Z Florence na Palmovku bez lístku?

Publikováno: 16. září. 2016, 1 min. čtení
Aktualizováno: 18. prosince. 2020
Autor: Jiří Motýl
Publikováno: 16. září. 2016, 1 min. čtení
Aktualizováno: 18. prosince. 2020
Autor: Jiří Motýl

Z Florence na Palmovku bez lístku? Tak se alespoň táže plakát v podchodu metra na Florenci propagující novou kampaň městské části Praha 8. Ano, jedná se o kampaň propagující cyklodopravu na osmičce. Na webu zatím najdete především osmičkový generel bezmotorové dopravy a oficiální pražskou cyklomapu, nicméně jistě přibudou v budoucnu i další části kampaně. My se zatím pojďme podívat, jak se z Florence na Palmovku bez toho lístku dostat. Zvládnete to za 10 až 15 minut.

8prokola_plakat

Po cyklostezce

Radši mimo provoz? Pak je pro vás ideální cyklotrasa A2 vedoucí po stezce přes Rohanský ostrov. Jak se na ní ale z Florence dostat? Já jezdím většinou chvíli s tramvajemi po Sokolovské (provoz tu není silný) a na začátku Karlínského náměstí odbočím doleva kolem nových kancelářských domů až k cyklostezce podél Vltavy.
Oblíbená je i trasa kolem tramvajové smyčky na Těšnově a přes parkoviště pod magistrálou, tam se ale nevyhnete nelegální jízdě v tramvajovém pásu při překonávání krátkého protisměrného úseku (pokud byste tu přeci jen jeli, tak pozor na tramvaje a sanitky!),
Samozřejmě existuje nespočet dalších cest, vyzkoušejte je a zjistěte, která vám nejvíce vyhovuje. Například lze k cyklostezce zabočit i později, čímž ušetříte několik desítek metrů, zase ale pojedete o něco déle Karlínem v provozu.

8prokola_florenc

Po najetí na cyklostezku už to máte v zásadě na háku. Za chvíli jste na Palmovce. Poslední drobnou starostí je nájezd na Libeňský most. Pokud byste pokračovali dále po A2, pak vás cyklostezka odvede severněji k Libeňskému zámečku do Zenklovy ulice a k Rokytce. Pokud tedy potřebujete skutečně na Palmovku, pak před Libeňským mostem vyšlápněte mírný kopeček nahoru na most. Jen pozor na auta vyjíždějící z mostu u křížení s cyklostezkou. Pak již to máte po takřka prázdném mostě na Palmovku jen kousek. Průjezd křižovatkou na Palmovce je pro kola legální, žádné strachy.

8prokola_palmovka

Po ulicích Karlína

Ani Karlínem to není k zahození a provoz tam často nebývá velký. Můžete ušetřit pár minut nebo třeba cestou nakoupit v některém z mnoha zdejších obchodů. Rozhodně větší sortiment než na cyklostezce u Vltavy.

vk_karlin_1

Možností je tu vícero a často se vyplatí nějaká kombinace (včetně možné kombinace s cyklostezkou A2):

Tradičně můžete jet pořád rovně po Sokolovské, to bývá asi zdaleka nejpopulárnější trasa. Není tu nic zapeklitého, jen u Invalidovny musíte překonávat překážky zaslepující ulici a při příjezdu k Palmovce může přes den zhoustnout provoz. Pokud nejezdíte rychle a dojede vás tramvaj, tak jí prostě pusťte před sebe. Stává se to ale málokdy, jejich frekvence zase není tak velká. Jednosměrky vás tu děsit nemusí, všechny jsou pro cyklisty ve vozovce legálně průjezdné. Navíc jste při jízdě po Sokolovské skrz Karlín na hlavní. Ale stejně po očku kontrolujte, jestli vás řidiči vyjíždějící z boční zaregistrovali.

Další možností je jízda po Rohanském nábřeží, je to tu rušnější, ale zase tu jsou skoro celou dobu cyklopruhy nebo piktokoridory. Navíc tu není moc pěších a přechodů, tak se dá jet skutečně rychle. Jediným větším oříškem může být překonání křižovatky s ulicí U Rustonky. Pokud si netroufáte na přeřazování v jízdních pruzích, pak to zkuste přejít po přechodech.

Nemáte kolo?

Pokud nemáte kolo a stejně si nechcete pořizovat lístek, tak nezoufejte, zrovna tato oblast je zemí zaslíbenou. Svou zónu tu mají Rekola a v Karlíně najdete i stanicový bikesharing firmy Homeport. U Homeportu je nejnižší sazba za 200 Kč, s Rekoly se svezete po celý měsíc od 150 Kč.

Pár základních rad

Ještě jste v Praze toho moc nenašlapali? Pak si prostudujte některé z našich návodů nebo si alespoň prolétněte tento přehledový leták:

letak_prahounakole_s01

Z Florence na Palmovku to bez lístku jde hladce a rychle. U obou stanic metra jsou také kvalitní městské stojany, kolo tak máte kde zaparkovat. Stačí si pořídit nějaký lepší zámek.
Doufejme, že se skutečně splní heslo webu městské části a „Osmička na kole už nebude problém.“ Minimálně v případě této trasy to může být velmi brzy.

Odkaz na web kampaně

www.8prokola.cz

Tento návod se kampaní MČ Praha 8 volně inspiroval a není její oficiální součástí.

Kudy byste jeli na kole z Florence na Palmovku?

Výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...
Jiří Motýl
V domovské Praze jezdí na městském kole na vzdálenosti do osmi kilometrů. V redakci od roku 2013, od roku 2015 šéfredaktorem. Spoluautor knihy Městem na kole.

újezďák 16. 9. 2016, 09:30

asi to bude dobou kdy jezdím ten směr ( 17,00 a dál) ale přeřazení bych neviděl jako problém, auta tam většinou stojí v koloně zhruba od konce barevného pruhu pro cyklisty...

Nejsem fanoušek jízdy po chodníku, ale víc chodcůpusto než chodnících kolem Voctářovy, Rohanského náměstí je snad jen někde na chodnících u Průmyslové :)
takže " nelegálně" ale v podstatě nerušeně se dá jet po levém chodníku od Šaldovy až po Voctářovu. Jestli tam potkáte chodce tak si ho vyfoťte budete mít památku :)
Taky bych zmínil Vojenovu a průjezd z ní po "mikrobetonce/ cestičce " kolem židovského hřbitova... ovšem to je spíš pro MTB

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat
Jak objet zavřenou lávku na Chodově?
Cyklotrasy,

Jak objet zavřenou lávku na Chodově?

03. července. 2019, 1min. čtení6
Jak objet zákazy na pěších zónách
Cyklotrasy,

Jak objet zákazy na pěších zónách

03. července. 2018, 1min. čtení7