Kolo jako nástroj prevence během pandemie

Publikováno: 13. března. 2020, 1 min. čtení
Aktualizováno: 15. listopadu. 2021
Publikováno: 13. března. 2020, 1 min. čtení
Aktualizováno: 15. listopadu. 2021

Je obecně známo, že jízda na kole je zdraví prospěšná. Během pandemie koronaviru, která v současnosti probíhá, to platí dvojnásob. Proč? Přinášíme několik důvodů, proč člověk zvolením bicyklu pomáhá chránit zdraví nejen sobě, ale i svému okolí:

  • Člověk na kole se vyhne prostředkům hromadné dopravy, taxíkům nebo zahuštěným prostranstvím. Pražské cyklostezky přeplněné zatím nejsou, po většinu jízdy si tak zachováte bezpečnou vzdálenost od ostatních.
  • Jízda na kole jako fyzická aktivita udržuje imunitní systém na vysoké funkční úrovni. Dodá vám potřebný pohyb a fyzickou aktivitu. Zvláště v době, kdy jsou nyní bazény a jiná místa veřejných sportovních aktivit uzavřena.
  • Imunita není posilněna jen pohybem, ale také pobytem venku, kterou projížďka na čerstvém vzduchu přináší. Alespoň trocha slunečního svitu denně vám může pomoct zvýšit hladiny vitamínu D, který tělo potřebuje pro svou obranyschopnost.

V mnohých městech na světě začali lidé na kole kvůli nákaze jezdit více na kole. Například v New Yorku, kde k pěší chůzi nebo jízdě na kole vyzval občany sám starosta, byl podle sčítačů na některých místech nárůst cyklistů oproti stejným dnům v roce 2019 vyšší o 52 %. Také dánská vláda naléhá své občany, aby na kratší trasy volili jízdu na kole nebo pěší chůzi. I české Ministerstvo zdravotnictví doporučuje pravidelný pohyb jako prevenci.

Návody pro první šlápnutí do pedálů

Zkrátka, kolo sice bohužel není zázračným prostředkem, který by garantoval zachování plného zdraví, přesto ale šlápnutí do pedálů není špatný nápad a může trochu pomoci. Pokud byste plánovali nahradit MHD za bicykl, vhod vám mohou přijít naše návody nebo kniha Městem na kole.

Kde najít více informací k epidemii?

Připomínáme, pokud pociťujete příznaky možného respiračního onemocnění, nebo máte zvýšenou teplotu, na kolo nesedejte! Postupujte dle doporučení autorit, veškeré informace lze nalézt na webu Ministerstva zdravotnictví. Přejeme všem, ať současnou situaci přečkají pokud možno ve zdraví.

Martin Šnobr
Student architektury a urbanismu se zájmem o udržitelnou dopravu a zlepšování míst kolem sebe. Členem redakce od roku 2018.

újezďák 13. 3. 2020, 11:26

Jo roste to viditelně i s růstem teplot a tak , krom Vratislava teď ,potkávám docela dost cyklistů, část sice evidentně v rámci vzniklého volna vyráží na švih, ale roste to v pracovních dnech evidentně .

Vratislav Filler 13. 3. 2020, 11:34

újezďák: Potkávám cyklisty na Pankráci, jojo. Ale co jsem se díval na sčítače (tip: http://scitace.prahounakole.cz/ ), zatím to vypadá jako lepší jaro, intenzit top sezóny to nedosahuje. Ale na začátek března asi dobrý.

újezďák 13. 3. 2020, 16:29

mám to jen pocitově z jedné trasy, ale ten nárůst je viditelný, určitě část z těch co nemají home office našla cestu na kolo o něco dříve, než jiné roky .
Na druhou stranu, pokud se, nedejbože, dostaneme do italských poměrů či do těch čínských , tak z ulic pak nejspíš zmizí i cyklisté...

Pavel Mašek 14. 3. 2020, 12:17

já jsem hodně zvědavy na data od Rekola za březen, kteří to teď mají zadarmo na dva týdny. Hlavně v porovnání s loňským březnem.

újezďák 14. 3. 2020, 21:47

Pavel Mašek, chce si to ale očistit řidítka nebo rukavice, skoro všude říkají, že ten prevít uchycený na povrchu přežije až několik hodin :(

Pavel Mašek 14. 3. 2020, 22:38

@ujezdak
- uz jsem jim psal, dnes odpo,ze jestli to delaji stejne jako na propagacni fotce, tak to je k nicemu.

Jiří Kadlec 15. 3. 2020, 11:53

výborně se teď jezdí po náplavce - lidí tak akorát, žádné neprostupné davy :-)

Neo Moucha 15. 3. 2020, 12:01

Musím říct, že potkávám více-méně stejné tváře. Spíš mi přišel menší úbytek... Možná víc Rekol, ale to je spíš ten začátek března obecně, že se vůbec vyrojily...

David 16. 3. 2020, 09:13

Po téměř vylidněném Mostu legií, na jehož druhém konci dnes stály na světlech max. 4 auta, jel po chodníku vousatý hromotluk na horáku. Evidentně vyjel na kole v rámci boje proto COVID 19. Povídám mu "Tááákovej vééélikej a bojí se na silnici?!" Nu, usmál se jak dítě a přešel do prázdné vozovky ...

Ale chodníčkaří se teď jako o život. Možná že úplně o život. Doufám že ten cyklista co ho srazilo auto o kus dál na Národní to taky zrovna neřezal po přechodu z chodníku na chodník. Pak by ta nehoda byla na jeho triko...ale z pozice aut a policajtů se to poznat nedalo.

Brahma 16. 3. 2020, 09:36

Dnes jsem cestou do práce po 8 hodině ranní potkal kolem Žlutých lázní a na Barandovském mostě podstatně více cyklistů, než by odpovídalo teplotě kolem nuly. Většina byla velice dobře oblečena do Prahy, nebyli to žádní příležitostní jezdci. Přesto jich bylo více než obvykle. Evidentně možnost nákazy vyvážila nižší teplotu. Ale veliká řada Rekol na Přístavišti stála u zábradlí. Ráno, kdo není otužilý cyklista nejezdí.

Zbyněk 16. 3. 2020, 21:25

Brahma: Možná vyjeli i ti, kteří si vozí kolo autem do Brd a na Šumavu na rekreační vyjížďky.

Pavel Mašek 16. 3. 2020, 21:37

Dnes jsem cestou do krámu šel Krčským lesem a do něj skrze část Kunratic. Musím říct i s odečtem velikého počtu cyklistů na základě mého možného špatného úsudku, že staro/nových cyklistů je mnoho. Viděl jsem kola, která snad nikdy nevyjela, byla evidentně nová, ale viděl jsem i "stoleté" plečky. Většinou to vypadalo na rekreaci v lese, ne dopravu, zejména děti jezdily po ulicích a v lese ve skupinkách /ať žije snaha nešířit a zůstat doma/. Nicméně soudil jsem podle toho, jak lidé na kole "seděli". Musím říct, že valná většina vypadala, jako kdyby se teprve učila. Nic proti tomu, jen doufám, že až vlna paniky opadne, že u toho zůstanou aspoň děti.

Brahma 19. 3. 2020, 10:04

Včera jsem zkusil, jaké to bude jezdit s respirátorem. Po rovině to šlo, ale když jsem vyjel stoupák z Nuslí na Pankrác ulicí Petra Rezka, tak to v tom respirátoru bylo jako v akváriu. Mám jednoduchý respirátor třídy 1 s výdechovým ventilem. Udýchat to nebyl problém, ale strašně se to uvnitř potilo. Proto jsem večer ušil vlastní sportovní roušku. Je to z jedné vrstvy bavlny, z vyleženého prostěradla. Plocha je souvislá, ale tenká. Udělal jsem to na dvě gumičky kolem hlavy. Kolem nosu jsem do lemu zaentloval roztaženou dopisní sponku potaženou nějakou umělou hmotou, abych to mohl dobře tvarovat kolem nosu a nefoukal mi tudy výdech tolik na brýle. Dnes ráno jsem s tím vyjel a je to podstatně lepší. Zejména, než to zvlhne a ztratí částečně průdušnost. Vřele doporučuji na kolo vlastní průdušnější roušky. Jde to s nimi podstatně lépe.

David 19. 3. 2020, 10:34

Brahma: Jo, dýchat se v tom dá, ale proti přenosu viru to v podstatě nepomůže. Osobně se budu řídit spíš zdravým rozumem. Pokud šlapu na kole po silnici mám to sundané a natáhnu to, až když se zastavím mezi lidmi.

josuk 19. 3. 2020, 10:54

"..Osobně se budu řídit spíš zdravým rozumem..."
Tak to je vrchol ignorantství! Kdyby to nekončilo u obrovských nákladů všech a přetíženosti zdravotnického personálu...dalo by se to říct, ale Praha má něco kolem 600 lůžek, která samozřejmě nejsou volná. Díky Vám všem, co to šířite, protože jste chytrý a "když si pak umejeme ruce" tak se infekce bát nemusíte!

Brahma 19. 3. 2020, 12:50

Moje rouška funguje úplně stejně jako většina ostatních doma vyráběných roušek. Zachytí hlen z úst a plic na svém povrchu. Dokud je suchá, tak to na ní drží. Obyčejné hadrové roušky se na víc nezmohou. Proto je už profesionálové dávno nenosí. Když nic jiného není, tak je alespoň něco.
Pane Josuku, když se tak strašně bojíte, tak navštivte nějakou odbornou pomoc a neotravujete nám normálním cyklistům vzduch na našem webu vašimi hysterickými poznámkami. Už jsem vás o to jednou žádal.

David 19. 3. 2020, 14:02

Josuk: No, abych to u nás, ve středočeském kraji, neprskl na nějakou tu jabloň u cesty. Ta by se na JIPku lámala dost těžko. A oslintanou roušku bych si při příjezdu do Phy taky mohl strčit...za ucho.

David 19. 3. 2020, 14:11

P.S. k Josuk: 600 lůžek v Praze? Mohu poprosit o zdroj?

ČSÚ i MZdr. uvádí poněkud jiná data.

újezďák 19. 3. 2020, 20:35

David, myslím že se tu možná mluví o maximálním množství JIP lůžek v Praze , průměr celé ČR je sice jen 11 JIP lůžek na 100 000 obyvatel, ale v Praze jsme na tom o něco lépe...

David 19. 3. 2020, 21:58

Újezďák: To by odpovídat mohlo. Ale je to zásadně jiná informace, než jak ji prezentoval Josuk :)
Koronavirus není možné brát na lehkou váhu. Zatím je ve vážném stavu 0,7 % nakažených (o kterých se ví). A to se testuje jen zlomek lidí, kteří se potkali s nakaženými nebo lidmi v karantně, takže kdo ví, kdo všechno to v republice má. Zřejmě Vláďa nepodcenila "jen" roušky...

Pokud mají pravdu odhady epidemiologů, že COVID19 propukne u 20 % populace, bude to v Praze cca. 300 tis. lidí, z nichž minimálně 2 tis. budou ve vážném stavu, nebo zemřou. A dosud jsme počtem nakažených v prvních 0,23 % z tohoto stavu. Takže maximální možná ochrana je nutná.

Nicméně se nedomnívám, že sundáním si roušky při jízdě na kole po silnici mimo zástavbu, bez kontaktu s ostatními cyklisty, natož chodci, kohokoli vč.sebe vystavím riziku nákazy. Dokonce se domnívám, že nikoho nenakazím ani když jedu bez roušky mezi auty. Zejména pokud je cílem uchovat roušku v použitelném stavu pro chvíli, kdy se k jiným lidem začnu skutečně blížit. Oproti tomu cestování metrem s rouškou považuji za rizikovější pro sebe. i okolí. Ale tomu říkám "použití selského rozumu" a samozřejmě je to v rozporem s nařízením "bez roušky venku nikdy a nikam".

MM 20. 3. 2020, 09:00

Ministerstvo sportu podle deníku Le Monde napsalo, že jízda na kole není v rámci fyzických aktivit dovolená.
Zdroj: https://www.lidovky.cz/svet/francouzska-policie-rozdala-tisice-pokut-lide-nechteji-zustat-v-izolaci.A200319_141911_ln_zahranici_mha

To jsou věci.

Jinak nejen k rouškám velmi dobrý rozhovor na DVTV s Benešem, doporučuji. Je super slyšet občas v médiích někoho, kdo ví a má ještě zdravý rozum.

újezďák 20. 3. 2020, 13:36

tak upřesněni, co jsem dnes slyšel Primulu ten říkal, že v celé ČR je cca 600- 800 ventilatorů jakž takž připravených nebo v přípravě ( z toho cca 40-70 už obsazeno lidmi, kteří mají jiný problém než Koronavirus) a můžeme se do par tydnů až měsíce dostat na cca 1500, ale jen když nasmlouvané skutečně dodají, poškozené opraví, skladové zprovozní.... čili naděje je jen v tom, že udrží vlnu těžkých případů pod číslem řekněme 1000 a tak chápu, že někteří mají skutečně strach prakticky ze všeho já vlastně taky vždyť
jsem teď oběma mladším synům (přičemž jeden je zletilý) zakázal skejtparky, brusle skejt a trikové kolo v terénu/triky ve smyslu minimalizace rizika zranění, paranoidní otec :(

Ostatně ona ta debata je už spíše akademická, za pár dní bude totální zákaz vycházení především díky těm lidem, kteří dnes narušují základní pravidla karantény....

Přeji všem hodně zdraví

David 20. 3. 2020, 14:32

Újezďák: Jo, opatrnost se hodí.
Dneska jsem jel, dokonce pracovně, na kole na Balabenku a na stezce na Rohanském nábřeží mě pokousal pes bezdomovců. Vletěl mi z keře pod kolo, protože chtěl za čubou na druhou stranu stezky a když jsem zabrzdil abych do něj nevrazil, tak se lekl - a kousl. Bylo mu úplně jedno, že mám ve městě vzorově nasazenou roušku. Stejně jako to bylo jedno jeho majitelům, když jsem je pak asi o kilometr dál ve slumu našel. Takže tak...rozhodnout to úplně jiné skupiny, než cyklisté. Ti bezdomovci rozhodně nejezdí po Praze ani autem, ani na kole. A je jich, bohužel, stále víc, než pravidelných cyklistů.

MM 20. 3. 2020, 14:47

S těmi bezďáky je to zajímavý postřeh ... když se vyhlásí zákaz vycházení, tak v jejich případě co:-)? A že jich tedy po Praze zrovna málo není. A navíc jsou ze stávající situace dost hotoví, protože nikde nikdo a kdo, tak ten se s nezastavuje, natož aby jim něco dal.

A na roušky si taky moc nepotrpí .... překvapivě.

David 20. 3. 2020, 15:20

MM: Tak pobyt mají hlášený zpravidla na úřadu. Když se vyhlásí zákaz vycházení, měli by se tedy nahrnout na úřad,ne? :) :) :)

MM 21. 3. 2020, 11:11

To jsem se neodvážil ani napsat:-DDD

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat
8 kroků, jak na školní cyklojízdu
Návody,

8 kroků, jak na školní cyklojízdu

13. dubna. 2024, 5min. čtení