Prahou na kole v roce 2017

Publikováno: 22. února. 2018, 1 min. čtení
Aktualizováno: 29. ledna. 2021

Rok 2017 je již několik týdnů za námi, dovolte mi tedy před začátkem jara krátké ohlédnutí za uplynulým rokem z pohledu šéfredaktora. Zatímco rok 2016 se vyznačoval příchodem velkého počtu dobrovolníků, v roce 2017 se redakční tým zeštíhlil a tempo webu zvolnilo. Pro mě osobně se tak jednalo především o návrat k psaní vlastních textů – zpět od koordinace korektur a většího zástupu přispěvatelů.

Uplynulý rok nebyl příliš bohatý na větší realizace nové infrastruktury, které by bylo třeba projet a zrecenzovat, přesto ale nebyl výběr témat zcela v naší moci. Poměrně často jsme reagovali na různé aktuální kauzy. Velký prostor zabralo plánované omezení vjezdu cyklistů do pěších zón na Praze 1. K této kauze jsme vydali celkem neuvěřitelný počet 14 článků. Psali jsme ale třeba i o postoji Prahy 3 k cykloobousměrkám navržených magistrátem, o spadlé Trojské lávce nebo o sporu kolem ochranného cyklopruhu na Patočkově. Další vděčnou sérií článků bylo představování plánů pro cyklistickou dopravu v koncepčních materiálech IPRu nebo témata spojená nejdříve se soutěží na městský bikesharing a poté se vstupem nových hráčů na trh bezstanicového sdílení kol.

Co se klasických návodů týče, zde již bylo za historii webu ze základních rad publikováno téměř vše, co publikováno být mohlo. Nové články se tak věnovaly poměrně specifickým tématům, jako třeba kličkování konkrétními lokalitami, jízdě v těhotenství nebo zimním plášťům s hřeby. To samé postihlo i analytičtěji pojaté příspěvky, kdy jsme psali o takových bizarnostech (myšleno pozitivně), jako je pro cyklisty příjemná šířka tramvajových kolejnic a ideální ztvárnění svodidel podél cyklostezky.

Třemi nejčtennějšími články loňského roku se staly příspěvky pojednávající o bikesharingu. Zlatou medaili vyhrává článek ofo vyšle v říjnu 300 kol na Prahu 7, stříbrnou článek Od neděle si můžete půjčit ofo na Praze 7 a bronz pak příspěvek Nová Rekola: obří košík, GPS a skvělé blatníky.

Stále platí, že web tvoří kromě redakce také z velké části řada aktivních spolupracovníků, dobrovolníků a čtenářů, kteří nám posílají tipy na témata článků, zasílají fotografie, informace o uzavírkách, pomáhají s mapou. K podpoře těchto aktivit jsme v loňském roce například začali pořádat nepravidelný cyklistický mapathon, kde se snažíme zájemcům přiblížit problematiku mapování v OpenStreetMap tak, aby každý mohl cyklistické mapy a aplikace zlepšovat sám.
Uvítáme ale i lidi se zkušeností s cyklistickou dopravou, kteří by se chtěli přidat na stálo do řad redakce. Ať již spolupracovat na našich klasických tématech, nebo se třeba věnovat nějaké vlastní oblasti zájmu. Náš obsah do velké míry zavisí na zájmech redaktorů. Naše dveře jsou otevřeny a přivítáme jak autory zpráv, rozhovorů, návodů nebo recenzí, tak i lidi, kteří by do článků rádi fotili ilustrační fotografie či točili videa.

Stránky webu mají za uplynulý rok 138 981 návštěv od 76 415 uživatelů, celkem 250 099 shlédnutí. Mapa měla 109 471 návštěv od 73 778 uživatelů.


A na závěr: pokud se vám zdá, že jsme v posledních týdnech o něco méně aktivní, pak to má dobrý důvod, jelikož na jaro připravujeme jeden větší projekt. Zatím si to ale ponecháme jako takové drobné překvapení.

Jiří Motýl
V domovské Praze jezdí na městském kole na vzdálenosti do osmi kilometrů. V redakci od roku 2013, od roku 2015 šéfredaktorem. Spoluautor knihy Městem na kole.

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat
Mapa Městem na kole aktualizována
Redakční blog,

Mapa Městem na kole aktualizována

17. října. 2023, 2min. čtení4