DPNK 2013: šampióni, blogy, absurdity i slovo skoroprimátora

Publikováno: 14. června. 2013, 1 min. čtení
Aktualizováno: 16. prosince. 2020
Publikováno: 14. června. 2013, 1 min. čtení
Aktualizováno: 16. prosince. 2020

Šampióni s měsíčním nájezdem dva tisíce kilometrů, týmy, které ani jednou nevynechaly, sbírka cyklistických absurdit, ďábelský komentátor a neurčité sliby od skoroprimátora: takový byl středeční závěrečný večírek Do práce na kole.

Letos jezdily „do práce na kole“ čtyři tisíce zaměstnanců ze 776 firem. V průběhu kampaně se na kole v celkem jedenácti městech a jejich okolí ujelo přes 900 000 kilometrů.

Na závěrečném večírku byli vyhlášeni vítězové řady soutěžních kategorií, jak pražských, tak celorepublikových. Nejvíce kilometrů v pražské soutěži ujel Mi­lan Wein­fur­ter, celkem 2 165 km, z žen dojela nejdále Mar­ké­ta Koš­tej­nová (1 344 km). Stoprocentní pravidelnosti dosáhly dva týmy, dvojčlenní Brat­ři v tri­ku z Hudy sportu a pětičlenné Arm­stron­go­vo svě­do­mí z Ko­merč­ní ban­ky. To lze při deštivém květnu považovat za hrdinství, dvoutřetinové pravidelnosti ale dosáhlo 114 ze 484 zapojených týmů. Nejvíce pro své zaměstnance dojíždějící na kolech udělaly letos Zentiva, ČSOB a Česká spořitelna.

Kreativní i absurdní

Letošní soutěž v kreativní kategorii vedla ke vzniku dvou cykloblogů. Vítězství si odnesl tým Knihokol z Národní technické knihovny za vyvedený blog Knihokol. Rozhodně stojí za návštěvu a proto přejeme autorskému týmu ať jim blog dále vzkvétá! Na druhé místo dosáhl anglicky psaný blog Prestohirollers týmu Hi-Rollers. Třetí místo si odnesl tým Bakelitové pojivo z firmy Deltaplan za tématické video o šlapání.

Námi zvláště podporovanou soutěž o největší dopravní absurditu vyhrál lapidární koment podélné kanálové mříže, nazvaný „Cyklisti, šup do kanálu“ od Dušana Křížana. Fotografii jsme už prezentovali, ale za zopakování stojí:

Druhé a třetí místo si odnesly Překážková dráha na trati A1 v Podbabě od Ondřeje Zemana (1, 2, 3) a kličkování stejnojmenné trasy okolo křižovatky Újezd s cílem vyhnout se Šeříkové ulici od Aleše Jiráska (1, 2). Všechny soutěžní a několik nesoutěžních absurdit najdete zde.

V kategorii o nejvtipnější facebookový cover s důvodem, proč člověk šlape, se umístily slogany: „Šlapu nejdál, co to jde“ (Vojtěch Pohl), „Hodně píchám, ale pořád šlapu.“ (Pavel Šmerda) a „Šlapu autům na paty“ (Kateřina Kamrádková).



Skoroprimátor na scéně

Na večírek přijel (na elektrokole) i náměstek primátora pověřený řízením města Tomáš Hudeček, který neváhal stručně vystoupit a odpovědět na několik zvídavých otázek. Podle Hudečka dostaly cyklostezky podél Vltavy velký zásah a opravy si vyžádají desítky milionů. Loňský vítěz v kategorii cyklozaměstnavatele, firma INSET, nabídla pak městu zdarma desetidenní provádění geotechnických průzkumů na poškozených cyklostezkách, aby se ty, které nejsou ohroženy propady půdy mohly uvést do provozu co nejdříve.

Hudeček dále prohlásil, že efektivita nového oddělení pro bezmotorovou dopravu bude záviset na kvalitách jejího vedoucího, a že se zprovozněním tunelu Blanka očekává zlepšení podmínek pro cyklisty v severozápadním sektoru centra.

Jak to vypadalo v jiných městech, se dozvíte zde.

Fotografie ze závěrečného večírku zde.

Vratislav Filler
Zakladatel mapy a webu Prahou na kole, předchůdců tohoto magazínu. Zaměřuje se analyticky na cyklistickou infrastrukturu, především v Praze. Je členem pražské cyklokomise, poradního orgánu Rady hl. m. Prahy. Působí jako dopravní expert ve spolku AutoMat. Vědecký pracovník zaměřený na přesné aplikace globálních navigačních systémů.

újezďák 14. 6. 2013, 12:26

Nejveselejší moment večírku :
Okamžik kdy se pan skoroprimátor rozhovořil o tunelu Blanka, jak pomůže, jak se díky Blance omezí/zůží a zlidští magistrála ....

Ovšem do nastalého ticha zazněl bodrý hlas obsluhy jídelního stánku HamTam , ve smyslu " jděte doprdele zase nějaká šikana na řidiče, já mám cyklisty ráda, ale potřebuju jezdit autem" ... většina cyklistů v okolí vybuchla smíchy.

Inu hlas lidu, hlas boží :)

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat