Nové stojany na Jižním Městě

Publikováno: 20. září. 2013, 1 min. čtení
Aktualizováno: 30. ledna. 2021
Publikováno: 20. září. 2013, 1 min. čtení
Aktualizováno: 30. ledna. 2021

Pomalé tempo změn nedává v poslední době příliš příležitostí k soustavnému mapování. Téměř o všech novinkách v terénu se dozvíme díky vám, čtenářům Prahou na kole, kteří na adresu redakce pravidelně zasílají informace o nových cyklopruzích, úpravách pro cyklisty i stojanech. Někdy se ale možnost objeví — přímo ideální šancí na větší doplnění mapy bylo získání seznamu stojanů žádaných Prahou 11 k realizaci se strany magistrátu, s komentářem, zda už v terénu jsou, nebo ne.

Magistrátní podkovy se na Jižním Městě objevily už před několika lety, kdy jimi byly osazeny mateřské školy. Následně se stojany měly objevit u základních škol, pošt a na veřejných prostranstvích. Zmrazení podpory cyklodopravy v letech 2011-12 se ovšem projevilo i zde a městské podkovy se začaly v terénu objevovat až letos.

Stojan u ZŠ Kateřinky stojí přímo pod velkolepou nástěnnou malbou.


Mapovací projížďku jsem realizoval sedmého září. I když na Jižním Městě už několik let bydlím, byla nakonec výprava docela objevná. Kromě stojanů tak v mapě nově najdete nějaké ty zákazy jízdy na kole, návrhy na zobousměrnění či legalizaci, a také jednu pěknou absurditku, kterou si ale nechám až na konec. Projížďka připomněla Jižní město kolegovi z redakce, a taky sem přidal deset nových fotek.

Patnáct nových stojanů

Celkem jsem našel patnáct nových stojanů, převážně u základních škol. Na třech dalších místech byly objeveny doposud neznámé „drátolamy,“ na čtyřech místech byla upřesněná poloha a stojan byl nafocen. Na osmi ověřovaných místech jsem stojan nenalezl.

Stojany na Jižním Městě – realizované (fialově) a místa, kde chybí (červeně).


Stojany tak máme potvrzené u těchto základních škol:
ZŠ Ke Kateřinkám,
Waldorfská ZŠ Křejpského,
ZŠ Mikulova,
ZŠ Chalupkova,
ZŠ Klíček, Donovalská,
ZŠ Pošepného nám.,
– ZŠ Campanus Jírovcovo nám – u sportovišť a u pobočky městské knihovny.

Další veřejná místa na Praze 11, kde kolo zaparkujete bez problémů:
Pošta Háje (a provozovny v okolí, například GE Money)
Náměstí severně od metra Háje (u kina Galaxie)
Pošta podjavorinské (zde vznikl slušný stojan v režii pošty)
Sportovní hala v ulici Květnového vítězství,
Pošta Benkova,
Pošta Hráského (u metra Chodov),
Poliklinika Jižní Město (Šustova),
Archivní areál Chodovec,
Park u chodovské tvrze (zde jsou stojany dokonce na třech místech)
Chodovská tvrz.

Na několika místech se najdou drátolamy:
Restaurace Jihoměstský pivovar,
Archivní areál Chodovec, zadní vchod,
Kulturní centrum Zahrada.

A ze stojanů, které asi jako místní znáte:
OC Chodov,
metro Chodov,
metro Opatov,
metro Háje.

Stojany jsou také už delší dobu téměř u všech mateřských škol.

Stojany jsem nenašel u základních škol v ulici Mendelově, K Milíčovu, Květnového Vítězství (starý Chodov), u Modré školy Kupeckého, u ZUŠ v Křtinské, sborového domu Jana Milíče z Kroměříže při Chodovské tvrzi, u knihovny v Opatovské, a u poboček úřadu MČ v ulicích Vidímově a Bohůňově. Zatím také zjevně nebyly instalovány stojany na několika náměstích.

Výřez mapy Jižního Města se všemi vyznačenými stojany najdete zde. Víte-li o stojanu, který zde nemáme, neváhejte napsat na adresu redakce@prahounakole.cz .

Před pobočkou úřadu MČ ve Vidímově ulici byste zatím stojan na kola hledali marně.


Další drobnosti do mapy

Pěší zóna před poliklinikou Šustova má povolený průjezd cyklistů. Dostanete se tak jednak od trasy A22 k poliklinice, jednak můžete objet frekventovaný areál parkovišť na druhé straně polikliniky, přes který vede místní cyklotrasa.

Naopak, na promenádu východně od metra Háje je vjezd kol zakázaný. Praxe je pochopitelně jiná a i této oblasti by režim pěší zóny s pohybem cyklistů nevadil.

Konečně jsem také narazil na opravdu lahodnou absurditu na starém zcyklostezkovaném chodníku v ulici Hroncově. Cyklostezka zde vede podél zklidněné ulice po chodníku, a je přerušena odbočením, kde vám cestu přehradí nejenom vysoké obruby, ale často také parkující auta. Cyklista se tak má na protější chodník nejspíš teleportovat – k tomu zřejmě slouží onen kroužek se symbolem cyklisty vlevo. (Tuto absurditu najdete také v médiích Auto*Matu,)

I přes zmíněnou absurditu mě ale vyjížďka po Jižním Městě spíš potěšila. Máte-li tedy školáka, kterého nebaví chodit do školy pěšky nebo jezdit autobusem, vybavte jeho bicykl slušnou podkovou a nechte ho, ať jezdí do školy na kole. Parkování už má u většiny škol zajištěné.

Vratislav Filler
Zakladatel mapy a webu Prahou na kole, předchůdců tohoto magazínu. Zaměřuje se analyticky na cyklistickou infrastrukturu, především v Praze. Je členem pražské cyklokomise, poradního orgánu Rady hl. m. Prahy. Působí jako dopravní expert ve spolku AutoMat. Vědecký pracovník zaměřený na přesné aplikace globálních navigačních systémů.

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat