Znáte místa, která máme v mapě špatně?

Publikováno: 15. října. 2014, 1 min. čtení
Aktualizováno: 30. ledna. 2021
Publikováno: 15. října. 2014, 1 min. čtení
Aktualizováno: 30. ledna. 2021

Pro podzimní aktualizaci naší mapy (a městských dat) opět vyhlašujeme dotazovací disciplínu na stav cyklistické infrastruktury v místech, kde víme, že se něco změnilo, ale ještě jsme se tam nebyli podívat (a nebo nevíme jistě, jak to tam vlastně vypadá).

Můžete nám tedy snadno pomoci, pokud některá z těch míst znáte, jezdíte jimi nebo okolo. Stačí v komentáři vyřešit záhadu, před kterou stojíme.

Oblast 1: Letňany a Čakovice

V této oblasti máme značné mezery, přitom se tu hodně staví i se dějí úpravy.

1. Bytový komplex Čakovický park.
(v mapě zde) Údajně jsou v něm vyznačené stezky pro kola a je pravděpodobné, že jde projet skrz areál zámeckého parku ažo do Cukrovarské. Znáte někdo tamní trasy?

2. Letňany, okolí nové ulice Nepomuckých.
(v mapě zde) I zde v nové zástavbě vede patrně stezka souběžná s Toužimskou. Je to tak? Kam až vede?

3. Čakovice, ulice Vážská.
(v mapě zde) Po kterou ulici jsou proznačeny piktokoridory? V mapě to máme po Něvskou, ale není to až do ulice Ke Stadionu?

4. Tupolevova ke Globusu Čakovice
(V mapě zde). Víme, že cyklopruhy v Tupolevově ulici byly doplněny i mezi ulicemi Veselskou a Kosteleckou. Obě křižovatky jsou ale kruhovými objezdy, kde určitě vyhrazené pruhy nevedou až k jejich hranici. Jak daleko končí? (zde by bylo nejlepší pár fotografií).

5. Sídliště Prosek, mezi Kytlickou a Lovosickou
(V mapě zde) Ve vnitrobloku jsou určitě nějaké obslužné komunikace, po kterých se smí na kole. Kde ale končí a mění se v chodníky? Není v tomto bloku šikovná spojka, kterou se lzde dostat na kole od Lovosické k lávce přes Kbelskou?

Oblast 2: Hloubětín

6. A44 mezi Kbely a Satalicemi a v Satalicích
(v mapě zde.)
V mapě nám trasa docela divoce kličkuje, především objíždí prakticky celé Satalice. Je tak skutečně vyznačená v terénu?

7. Pěší zóna u metra Hloubětín
(V mapě zde.) Víme, že v části pěší zóny je povolená jízda na kole. Kde ale přesně? Dá se dostat legálně do ulice Mochovské?

8. Napojení na trasu KB-HL
(v mapě zde). Nová cyklotrasa KB-HL končí na křižovatce s ulicí Kolbenovou. Tady se ptáme spíš na tip na doporčenou trasu: Kudy nejlépe pokračovat k páteřce A26 a dále do centra?

9. A26 a ulice U Elektry
(v mapě zde) Z ulice U Elektry se dlouho dalo najet na stezku Rokytka přes volný pozemek. Na něm je nyní staveniště. Existuje jiný způsob, jak se z ulice U Elektry dostat na páteřku A26 bez ztracených spádů nebo překonávání schodiště?

Radotín, Chuchle

10. Trasa A111
Proznačení trasy A111 je pro nás jednou velkou záhadou. Je značená v terénu směrem od Malé Chuchle na jih?
V úseku „a“ na stezce podél ulice Mezichuchelská? Pokračuje Starochuchelskou nebo Mezilázeňskou? (úsek „b“) Je značená dál na jih uicí Radotínskou a Vrážskou? (úsek „c“). A pokud ano, napojuje se v Radotíně na trasu A1 přes ulici U Jankovky (úsek „d“) nebo pokračuje Vrážskou až k nádraží a trase A11? (úsek „e“)

11. Trasa A11 podél ulice K Cementárně
Trasa A11 vede zpočátku vedlejšími ulicemi Radotína, nakonec se ale napojuje na frekventovanou ulici K Cementárně. Nevyužívá tato trasa ještě asi 300metrové cesty podél starého památníku?

Různě jinde

12. U OC Galerie Butovice
Existuje cyklostezka od dávné trasy ŘE-HL do ulice Řeporyjské, s využitím podchodu pod Radlickou ke Galerii Butovice?

13. U Podolského Sanatoria
Je tato cesta značená jako ulice se zákazem vjezdu motorových vozidel? V jakém je stavu (byla nově vyasfaltována)? Je povolená jízda na kole v úsecích „1“, „2“ i „3“?

14. Vinohradská u Hagiboru
Máme zprávy, že mezi křižovatkou s Počernickou a metrem Želivského vznikly na Vinohradské v nějakých úsecích piktokoridory. Víte někdo přesněji, odkud a kam?

15. Lávka V Zátiší
Od trasy A211 v ulici V Mokřinách se dá celkem pohodlně vystoupat do oblasti ulic Zátišská, K Otočcce a případně i dál směrem k sídlišti Kamýk, musí se ale po lávce přejet ulice ČS. Exilu. V OSM byla tato lávka vyznačená, jako že po ní mohou jezdit kola. Je tam ale dopravní značení, které by to dovolovalo?

16. A42 na křižovatce A42 Ke Stáčírně a Mírového Hnutí
Křižovatka dvou rušných ulic byla čerstvě přestavěna. Přes křižovatku vede značená trasa A42, a to včetně nepříjemného levého odbočení. Otázka do pranice: Je tam vůbec něco? Je tam nějak zajištěno bezpečné levé odbočení? Nebo se už na začleňování řešení pro cyklisty definitivně kašle?


Víte někdo, co tady vzniklo?

Jiné chyby v mapě?

A samozřejmě: vidíte v mapě nějakou jinou chybu? Napište nám do komentáře, opravíme ji!

Vratislav Filler
Zakladatel mapy a webu Prahou na kole, předchůdců tohoto magazínu. Zaměřuje se analyticky na cyklistickou infrastrukturu, především v Praze. Je členem pražské cyklokomise, poradního orgánu Rady hl. m. Prahy. Působí jako dopravní expert ve spolku AutoMat. Vědecký pracovník zaměřený na přesné aplikace globálních navigačních systémů.

Milan 15. 10. 2014, 09:18

Ad 4
Před kruhovým objezdem u nákupního centra směrem z Prahy je to klasika, tedy určitě od Žamberské, ale myslím, že už dříve, není žádný cyklopruh, ale pruh pro BUS, kola a taxi. No a ten končí před kruháčem, kde se do něj připojují zleva auta. Tato část vlastně zůstala původní.

Veselská x Tupolevova - odbočení směr obchodní centrum Čakovice je zajímavé, protože cyklopruh je už za kruhovým objezdem a odbočující auta z Veselské ho tedy musí překřížit a dát přednost cyklistům a autům jedoucím po Tupolevově. Tohle se v Praze moc nevidí. Značka dej přednost v jízdě je před připojením z Veselské osazena.

Milan 15. 10. 2014, 09:31

Ad 6 - A44
Ano, to je správně. Studijně jsem to podle toho i párkrát jel, ale pro pravidelné ježdění na neterénním kole je to blbost a je lepší jezdit příměji po hlavní. Úsek Novopočernická - Budovatelská je trochu terénní, třeba ho časem zkulturní, ale dnes je to tak spíše s dětmi na výlet (hlavně od odbočky Kb-Ky po A44 k ulici s provozovnami).

Epo 15. 10. 2014, 10:07

Snad jenom do uzavirek - ulice K Bohnicim je od pondělka zavřená v úseku těch serpentýn v obou směrech (do 12.11. oprava vozovky). Kdo tudy jezdí už asi ví, že je potřeba to vzít uličkou Na Pazderce a pak dolů kolem Salabky a ulicí J. Jandy se zas napojit. Anebo zahnout k Fata Morganě a Trojskou dolů na hlavní a k ZOO už normálně.

Mingan 15. 10. 2014, 11:07

Ad 11) Nejsem si zcela jistý, ale posledně když jsem po vedlejší cestě šel pěšky, přelézal jsem dvě závory a mám dojem, že alespoň jednu z nich nešlo nijak obejít (svah k potoku a křoví). Žádné značení v tomhle místě si nevybavuju.

Navíc to není problematický úsek, protože je tam 50 a kamera. Nepříjemné je teprve to navazující stoupání okolo Cementárny. Ačkoliv i tam je 50, všichni tam více či méně zrychlují na 70, která je oficiálně až za křižovatkou Na Cikánce.

Vratislav Filler 15. 10. 2014, 11:09

Mingan: Díky. Tedy ani nemá smysl značit to jako doporučenou alternativu, chápu to správně?

Rosťa Zapletal 15. 10. 2014, 11:32

Ad 11) Vedlejší cesta je sice asfaltová, ale z obou stran jsou závory na zámek. Obejít jdou skrz keře a porost, s kolem nikoli. Souhlasím s komentářem přispěvatele "Mingan".

Ad 12) Jsem z Radotína, ale jezdím spíše trasou podél Vltavy. Příště udělám změnu a prověřím značení trasy z Malé Chuchle do Radotína.

Vratislav Filler 15. 10. 2014, 11:54

Píšu si sem zprávu od Hraboshe k místu č. 5: Naprosto legální průjezd tu není. Ale zatím je tu tolerovaný průjezd přesně jak máš zakresleno.

Tereza 15. 10. 2014, 12:41

Hloubětín prověřím během dneška, chcete i fotky? Ad 7 téměř určitě ano, u metra je pěší zóna s povoleným vjezdem cyklistů. Otázkou je kde přesně je její začátek směrem od Mochovské, projistotu ověřím, ale značení je tam dost zmatečné, takže třeba i směrem na východ (k ulici Slévačské) chybí ukončení této pěší zóny a je otázkou, kam až se na kole smí.
Ad 8 nelegálně po málo frekventovaném chodníku podél Kolbenovy a pak po X430 podél Kbelské dolu k betonárce, legálně Zelenečská, Nehvizdská, Mochovská; v opačném směru Malá Kbelská, Zelenečská a poslední kousek bohužel protisměrem (lepší variantu neznám).

Mingan 15. 10. 2014, 12:53

Vratislav Filler: Přesně jak psal Rosťa Zapletal, nikomu bych to nedoporučil.

Tereza 15. 10. 2014, 12:55

Ad 9 Nejbližší příjemný nájezd je v ulici Podkovářská, avšak nejsem si jistá, zda jde mezi novými bytovými domy z ul. Podkovářská do ul U Elektry projet (já jsem tam zatím průjezd neobjevila a ten krátký kousek absolvuji případně po Poděbradské) čímž tedy upozorňuji i na nepřesnost v mapě - ul. Jana Přibíka a ul. Sousedíkova jsou sice v těsné blízkosti ale je mezi nimi plot.
Druhá varianta je podjet cyklostezku a dát se doprava do ul. Modrého kde je malý nepříjemný výšvih. Dolu to asi sjet půjde, nahoru obtížně. Ale občas tam jsou vidět i odvážné maminky s kočárky...

Radek 15. 10. 2014, 12:57

ad 1: Tip na dvě trasy: http://www.mapy.cz/s/dzg0
http://www.mapy.cz/s/dzgi
V sídlišti u potoka je ještě podivná cyklostezka.
ad 2: Je tam zhruba polovina délky cyklostezky stavěné mezi ulicemi Beranových a Kramolínská.
ad 3: S vyznačením zbytku se čekalo na rekonstrukci Vážské ulice. Pak se nedodělaly. Bylo na to vydáno stanovení dopravního značení.
ad 4: Jak bylo uvedeno.
ad 5: Ještě doplňuji, že průjezd od Opočenské přes Kytlickou rovně do vnitrobloku je umožněn značkou B11.

Vratislav Filler 15. 10. 2014, 13:51

Tereza: díky, fotky od metra Hloubětín uvítám, abych to sám viděl. Ty zaplocené developementy u cks. Rokytka, to je tedy fujtajbl. Tam měly vzniknout normálně prostupné ulice... V mapě je tam zřejmě dost nepřesností, tak to bude chtít větší průzkum.

Radek:
ad 1: Zajímavé, díky! Myslíš, že má smysl udělat tam tedy takovouto doplňkovou dct: http://www.mapy.cz/s/dzmW ?
ad 5: To jsem myslím věděl, ale doufal jsem, že kola můžou z toho vnitrobloku někudy taky vyjet ;-)

Radek 15. 10. 2014, 14:47

ad 1: Spíš takhle:http://www.mapy.cz/s/dzsY
ad 5: Vyjet můžou, nic jim nebrání, nemůžou tam z druhé strany vjet.

naty 15. 10. 2014, 18:58

ad 14 vinohradska smer Zelivskeho nejsou, druhy smer jen podel hřbitova

Radek 15. 10. 2014, 21:37

ad 6: Cyklotrasa A44 je v podstatě značena v severní i jižní stopě.

Piskvor 15. 10. 2014, 23:14

ad místo 13: doplněno do OSM - motorovým dopravním prostředkům zakázáno, bez jiných omezení. Nejhorší krpál neosvětlený :( nicméně asfalt dole výborný, směrem nahoru až průměrný.

Ajglík 16. 10. 2014, 00:11

ad 16: Ze všech směrů je ve všech pruzích namalováno předsunuté stání, ke kterému až na jednu výjimku nic nevede. Tou výjimkou jsou pikťáky při příjezdu po Mírového hnutí z východu, a to od výjezdu od benzínky až k čáře křižovatky. Pak je ještě piktokoridor na výjezdu z křižovatky v ulici K Horkám na sever, končí cca 50m za křižovatkou těsně za vjezdem k benzínce. V místě, kde začíná odbočovací pruh k benzínce je ještě značka B8 "Cyklisté", v tom místě jsou pikťáky kreslené v průběžném pruhu a tedy kříží cestu autům, které jedou k benzínce. A to je tak celé nové cyklo-řešení téhle křižovatky.

Vratislav Filler 16. 10. 2014, 15:03

Takže shrnuji:

- 1: V samotném sídlišti zatím nevíme víc, než že tam je "podivná cyklostezka". Existuje ale alternativa ke Kostelecké od Globusu za čakovickým zámeckým parkem a dále rodinnou zástavbou. (Radek)
- 2: Je jako máme v mapě (vyřešeno, Radek)
- 3: Ja jako máme v mapě, na zbytek je stanovení, ale zatím se nerealizovalo (Radek)
- 4: Zpřesněno (Milan, potvrzuje Radek)
- 5: Do vnitrobloku je jen jeden legální vjezd, praktické je to, co máme v mapě (Hrabosh, Radek)
- 6: Potvrzeno, že zákres v mapě máme správně, ale značená je i hlavní (Milan, Radek)
- 7, 8: Vyřešeno, zpřesněno (Tereza, Radek)
- 9: V místě teď není, až za rohem výšvih (ztracený spád, zajížďka), objezd směrem vlevo až Pokovářskou, nutno po Poděbradské. V mapě je tam v nových domech více nepřesností (Tereza).
- 10: Checkne Rosťa.
- 11: A11 vede po silnici (Mingan, Rosťa)
- 12: Vyřešeno dotazem na FB, stezka tam není (zato je tam v mapě nezakreslené schodiště).
- 13: Piskvor vyřešil a doplnil také do OSM. (více na FB)
- 14: piktokoridory jsou jen zc. podél hřbitova (naty)
- 15: Zatím bez reakce
- 16: Piktokoridory a předunutá stáná (popsal Ajglík).

Potřeba vyřešit:

- 1: Jde se na kole dostat ze zástavby Čakovický park na nově navrženou doporučenou trasu http://www.mapy.cz/s/dzsY ? A jde projet skrz Čakovický park?

- 10 (A111 Radotín - Malá Chuchle): Slíbil zkontrolovat Rosťa Zapletal

- 15: (V Zátiší - mostek) zatím bez odpovědi (dám na FB)

Děkuji všem, máme vyřešených 13 ze 16 záhad, to je výborné!

Radek 16. 10. 2014, 16:40

Ad 1: Pokud vím, tak obojí lze.

Miroslav Vokáč 16. 10. 2014, 19:47

Ad 15: Na lávce (úsek a) ani na chodníku (úsek b) není upravena cyklotrasa X211 žádnou značkou, jako je např. C9a. Severní rampa lávky navíc ústí přímo na zastávku autobusu a je tu zvýšený obrubník mezi rampou lávky a chodníkem nástupiště zastávky, resp. je tu betonován provizorní betonový strmý nájezd. Sám tudy jezdím nelegálně s největší opatrností. Trasa X211 není samozřejmě značena žádnými značkami IS18a až c nebo IS19a až d.

Radek 17. 10. 2014, 11:17

Cyklostezka v čakovickém sídlišti 1:
http://www.mapy.cz/s/dCd9
Cyklostezka v čakovickém sídlišti 2:
http://www.mapy.cz/s/dCdo
Další etapa se staví.
Obě jsou propojeny vyježděno pěšinou:
http://www.mapy.cz/s/dCdy
Průjezd parkem je technicky možný do sídliště, Schoellerovy i Cukrovarské.
Pěšina na objetí jednosměrky U Bílého Mlýnku:
http://www.mapy.cz/s/dCdZ

Vratislav Filler 17. 10. 2014, 13:23

Radek, Michal: Díky, tak prakticky všechny záhady vyšešeny! :-)

mirek 18. 10. 2014, 02:31

10) A111 - Systematicky neznačeno. Jako A111 je vyznačená na křižovatkách u Barrandovského mostu, v odbočkách z A1 a u přejezdu v Chuchli.
Úsek a+b v Mezichuchelské neznačená, podél silnice vede cyklochodník z dlažby.
V úseku c jsou pozůstatky značení přelepeného na A1.
V úseku d je naznačená odbočka, ulicí U Jankovky cykloobousměrka. Ve směru z A1 odbočka k "A111" značená není.
V úseku e nic značeného není.

Vratislav Filler 18. 10. 2014, 09:21

Ještě k Tupolevově, začal jsem to kreslit, ale zjišťuji, že nemám úplnou informaci: Rozumím směru z centra u křižovatky s Veselskou. Potřeboval bych upřesnit, jak je to dál:
1) Jak (kde a čím) končí cyklopruh u kruháče před Globusem?
2) Ve směru do centra - jak cyklopruh za kruháčem u Globusu začíná?
3) Jak končí před kruháčem s Veselskou?

Radek 20. 10. 2014, 10:49

1) Pokud si dobře pamatuju, na konci vyhrazeného pruhu je ještě piktokoridor.
2) Hned za kruhákem.
3) Viz 1.

Pavel 21. 10. 2014, 08:07

Mapa mi příliš nepomohla, když jsem se chtěl dostat od Barrandovského mostu nahoru do ulice Barrandovská. V podstatě nabídla jízdu po tramvajovém tělese, tam je ale zákaz vstupu, nebo možnost se nechat vyvézt nahoru tramvají, ta bývá ovšem většinou už koly plně zaplněná. Tak jsem chvilku hledal, až jsem našel asfaltovou cestičku, která vystoupala serpentinou k ulici K Barrandovu a podél ní jsem bez problému dojel až k ulici Barrandovské.

Vratislav Filler 22. 10. 2014, 14:13

Pavel: Ten technický chodníček po viaduktu tramvajové trati je nejpraktičtější trasou pro klidné vystoupání jak do Barrandovské, tak případně výš na sídliště Barrandov. Asfaltový chodník podél ulice K Barrandovu má horší parametry :-) .

Epo 5. 11. 2014, 08:59

V Podoli smerem nahoru na Kavci hory probehla minuly a tento tyden nejaka jednosmerkova revoluce. Nove je ulice Pod Klaudiankou zjednosmernena smerem nahoru a dolu se pravdepodobne pojede Na Kladuance - Lopatecka - Hoffmannova - Pod Klaudiankou (jeste jsem to tam nezkoumal. Vcera jsem suverene najel do Pod Klaudiankou a najednou koukam a B02!) Dneska uz je i infocedule na takovem tom mininamesticku, kdyz se vyjizdi Na Zlatnici.
Dalsi zmena probehla Na Hrebenech I - U podolskeho hrbitova. Tam se ted nove musi rovne po Na Hrebenech I k ulici Na Klaudiance.

Tak jenom upozorneni pro ty, co tudy jezdite...

Vratislav Filler 5. 11. 2014, 13:04

Jo, tenhle damoklův meč tam visel od května, koukám, že si to pospíšili udělat ještě po volbách, už jsem doufal, že na to nedojde.

Patří k tomu tohle: http://www.cyklistesobe.cz/issues/419-praha-4-zjednosmernuje-vedlejsi-ulice-v-podoli-bez-zachovani-obousmernosti-pro-cyklisty

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat
Mapa Městem na kole aktualizována
Redakční blog,

Mapa Městem na kole aktualizována

17. října. 2023, 2min. čtení4