Novinky v cyklomapě na podzim 2018

Publikováno: 01. listopadu. 2018, 1 min. čtení
Aktualizováno: 29. ledna. 2021
Publikováno: 01. listopadu. 2018, 1 min. čtení
Aktualizováno: 29. ledna. 2021

V Praze se stále něco mění, a drobných změn doznává i naše cyklomapa. Každý půlrok děláme větší aktualizaci cykloobsahu společně pro Geoportál IPR a mapu Prahou na kole. V jejím rámci se doplňují nové realizace, některé se prověřují v terénu. Větší novinky prošly našimi stránkami formou zpráviček nebo článků, některé – zejména opravy starších nepřesností – ale byly nezaslouženě opomenuty. Co je tedy v mapě v posledních týdnech nového?

Novinky

Změny kolem pěších zón na Praze 1 se v mapě projevily jednak dočasným znázorněním časového omezení průjezdu v samotných zónách, jednak doplněním několika zřízených cykloobousměrek. S výjimkou cykloobousměrky v Martinské, která je částečně demontována, jsou v mapě nové cykloobousměrky zakresleny klikacími značkami (v mapce níže v kroužku). Dočasné značené objízdné trasy nejsou v mapě znázorněny. V mapě nově najdete proznačené vedení trasy A2 přes Prahu 1 a 2, o čemž Prahou na kole nedávno referovalo (zde a zde).

Výrazně se v mapě projevila rozsáhlá legalizace, nové přejezdy pro cyklisty a cyklopruhy na Vltavské, o kterých zde nedávno vyšla podrobná analýza. V mapě (odkaz zde) se objevilo mnoho nových cyklopruhů.

V ulici Ke Klíčovu na Praze 9 jednak přibyla poměrně dlouhá integrace (ovšem v části trochu nepovedeným způsobem, psali jsme o tom zde), jednak odstraněno nebezpečné šikmé křížení dvojkolejného vlečkového přejezdu do bývalých mlýnů Odkolek.

V mapě přibyl nový průjezd v Kyjích podél Rokytky areálem bývalých skleníků mezi ulicemi Morušovou a Čelákovickou (v mapě zde). Oproti dosavadním průjezdům vede nová trasa v údolí potoka a nestoupá zbytečně nahoru a dolů.

Výrazně se do mapy zapsaly také souvislé ochranné cyklopruhy v Broumarské ulici na Praze 14, o kterých zde také vyšel nedávno článek (bez vyobrazení). Nedaleké – a zdaleka ne tak zdařilé – cyklopruhy v Ocelkově ulici zatím v mapě nenajdete, se zákresem čekám na doplnění obou směrů.

Cyklostezka Vestec – Kunratice je také již dokončená a v mapě (zde) se objevila náhrada prašného průjezdu přes pole.

V mapě se objevila také  nová kratší cyklostezka spojující Hájek a Netluky, u které jsme psali o tom, že existuje podezření na její předražení. Zatím po ní nevedeme žádnou doporučenou trasu.

V mapě najdete některé nově vzniklé cykloobousměrky, na Praze 4 zejména ulice K sídlišti a V rovinách, kde byly komunikace nejprve zjednosměrněny a terpve dodatečně vznikly cykloobosměrky (v mapě zde).

Menší opravy a doplnění

V ulici U Uranie byla opravena integrace, která zde nebyla zakreslena správně. Šlo jen o drobnou opravu.

Trasa A26 na Elsnicově náměstí byla při rekonstrukci přeložena do severnější polohy, a frekventované komunikace nově kříží dvojicí přejezdů pro cyklisty (v mapě zde). Navazující rekonstrukce Zenklovy ulice ještě není zcela dokončena.

Ve Štěrboholech byly do aktuální podoby již několik let zřízené piktokoridory v ulici Ústřední (v mapě zde).  Aktualizován byl také dopravní režim v okolí pěší zóny u metra na Černém mostě. Drobná změna ve značení integrace se provedla také na Vršovické od Koh-I-Nooru po Eden směrem z centra (v mapě zde). Do mapy přibylo také orientační značení v úseku trasy A23 ve Vršovické ulici (v mapě zde).

V Běchovicích byl zrušen zákaz jízdy na kole v podjezdu železniční trati a doplněn přejezd pro cyklisty na trase A440 přes ulici Českobrodskou (v mapě zde).

Drobnou změnou bylo zkrácení pruhu Bus+taxi+cyklo v ulici Milady Horákové na Hradčanské (bez vyobrazení, v mapě zde). V mapě už je také omezení jízdy na kole na lávce přes D1 na trase A22 u Chodova (zpráva zde).

Pomozte nám doplnit mapu

V Újezdě nad lesy byla v mapě doplněna informace o vedení trasy A500 jednosměrnou ulicí Rápošovskou v protisměru (v mapě zde). Máme informace, že řada ulic v Újezdě byla letos zjednosměrněna, není ale jasné, zda jsou v mapě tyto změny zaznamenány: uvítám tak informace o tom, které ulice a kde byly přesně v nedávné době zjednosměrněny.

Nemám jistotu o přesném střídání dopravních režimů – cyklostezky a pěší zóny s povolenou jízdou kol – v Troji u plavebního kanálu. Můžete prosím někdo upřesnit, odkud kam sahá ona pěší zóna?

A stále platí: najdete-li v mapě chybu v cykloobsahu, napište nám prosím na mail redakce@prahounakole.cz. Pokusíme se ji v co nejbližší době odstranit.

Vratislav Filler
Zakladatel mapy a webu Prahou na kole, předchůdců tohoto magazínu. Zaměřuje se analyticky na cyklistickou infrastrukturu, především v Praze. Je členem pražské cyklokomise, poradního orgánu Rady hl. m. Prahy. Působí jako dopravní expert ve spolku AutoMat. Vědecký pracovník zaměřený na přesné aplikace globálních navigačních systémů.

Jiří Motýl 1. 11. 2018, 22:15

Letos v létě na Jižním Městě v okolí Chodova proběhla masová úprava přechodu na bezbariérové, zaznamenal jsem hodně změn i v okolí ulice Vojtíškova a ZČ Campanus, kudy vede A217. Už fotky nových nájezdů máte nebo je mám zaslat? Bohužel malování zůstalo jako přechod, přejezd tu není.

Vratislav Filler 1. 11. 2018, 22:29

Pavel Mašek: Fotky nemám, jestli máte, tak mi pošlete,díky! :-)
(jinak to nemám zase tak daleko, jestli je tam víc změn, které to chce překreslit do OSM, tak tam stejně asi zajedu sám...)

Zuzka 2. 11. 2018, 09:53

Jen pro info. Martinska je od vcerejska ve smeru od Uhelneho trhu opet zakazana. Dodatkova znacka povolujici vjezd je opet prelepena.

Pavel Mašek 2. 11. 2018, 11:24

@ Filler
- Dnes nebo zítra se tam projdu po trase, nafotím a pošlu a když to bude nedostačující, řeknete, dofotím, ať do budoucna vím, jaké fotky jsou třeba. Nebo ještě lépe - se tam můžem sejít společně :-) Napadlo mě o tom napsat i krátký článek, jak pro cyklistu jsou sjezdy a nájezdy jen polobezbariérové.

@ Zuzka
- nepřelepil to nějaký šprýmař? Městská část snad ne. Tam tudy normálně jezdím, když jedu z 28. října a potřebuji k Vltavě směr Podolí :-O

Vratislav Filler 2. 11. 2018, 19:01

@Pavel Mašek: O víkendu bohužel nejsem v Praze. Článek by šéfredaktor určitě uvítal.

@Zuzka: To je těžké, soud totiž kromě zákazu v zónách zrušil i ty cykloobousměrky a tak vlastně nyní nejsou legální. Jednali jsme o tom, zda by radnice nevydala extra stanovení jen na ty cykloobousměrky, ale vykroutili se z toho a po volbách už se s námi starosta nechtěl sejít.

Piskvor 5. 11. 2018, 11:41

Asi by stálo za to vyznačit uzavírku mostu v Bubenské - sice by se tam dalo, co jsem viděl, nelegálně protáhnout mezi bloky a projet po uzavřeném, ale nejsem si jist, zda bych si troufnul, a to jsem cyklista dosti otrlý. (Updatem mapy došlo k zajímavé situaci, kdy je v mapě trasa, ale nikoli most, po němž vede ;))

Pavel Mašek 5. 11. 2018, 15:37

@Filler
- tak jsem včera nafotil snad vše, co je potřeba od první úpravy u Roztylské až po ulici U Kunratického lesa. Dokonce jsem měl štěstí (i když je to na denním pořádku vlastně) a při focení jsem narazil na nákladní i osobní auto blokující stezku v plné šíři. Snad něco sesmolím ještě tento týden :-). Každopádně není to tady pro cyklisty zrovna dvakrát přívětivé, číhá tu dost skrytých nebezpečích :(

Piskvor 5. 11. 2018, 16:08

Stav na Bubenské minulý týden: https://i.imgur.com/ebuNGlI.png

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat
Mapa Městem na kole aktualizována
Redakční blog,

Mapa Městem na kole aktualizována

17. října. 2023, 2min. čtení4