Sčítače 2015 – stagnace potvrzena

Publikováno: 11. ledna. 2016, 1 min. čtení
Aktualizováno: 16. ledna. 2021
Publikováno: 11. ledna. 2016, 1 min. čtení
Aktualizováno: 16. ledna. 2021

Jako vždy s novým rokem přinášíme zpracovaný výpočet indexu cyklistické dopravy na městských sčítačích. Co se ohledně městských sčítačů změnilo?
Oproti předchozímu roku byly některé sčítače odstraněny (po Divoké Šárce, která neměřila už v sezóně 2014, to letos byly Dubeč, Kolčavka a Šárecké údolí). Sčítač v Hlubočepech se stal obousměrným (což pro naše analýzy zatím neevidujeme). Měření na sčítačích byla tentokrát poznamenána nejvyšším podílem výpadků od roku 2011 (21 % oproti 13 % v roce 2014). Protože ale pro výpočet sezónních průměrů na stanicích problémové dny dlouhodobě vylučujeme, výsledek by to ovlivnit nemělo.

Na základě naší metodiky analyzujeme intenzitu cyklistické dopravy za uplynulý rok na základě „třísezóny“ od dubna do října. Pokud je zima výjimečně teplá (až do konce prosince), zpracujeme ji po jejím skončení.

A výsledek? V sezóně 2015 poklesla intenzita cyklistického provozu evidovaná automatickými sčítači o 1,8 % .

scitace_2015_vyvoj_intenzit

Situace na jednotlivých sčítačích vypadala následovně:

scitace-2015_lokality-2014-15

Letošní průměrné intenzity na jednotlivých sčítačích dopadly následovně:

scitace-2015_lokality-intenzity

Historii od roku 2010 pak shrnuje následující graf:

scitace-2015_lokality-pocty-10-15

Relativní nárůsty na jednotlivých sčítačích jsou zobrazeny v posledním grafu:

scitace-2015_lokality-narusty-10-15

Čas na závěry?

Sezóna 2015 nebyla zasažena žádnou událostí, která by frekvenci jízd na kole znatelně negativně ovlivnila. Naopak, sezóna měla velmi málo deštivých dnů, což ostatně potvrzují patrné nárůsty na rekreačních stezkách v Modřanech a v Troji.

Solidní nárůst ve Vysočanech a na Rohanském nábřeží může souviset se stabilizací cyklotrasy A26 až na Černý Most. Snaha Prahy 14 se nejspíš pozitivně projevila na přilehlých sčítačích. Pokles na Císařském ostrově mohly ovlivnit jednak opakované uzavírky podjezdů ve Stromovce, jednak otevření Trojského mostu, alternativy k přeplněné lávce. Nárůst v Jeremenkově se možná odvíjel od prodloužení cyklopruhů do Vyskočilovy ulice, na Nuselském mostě se ale obdobné zkvalitnění ulice Na Pankráci neprojevilo. Jeho dlouhodobá rekonstrukce, při které byl uzavřen jeden z chodníků, zde naopak snížila intenzitu cyklistického provozu o 17 %.

Na konec jsem si nechal další evidované snížení intenzity na Podolském nábřeží. Jakkoli tento sčítač opět trpěl opakovanými výpadky, je zde zřejmý dlouhodobě přetrvávající propad poptávky. Jeho hlavním důvodem je podle mého názoru stále se zhoršující komfort jízdy po náplavce Rašínova nábřeží, který není kompenzován adekvátním zlepšováním podmínek na alternativní trase přímo v ulici.

Obecně se ale projevuje, že již několik let nedochází k výraznému zlepšování kvality a atraktivity cyklistické infrastruktury. Na nějaký výraznější nárůst intenzit si tak Praha bude muset počkat do doby, kdy se projeví vůle k dalšímu kvalitativnímu posunu.

Otázkou zůstává, zda lze tímto způsobem dosáhnout 5-7 % podílu cyklistické dopravy v sezóně 2020 v souladu s koncepcí rozvoje cyklistické dopravy a rekreační cyklistiky z roku 2010. Praha má dlouhodobě na  8-10 % cyklodopravy, stačí chtít.

Vratislav Filler
Zakladatel mapy a webu Prahou na kole, předchůdců tohoto magazínu. Zaměřuje se analyticky na cyklistickou infrastrukturu, především v Praze. Je členem pražské cyklokomise, poradního orgánu Rady hl. m. Prahy. Působí jako dopravní expert ve spolku AutoMat. Vědecký pracovník zaměřený na přesné aplikace globálních navigačních systémů.

Neo Moucha 11. 1. 2016, 10:13

Co se týká sčítače na Podolském nábřeží, tak mi přijde že funguje spíš jen pár dní v roce :) Například ten na silnici nefunguje podle mne už několik měsíců. Hlásil jsem to kde jsem mohl, ale nic se s tím nestalo... Osobně těm údajům ze sčítačů věřím čím dál tím méně, jezdím občas v opravdu zajímavé hodiny a po následné kontrole jsem v 99% případů zjistil, že jsem zaznamenán nebyl (prostě 0)... A to si dávám záležet jet hezky prostředkem senzoru... Druhý, kterému věřím nejméně je Celetná, tam to podle mého názoru načítá každý segway nebo i chodec, protože si nedokáži představit, že by v den, kdy je všude sníh (i v Celetné ještě není odklizen) a na páteřních stezkách se pohybuje provoz cyklistů řekněme do 20 ks za dopoledne bylo v Celetné najednou za dopoledne třeba 200 cyklistů.

vlákno 11. 1. 2016, 19:24

Přesné v absolutních číslech to asi není, ale snad ty chyby co to dělá jsou systematické, takže se dá aspoň celkem přesně určit trend a relativní změny. Ta stagnace/pokles mě vůbec nepřekvapuje a nepřekvapil by mě ani pokles v dalších letech, vzhledem k tomu jaké má Praha dopravní priority.

David 12. 1. 2016, 08:07

Přesnost sčítačů? Když jsem jel 12. 9. 2015 s pražským Cyklozvoněním Prokopským údolím, mohl mít peloton minimálně 150 lidí. V protáhlém údolí se to špatně odhaduje, z Barrandova nás jelo co by na prstech napočítal, ale pod Klukovicemi čekala výrazně početnější skupinka. Říkal jsem si, že se na sčítači podívám o kolik více v danou hodinu projelo lidí než předchozí den. Bohužel sčítač vykázal v danou hodinu 45 lidí, o den později (v neděli) to bylo dokonce

David 12. 1. 2016, 08:09

o 55 lidí více. Čili sčítač nás vůbec nezaznamenal. S ojedinělými nočními průjezdy také nemám příliš pozitivní zkušenosti, byť někdy mě (nebo někoho jiného) zaznamená. Zn: Nemám karbon...

David 12. 1. 2016, 08:09

P.S.: Hezký článek, díky!

a-b-c 14. 1. 2016, 14:56

Jakým způsobem jsou ve výpočtu řešena místa na kterých nebyl sčítač přítomen v roce 2010?

prt 14. 1. 2016, 15:31

Ad Podolí - zde bych k častým výpadkům doplnil stále rostoucí podíl cyklistů ve vozovce (klidně o těch 11% ročně?), který je ovlivněn zákazem jízdy tunelem po chodníku (občas i hlídaným a pokutovaným, navíc při mimozimním provozu nijak komfortním). Z centra se jezdí po silnici vcelku běžně, ale sčítačem neregistrovaně.

Vratislav Filler 14. 1. 2016, 15:48

a-b-c: vždy se počítají relativní meziroční nárůsty mezi sčítači, které měřily ve dvou na sebe navazujících rocích, z relevantních sčítačů toho se spočítá meziroční změna a ta se od roku 2010 ("index = 1") postupně přenásobuje.

Vratislav Filler 14. 1. 2016, 15:48

prt: Příští rok snad budeme schopni započítat i cyklisty ve vozovce, data snad už jsou (jestli ten sčítač měří rozumně, nedíval jsem se).

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat