavuje, aby se mapa točila ve směru jízdy? Jinými slovy, aby nebyla otočena pořád na sever? Díky

Honza 22. 6. 2013, 17:26

Ahoj, nainstaloval jsem Cyclestreets a následně CycleStreets Prague Map Pack, ale Map pack nemůžu otevřít. Hlásí mi to chybu "Download failed because you may not have purchased this app". Nějaký nápad jak to vyřešit? Mapy jsem přeinstaloval asi 3x, ale nepomohlo to.
Díky
H.

sarimak 22. 7. 2013, 20:32

Ahoj, bylo by prosim mozne zpristupnit stazeni offline mapoveho podkladu i jinaki nez pres Google play? Napr. pres "store" pro opensource (F-Droid), nebo idealne primym linkem? Predem diky! Samotna aplikace na prohlizeny by mela byt na F-Droidu k dispozici, viz https://f-droid.org/repository/browse/?fdfilter=osm&fdid=net.osmand.plus

5nik 10. 8. 2013, 11:05

Zdravím, také mi to stejně jako Honzovi nefuguje - píše to „Download failed because you may not have purchased this app“ ikdyž se snažím ji zapnout přes aplikaci Cyclestreets Route Planner, který mě odkáže na Prague Map Pack na google play market. Přitom někteří uživatelé to tu už evidentně zdolali - V. Filler, cobic, J. Velínský - můžete nám poradit jak na to krok za krokem? (google play bych měl mít aktualizovaný - verze 4.1.6 Díky.

Václav Řehák 12. 8. 2013, 13:39

Honza & 5nik: Popiště prosím přesně, jaký program pouštíte a co v něm děláte. MapPack vytváří v telefonu druhou ikonku vypadající úplně stejně jako hlavní aplikace Cyclestreets. Chyba „Download failed because you may not have purchased this app“ se objevuje, pokud spustíte ten pack (název aplikace je CycleStreets Map Pack) místo aplikace s názvem CycleStreets.

Václav Řehák 12. 8. 2013, 13:48

sarimak: Požadavky na změny aplikace nebo mappacku je nejlepší dát přímo autorovi na githubu (https://github.com/cyclestreets/android-mappacks/issues). My bychom je stejně jenom mohli přeposlat. Mimochodem, odkazovaná aplikace na F-Droid je OsmAnd což není to samé jako CycleStreets.

5nik 12. 8. 2013, 16:42

Právě že spouštím CycleStreets a v jeho nastavení se snažím dle zdejšího návodu doinstalovat Map pack Prahy. Pokaždé se mi stáhne pouze 208 kB (místo celých cca 13 MB), napíše to "Succesfully installed Cyclestreet Prague Map Pack", ovšem aplikace mapu stále nevidí. Když pak kliknu na Map Pack, objeví se stahovací okno a po chvíli to napíše onu již zmíněnou hlášku „Download failed because you may not have purchased this app“. Už jsem zkoušel několikrát reinstalovat map pack i aplikaci, dokonce jednou i telefon. Babo raď...

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat
Mapa Městem na kole aktualizována
Redakční blog,

Mapa Městem na kole aktualizována

17. října. 2023, 2min. čtení4