Strasti cyklopřejezdu na Elsnicově náměstí: dočasné zrušení

Publikováno: 05. června. 2017, 1 min. čtení
Aktualizováno: 18. července. 2021
Publikováno: 05. června. 2017, 1 min. čtení
Aktualizováno: 18. července. 2021

Není to tak dlouho, kdy jsme vás v listopadu informovali o novém světelném podsvícení nebezpečného cyklistického přejezdu na Elsnicově náměstí na Praze 8, kudy vede frekventovaná páteřní cyklotrasa A26 a mezinárodní cyklotrasa EuroVelo 4.

Facebooková stránka Pražský cyklista nyní upozornila, že tento přejezd byl dočasně zrušen a vypnut a že v budoucnu by mohl být přesunut blíže ke křižovatce se Zenklovou (o tom v samostatném článku zde).

Proč je cyklistický přejezd nyní dočasně zrušen a instalované bezpečnostní osvětlení vypnuto?

Dočasné zrušení

V současnosti je cyklistický přejezd dočasně zrušen z důvodu provozu provizorní světelné signalizace v těsné blízkosti přejezdu. Semafory zde řídí provoz na objízdné trase zřízené kvůli rekonstrukci tramvajové trati v oblasti Palmovky. Ta potrvá do 30. června, poté by měl být cyklistický přejezd opět zprovozněn.

Provizorní semafory na objížďce a zrušený cyklistický přejezd.

Dočasně zrušený cyklistický přejezd na Elsnicově náměstí. Ohleduplný řidič bílé dodávky na něm i tak nezastavil a ponechal volný průjezd.

Cyklistický přejezd byl dle zveřejněného vyjádření Ing. Lukáše Vopavy z pražského magistrátu zrušen po konzultaci magistrátu s Policií ČR z důvodů zvýšení bezpečnosti silničního provozu. Jak Ing. Lukáš Vopava popisuje, cyklisty by zrušení údajně nemělo tolik zasáhnout, neboť na cyklistickém přejezdu stejně nemají před auty přednost a přejezd komunikace mimo cyklistický přejezd nemají cyklisté zakázán. Tudíž zrušení přejezdu není takovou výraznou změnou, jakou by bylo třeba zrušení přechodu.

Jednou z mála zákonných výhod cyklistického přejezdu je skutečnost, že na něm nesmí vozidla zastavit. Ovšem právě proto byl nyní zrušen, aby ho mohla auta čekající u semaforu zabírat. Kolona stojící v oblasti přejezdu může zhoršovat rozhledové poměry a možnost průjezdu, právě za takovéhoto stavu by byl dle mínění Prahou na kole přejezd užitečný, zvláště na takto významné cyklotrase.

Před zrušením cyklopřejezdu tudy projíždělo na kolech zhruba 600 lidí denně. (Zdroj: scitace.prahounakole.cz)

Jiří Motýl
V domovské Praze jezdí na městském kole na vzdálenosti do osmi kilometrů. V redakci od roku 2013, od roku 2015 šéfredaktorem. Spoluautor knihy Městem na kole.

Václav Římal 5. 6. 2017, 15:42

Zíral jsem na to. Kudy jinudy si pánové, kteří to vymysleli, myslí, že se bude jezdit? Zrušení jen hází cyklistům více klacků pod nohy. Třešničkou je zrušení i výstražné značky ,,Pozor, cyklisté", což na řidiče aut musí působit dojmem, že tam teď asi cyklistu nepotkají.

Nightrider 7. 6. 2017, 15:36

Žluté vykřížkování je standardní vodorovné značení zákazu zastavení v křižovatkách. Ten dočasně škrtlý přejezd vypadá natolik podobně, že se to řidičům nejspíš bude plést a zastavovat nám tam nebudou :-).

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat