Více světel!

Publikováno: 11. září. 2015, 1 min. čtení
Aktualizováno: 15. ledna. 2021
Publikováno: 11. září. 2015, 1 min. čtení
Aktualizováno: 15. ledna. 2021

vaclav-kriz-pricvakavaci-blikacky

Tento post začínám psát 6. září v 19:15, ve chvíli, kdy se slunce už zvolna kloní za obzor. Jeho téma je z pricnipu nudné: Každoroční krácení dnů a neschopnost některých cyklistů si toho všimnout a pochopit, že to znamená mít na svém kole fungující světla. Téma se opakuje každoročně, takže jsem tím už poněkud vyčerpán. V předchozích verzích tohoto článku jsem vystřídal jemné náznaky, nabídku sortimentu světel (návody), humor (cykloninjové) i výhružky (neosvětlené kolo hodím do Vltavy). Na rozdávání blikaček nemám dost zdrojů, na rozdávání pohlavků dost svalů. Co tedy s tím?

Patrně nezbývá než pokusit se o vyjádření myšlenky „pořiďte si světla“ pomocí co nejširšího spektra výrazových postupů. Třeba některá verze zaujme i ty, kdo sem obvykle nechodí…


Hrdinský epos

Hrdina on Béowulf, krajinu krátil
rozmachem mocným síly stehen svých.
Se zbraní, jež čarodějka nabídla mu,
říkajíc: pamatuj, za ten můj dar
zaplatíš možná cenu vysokou,
ledaže kahanem’s jej vybavil,
jež v království Lumenů dlí,
dobře tedy zvaž, jak s ním naložíš.

Béowulf nedbal rady dvojaké,
temnotou chvátal, spěchem smělým hnán.
Než zlovolná zem mu překážku vložila,
pod kola, jež točila se divoce.
Léčce by snad se světlem unikl,
leč bez vidu jen sám se zemí spojil
tvrdě kolena mocná. Již není jízdy jeho,
hrdina padl, leží v temnotách.


Pohádka

Maminka Karkulce říkala: až pojedeš v noci do lesa, vezmi si na kolo světla. Karkulka neposlechla, vyjela bez světel a vrazila do stromu, který neviděla. Když se uzdravila, říkala jí maminka znovu: vidíš, pořiď si světla nebo dopadneš ještě hůř. Karkulka neposlechla, vyjela znovu bez světel a srazil ji myslivec na motocyklu. Když se uzdravila, říkala jí maminka do třetice: Jestli si na to kolo nepořídíš pořádná světla, stane se ti ještě něco horšího. Karkulka, že ne. A tak, když jela do lesa potřetí a neměla s sebou světla, nemohla si v chaloupce v ložnici na babičku posvítit — a tak ji vlk sežral.


Gotický román (Miloš Urban)

V hlubinách města hledal jsem v tu chvíli mnohem víc než zapomnění na bezedné noci strávené v klubu se všemi těmi panáky, co jsem s nimi sdílel příslušnost ke zchudlé aristokracii. Krumpl, co jsem sedlal, mi prodal olezlý dědek v Židech, v domě, jenž zatím unikl asanaci, ačkoliv by si to nejspíš zasloužil víc než ostatní. Křižoval jsem bezcílně prohhnilým Josefovem v naději, že Gitu ještě spatřím, než jsem vjel na křižovatku, kterou jsem nepoznával. Plácek byl nevalně osvětlený plynovým kahanem, na jeho druhé straně jsem zahlédl nejasný stín. Muž, jak napovídala široká záda krytá svrchníkem a cylindr nasazený na nevysoké postavě, a který cosi kutil u nárožní zdi, mne určitě neviděl. Zato mne začalo zajímat, co tam vlastně dělá. V tu chvíli jsem byl docela rád, že jsem nezahodil další tucet krejcarů za lampu, kterou mi vetešník ke kolu nabízel, a kterou bych nyní musel pracně zhasínat. Posunul jsem se blíž, jak se ale vzápětí ukázalo, k vlastní škodě. Zpoza rohu, nejspíš odněkud od sv. Ducha, vyrazilo v tu chvíli spěchající čtyřspěží. Mít lampu, možná mě postřehnou, takhle se ale splašený kočár valil rovnu na mne. Nechal jsem bicykl bicyklem a v poslední chvíli uskočil. Kočár přelétl náměstíčko a zmizel. A když jsem se shýbal pro ubohé trosky kola, které tu asi nechám ležet, podíval jsem se směrem, kde stál neznámý muž: samozřejmě byl ten tam.


Gangsterka

Ze tmy se na něj vrhl šerý stín, téměř bezhlesně jej povalil. Zachřestilo železo a útočník jej přimáčkl k zemi. Stačil se jen opřít o studenou dlažbu, ale úderu se již uhnout nedokázal. Ostré železné zuby se do něj zaťaly a rvaly z něj šaty a maso. Pak útok ustal, tak rychle jako začal, a on zjistil, že leží na zemi pod těžkým, snad padesátikiolovým byciklem, postrádajícím povinné osvětlení. Útočník se svého činu evidentně zhrozil natolik, že prchl, ponechávajíce svou zbraň na místě.


Klasická detektivka (A. C. Doyle)

– „Ale jak jste, Holmesi, poznal, že vrah přijel na kole?“
– „Jak prosté, milý Watsone. Strážný neviděl žádné osvětlené vozidlo.“


Sci-fi (Josef Pecinovský)

Kapitán Twargh patřil k rase Morghů, vesmírných navigátorů. Morghové dokázali vnitřním zrakem spatřit každou kosmickou loď, která se k nim blížila, dokonce předvídat její kurs. Vesmírné srážky tak byly otázkou minulosti i v tak přecpaných kosmických přístavech, jako byla pozemská Praha. I když poslední přistání bylo dost náročné a Twargh si právě užíval zaslouženého volna při koštování pravého českého piva na nejhipsterštější třídě planety Země, novoměstské náplavce. I to bylo poměrně náročné, okusil už sedm druhů místních piv a pořád se ještě nemohl rozhodnout, u kterého zůstane. Učinil tedy několik kroků, aby si ulevil. Na rozdíl od lidí tak mohl učinit pomocí rektálního vývodu, spuštěného nenápadně do Vltavy. Skončil zdravotní úkon a hodlal se navrátit ke stolku zahradní pivnice. V tu chvíli jej hrozivý náraz srazil přes navigaci. Twargh se pokusil volat o pomoc, ale marně, smrt byla nevyhnutelná. Osudným se mu staly dvě věci: Za prvé Morghové neumějí plavat, a za druhé, ani nejlepší z této rasy nejsou schopni detekovat přijíždějící neosvětlené cyklisty.


Epigram (Karel Havlíček Borovský)

Neber Janku kolo bez lamp,
mnohý případ známe,
že tě řidič neuvidí
a nohy ti zláme


Haiku

Přichází soumrak;
neviděn či neslyšen,
jezdec na kole.


Memegenerátor

meme_bicycle_lights


Některým to asi nejde říct jinak (Adriana Krnáčová)

„Debile, pořiď si blikačky!“


Tak je to už opravdu, ale opravdu všem jasné?

Vratislav Filler
Zakladatel mapy a webu Prahou na kole, předchůdců tohoto magazínu. Zaměřuje se analyticky na cyklistickou infrastrukturu, především v Praze. Je členem pražské cyklokomise, poradního orgánu Rady hl. m. Prahy. Působí jako dopravní expert ve spolku AutoMat. Vědecký pracovník zaměřený na přesné aplikace globálních navigačních systémů.

Piskvor 11. 9. 2015, 09:23

Padesátikolový bicykl? To je spíš z Lovecrafta než z gangsterky.

Vratislav Filler 11. 9. 2015, 11:04

Piškvor: Eh, to byl žertovný překlep. Horrory bohužel nejsou moje nejoblíbenější četba, takže jsem si vpád temnot na neosvětleném bicyklu napsat netroufl.

Neo Moucha 11. 9. 2015, 16:12

Také bych si přál být donorem světýlek pro nebezpečně jezdící kolegy. Kdyby tak organizace typu BESIP třeba objednala tisíc nejlevnějších blikaček, takže by cena jednoho ks klesla na něco směšného a udělala nějakou dopravně-bezpečnostní akci po setmění...
Bylo by to přínosnější, než rozdávání propisek, letáčků a podobných nesmyslů...

Jenda 11. 9. 2015, 16:37

Líbilo se mi, co tu nedávno někdo psal: že policie v nějakém městě nakoupila po stovce světla a pak neosvětleným cyklistům dávala stovku pokutu a k tomu světla.

cyril 11. 9. 2015, 16:55

V Lidlu jsou ted dokonce za 60kc komplet!! Take jsem si rikal, ze bych je tem chudakum co, nemaji penize ani na blikačku, rozdaval. Ale vetsinou jsou jsem rad, ze si jich za jizdy vsimnu. Nez stihnu vyndat z kapsy blikacky, tak je ninja davno pryc. Mozna az budou ty Vanoce, tak me to zase chytne. Bud vykoupit Lidl, nebo objednat na alibaba.com nebo dx.com ;)

Ladia 11. 9. 2015, 17:38

Neodpustím si poznámku z druhého konce: Světlo nikoliv světelnou radlici!

Jiří 13. 9. 2015, 09:37

Už dlouho mě tady žádný článek tak nepobavil a nerozesmál.
Vráťo díky.
Jiří

Milan 13. 9. 2015, 09:45

Dokud to nezačne policie (státní i městská) pokutovat, nemá to řešení. Oni ty blikačky i mají, ale nerozsvítí je. Zrovna včera jsem jel celou Prahu skrz ze severu na jih a je to ruská ruleta. Litoval jsem, že jsem neměl dálkový světlomet, který v zimě na delší trasy běžně vozím. Když to má aspoň odrazky nebo na oblečení něco reflexního, tak to ještě jde, ale celý v černém a očesané kolo, to je úplná katastrofa. A totéž bruslaři a chodci.

Zajímalo by mne, co dělali včera večer v cca 20h na A2 u ZOO ti dva městští šašci (příslušníci městské policie). Šli z toho úzkého místa směrem na sever, přede mnou jela rodinka, nikdo žádné světlo a děti to řešily neustálým cinkáním na zvonek, takže je opravdu nemohli nevidět.

Kdyby jim aspoň něco řekli, ale takhle se pak nemůžeme divit. Nemůžu se pak zlobit na borce, který měl světlo do terénu mající parametry světelné radlice. Obecně to neschvaluji, ale musím uznat, že vzhledem k mimořádné frekvenci neosvětlených cyklistů měl situaci víc pod kontrolou než já.

Brahma 14. 9. 2015, 08:59

V osvětleném nočním městě je možná ještě lepší reflexní žlutozelená bunda. Ta velká plocha se reflektorem nasvítí lépe, než slabá blikačka s vybitými baterkami. Tím nechci říci, že se může jezdit bez té blikačky!

David 15. 9. 2015, 11:58

Nezbývá než souhlasit jak s nutností blikaček, tak s tím, že potkat světelnou radlici také není nic moc:o)

Světlům fandím. Kdo nesvítí - není Čech! Co neusvítíš, neukecáš (běžci v Prokopáku, pejskaři u Vltavy). Když světla budou vypnutý, tak cyklisti budou přejetý (normální 98 % většina dopravních prostředků na našich komunikacích).

Už je to vidět každý den, kolik lidí má na kolo za desítky tisíc, ale nemá na blikačku.

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat