Drobná zlepšení, v Podbabě i jinde.

Publikováno: 22. května. 2015, 1 min. čtení
Aktualizováno: 30. ledna. 2021
Publikováno: 22. května. 2015, 1 min. čtení
Aktualizováno: 30. ledna. 2021

Nedávno jsem vydal článek Design cykloopatření, který navrhoval změny pro lepší srozumitelnost. Teze článku se za těch pár dnů nezměnily, nicméně jsem čistě náhodou odhalil, že jedna z použitých ilustračních fotografií je již zastaralá.

Rád bych se tedy podělil o drobnou pozitivní změnu, ke které došlo v Podbabě: obří účelová návěst vysoko nad hlavami lidí byla vyměněna za docela sympatickou malou. Nevím, kdy přesně ke změně došlo, ale pravděpodobně dlouho před vydáním onoho článku. Za použití neaktuálního příkladu se tedy omlouvám a jsem rád, že se podobné drobné pozitivní změny dějí.

jm_podbaba

Nová menší účelová návěst ve výšce očí, sloup zůstal v původní velikosti.

Stará návěst označena v kroužku – vysoko nad hlavami čekajících lidí.


Zároveň se drobných změn po městě děje více. O proznačení nových tras centrem i přes Letenské a Chotkovy sady jsem již psal. Dále byla na vjezdu do Letenských sadů u Letenského zámečku a kolotoče vyměněna značka zákaz vjezdu za značku označující stezku pro chodce a cyklisty.

Pokud si dalších podobných drobných změn (přicházejících nyní s jarem a létem ve větším množství) všimnete, napište do komentářů nebo na redakce@prahounakole.cz. Díky Vám bude mapa lepší.

Nyní by nás například v souvislosti s onou značkou zajímalo, zda se tolerance kol rozšířila i na další cesty v Letenských sadech, nebo zda se ona legalizace týká jen krátkého úseku příjezdové cesty k zámečku a pivní zahradě.

Jiří Motýl
V domovské Praze jezdí na městském kole na vzdálenosti do osmi kilometrů. V redakci od roku 2013, od roku 2015 šéfredaktorem. Spoluautor knihy Městem na kole.

Tomáš 22. 5. 2015, 11:26

Myslíte, že to tu TSK čte a tak to nechala vyměnit:-)?

HonzaS 22. 5. 2015, 12:01

Po pravdě řečeno, kousek od Leteského zámečku bydlím, a nevím, zda zrovna tohle je pozitivní a uvážená změna. V zahrádkách a na trávnících kolem zámečku je největší provoz chodců, na kole bych si zrovna tam dával nejvíc pozor a dost možná ho i vedl.
Přijde mi lepší se tady držet v relativně klidných ulicích, než se motat v parku mezi chodci.

prt 22. 5. 2015, 13:11

Celý park Letná je přeznačen jako "plošná" smíšená celostezka (C9a/b na všech vjezdech, tedy třeba i pod schody u Čechova mostu).

Lei 22. 5. 2015, 15:13

V té Podbabě jsem nikdy nechápal, kam ta cesta od semaforu jakože vede; díky náčrtku nyní rozumím, i když je to zcela vedlejší účin. Párkrát jsem to tak vzal, ale taky jsem někdy přejížděl normálně přes přechod.

Na Letné by to chtělo na těch páteřních "oficiálních" úsecích na každém druhém stromě vyvěsit obrovskou ceduli "Dej si svého čokla na vodítko". Ty obrázky na asfaltu jsou pomalu setřené, ale obávám se, že to není ten hlavní problém - v Praze´pobíhají čokli prostě všude, předpis nepředpis, chčijou po dětských hřištích a olizujou na potkání i ty, co o jejich smradlavé čumáky v nejmenším nestojí. Ale pardon, trochu (ale jen trochu) mimo téma.

Tomáš 22. 5. 2015, 15:14

(Míním, že označovat pas slovem "čokl" je asi takové, jak označovat cyklistu slovem "pumpičkář".)

MaT 22. 5. 2015, 16:17

Přesně tak. Mně sice psi, kteří se chovají nepředvídatelně a nejsou na vodítku nebo naopak vodítko je přes celou cestu, také vadí, ale s touhle rétorikou se nikam nedostaneme. Připomíná mi to akorát některé diskutéry z pověstného bulvárního serveru yDěs - ti tam občas píšou vůči psům a jejich majitelům tak nenávistné příspěvky, že to až vypadá na nějakou poruchu osobnosti. Nemusí mít každý psy rád, můžou ho někteří pěkně štvát, ale házet všechny do jednoho pytle a urážet je v každé větě, to bychom se nikam nedostali.

To asi jako kdyby nějaký cykloaktivista vyrazil na magistrát s tím, jestli by nám ti plechovkáři, autisté, pupkáči co si vozí p...l jen auty nechtěli z těch silnic někde trošku uhnout a udělat nějaký ten cyklopruh. Myslím, že by asi moc neuspěl...

Vratislav Filler 22. 5. 2015, 20:59

Moje láska k psům doznala vážných trhlin poté, co jsem zjistil, že se jich moje starší dcera (nyní 5 let) chorobně bojí, a to až do té míry, že vidí-li při jízdě na kole před sebou psa, ztuhne a buď okamžitě zastaví kolo, nebo z něj spadne, nebo do něčeho najdete. Předjetí dvojíce se psem na cyklostezce je tímto téměř nemožné. No ale co s tím, že.

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat
Kolik cyklostezek přinese Praze rok 2024?
Praha,

Kolik cyklostezek přinese Praze rok 2024?

03. dubna. 2024, 4min. čtení6