Praha očima začínajícího městského cyklisty

Publikováno: 08. srpna. 2020, 1 min. čtení
Aktualizováno: 15. listopadu. 2021
Publikováno: 08. srpna. 2020, 1 min. čtení
Aktualizováno: 15. listopadu. 2021

Je to skoro 7 let, co jsem na kolo nesedl. Od doby, kdy jsem se vrátil z Dánska, kde jsou naopak obyvatelé ke svým městským kolům doslova přirostlí. Jezdí na něm pro chleba, do práce, do posilovny, nebo třeba pro vánoční stromek, i kdyby to mělo být pár set metrů. A já jezdil s nimi.

Když jsem byl před sedmi lety v Dánsku…

Po těch letech je ze mě zase cyklo-městsko-dopravní začátečník, který objevuje trasy po Praze. A protože oči začátečníka vidí i to, na co jsou zkušení městští jezdci dávno zvyklí a umějí si poradit, rozhodl jsem se s vámi, kdo také začínáte, o své zkušenosti podělit.

Na čem jezdím? Na pánském městském kole se sedmistupňovou přehazovačkou v náboji a torpédem. Možná mě mělo varovat, že cyklisté i po Praze dávají přednost horským kolům (v Dánsku jsem je skoro nepotkal), ale o tom později.

Jezdím zatím po Praze 14 a blízkém okolí, to znamená Černý Most, Rajská Zahrada, Hloubětín nebo Satalice. Rád bych kolo používal jako běžný dopravní prostředek, zatím se s ním sžívám a věnuji se hlavně průzkumu blízkých cyklostezek a krás okolní přírody. Obojího se ukazuje, že je po Praze 14 docela dost. No a také nabírání kondice.

Ach ta kondice

Věděli jste, že se na kole zapojují úplně jiné svaly než při běhání? Po první asi 5 km dlouhé cestě jsem zjistil, že mě jízda docela zmohla, jsem zvyklý běhat a když to samé uběhnu, tak se zdaleka tak unavený necítím. Teď, po dvou měsících jsem stejně unavený, ale po 16 kilometrech. Zlepšuje se to.

Předvídatelné a nepředvídatelné cesty

Srovnání s ježděním v Dánsku se asi nevyhnu. V Praze musí být cyklista stále ve střehu. Krásná asfaltová cyklostezka se během okamžiku dokáže změnit v cokoliv, od kamenité lesní cesty s 10 cm kusy lomového kamene po nájezd na frekventovanou silnici. Je to poměrně nepříjemný rozdíl oproti dánskému systému, tedy bezpečně ode dveří ke dveřím.

Příjemným překvapením pro mne bylo, že na Praze 14 je cyklostezek a cyklotras docela dost, a to všemi směry. Tahle část Prahy je také docela rovinatá. Není třeba překonávat velká převýšení, kterým bych se na Žižkově nebo ve Střešovicích nevyhnul. Narážím tu ale na překonávání rušných silnic. Nejsem nijak odvážný jezdec, do většího provozu si netroufnu.

V Dánsku možná není cyklostezek o tolik více než minimálně v okolí Prahy 14, ale u nás už jsem na více místech narazil na situaci, kdy jsou stezky zdvojené. Vedle samostatné stezky za travnatým pruhem je vedle v silnici cyklopruh – a obě cesty skončí přibližně ve stejném místě, jedna za zastávkou a druhá za křižovatkou.

Cyklostezka je zatím krásná, ale za chvíli se pojede křovím

Křižovatky

Dánové cyklopřejezdy přes křižovatky značí co nejvýrazněji, aby bylo cyklistovi i řidiči auta jasné, kde je jeho cesta, cyklopruhy jsou tam barevně odlišené a cyklista, který zatáčí vlevo překonává křižovatku nadvakrát, nejprve přejede na zelenou spolu s auty přes křižovatku rovně, postaví se do vyznačeného místa na protějším rohu a na druhou zelenou svoji původní trasu překříží (pozn. red.: jde o tzv. nepřímé odbočení) Jak jsem četl tady na Prahou na kole, na některých místech v Praze už takové křižovatky vznikají, ale to mám daleko, abych je vyzkoušel.

Kolo, jako dopravní prostředek pro pohodlné

Abych měl chuť sednout na kolo a zajet třeba do knihovny,  musí to být rychlejší než cesta MHD nebo chůze pěšky. A tak se kromě samotné překonání vzdálenosti stala nepřítelem mého kola i hromadná doprava, zvlášť metro, protože pokud se pohybuji po jeho ose, je metro výrazně rychlejší a pohodlnější. 

U nás se v zimě neudržují, v Dánsku je zametají dřív než silnice

Situace se rychle změní v okamžiku, kdy bych měl dojít pěšky na metro, popojet jednu stanici a pak zase pěšky. Nebo třeba přejet sídliště Černý Most napříč, nebo dojet do Hornbachu. Hromadná doprava tu totiž funguje hlavně v podélném směru.

Na Čtrnáctce moc městských cyklistů nepotkávám. Co mě ale zaujalo, bylo několik desítek jízdních kol, které jsem viděl parkovat před logistickým areálem Penny Marketu u Radonic. Znamená to, že hodně místních zaměstnanců denně do práce na kole jezdí.

Pohodlná doprava na kole by také měla být plynulá. Neustálé sesedání a nasedání na kolo cestu zbrzdí natolik, že je ve výsledku rychlejší jít pěšky, třeba cestu do obchodu mi narušují schody k podchodu.

Doprava na krátké vzdálenosti

 V Dánsku jsem jezdil do obchodu nebo za sportem na místa, která byla vzdálená většinou od 500 m do 6 km. Běžně spíš do 3 km. 

V Praze mám zatím nejvzdálenější místo 7 km daleko, ale častěji jedu spíš jen 1-3 km, třeba do obchodu, knihovny nebo do drogerie. U kratších tras, kolem půl kilometru narážím na to, že musím kolo vytáhnout ven a po návratu zase uklidit, což nějaký čas zabere, takže je rychlejší jít pěšky. Kolo pro mě začne být efektivní někde kolem 1 kilometru.

Před obchodem radši přivázat k zábradlí

Docela dobře má parkování pro kola vyřešeno Centrum Černý Most dvěma krytými stáními u rohu obchodního centra. Rámy, ke kterým se dá kolo přivázat, jsou bytelné. Slabina je, že jsou stranou. Moc lidí tam nechodí, takže není velká kontrola od kolemjdoucích, co se ve stání děje.

Parkoviště kol u OC Černý Most

Oproti tomu Hornbach má stání na velmi frekventovaném místě hned u vstupu, ale není vůbec vhodné pro parkování kola, raději jsem ho přivázal ke konstrukci, u které se parkují vozíky. Podobné, tedy velmi špatně použitelné stojany, stojí před IKEA, což mě vzhledem k severskému původu firmy dost překvapuje. A úplně nový Lidl ve Vysočanech nemá stojany pro jistotu žádné, tedy opět zbývá zábradlí.

Kvalitní stojany na kola

Přitom dobré parkování před obchodem je podle mě základ právě pro cyklistiku na krátké vzdálenosti. (pozn. red.: pokud Vám někde stojany chybí, nebojte se dané firmě či instituci, inspirovat se můžete zde)

Stání pro cyklisty u Hornbachu, kolo radši přivázat k zábradlí

Aby kolo někdo neukradl

Myslím, že je to velký blok nejen pro mě, ale i pro další cyklisty, proč nejedou na kole třeba na nákup, nebo kolo nepoužijí na přiblížení k metru. Jako přibližovadlo si dokážu představit kolo třeba od domů Ekospolu (Sicherova ulice a kolem) k metru Černý Most. To by ale u metra musela stát minimálně parkovací věž, aby byla kola v bezpečí. Zvlášť, když jsou sportovní za 20 tisíc korun a více.

Na nakupování a běžné pojížďky by bylo nejlepší staré, co nejošklivější kolo. V Dánsku to tak funguje, u mnoha kol, která jsem viděl, jsem se divil, že to vůbec jezdí. Mé současné kolo je nové, hlavně proto, že jsem chtěl městské a to se u nás shání z druhé ruky dost špatně.

Pár tipů na výlety kolem Prahy 14

Kolo využívám i na krátké výlety, tak do hodiny. Představují, co jsem zatím objevil kolem Prahy 14, klidně přidejte další tipy do komentářů. Na severu se nachází Satalická obora a zřícenina Jenštejna, na západ bažantnice, Hořejší rybník a Smetanka, na jih suchý poldr, Kyjský rybník a na východ Xaverov.

Xaverovský rybník, tip na krátký cyklovýlet

Terén, který městskému kolu moc nepřeje

Nejlépe městskému kolu svědčí asfalt a mírně nezpevněná cesta. Hlína, zvlášť po dešti pěkně prokluzuje, problém mi dělají i větší balvany. A takových cest  je po Praze 14 dost. Proto asi potkávám na cestách jen horská kola. S proměnlivým terénem si poradí líp. Pro zajímavost: když jsem píchnul, tak to nebylo na kamenité cestě, ale o šípkové trny na polňačce.

Zmente.to aneb, co můžeme vylepšit sami

Zkoušeli jste sami změnit nějakou drobnost, která vám při ježdění pravidelně ztěžuje život? Praha má systém na evidování a řešení námětů obyvatel Změňte.to se kterým mám velmi dobré zkušenosti. 

Nejlepším způsobem je, vyfotit problematické místo, a to s komentářem zadat do formuláře. Běžné problémy jsou schopni vyřešit do měsíce. Takhle se povedlo vyřešit chybějící kus asfaltu v Hloubětíně, kde je krásná asfaltová cyklostezka a v místě, kde prudce odbočuje, přesně ten rohový díl chyběl a byl tam štěrk. Během dvou týdnů bylo vyřešeno, s omluvou, že to byl pozůstatek po řešení havárie pod zemí, který realizační firma zapomněla zaasfaltovat. Je to spíš na hlášení drobností, ne každou se také podaří vyřešit, ale za zkoušku to stojí.

Co dokáže změnit jeden podnět na Změňte.to

Další možnost je místní radnice. S tou naší se mi podařilo domluvit jednu cykloobousměrku a možná se podaří realizovat i pár dalších nápadů. 

Stačí se umět ozvat a vznikne díky Vám i cykloobousměrka. Tato na ulici Blatská vznikla díky emailu na městskou část v roce 2020.

Co dělat, aby v ulicích přibylo cyklistů?

Na ulicích potkávám hlavně sportovce, kteří mají kolo jako životní styl, jezdí rychle a poradí si v provozu. Méně je pak ještě Rekolistů, kteří používají kolo jako přibližovadlo na krátké vzdálenosti, ti jsou ale spíš v centru. A příliš mnoho není ani pomalejších městských cyklistů, kteří jezdí spíše po cyklostezkách a na kratší vzdálenosti.

Pokud by mělo cyklistů výrazně přibýt, vidím největší potenciál právě u těch, kteří jezdí kratší trasy a volí bezpečnější cesty. Což může být prakticky kdokoliv. Aby cyklistů přibylo, je podle mě zásadní, abychom měli rovnoměrně stejně bezpečné a předvídatelné cesty po celé trase, bezpečné parkování u domu, bytu, a také v cíli cesty.

Pak je větší šance, že sedne na kolo babička, když pojede pro rohlíky nebo děti na cestu do školy.

Jak jste začínali vy? Proč jste se dali na ježdění na kolem po městě? Podělte se v komentářích.

Pokud Vás text našeho čtenáře zaujal, doporučujeme jeho článek o tom, jak se jezdilo „rok na kole v Dánsku“ z roku 2013.

MaT 8. 8. 2020, 21:05

No jo, městský cyklista se vyvíjí. Já také. Nejdřív jsem si říkal, k čemu mi bude kolo v mém rodném malém městě, když jsem většinu času v Praze. Tak jsem si ho převezl do Prahy. Při první vyjížďce (po Praze) jsem akorát chytil klíště (možná své první v životě, při vyrůstání v srdci Českého ráji se mi to nějak nepovedlo). Ale už to bylo staré kolo, moc jsme na něm nejezdil - a ze sklepa mi ho po čase ukradli. Což mě až tak nemrzelo, koupil jsem si konečně nové... Ano, horské kolo, přišlo mi takové nejuniverzálnější. Může se s ním do terénu, ale po asfaltu jede taky. A navíc se na něm dá jet i po dlažbě a přes tramvajové koleje...

Nejdříve to byly krátké vyjížďky o víkendu. Ale pak jsme o víkendech měli s drahou polovičkou také jiné plány (a ona si kolo pořídit nechtěla), tak jsem si říkal, že abych si to kolo trochu užil, že by možná bylo zajímavé na něm jezdit do práce. Nejdřív jen takové pokusy, pak postupně víc. Pak v podstatě od jara do podzimu. Z Vinohrad do Motola ta nejkratší trasa není úplně ideální (po Plzeňské). Tak jsem vymýšlel lepší trasy (ale už trochu delší) - asi nejlepší je to přes Letnou a přes Ladronku, i když si člověk nastoupá dost metrů navíc. Ale ta fyzička se po čase také zlepšuje...

Pak mi do Motola sice postavili metro, ale stejně raději jezdím na tom kole. Časově to zase takový rozdíl být nemusí - metro sice jede 18 minut, ale člověk do něj musí "sfárat", taky k němu dojít... Autem by to bylo taky tak 20 minut, ale budu dlouho čekat na volné parkovací místo, nebo zaparkuji tak daleko, že než pak dojdu k budově, kde mám pracovnu, je to dalších 10 minut. Motol je přeci jen na kopci, takže to pak v práci chce sprchu, ale stejně se tam musím převlékat do pracovního. A ta sprcha ráno člověka aspoň trochu nakopne. Poslední vývoj je ten, že letos už jsem jezdil v podstatě i přes zimu. Jo a pak od března to mělo další aspekt (social distancing). Jen tedy ty roušky i venku na kole nebyly úplně příjemné a nejsem ani přesvědčen o tom, že byly úplně účelné...

Pokud jde o snahy o zlepšování infrastruktury - bydlím na Praze 2 a tady je to zakleté. Naše městská část pro cyklisty nedělá prakticky nic. A že jsem jim podnětů už naposílal...

Já už se sice obejdu i bez infrastruktury - po Vinohradské se jezdí v pohodě, občas si střihnu i kousek po magistrále, nečiní mi problém projet přes Bulhara. Ale dost mi chybí třeba cykloobousměrky - aspoň na pár místech. Není jak se dostat na Vinohrady legálně z Koubkovy a Lublaňské jinak než po magistrále. Na spoustě míst je to šílené kličkování a objíždění a ztracené spády... Nemožnost legálně odbočit z Francouzské (při směru k Míráku) do Urugayské mě taky štve (asi si někdo představuje, že cyklista raději objede celý Mírák, přes několik semaforů a po spoustě dlažby). Ale na Praze 2 je to asi fakt marné, jestli se tu nevymění politické vedení (a to jsem tu ODSku kdysi také několikrát volil).

MaT 8. 8. 2020, 21:20

A ještě k tomu důvodu cest na kole. Do práce a z práce je to jasné. Naštěstí na obou koncích mám to kolo kam dát. Doma tedy už ne do sklepa (takže se s ním tahám do 2. patra do bytu, do výtahu bych se s ním nevešel). V práci máme balkón, kde nikomu nepřekáží a mám ho tam skoro celý den na očích...

K vyřizování různých dalších záležitostí na kole - je super, že se člověk dostane po Praze skoro kamkoliv a hodně rychle. A převézt se dá také leccos - vánoční stromek jsem tedy zatím nevezl - ale nákupů už hodně a i do jedné brašny od Ortliebu se toho vejde hodně a hlavně je super, jak se dá rychle odepnout z nosiče a zase přidělat (ne, Sport Aresnal s těmi různými sucháči už me fakt nebaví, navíc časem začnou povolovat švy a zipy). Ale byla to docela investice - ale nelituji.

Moc jsem si dřív netroufal na nějaké větší nákupy - spíš jen někde nějaký krám, kde je člověk jen krátce a na kolo venku vidí... Vloni mi nějak otrnulo a začal jsem takhle řešit i nákupy v supermarketech. Mnoho desítek nákupů a nikdy žádný problém. Až takhle jednou vloni v listopadu vylezu po nákupu z Alberta na Vinohradské, na rameni brašnu s nákupem, ale najednou nebylo kam brašnu kam připnout, kolo bylo fuč. Byl jsem uvnitř tak 15 minut, normálně by od pokladen (takže i z fronty) bylo ven na to zábradlí, kde bylo zamčené, bylo i vidět. Jenže - byl listopad, asi sedm večer, takže tma a okna se pak chovají jak zrcadlo...

Nahlášeno policii, hlídka byla na místě i docela rychle, i se celkem snažili zjistit, jestli v okolí nebyly nějaké kamery (žádné jsme neobjevili). Pak jsem se to měl někdy zastavit sepsat na služebně, tam už jsem z toho takový zájem a snahu necítil (spíš mi přišlo, že jsem rušil při nějakém fotbalovém přenosu, ale prý ne, prý řešili nějaké vykradené sklepy - nevím co tedy vyřešili, ale aspoň mě nejdřív nechali přes hodinu čekat, když už je otravuji s krádeží kola). Kolo se nenašlo, po měsíci přišlo lejstro o odložení.

Takže teď raději na takovéhle větší nákupy jen pěšky a na kole raději jen pro pečivo do pekařství a podobně...

Pavel 8. 8. 2020, 22:45

Autor se muze jit parkrat projet po Bucharove a pak napsat zazitky (prezije-li to ve zdravi)....

Jan Kočvara 9. 8. 2020, 12:19

Zajímavý článek. Osobně jezdím poslední dva roky do práce na kole Kobylisy - Vinohrady (11 km) Až na složitější úsek (od Ládví dolů Davídkovou na Bulovku a poté přes křižovatku dolů pod Bulovku) na cyklostezku do Karlína je jinak ta cesta super. Karlínsko-žižkovský tunel jsem se naučil taky vyjet, po čase byla už fyzička v pohodě a zvládám celou cestu ráno za 35 min. Co se týče Vinohrad a Žižkova, tak tam opravdu cyklistům nic neulehčí. Každopádně jsem si na cestu do práce na kole zvykl natolik, že jezdím za každého počasí, ať je zima nebo vedro, ať prší nebo mrzne. Ona v Praze vlastně žádná zima ani není, o sněhu raději ani nemluvím. Jízda v Praze na kole není jako v Dánsku, bohužel máme moc kopců, které spoustu cyklistů odradí a raději každé ráno sednou do auta a jedou 10 km do práce. Ale velice mne baví na kole po Praze jezdit, kolo mi nabízí svobodu, můžu si odbočit kam chci, aniž bych stál v kolonách. Prostě kdo chce hledá způsob, kdo nechce hledá důvod.

Martin Šnobr 9. 8. 2020, 14:01

@Jan Kočvara – díky za komentář a vlastní postřehy! Určitě můžete být pro mnohé inspirací.

Ohledně kopců – ty samotné nevadí, horší je nedostatek bezpečné a příjemné infrastruktury. Kdyby do kopců na Vinohrady nebo Žižkov vedly podél hlavních tříd souvislé cyklostezky, bude tam jezdit podobné množství cyklistů jako jinde v Praze.

vlákno 9. 8. 2020, 21:27

MaT: Mám zkušenost se zamykáním kol v Praze, že i přes tyčový zámek ("skládací metr") se zloději dostali (nejspíš jednoduchý útok na čep). Takže už jedině solidní podkovu.

Marek Turnovec 10. 8. 2020, 00:29

vlákno: No na tom ukradeném kole jsem měl lankový zámek od Abusu, ale docela tlustý. K novému kolu jsem zámek hodně dlouho vybíral, nakonec právě ten skládací metr, taky od Abusu, ale "lite" verzi. Ale už to teď nenechávám bez dohledu, nebo jen na hodně krátkou dobu. O podkově jsem také uvažoval, ale přišlo mi to už moc velké a moc těžké, ale po pár měsících teď aktuálně o té podkově zase přemýšlím. Člověk by jí nemusel vozit pořád, ale prostě když by třeba plánoval po práci nějaký ten nákup ve větším marketu, tak bych ji sebou ten den vzal...

Teď to nové kolo mám i pojištěné, na dva roky od nákupu, vlastně to ani nestálo moc, jestli to pojištění budu pak i případně prodlužovat ještě uvidím.

A jo, to doporučení do zámku investovat desetinu ceny kola jsem taky slyšel. Jen je blbé, že ono to pak má i desetinu hmotnosti kola (nebo víc)... :-)

Zuzka 10. 8. 2020, 09:48

Do Hornbachu a vubec do vsech Bau prodejen chodim s kolem. Nikde to, s vyjimkou roztylskeho Obi, nezakazuji.

Jan Herda 10. 8. 2020, 10:08

Já parkuji silniční kola/crossy s lankem 4mm na 3místný kód, výjimečně tak 8mm obyč zámek do 200Kč a nikdy nic. Asi jsem měl vždy štěstí. 15min někde u supermarketu Kolín/Nymburk/Č.Brod apod

ad kopce - by ani tak nevadily pokud by byl pruh pro cyklisty a příjemný povrch, ne na rušné silnici s kostkama třeba :-(

vlákno 10. 8. 2020, 10:20

Marek: skládací zámek (Trelock Trigo) pořád na horším kole mám, dostat se přes něj zabere nějaký čas, ale správným nástrojem je to otázka sekund, nejslabší místo jsou čepy viz https://youtu.be/Zs8uyPsDaw0.
Podkovu teď používám ABUS Granit X-Plus a co jsem na to viděl testy, dostat se přes to silou je v podstatě nemožné. Váží to 1,5 kg, vozím to v brašně vzadu a ani o tom nevím. Možná i o něco lehčí s nižším stupněm ochrany by stačila.
Těžko překonatelné jsou i silné řetězy, ale ty jsou těžší, protože tam člověk veze železo zdvojeně, takže to používáme jen v domě trvale u zábradlí.

Brahma 10. 8. 2020, 20:14

Jezdím na přestavěném Favoritu. Před týdnem mi na Andělu před Albertem kolo alespoň totálně oholili o světlo, houkačku, hustilku a nářadí. Škoda několik tisíc, ale ty ploché ocelové klíče z nářadí se už nevyrábí a neseženou. Už na nákup tak statečně jezdit nebudu. Nakoupím to pěšky z práce a následně odvezu.
Jinak na Favoritu jezdím na vytypované trasy s asfaltem. Mapa z PrahouNaKole uvádí povrchy. Na přejezdy Prahy napříč si beru horáka se vzduchovou vidlí.

Kenny 10. 8. 2020, 21:06

Začínal jsem v mládí v 80.letech rekreačními vyjížďkami z Prahy 7 podél řeky, aut bylo méně, ale víc smrděla. Později z Prahy 11 jsem mířil spíš ven z města. V 90.letech jsem ale jednou zajel do Nuslí a překvapeně zjistil, jak je všechno na kole blízko, že i širší centrum Prahy je vlastně malé.

Čistě dopravně, nerekreačně jezdím asi 10 let, inspiroval mě k tomu Auto-mat a jeho cyklojízdy. Ještě nejezdím celoročně, zimní jízdu jsem ale už úspěšně zkusil, s teplou výbavou to jde.

Jsem lenoch, nesportovec. Letos jsem proto definitivně přešel ze starého treku na elektrokolo. Je to podle mne do Prahy vůbec nejlepší dopravní prostředek. Zámek se mi osvědčil pevně namontovaný čelisťový s dlouhým 8mm řetězem, který se zamyká zároveň, jedním klíčkem. A kolo neoblíbeného, méně obvyklého tvaru, starší, viditelně nějak poškrábané či jinak poškozené a navíc polepené nálepkami. Takto upravenou mám i starou přilbu, kterou běžně nechávám před krámem viset na řídítkách. Lepší odpruženou sedlovku mám i s levným sedlem přimknutou k nosiči tenkým 'zámkem' typu spirála.

David 10. 8. 2020, 23:43

Jan Herda: Několik let jsem jezdil po Praze s lankovým zámkem 6 mm. Dokonce jsem s ním pravidelně nechával kolo několik hodin dez dozoru na autobusáku v Holešovicích. Jednou se mi po návratu zámek po odemknutí rozpadl v ruce, protože mu někdo dal "za uši". Tak jsem ho vyměnil za 8 mm a říkal si, jak je to v pohodě. Asi rok dobrý a pak jsem kolo asi po 2 hodinách ve stojanu na Mafiánském náměstí nenašel. Přitom stalo přímo po kamerou. Další zachytila zloděje, jak si v knihovně nachystal náčiní, další ho už na mém kole natočila u Karlova náměstí. Nic platné. Od té doby podkova z Tesca za 300 Kč. Má už několik zaseků od štípaček a plast je taky trochu omlaceny, ale 5 let a kolo mi stále říká pane, i když parkuji všude možně.

Brahma: Po té, co mi za pár minut zmizela z kola obě světla na něm už také nenechávám nic. Ale když jsem po zastavárnach marně hledal své první kolo, tak hodně věcí z typického obsahu sklepů bylo v zastavarnach podél Husitské, Koněvovy a začátku Sokolovské. Dokonce i více (i méně) kvalitních plochých klíčů. Některé se na nářadí i vysloveně specializují a třeba ploché klíče prodávaly i po pár korunách za kus,nebo na váhu. Zajímavý zážitek. Doporučuji navštívit. Je to sice pár let, ale myslím, že většina bude v provozu (a prosperovat) dodnes.

David 11. 8. 2020, 01:06

Pavel: Je to přes 5 let, co se mi narodila dcera. Ve 4 měsících musela do Motola na JIPku. Slovy lékařů - "prognóza nejistá". Nakonec to dopadlo dobře, ale trvalo to přes 2 měsíce hospitalizace. Manželka byla celou dobu jako doprovod.
Na nucené rodičovské jsem se staral o tříletého syna - a chtěl jsem za nimi na JIPku jezdit. Když už nic jiného, tak nechat ženu celé dny samotnou s apatickým 5ti-měsíčním dítětem prostě nešlo. Začali jsme tedy za nimi z Barrandova dojíždět.
MHD - 35 - 40 minut jízdy - přestupy, parno, lidi. Jen se ještě dostat na zastávku a něco muselo jet - a malý musel celou cestu přežít "bez poruchy a záchvatu". S 3 letým dítětem cesta MHD nebyla žádná výhra.
Auto bylo lepší. 20 minut jízdy (když to jelo), když bylo potřeba, dalo se zastavit. Jen účet za parkování v areálu FN v době návštěv JIP - to nešlo. Tak jsem zkusil parkovat mimo areál. Výhoda z kratší doby cestování byla rázem v čudu.
Vzal jsem kolo a dětskou sedačku. Do Klukovic, Asuán, Jeremiášova, Bucharova, Kukulova - 30 minut jízdy, a bylo to. Navíc cestou atrakce v Prokopáku či centralparku Butovice. Když se malý "porouchal", šlo to vyřešit prakticky kdekoliv. Záchvaty z nudy (jako v autě) na kole neměl, protože v přední sedačce ho to prostě bavilo. Jediný problém byl ten provoz. Ze začátku jsem se snažil proplétat sídlištěm - ale fakt žádná výhra. Pod Hranicí a Bavorská se zdála být lepší. Sice slušný krpál zbytečně navíc a k tomu ještě nebezpečné křížení Plzeňské, tehdy ještě bez přechodu a v uspořádání 2+2, což se už dnes zlepšilo - ale když mi cca. při 4 jízdě zapadlo přední kolo do horské vpusti u podjezdu železnice V Borovičkách, bylo vymalováno. Tudy cesta taky nevedla.
Takže nakonec jsem drtivou většinu z těch cca. 60 cest odjezdil výše uvedenou trasou Jeremiášova - Bucharova - Kukulova.
Na provoz si člověk zvykne a dítě to tak ještě nevnímá, ale právě rampa z Rozvadovské spojky byla asi nejhorším místem. Se sedačkou do kopce rychlost šnečí - a balancuj si na čáře mezi auty, co spěchají do kolony před světly, aby je náhodou někdo nepředjel... Druhé nepříjemné místo pak bylo u sjezdu na Plzeňskou. Sedmdesátka sice už přezrálá, kolo jede tak 60, ale auta předjíždí běžně tak 80tkou zleva a 70tkou zprava - no, nic moc. Zpět relativně v pohodě - široká krajnice to jistí. Kolizní místa v podstatě stejná.
Co tam jsou cyklopruhy, jel jsem tam 3 x, vždy do Upolínové. Osobně bych přivítal, kdyby ten přesmyk přišel třeba o 5 či 10 metrů dřív, ale za mě - Well done. Konečně měl někdo "koule" přiznat, že tady občas nějaký cyklista projede, a dokonce našel řešení, která autům neublíží, protože nezpomaluje pokud tam cyklista skutečně není (a cyklodálnice to není a nebude), a cyklisty zde legitimně přiznal a dal jim trochu vlastního prostoru.
Větší problém pro mě teď byla spíš předcházející uzavírka. Nejdřív člověk v dočasném zúžení "brzdil auta" - a ne každý řidič byl ochoten tu chvíli počkat, a později vůbec projet.

Brahma 11. 8. 2020, 09:32

Jeremiášovou jsem jezdil, ta mi přijde v pohodě. Bucharovu bych dal hlavně směrem dolů, Kukulovu bych objížděl pod nemocnicí V Úvalu. Ale s dítětem na sedačce bych se bál. Klobouk dolů za tvou výdrž a odvahu.

MaT 11. 8. 2020, 10:09

Bucharova se celkem dá - vypadá to jak další magistrála, ale dolů to fičí. Mě to tedy horák rozjede tak maximálně na něco přes 50 km/hod. Ale jsou tam dva pruhy, tak auta i když jedou rychleji, můžou si krásně přejet do toho levého. Nahoru jede člověk sice pomaleji, ale ta krajnice tam byla vždycky velkorysá (tzn. přes metr určitě) a i se slušným povrchem - tak jsem jezdil v ní a že kolem mě vedle jezdí do kopce taky 70 km/hod mě až tak nestresovalo. Dolů ale ta krajnice taková není a když člověk jede po kraji, chce to dávat bacha, jsou tam občas kanálové vpusti a i na tom horském kole to člověka v té rychlosti může trochu rozhodit.

Jinak zrovna cesty do Motola zrovna docela řeším - i když tedy spíš od východu...

Ale takhle z těch Butovic a Stodůlek - co Goldscheiderova (přes golfové hřiště)? Tam je klid. Já tedy když potřebuji od Plzeňské vystoupat, tak jedu asi raději tou Bucharovou, protože je to mírnější stoupání, ale je to také možnost. Podél Bucharovy je pak také ještě taková lesní cesta, ta se pak u podjezdu trati napojí ta Goldscheiderovu, ale po dešti tam může být dost kaluží a bláta.

MaT 11. 8. 2020, 10:26

A je fakt, že pokud člověk jede do motolské nemocnice, tak po Kukulově nemusí, dá se krásně vjet u tzv. hospodářské vrátnice rovnou do areálu a pak cestami uvnitř areálu.

Ještě bych se Davida možná zeptal, jak potom řešil parkování přímo v areálu. Zase tak moc nějakých stojanů, či míst, kde by se to dalo zamknout, jsem tu v Motole neviděl. Zaměstnanci co na kolech jezdí si to většinou tahají někam do svých pracoven či kumbálů, když to aspoň trochu jde. Já jsem třeba rád aktuálně za ten balkón (ale vždycky to tak taky nebylo). Ale když je v Motole člověk jako "civil" (=návštěva), tak je těch možností asi také méně...

Ale bylo by zajímavé tuhle možnost podsunout vedení nemocnice - že když už má Motol takové problémy s parkováním, že by tu možná byl zájem (nebo by bylo dobré ho podpořit) o ježdění do Motola na kole nejen ze strany zaměstnanců, ale i některých pacientů či návštěv...

David 11. 8. 2020, 11:18

Je pravda, že to bylo před 4 lety a dnes to může vypadat jinak, od té doby jsem byl v Motole asi 2 x a z toho na kole už jen jednou a kolo jsem tehdy nechal u značky), ale tenkrát jsem parkoval na ochozu za cukrárnou, kde byl u vhodu stojan. Klasický drátolam. Jezdil jsem tam proto přímo Bucharova - Kukulova, kde byl nejmírnější sklon. S dídětem v sedačce jsou kopce trochu znát. Pak hlavním vjezdem, kolem urgentního příjmu a za podjezdem vlevo jsem vyjel po rampě (jeden zákaz vjezdu a závora, která jde objet, pak doleva a doleva člověk byl u stojanu). Později, když jsme mohli brát malou ven, jsem pak jezdil přímo za budovu k dětskému hřišti, kde jsem nechával kolo u značky.

Na horáku nejezdím, Bucharova pro mě byla tedy i cestou zpět logická volba. Ta krajnice je tam skutečně OK, zužuje se až nahoře, i když kdyby pokračoval cyklopruh už tehdy a už od zúžení krajnice, byl bych raději :)

MaT 11. 8. 2020, 12:39

David: Přesně si ta místa představuji. :-) A víceméně je vše posledních pár let stejné...

K té rampě - bohužel nahoře je závora a ta je většinou dole. Takže člověk musí z kola slézt a sám se shýbat. Hádám, že některé dětské sedačky ještě kolo zvyšují a s nimi by pod závorou to kolo ani neprošlo (a tím méně, když by v nich dítě sedělo, i když by samotný jezdec z kola slezl a kolo vedl). Asi by se to kolo muselo dát trochu víc "našikmo".

I jsem kvůli téhle závoře komunikoval s panem ředitelem - jestli by tam třeba místo závory nemohl být jen sloupek - aby to bránilo jen vjezdu aut, ale ne lidem v chůzi a případně cyklistům. Ten nejdřív přislíbil, že se závora zkrátí, pak se několik měsíců nic nedělo, tak jsem se připomněl znovu a... Nejdřív povídal něco o tom, že na té rampě nikdo nemá co dělat, že by se tam akorát pletl autům (jakým autům? ta tam moc jezdit nemohou, když je závora dole). Pak argumentoval tím, že dokonce slyšel o tom, jak nějací výtečníci dokonce v nemocnici jezdí někde uvnitř budovy po chodbách. Takže to v podstatě úplně zazdil, pro cyklisty nic dělat nebude... Nějak mi to podezřele připomíná politiky z některých pražských městských částí...

Hlavně, že se před časem oháněl tím, jak prý cyklodopravu do nemocnice chtějí taky podporovat a jak si dokonce pořídil elektrokolo a občas na něm prý bude jezdit také...

Kuba Turek 12. 8. 2020, 13:27

Nevím co se neustále řeší převoz vánočních stromků na kole, ale když už, tak už... https://youtu.be/TdONvv3jbwo

josuk 12. 8. 2020, 16:16

teda ten stromek v Nuslích musel být zadarmo! A přitom stačil v Křesomylsově u pošty policajt a bylo to porušeným zákazem vjezdu zaplacený.. :D Jako legrace dobré, ale nepoužitelné.
Převoz stromku na kole je praktický protože se nemusí do MHD, nazašpiní se auto, i od nejbližšího prodejce se těch 10kg v ruce, nebo na těle pronese, na kolo se to dá prostě položit a i jen tlačit, klidně po sněhu..

Jenda 12. 8. 2020, 19:29

Když už se to tu řeší… já se nedávno na kole přestěhoval https://www.bike-forum.cz/foto/detail/64793-stehovani Zklamalo mě, že i na webu jménem *bike*-forum se to nějak nesetkalo s pochopením.

Zdenek 14. 8. 2020, 12:58

Jsem predevsim sportovec, kolo je pro me v Praze efektivni dopravni prostredek, mimo mesto i zabava, jezdim do/z prace na kole denne, delam to tak 15 let, ted mam za letosni rok najeto 7000 km (po letech jsem letos dal do computeru baterku a jsem sam prekvapen, kolik toho najezdim). Rekl bych, ze jsem cyklista. Ale:

(1) Nikdy jsem si nepolozil otazku "Co dělat, aby v ulicích přibylo cyklistů?" Proc bych to mel delat? Je mi skoro jedno, jak se kdo dopravuje. Ano, melo by to smysl, kdyby to znamenalo mene aut, ale tomu zcela neodpovida uvadeny priklad "babicka by si mohla dojet pro rohliky". Babicka pravdepodobne ted chodi pesky a je spokojena.

Ano, jista opatreni, ktere cyklistiku zprijemni, jsou urcite vhodna (napriklad kryte misto na kola u skol, aby zaci mohli jezdit na kole), ale prohlaseni (citace z clanku) "je podle mě zásadní, abychom měli rovnoměrně stejně bezpečné a předvídatelné cesty po celé trase, bezpečné parkování u domu, bytu, a také v cíli cesty" je proste ulet -- platim dane 20 let a uz me skutecne prestava bavit prispivat danemi na kazdou ptakovinu, ktera nekoho napadne. A ze cykloptakovin vidim hromady. Jeste abych prispival na stav (cituji) "..., abychom měli rovnoměrně stejně bezpečné a předvídatelné cesty po celé trase, bezpečné parkování u domu, bytu, a také v cíli cesty" -- za me je tato predstava naprosty ulet a plytvani. Vybudujte si to sami za vlastni prostredky. Kdyz to budete skutecne vyuzivat, rychle se vam to vrati. Mimochodem: v predchozim bydlisti jsem castecne za vlastni naklady a ve svem volnem case prestaveli s jednim sousedem susarnu na kolarnu s pohodlnymi zavesy pro cca 20 kol -- zamcene, v prizemi, hned u vchodu. Z celeho domu s 25 byty jsem ji pouzival denne sam, zbytek jezdil do prace MHD nebo autem. Moje osobni zkusenost tedy neni ta, ze udelame "opatreni" a hura, cyklistu pribude ... .

(2) Stani pro kola (podle obrazku velmi luxusni) u Centra Cerny Most je podle autora zastrcene. Me to nijak neprekvapuje, pozemky v Praze jsou drahe, proc by architekt dal cyklostani, ktere neustale zeje prazdnotou, na nejake exponovane misto, ktere muze byt mnohem efektivneji vyuzito?

Stav u Hornbachu na Cernem Moste neznam, zato znam velmi dobre stav u Hornbachu v Repich -- jsem tam na kole kazdou chvili, mirim tam i dnes. Kde jsou tam stojany na kolo netusim a nepotrebuji, kolo jde privazat na jina mista, skutecne zadna bitva o mista se nekona, nepamatuji si, ze bych svoje kolo vazal vedle ciziho. Uplne rozumim tomu, ze manager obchodu neciti chybejici cyklostojan jako palcivy problem.

(3) Krizovatka s neprimym odboceni. Musel jsem si nastudovat, co to je. Boze, jen to ne. Mam pocit, ze jsem tady vyjimka, ale ja se potrebuji dostat do cile rychle a bezpecne -- skutecne netusim, proc bych mel z jednoducheho prujezdu krizovatkou delat takovou akci. Krizovatku potrebuji opustit co nejrychleji, predvidatelne pro ridice, idealne v jedne stope s ostatnimi ucastniky provozu (auty), ani jeden pozadavek neprime odboceni nesplnuje. Prominte, prispivam tady pod druhy clanek, ale zacinam mit pocit, ze jezdime v jinych vesmirech: ja spokojene jezdim po prazskych silnicich bez ohledu na existenci/neexistenci cykloopatreni (ano, magistrale a podobnym mistum se vyhybam), a vy tady stale resite, ze to nejde, je to nebezpecne, hrbolate, ... .

Otazka ke krizovatkam: jaky je vyznam tech vyznacenych obdelniku (casto cervenych) hned u cary u svetelnych krizovatek? Ucel mi unika.

Zdenek 14. 8. 2020, 13:01

Omlouvam se za zprehazeni vet v odstavci (1), v malem okne se mi editace nepovedla. Dal to uz radeji po sobe nectu :-).

Jenda 14. 8. 2020, 14:39

Zdenek: Já jezdím 10 let (z toho 8 neustále, první dva roky jsem nejezdil v prosinci a lednu), především dopravně po Praze, občas dopravně nebo tréninkově mimo Prahu (naposledy minulý týden přes Vysočinu do Brna), ale míň než ty, letos mám zatím 3150 km, loni jsem měl 5000 km za celý rok. Odpovědi za mě:

> Proc bych to mel delat?

Já jednak doufám, že to bude znamenat méně spalovacích motorů, a tedy méně jedovatého vzduchu (+ takové ty věci jako víc místa a tak), jednak doufám, že víc cyklistů znamená, že na ně budou brát jak řidiči, tak především stavitelé ohled. Například si myslím, že by nemohl vzniknout takový zprasek jako Bělehradská nebo Trojská, kdyby tam jezdilo 10x víc cyklistů, a tedy by do kopce cyklista pravidelně zdržoval tramvaj. Nebo by nebylo možné, jak byla před 2 lety ta kauza, uzavřít pro cyklisty bez náhrady průjezd Na Příkopech a Nám. Republiky, pokud by to znamenalo, že stovky cyklistů začnou překážet v okolních ulicích tramvajím. Nebo když se značí zákazy vjezdu, objížďky a jednosměrky, tak se pravidelně setkávám s tím, že nikoho nenapadlo, že po silnici jezdí i jiné věci než auta (takže není výjimkou, že když v nějaké ulici obyvatele štve automobilová doprava, tak udělají Průjezd zakázán nebo jednosměrky pro všechna vozidla). Nebo že nebudou vznikat klenoty jako https://www.cyklistesobe.cz/issues/1531-defektni-stezka a https://www.cyklistesobe.cz/issues/1470-vestec-vadna-stezka.

> za me je tato predstava naprosty ulet a plytvani. Vybudujte si to sami za vlastni prostredky.

Tady je sporné, kvůli komu se tohle vlastně musí platit. Například většina cyklostezek, cyklopruhů atd. vznikla proto, protože buď silnice vedle začla být nepoužitelná kvůli absurnímu množství automobilové dopravy (což není zrovna můj případ, osobně jezdím i po magistrále, ale ostatní lidé to tak prý často mají), nebo protože bylo z té silnice potřeba cyklisty vyhnat, aby nepřekáželi autům. Náklady na ně je tak podle mě nefér přičítat čistě cyklistům, stejně, jako bys nepočítal chodcům, že někde postavili dálnici a přes ni se udělala lávka pro pěší. A dále náklady za zřízení stojanu -- ano, lepší by bylo, kdyby si každý platil přesně své náklady, ale aktuálně jsme v situaci, kdy parkování pro auta taky stavíme zadarmo nebo za směšné ceny (srovnej cenu parkovacího oprávnění v modrých zónách a komerční cenu pozemků), zastávky MHD totéž, tak je divné dělat zase pro kola výjimku, že.

> Moje osobni zkusenost tedy neni ta, ze udelame „opatreni“ a hura, cyklistu pribude … .

Já si teda osobně taky myslím, že to je z velké části jakýmsi mindsetem/kulturou.

> proc by architekt dal cyklostani, ktere neustale zeje prazdnotou

To je problém slepice a vejce. Obdobně by se mohlo argumentovat, že není potřeba stavět lávku přes dálnici, protože tam logicky nikdo nechodí, nebo knihovna v 1. patře se schodama nepotřebuje bezbariérový přístup, protože tam v životě žádný postižený nebyl.

> Musel jsem si nastudovat, co to je. Boze, jen to ne.

Já tyhle věci taky nevyužívám, ale obecně si lidi na řazení do levého pruhu stěžují, a tohle jim může pomoct. Za mě jde především o to, aby to nebylo povinné (viz ten problém jak jsou povinné stezky pro chodce a cyklisty).

> zacinam mit pocit, ze jezdime v jinych vesmirech

Já ten pocit mám někdy taky, ale myslím, že to může částečně souviset i s fyzickými schopnostmi. Například já teď dal málo jetý řetěz na hodně jetou kazetu, na některých převodech to střílelo, a hned jsem měl problém v Mezibranské (kde je to teď navíc ještě částečně rozkopané), protože jsem do toho kopečka nemohl rychle zabrat, jako to dělávám, abych se zařadil. A teď si vezmi, že někdo tohle nemá jako dočasný technický problém, ale prostě nemá takovou sílu, a zažívá to tak furt.

> ano, magistrale a podobnym mistum se vyhybam

Když ony objízdné trasy jsou mnohem pomalejší…

Kuba Turek 14. 8. 2020, 15:02

Obdélníky u semaforů? Bezpečnost! Aby tam najeli cyklisté a koloběžkáři, když svítí červená. Když se rozsvítí zelená, tak každý řidič vidí, kam jedou.

Tady na videu je to dobře vidět: https://youtu.be/U4d5uxmdw88?t=650 Průběžná ulice, Praha 10.

Zdenek 14. 8. 2020, 16:19

@Jenda:

(1) nevim, co provedli v Belehradske (tam jsem asi nikdy nejel), ani v Trojske: Trojskou jsem jezdival pred cca 5 lety -- tenkrat to byl normalni kopec, provoz maly, proc tam vubec byly nejake upravy pro cyklisty potreba? Takovych mist, kde jsou upravy, ale smysl nechapu, je vic.

Muj nazor je tvemu podobny: bylo by dobre, kdyby bylo vic cyklistu, protoze si ridici vic zvyknou, ale necht normalne jezdi v provozu s auty, a kdyz se v nekterych mistech ukaze, ze jich tam jezdi skutecne hodne, udelejme upravy. Ale obraceny postup "udelame upravy a budeme cekat na cyklisty" mi pripada podivny. Mimochodem: na poslednim kilometru Evropske smerem ve Kulataku (jinou cast nejezdim denne a nemohu se proto vyjadrit), na kterem ted udelali cyklopruh, jsem posledni pul rok zadneho cyklistu nepotkal. Vlastne si nevzpominam, ze bych tam kdy cyklistu potkal. Proto i ja (cyklista) se ptam: pro koho ty cary udelali?

(2) S tim, ze by kazdy platil presne to, co vyuziva, jsem to samozrejme zamerne prehnal, to neni mozne a neni to ani efektivni. Ale volani po vybudovani mist pro kola pred vlastnim bydlistem (jak bylo po tom volano v clanku) mi uz skutecne prislo za hranou. Ja si pamatuji na tomto serveru clanek jednoho mistniho redaktora, ve kterem si stezoval, ze v Dejvicich vybudovali stojany pro kola ze zarove zinkovane oceli, ale lepsi by to bylo z nerezu. To je dalsi typicka ukazka neznalosti a nedostatku smyslu pro proporce: stojan z nerezu pro par cyklistu (videl redaktor nekdy cenik?) ... tady jsou tisice jiny veci, ktere nas tlaci a ktere by pomohli mnohem vice.

(3) Slepice/vejce je znamy fenomen. Ale opet mi pripada stezovani si na to, ze luxusni (a urcite neuveritelne drahe) cyklostani je moc za rohem a to je pricinou toho, ze do Centra CM nejezdi lide na kole, jako naprosty ulet. Opakuji se: az budou architekti videt, ze u obchodnich center je stale par kol privazanych u klandru a ze lide na kole jezdi na nakup, jejich pristup se zmeni a budou stojanum venovat vetsi pozornost. Ja kola nevidim ani u Lidlu u nas na vesnici za krajem Prahy, zato aut je tam mraky. Natoz v Praze. V Praze to vidim jasne: jakakoli uprava pro cyklisty, ktera znamena omezeni pro MHD (fyzicky v terenu, nebo tim, ze se vycerpaji financni prostredky), je zcela spatne. Cyklistika Prahu nevytrhne.

(4) Ano, fyzicka kondice je dulezita, to plati vsude: nemam na to, necpu se tam. Na skalu, na divokou vodu, na silnici, ... . A ted je trend: nemam na to, tak upravim podminky, abych mohl, at to stoji, co to stoji (postavim tam silnici, lanovku, ...). Na to skutecne spolecnost nema prostredky. Dnes je dobre, ze slabsi cykliste mohou poridit e-kolo (v prirode na cestach mezi normalnimi cyklisty, casto detmi, nemam e-kola rad, ale na silnici a pro dopravu: genialni!).

@Kuba Turek: nacpat se podel kolony k semaforum povazuji za nespravne chovani. To vas potom musi ta vsechna auta opet objet? Co jste tim ziskal? Nic, jenom jste to udelal ridicum o neco obtiznejsi. Navic na pomale kolobezce ... .

David 14. 8. 2020, 16:30

Zdeněk - k cykloboxum. Nemyslím si že bych byl nějak extra pomalý cyklista, ale znám v Praze několik křižovatek, zpravidla rozlehlých a do kopce, do kterých když nevyjedu z cykloboxu, ale (na zelenou) mezi auty v koloně, tak je uz nestihnu na rozdíl od aut včas vyklidit. Typicky příklad je Plzeňska X Makovsleho z centra. A to nechci vidět, kdybych byl starší, tlustší, nebo treba jem unavený - prostě pomalejší.. .

David 14. 8. 2020, 16:34

Zdeněk - P. S.: a kolodezka by tam možná měla problém na "pool pozotion". I když vytrénování "Kostkari" sebou na kratší vzdálenosti občas umí překvapivě mrknout, tak do kopce mají zpravidla problém...

Zdenek 14. 8. 2020, 16:43

@David: aha, diky, konecne jsem to pochopil. Tim nerikam, ze verim, ze to i necemu pomuze :-). Mimochodem: v ramci kampane "odstup 1.5 m" rikal i Kreuziger, ze by se i cykliste meli chovat ohleduplne, a jako priklad chybneho chovani uvadel cpani se na semaforech dopredu, kdyz je potom stejne vsecha auta predjedou. A ten jezdi jinou ligu ... .

David 14. 8. 2020, 16:57

Zdeněk: "Kreuziger jezdí jinou ligu" přesně o tom to je. Když jsem se o tom bavil se signalizatory, tak vyklízecí doba pro mezicas mezi koncem zelené na jednom rameni a začátkem zelené na druhém rameni křižovatky je počítá na obvyklou rychlost rozjeteho auta. Jakmile je to do kopce, tak už je cyklista výrazně pomalejší. Klidně o 1/2,nebo i o 2/3. A tam kde je navíc preference tramvaji a zelená může být překvapivě krátká (třeba právě Plzeňska X Makovskeho) je naopak přímo žádoucí, aby se cyklisté v zájmu zachování vlastního života do boxů nacpali. Jinak se s vozidly z Makovskeho potkají v křižovatce, protože cyklista co jel na "svou" zelenou vjede do jejich dráhy, když už mají klidně polovinu zeleného cyklu.

Jenda 14. 8. 2020, 17:12

Zdenek: V Bělehradské i Trojské (horní části) když jedeš do kopce, tak tě nemůže předjet tramvaj. Takže se za tebou plazí rychlostí, jakou jedeš. Ty jsi nejspíš dostatečně rychlý na to, aby to nevadilo, ale ne každý je.

> cyklostani je moc za rohem a to je pricinou toho, ze do Centra CM nejezdi lide na kole

Tak teoreticky by to mohlo být „stokrát nic umořilo osla“. Spousta faktorů (chybějící stání, trochu blbě udělané křižovatky, a nevím co dalšího) a každý nepatrně přispívá k tomu, že nakonec člověk nevyjede. Ale jak říkám, sám tomu nerozumím -- nedělal jsem žádný podrobný výzkum, a když na to občas přijde řeč mezi kamarády/spolužáky/kolegy, tak většinou je to nějaké obecné že se jim nechce a proč by to dělali. Nepřišlo mi, že by to byly nějaké takovéto konkrétní problémy („chtěl bych jezdit, ale chybí mi to a to“) -- koneckonců problémy se asi dají překonat, sám jsem toho příkladem, postupně jsem dojížděl po Praze na mnoho různých míst (z Pankráce pravidelně na Malou Stranu, Vltavskou, do Vršovic, Hostivař, a jako mnoho jednorázových akcí doslova všude). Nevím, jak se stane, že v některých jiných městech jezdí na kole třeba 10x víc lidí, a nevypadá to, že by to záviselo jen na kopcovitosti.

Kuba Turek 14. 8. 2020, 18:15

Závisí to hlavně na infrastruktuře. Přesně jak psala paní ve vedlejším článku - nasčítá se ti milion drobnějších problémů a prostě nebudeš jezdit na kole - nebezpečné ulice, krádeže kol, špatné parkování, nesmyslné směry cyklostezek atd...

Moje obligátní otázka jako novináře, když se někde místní politici pochlubí novou cyklostezkou nebo cyklopruhem: "A Vaše děti tudy budou denně jezdit na kole do školy?" V Praze jsem nikdy neslyšel "Ano."

Jan Herda 15. 8. 2020, 11:02

Náhledy na cyklistiku jsou velmi rozdílné, takže jen to úvodní "Je to skoro 7 let, co jsem na kolo nesedl" svědčí o tom, že takovým lidem cyklistka (dopravní obzvlášť) vůbec nechybí a nenapadne je kolo používat moc jinde než na dovolené někde na jižní Moravě ...
Tisíc malých problémů odradí spousty lidí, ale stejně tak si musíme uvědomit, že ani skvělá infrastruktura automaticky neposadí do sedel čtvrtinu populace.
Rozdíl mezi lidmi co jedou i v zimě po kostkách za deště do kopce vs. 98% "normálně pohodlných lidí" je tak obrovský, že všechny komentáře jsou svým způsobem ovlivněny vlastním náhledem a schopnostmi.
když v křižovatce u Šterbohol nepředjedu kolonu, tak si vystojím další červenou a to nechci třeba ...

Zdenek 15. 8. 2020, 11:04

@Kuba Turek:

Ani me neprekvapuje, ze odpoved politika je "ne" a s infrastrukturou to ma pramalo spolecneho. Nemohu poslouzit jinym nez vlastnim prikladem: 3 deti, kdyz jsme jeste bydleli v Praze, vsechny 3 ruzne skoly byly dostupne cestami mimo frekventovane silnice. Deti:

- nejstarsi: do skoly pres udoli Plzenske, velky kopec, daleko, autobus+metro vyrazne lepsi nez kolo

- prostredni: do skoly 800 m, krasna silnice mezi rodinnymi domky zcela bez provozu, ale kopec jako blazen (na silnicnim kole s omezenymi prevody to horko-tezko vyjedu), pesky vyrazne jednodussi

- nejmladsi: materska kousek od skoly prostredniho syna. Chodil jsem s ni pesky a vedl svoje kolo (potom jel do prace), nemela sanci kopec vyjet a vlastne ani bezpecne sjet.

Ted bydlime za Prahou a starsi deti nejezdi do skol opet (dve ruzne skoly v stejne ctvrti na kraji Prahy + lokalni skola), prestoze by to z hlediska moznosti jet mimo frekventovane silnice docela slo (usek po normalni silnici III.tridy s prumernym provozem je asi 1.5 km, zbytek je uz pohoda, celkem cca 12 km po rovine). Odhaduji, ze cas by neusetrily zadny, musely by koukat na predpoved pocasi, i kdyby ve skole byly stojany na kole, bez sprchy si to nedokazi predstavit. Ale predevsim: zatimco ja (a asi obecne dospeli) mam kazdy den prakticky shodny "domov - prace - domov", obcas zastavim v obchode nebo si na kole neco pres den vyridim, program deti je vyrazne rozmanitejsi (krouzky, sportovni klub, maji aktivity s kamarady), kolo by bylo casto na obtiz. Navic jejich tasky do skoly jsou pomerne tezke (ani ja jsem nepochopil proc, ale nemam silu to s nimi stale resit a optimalizovat), casto vezou neco rozmernejsiho (starsi jednou tydne kytaru, mladsi 3x tydne vybaveni na sport). Tohle by bylo stejne i kdybych bydleli nadale v Praze, kde by platilo, ze dojezdova trasa do skol je kratka a nevyzaduje takove usili, aby bylo treba mit na kolo jine obleceni a odpadla by nutnost sprchovat se.

Prominte, ale skutecne neverim, ze i kdyby byly cyklostezky ze zlata, vetsina deti by jezdila na kole. Vetsina deti by nadale chodila pesky a jezdila MHD, takze investice do vasich vysnenych cyklostezek by prisla vnivec. Prestanme budovat dalsi kompletni infrastrukturu (ctvrtou!, mame jiz pro chodce, pro auta, mame MHD), utracet nesmyslne penize (to vlastne pisete, vy rikate "zatim postavene cyklostezky jsou k nicemu, protoze po nich nejezdi deti") a smirme se s tim, ze cyklistika bude pouze naprosto marginalni zpusob dopravy po Praze a s ohledem na tento fakt ji podporujme. To znamena: je-li nekde vyrazne vyssi pocet cyklistu pohybujici se v provozu s auty, zamysleme se nad tim, zdali neudelat nejakou upravu, ktera pomuze jak cyklistum, tak vlastne i automobilistum (uvolni se silnice). Ale opacny postup "delam cyklostezky, cyklopruhy, stojany, ... utratim mraky penez a zamestnam dalsi dopravni uredniky" v nadeji, ze indukuji cyklodopravu a presuneme lidi z aut na kolo (protoze o MHD ani chodce snad nejde), je podle meho nazoru zcestna.

Takze ano, na Cernem Moste (rovina), v Jiznim Meste (rovina) ... tak je asi nejaky potencial, ze deti dojedou obcas ten kilometr ke skole na kole, a necht reditel, vida zajem, zaridi zhotoveni stani pro kola. Myslim, ze k tomu zadne luxusni cyklostezky nejsou potreba. Ale jiz neverim, ze by se mezi jejich rodici naslo mnoho tech, kteri by z Jizniho Mesta jeli na kole do prace Zahradni Mesto -- zamerne vybiram misto, ktere je pomerne blizko a trasa je docela hezka -- presto by moc lidi nejezdilo, kdo by chtel tuto trasu jezdit, jezdi uz ted.

Ja vlastne vasi otazce orientovane na deti nerozumim: i kdybychom vsechny deti dostali na kola, kolik usetreneho CO2 a NOx, jizd autem, omezeni MHD bychom vygenerovali? Vzdyt uz ted vetsina deti chodi pesky a MHD musi jezdit stejne. Vetsi smysl ma pro politika otazka "Budete [vy] tudy denne jezdit na kole do zamestani?". Asi nejvetsi smyusl ma udelat kratky pruzkum pred a po otevrenim nove stezky mezi obyvateli ctvrti, ktere by ze stezky mohla profitovat s jednoduchou otazkou "Jak casto jezdite na kole do prace?" Bude-li zmena nula, nova cyklostezka mela nulovy efekt.

Nedavno tu byl clanek 'Cyklostezka "Na kole do Prahy"' o nove cyklostezce z Mnichovic do Prahy. Luxusni, naspy (objemne zemni prace), propustky, mosty, obrubniky, domecky s cyklostojany, osvetleni, piktogramy, asfalt .... za 103 mega. Zajimalo by me, kolik tudy skutecne lidi z Mnichovic do Prahy jede, kolik "cyklodopravy do zamestani" nahrazujici auto tato uprava vygenerovala. Protoze jestli malo, tak se dalo stezku resit jinak: ano, ze to urcite skvele udelat stezku pro rekreaci, pro pesi i cyklisty, urcite bych neco takoveho jako mistni uvital, ale potom nemusi byt asfaltova (za deste se projizdi malokdo a v zime se chodi pesky), muze byt uzsi, muze byt vedena jinudy, muze byt vyskove clenitejsi, muze byt misty i rozbita, nemusi byt spojita (zacina na okraji jedne vesnice a konci na kraji druhe, slozite znaceni pres vesnici je zbytecne), nemusi mit osvetleni, nekde by nemuselo byt nic.
Obcas mi to pripada neuveritelne v situaci, kdy neni (napriklad) draha do Kladna, ktera by vygenerovala za den tolik kilometro-osob (nebo jenom osob), co cyklocesta za rok. Skutecne nevim, kolik metru drahy lze za 50 mega (rekneme, ze to by se dalo na mnichovicke cyklostezce usetrit) postavit v extravilanu mezi Prahou a Kladnem :-).

Je tu nekdo, kdo touhle cyklocestou jezdi z Mnichovic do Prahy? Alespon 10 cest mesicne (mimo zimy)?

Na tohle megalomanske reseni

https://en.mapy.cz/turisticka?x=14.6369058&y=50.0020342&z=15&source=base&id=2260925&gallery=1

se asi budu muset jet podivat. Kdo plati udrzbu? Ta stacinarni pumpicka jeste funguje? Jezdite bez pumpicky (nedam bez pumpy ani ranu, tento tyden byl "cerny", pichnul jsem 2x)?

Kuba Turek 15. 8. 2020, 12:01

Takže vlastně politici neměli stavět cyklostezku, když tam nepustí své děti. Jenže oni mi to takhle nikdy neřeknou - nejspíš ji totiž postavili blbě - nemá propojení s dalšími cyklostezkami, je nebezpečná, je zbytečně drahá, není na důležité trase apod.

Zdenek 15. 8. 2020, 13:21

@Kuba Turek:

Ano, cykloopatreni (a ted je jedno zdali stezky nebo dalsi ptakoviny) je treba delat tehdy, az se jejich potrebnost ukaze. Ano, mozna politici skutecne nemeli stavet cyklostezku. To, ze se cyklostezky stavi blbe, jste naznacil prikladem s detmi vy, a to uz nedokazi posoudit, protoze je nepouzivam -- zoufale pomale a nebezpecne -- skutecne mi nedela dobre se mijet s metrovym odstupem relativni rychlosti 50 km/h s nejakym nezkusenym (a nebo i zkusenym) cyklistou motajicim se zase po mesici na kole ... zlata silnice spolu s auty.

Ano, politici by meli opet prejit do rezimu racionalniho uvazovani, prestat se chovat populisticky, umet byt imunni nazoru minoritnich (ale hlasitych) skupin, kterymi je treba par tisicovek cyklistu v Praze, a davat penize na projekty, ktere pomahaji maximalnimu poctu obyvatel. Ano, je-li to snadne i ucelne, a neni-li to neumerne nakladne poctu cyklistu v dane lokalite, mohou i neco udelat specialne pro cyklisty. Nebo u novych projektu myslet na to, ze treba v budoucnu bude vozovka rozsirena i pro cyklisty a tudo budouci moznost nezavrit. Cykloopatreni si my cykliste musime zaslouzit tim, ze zacneme jezdit, nikoli tim, ze piseme clanky o tom, ze to nejde z tisice a tisice duvodu, a brecet nad tim, ze nam nekdo pred obchodem ukradl ci ocesal kolo. To je absurdni. Jezdit jde. Dokonce to v Praze jde mnohem lepe nez za hranici Prahy, na me ceste se bojim vyrazne vic na silnici III.tridy k nasi vesnici (zvlaste ve tme a dobe pliskanic), nez na Belohorske, na Vypichu, na Kulataku, ... .

Jan Herda 15. 8. 2020, 13:33

@ Zdenek - existuje nemalá skupina těch, co jinde než po cyklostezce de facto nejezdí, ať se jedná o rodiny s dětmi či bruslaře atd. Stejně tak chápu řidiče co nás na silnicích nechtějí, neb cyklista nejede do kopce 80km/h :-) a bylo by dobré mít pruh pro sebe.

začít jezdit? kde jsou podmínky a tradice se jezdilo a jezdí, třeba u Nymburka. Tam, kde k tomu nejsou podmínky (počasí, kopce, provoz apod) se nikdy jezdit pořádně nebude, pominu-li nás sportovní cyklisty.

Cyklostezka na Mnichovice bude spíš doménou výletů a příležitostí si jít zaběhat než každodenní cestou do zaměstnání. Ale i kvůli "rekreačnímu faktoru" je třeba něco zřídit, jsou-li na to peníze. Samozřejmě doufám, že pak nedají na souběžné silnice zákaz cyklistů.

Zdenek 15. 8. 2020, 14:26

@Jan Herda: ja s vami souhlasim. Urcite je paradni udelal upravy pro rekreacni ucely, nebo jenom zkraslit Prahu nebo okoli mesta. Ale clanek byl o tom, ze chybi upravy na to, aby se z cyklistiky stala alternativa pro kazdodenni dopravu. Dokonce o tom je z velke casti tento web. Clanky o kazdem patniku, o paternich stezkach, o stezkach nizsich urovni, o tom kde parkovat kolo, kolobezku, trikolku ... to neni o tom, mit v Praze mista, kde lze jezdit s detmi v klidu na kole, zatimco jina mista proste vhodna nejsou a nebudou, protoze to nema pro par jedincu smysl delat. Tenhle web tlaci rozvoj kompletni celomestske infrastruktury(!) pro cyklistiku, aby bylo mozno jet na kole mezi dvema libovolnymi misty. To je moje namitka, vzdyt to je pro par jedincu!

Mnichovice: ta stezka se jmenuje "Do Prahy na kole". Ten ucel rozhodne nesplni. Ale to nevadi, urcite bych rad mel za barakem peknou stezku, kde se mohu projit s detmi, se zenou, zabehat si. Pouze si nejsem jist, zdali skutecne potrebuji neco tak megalomanskeho, ja bych uvital spis neco, co splyva s prirodou. Za sebe mohu rici, ze prave kvuli chuzi (prochazkam) a predevsim behani bych byl z asfaltu pekne "kysely". Doufam, ze tohle nenapadne nejakeho zastupitele v nasi obci - ze by tu krasnou hrbolatou cestu/pesinu po byvalem naspu zeleznice do vedlejsi obce vylili asfaltem (uplne se to "nabizi").

"Ale i kvůli „rekreačnímu faktoru“ je třeba něco zřídit, jsou-li na to peníze." ... resime, jestli bude na duchody, ale budujeme rekreacni stavby za prachy z dani. Jo, na Titaniku se take do posledni chvile tancilo.

Predpokladam, ze jste ten chlapek, co figuruje v dvorane slavy na webu KPO s neuveritelnymi mesicnimi najezdy :-).

Zdenek 15. 8. 2020, 14:37

@Jan Herda: prominte, jeste jedna reakce:

"začít jezdit? kde jsou podmínky a tradice se jezdilo a jezdí, třeba u Nymburka. Tam, kde k tomu nejsou podmínky (počasí, kopce, provoz apod) se nikdy jezdit pořádně nebude, pominu-li nás sportovní cyklisty."

Absolutni souhlas! Muzeme utratit desetitisice (spis statisice) za upravy od Vltavy do Kobylis (navazuji na v teto diskuzi zminenou Trojskou ulici), ale efekt bude nula. Bydlis v Kobylisich a pracujes za rekou? Ten kopec je problem (i pro me), zbytek jsou pouze zastupne duvody. Z ekonomickych reseni snad jenom gumicuk za tramvaj ... .

Jenda 15. 8. 2020, 14:59

Zdenek:

Jak jsem psal že jezdím ~10 let, tak součástí toho byla střední (kroužky) a vysoká (na několika místech po Praze) a pak jsem pracoval jako freelancer u různých klientů, takže rozhodně to nebylo žádné „každý den stejnou cestou“.

> sportovni klub

Není ztráta času sedět v MHD a pak jít sportovat extra někam, když by to šlo spojit?

> Navic jejich tasky do skoly jsou pomerne tezke (ani ja jsem nepochopil proc, ale nemam silu to s nimi stale resit a optimalizovat), casto vezou neco rozmernejsiho (starsi jednou tydne kytaru, mladsi 3x tydne vybaveni na sport).

Já mám teda kolo z paralelního vesmíru, ale naopak jakýkoli náklad se mi na něm vozí mnohem líp (košík a brašny), než to tahat pěšky.

> nevyzaduje takove usili, aby bylo treba mit na kolo jine obleceni a odpadla by nutnost sprchovat se

Jakože já jsem asi prasák, ale na 12 km po rovině si jenom vozím náhradní tričko a jedu trochu pomaleji než normálně, abych se nezpotil.

> Prominte, ale skutecne neverim, ze i kdyby byly cyklostezky ze zlata, vetsina deti by jezdila na kole.

Já taky trochu ne, protože jak jsem psal výše, tak se mi zdá, že to není (jen) infrastrukturou. Ale jak je možné, že v některých jiných městech to tak je?

> Vzdyt uz ted vetsina deti chodi pesky a MHD musi jezdit stejne.

1) jsem četl ve vícero novinách že spoustu dětí vozí rodiče autem („mamataxi“) a způsobuje to před školami problémy (osobně jsem to neověřoval, jako že bych si stoupl v 7:45 před různé školy a pozoroval, to se mi nechtělo); 2) MHD jezdit musí, ale mohla by jezdit méně - teď je přetížená a furt se řeší její rozšiřování.

> „Jak casto jezdite na kole do prace?“ Bude-li zmena nula, nova cyklostezka mela nulovy efekt.

To je jako postavit úsek D1 mezi 110. a 120. kilometrem a pak se ptát lidí, jestli po ní jezdí z Prahy do Brna - a když se zjistí, že nikdo, tak udělat závěr, že D1 nemá pro ježdění z Prahy do Brna smysl.

> [...] umet byt imunni nazoru minoritnich (ale hlasitych) skupin, kterymi je treba par tisicovek cyklistu v Praze, a davat penize na projekty, ktere pomahaji maximalnimu poctu obyvatel. Ano, je-li to snadne i ucelne, a neni-li to neumerne nakladne poctu cyklistu v dane lokalite [...] To je moje namitka, vzdyt to je pro par jedincu!

Vy jste se furt nevypořádal s tím argumentem slepice-vejce a pořád tu říkáte že cyklisté nejsou - není potřeba dělat opatření pro cyklisty (-cyklisté nebudou).

Zdenek 15. 8. 2020, 16:21

@Jenda:

(1) Vyporadat se s "slepice/vejce" argumentem je urcite slozitejsi, nez jej jenom predlozit. Ano, nedokazi jej jasne odpovedet, statistiky nemam.

Snad jenom mohu rici, ze za poslednich par let, kdy pribyvaji cykloopatreni, neshledavam, ze by pribylo cyklistu mezi mymi kolegy. Tim jsem si jist, nepribyl zadny, jsem sam (odhadem 20 lidi, vetsina muzi). A to nemame v praci zadny problem s parkovanim kola, mame luxusni sprchy, v okoli jsou parkovaci zony, autem je to obtizne. Ale jsme cca 5 min chuze od metra. Nikdy jsem se neptal kolegu, proc nejezdi na kole.

(2) D1 mezi 110. a 120. km. OK, argument uznavam. Jenom se tazi, jak D1 vznikala. Drive, nez se ukazalo, ze automobilizmus roste a tah chybi, a nebo az pote?

(3) "Není ztráta času sedět v MHD a pak jít sportovat extra někam, když by to šlo spojit?" Nevim, zeptejte se mych deti, dokonce jsem toho starsiho do toho trochu nutil. Posledni odpoved byla ve smyslu: "Do skoly, potom k Vltave do lodenice, tam trenink, posilovna, a potom zpatky domu do kopce cca 25 km? Zblaznil ses?" Nedelal to ani v dobe koronaviru, kdy to bylo "pouze" 2x25 km domov -- lodenice -- domov.

Mne take presuny MHD obcas chybi: to byly jedine chvile, kdy jsem si cetl knizky.

(4) Nedovoluji si hodnotit, zdali jste prasak, dokonce si to nemyslim, s hygienou se to nema prehanet (bez jakekoli ironie!). Opet nemohu uplne mluvit za moje deti, ale ja jezdeni v civilu nesnasim a dojel byz znacne zpoceny. A jestli mam jet rychlosti 20 km/h nebo nizsi (tj. pojedu 12 km pres pul hodiny), to uz skutecne mohu tim MHD. Alespon ty zavlhle (mirne propocene) trenyrky/slipy bych si pres celodennim sezenim ve skole rad vymenil ... .

(5) Mamataxi. Take o tom moc nevim, neprovozuji. Ale s kym jsem se bavil, tak mamataxi byl vedlejsi produkt jizdy do prace.

(6) MHD posiluje. Asi ano, ale presto k nam cca 8 km do Zlicina jezdi narvane busy (rikaji to deti a manzelka, ja od ledna nejel) a o vikendu to jezdi jednou za 2 hodiny. Jestli chcete omezit auta v Praze, tak jsem si jist, ze zvysenim frekvence autobusu ve spickach (nebo jejich velikosti) se to povede a nebude to o par jedincu. Za 103 mega na "Cyklostezku do Prahy" by se to mohlo povest.

(7) "Já mám teda kolo z paralelního vesmíru, ale naopak jakýkoli náklad se mi na něm vozí mnohem líp (košík a brašny), než to tahat pěšky."

Kytaru?

(7) Proc to v jinych mestech jde, nevim. Ale nemam zadnou osobni zkusenost, protoze jsem v zadnem meste, kde to tak fungovalo, nebyl.

Kuba Turek 16. 8. 2020, 01:06

Já se v posledních letech ve městě pohybuji pracovně hlavně na koloběžce. Do kopce často jezdím s koloběžkou tramvají, metrem či busem. Stejně tak to občas dělám i s kolem.

DJ 17. 8. 2020, 13:27

Zdenek:
ad slepice a vejce - hezký příklad z poslední doby je Seattle, což je opravdu kopcovité a deštivé město. Po prvních krůčcích v infrastruktuře se přehoupli z <1% podílu cyklo na dopravě na nějaká 2 %, po důsledným domalování pruhů na hlavní cesty se jim to zvedlo na 6 %. Podobnou korelaci najdete i v evropských kopcovitých městech s nezanedbatelným podílem cyklo (z hlavy Zürich, Bern, Bristol, Bergen, tuším mezi 15 - 20 %) - všechny mají jako společný jmenovatel to, že cyklista má především do kopců vlastní prostor. Kecy o tom, že tady by to nefungovalo tak působí jako ... kecy. Nebo, především u politiků, jako záměr, jak v českých podmínkách růst podílu cyklistiky na dopravě brzdit.

Ke stojanům. V kopcovitých městech se bude zákonitě k dopravě používat větší podíl dražších kol - nutností pro většinu cyklistů jsou převody s nezanedbatelným rozsahem, slušné brzdy a pro přibývající počet lidí elektrická přípomoc. Takové kolo lze nechat na veřejnosti jen tehdy, když je možné ho přivázat pořádným zámkem na místě, kde je pod dohledem jak kolemjdoucích, tak ideálně i kamer. Tedy kvalitní stojany na exponovaném místě nejsou postačující podmínkou k tomu, aby se víc jezdilo na kole, ale je to podmínkou nutnou.

S těmi dětmi do škol a že ostatní jezdí jinak - vždyť je to další tvář problému slepice a vejce. Když bezpečné cesty do škol nejsou, téměř nikdo na kole jezdit nebude a žák na kole bude výjimkou. Když budou k dispozici pro cyklisty cesty:

které budou legální
po nichž děti budou chtít jezdit samy od sebe
po nichž se rodiče nebudou bát děti pustit
rodiče ty děti pustí, protože se o ně nebudou bát

tak pochopitelně časem podíl dojíždějících na kole vyroste. A spontánní „tak jeď s námi“ akce se budou řešit přirozeně buď rozdělením na skupinku MHD a cykloskupinku, nebo tím, že člověk nechá kolo u školy přes noc a dvě cesty holt absolvuje jednorázově MHD - no big deal.

PS: admini, nemohli byste z CSS vykopat to „resize: none;“? Ve zvětšovací textaree se píše mnohem líp.

Zdenek 17. 8. 2020, 17:07

@DJ: mam pocit, ze jste necetl muj prispevek pozorne. Na malem vzorku mych trech deti demonstruji, ze nejezdi do skoly kvuli chybejici infrastrukture (ta nejdulezitejsi -- klidna silnice -- u nas zrovna celkem je), ale z jinych duvodu. A to se nimi o tom hadam a nutim je jezdit! Upozornuji, ze to jsou sportovci, maji velmi dobry az vyborny prospech (tim se nechlubim, ale chci ukazat, ze to nejsou zadni povaleci, kterych vidam plno).

Mam pocit, ze kolo je pro ne koule na noze, ve veku <= 15 let jeste neumeji a nechteji planovat, nechteji myslet na to, kam kolo privazat, kdyz najednou se rozhodnout po ceste stavit u kamose, kdyz ostatni kluci vyrazi do McDonaldu na chesse (pres muj zakaz :-)), nechteji myslet na to, ze si nesmi zapomenout pumpu, nechteji jet v desti, nechteji resit drobne zavady (vymenu duse trenujeme, ale slava to neni). Nechteji, aby se jim ostatni kluci smali, ze jsou zpocena cunata, ktera se nemyji (uplne bezne). Chteji volnost (ok, pro me a vas je kolo volnost, ale oni to tak neciti, kolo je kram, ktery vlaci sebou). To neni diskutovany fenomen slepice-vejce. Jak rikam, dojet si kilak do skoly na Jiznim Meste do skoly, ok -- to muze fungovat. Ale myslim, ze vetsina stredoskolaku uz nebude jezdit pres Krcak (hezke, ze?) na Budejovickou na gympl, protoze jdou take treba s klukama na pivo, s holkama, jdou na trenink a potom na koncert, ... (s tim jeste nemam zkusenost).

Statistiky: nechavam bez komentare, vubec netusim, jak se treba takove cislo 20% (kazda pata! cesta) pocita, to je skutecne uzasne. Snad jenom 2. a 4. odkaz, ktery na me z googlu vypadl po zadani "seattle bike commuting":

(2.) https://crosscut.com/2019/01/seattles-love-affair-bike-commuting-its-over

(4.) https://www.seattletimes.com/seattle-news/data/seattle-bike-commuting-hits-10-year-low-census-data-show/

Sedam na kolo a jedu 20 km domu. Sportu zdar!

Jenda 17. 8. 2020, 17:55

Díky za zajímavý názor, i když pro mě trochu nepochopitelný, jak píšete, právě kolo je pro mě ta volnost.

> nechteji myslet na to, kam kolo privazat, kdyz najednou se rozhodnout po ceste stavit u kamose, kdyz ostatni kluci vyrazi do McDonaldu na chesse, nechteji myslet na to, ze si nesmi zapomenout pumpu

Vidíte, infrastruktura :-) - stojany, bezpečné stojany (pumpičku nechávám v brašničce trvale na kole).

> nechteji resit drobne zavady

Zajímavé, že já zase pořád vidím, jak kamarádi řeší „drobné závady“ související s MHD: jednomu dávali ve škole potvrzení o studiu jenom na semestr, a musel několikrát obíhat různá místa a stát tam ve frontě, aby si mohl koupit tramvajenku na rok. Ostatní zase řeší, že už je noc a MHD jim nejede. Btw. od nákupu plášťů Maxxprotect jsem už několik let neměl defekt, před tím několikrát do roka, doporučuji.

> Nechteji, aby se jim ostatni kluci smali, ze jsou zpocena cunata, ktera se nemyji (uplne bezne).

V mé sociální bublině to bylo tak, že lidi spíš mírně opovrhovali MHD („jet sockou“), na kole jsem byl za podivína, nikdo se neposmíval.

S tím pivem je to dobrá poznámka, osobně jsem nikdy v životě alkohol neměl, tak jsem to nemusel řešit.

Trénink (resp. u mě povinný tělocvik na VŠ) problém nebyl, naopak díky přítomnosti sprchy se zresetoval stav zpocení a mohl jsem zase někam jet do kanceláře...

S koncertem nevím, kde je problém (pokud je to nějaký posh koncert, tak oblek jsem si na maturitu, imatrikulaci a na státnice vezl složený na dně košíku).

Zdenek 18. 8. 2020, 01:11

@Jenda: pocatek komentare, na ktery reagujete, je v prispevku (zrejme novinare) Kuby Turka, ktery se politiku pta „A Vaše děti tudy budou denně jezdit na kole do školy?“ Rec je tedy o DETECH. A snazil jsem se vysvetlil, jak to s predpubertalnimi, pubertalnimi a mozna mirne post-pubertalnimi DETMI funguje (alespon s mymi, a dle pozorovani i s detmi mych kamaradu). Neresim (v tomto "podvlakne") dospele vysokoskolaky.

Verbalne je mozne "sockou" opovrhovat, ale i pubertalni fracek dokaze rozlisit, ze to nebude tak atypicke, kdyz touhle "sockou" dorazily do skoly 4/5 zaku. Dokaze proto pripadneho prudice rychle uzemnit. Narozdil od jedineho exota, ktery dorazil na kole a na prdeli ma pri prichodu do tridy propocene fleky, a tezko hleda zastani proti jinemu pubertalnimu frackovi s proriznutou hubou, ktery se naparuje jako kohout (ja vim, kolega DJ by rekl, ze je to slepice-vejce, az bude jezdit na kole 1/2 deti, nikdo se divit nebude). Nevim, co bych dodal, jak jsem psal, moje deti z vlastni vule do skoly na kole nejezdi, a to, ze reditel udela u skoly kryte stani na kola, situaci nezmeni. Jiz se opakuji, verim, ze by to mohlo motivovat zaky, kteri bydli pobliz skoly a kteri ted chodi pesky nebo par zastavek MHD, ale to uz na druhem stupni ZS a na gymnaziich neplati: deti chodi do skoly casto velmi daleko podle toho, na ktere gymnazium/skolu se hlasily/dostaly. V minulem prispevku jsem uvadel, ze mi by pripadalo hezke jezdit pres Krcsky les do skoly. Nasledne jsem si uvedomil, ze u synu bych to podporoval, a u dcery uz nikoli.

Jestli nevite, kde je problem s koncertem, tak jsme skutecne z jineho vesmiru. Predpokladam, ze u meho starsiho syna (15,5 let) to bude uz tento skolni rok probihat asi takto: skola, domluva se spoluzaky o navsteve vecerniho koncertu kapely XY, trenink, sprcha, odchod na koncert, sraz v 19:00 pred music-klubem, 21:30 odjezd domu. Jo, jasne potahne se z Prahy v noci k nam za Prahu na kole. Ale i kdyby za Prahu, stacilo by treba na nove sidliste Metropole Zlicin nebo Stodulky -- romanticky vyslap temnym Prokopskym udolim. Moje zena by me mezitim zabila a 3x volala policajty. A nebo pojede s kolem metrem. Parada, nemohl ho nechat rano rovnou doma?

Konstruktivni navrh je od DJ: v takovem pripade muze dite nechat kolo u skoly a zbytek absolvovat MHD. Asi by to obcas fungovalo, ale komplikovane, stejne si bude muset brat navic batoh (krome brasen na kole). Ja v takovych dnech nechavam kolo doma, to bych doporucil i synovi. Ale zatimco u me to nastava jednou mesicne (navic mam v kanclu kompletni civilni garderobu, ale i sako + kalhoty, jsem pripraven na zmenu), u nej kazdou chvili. Spontanni akce to neresi vubec: co s tou plnou cyklobrasnou uceni? Mozna jsou nejake odepinaci, ale je to cele slozite, jak rikam, pro pubertaka je kolo casto koule na noze.

Jsem asi dobry exot, na imatrikulaci jsem se chtel vykaslat uplne, den pred ni jsem se vratil z nekolikatydenniho pobytu na horach, ale z obliceje moji mamy jsem pochopil, ze by rada sla a videla me s temi deskami s diplomem a sla potom nekam do restaurace. Tudiz jsem tam byl, mam na fotkach plnovous jak Rumcajz a v nem mozna jeste nejake jehlici. Ale na kole jsem skutecne nejel. Nikdo tam na kole nejel. Ale verim, ze to jde.

Dneska jsem po ceste posledni kilometr pred domem trefil neuveritelny slejvak, nepruhledna stena deste, mokry skrznaskrz za par sekund. Neco podobneho mirnejsiho v patek (vysledek stejny, ani nitka sucha). Ted susim tretry v horkovzdusne troube, aby rano byly "ready", protoze jinak nez na kole jezdim do prace strasne nerad. Skutecne nevim, jak to delate vy, kteri jezdite v civilu a zvladate na kole objizdet zakazniky, chodit s kamarady do hospody nebo na nohejbal.

@DJ: uz jsem se vyplacal ze vsech svych myslenek. Ano, slepice-vejce to je, zatim co podle vas to je "nestavi se cykloinfrastruktura --> nerostou pocty cyklistu", ja to vidim "nerostou pocty cyklistu --> nestavi se cykloinfrastruktura". Abych byl presny, souhlasim, ze vystavba infrastruktury nemuze pocet cyklistu snizit, urcite jej zvysi, ale rikam, ze pomer cena:vykon se mi zda zalostny a neocekavam, ze se to zlepsi (navic vidim, ze je sam cykloinfrastrukturu nepouzivam, nerozumim casto jejimu ucelu). Divam se na https://scitace.prahounakole.cz/ na rocni hodnoty (pismenko 'r' u kazdeho scitace) -- zadny rostouci trend nevidim, prestoze cykloinfrastruktura se rozsiruje. Kbybych byl politik-cyklista, asi bych mel s omezenym rozpoctem s obhajobou investic do vystaveb cykloopatreni vnitrni problem -- zvlaste, bylo-li by to "bud a nebo": nove cykloznaceni v mestske casti A nebo oprava zastavky MHD ve stanici B.

Kuba Turek 18. 8. 2020, 12:04

Jasně, vypsal jste se, sice z mého pohledu poněkud nesmyslně, proč v pubertě nejezdit na kole. Myslím že se tomu říká racionalizace emocí. A teď by bylo opravdu racionální diskutovat, jak situaci cyklistů v Praze zlepšit. Stovky milionů korun v tom roli hrát nemusejí.

Tak třeba už dávno se mluví o cyklostezce Hostivař - Záběhlice - Michle - Nusle - Výtoň, podél které je spousta škol, hřišť, veřejných budov. A kde nic tu nic, jenom nepropojené kousky, které místní politici vždy se slávou otevřou.

Nebo pražští i místní politici slibovali cyklomagistrálu po železniční trati, která bude zrušena po dostavbě nových zastávek Zahradní Město a Eden. Propojila by Zahradní Město - Strašnice - Vršovice - Výtoň. Ale najednou na to zapomněli a pozemky na železničním tělese jsou rozprodávány developerům.

Obě cyklostezky by propojily periferie s páteřní cyklotrasou podél Vltavy a tedy by bylo spojení i dál do centra města.

Takhle to funguje třeba na Bémově cyklostezce Rokytka a provoz je tam silný. Nebo cyklostezky podél Vltavy po obou březích jsou plné cyklistů, že se teď jedna část v Modřanech musí rozšiřovat. Atd, atd, atd...

MM 18. 8. 2020, 12:05

DJ ... čistě technická, Seattle mi zase tak krpálovitý nepřišel, a to jsem tam skoro 2 měsíce na kole jezdil docela dost. Nedobrovolně, bo řidičák jsem neměl a MHD se tam min v těch devadesátkách rozhodně nedala popsat slovy "hodně muziky za málo peněz":-). Jinými slovy, pro mladýho a chudýho tam bylo kolo super. Jinak zrovna v USA jsem na kole neměl problémy snad nikde, všichni mi dávali dostatečný prostor ... se shovívavým soucitem:-))).

Jinak diskuze je hezká, ale prostě by stáli za to si přiznat, že každý vidíme svět jinak a co jednomu přijde například jako pohoda, druhému jako pakárna. Někdo je happy že se nemusí drncat MHD, já jsem rád, že si v ní mohu číst.

Pokud někdo v případě jízdy na kole má subjektivní pocit, že je to TOP volba, tak proč ne. Ale pokud někdo usoudí, že je lepší si popojet MHD a popojít, tak to rozhodně není horší volba. Stejně tak je nutno uznat, že při některých cestách je jedinou smysluplnou volbou to auto.

Jenda 18. 8. 2020, 15:42

Zdenek: Prokopské údolí, Krčský les -- vidíte, zase ta infrastruktura! :-) Kdyby byla cyklostezka podél Radlické/Jeremiášovy (osvětlené, provoz kolemjdoucích), tak by to bylo hned veselejší.

Jak se jezdí v 15 letech za tmy nedokážu posoudit, já jel poprvé párkrát za tmy (cca. 21 hodin) v 17 letech a od 18 jezdím velmi pozdě v noci (často po půlnoci) pravidelně; z Holešovic na Pankrác po podél Vltavy a z Podolí nahoru (ještě jsem neměl nápad vzít to kratší cestou po magistrále, to až od 20 :)).

Jinak ještě k mému pozadí/motivaci: MHD a autem po Praze nejezdím z ideologických důvodů (DPP je mafie a auta ničí vzduch), a dlouhodobě se mi to daří - doslova jsem našel nějaké řešení vždycky až na několik málo situací kdy to nešlo ze zdravotních důvodů (vymknutý kotník, otrava jídlem). A vlastně si ani nevzpomínám, že by to někdy bylo nějak moc přes ruku.

Imatrikulace: taky jsem se chtěl vykašlat, ale popis jak to obejít vypadal nějak složitě a jako úplný nováček jsem se to neopovážil moc obcházet. Na bakalářské promoci jsem nebyl a diplom jsem si vyzvedl rok po tom na studijním :), na magisterskou se mi taky nechtělo, ale široká rodina strašně chtěla tak jsem tam šel.

> Skutecne nevim, jak to delate vy, kteri jezdite v civilu a zvladate na kole objizdet zakazniky, chodit s kamarady do hospody nebo na nohejbal.

Vozím dlouhou bundu sahající lehce pod pas a návleky na kolena co se přidělají na sucháče na civilní kalhoty, ale zbytek kalhot, tretry a ponožky pak mám mokré, ale to mi nějak zásadně většinou nevadí (při běžných cestách po Praze, kdy jsem venku max. půl hodiny a pak jsem zase uvnitř). Pak jsem ještě přes tretry dával igeliťáky a teď vozím takové ty igelitové návleky na boty co bývají v serverovnách a u doktora aby tam lidi nenašlapali. Když je sezóna zimy a deště, tak si teď beru tretry Force Ice Mtb.

> Abych byl presny, souhlasim, ze vystavba infrastruktury nemuze pocet cyklistu snizit

To byste se divil, třeba ta hrůza v Jesenici/Dolních Jirčanech má docela potenciál (minimálně pro mě to znamená, že do Jílového budu jezdit přes Dolní Břežany/Libeř). Ano, je to tím, že jako cyklista máte povinnost stezku použit :(.

MM 18. 8. 2020, 16:33

"MHD ... po Praze nejezdím z ideologických důvodů ... DPP je mafie ...".

DPP patří Praze a je jí plně ovládán. Stejně jako většina komunikací patří městu a jsou jím spravovány. Cyklostezky taktéž.

Nějak těm vašim ideologickým důvodům tedy nerozumím.

Diskuzi na téma kdo je lepší/horší, zda DPP či TSK, nehodlám ani začínat:-))).

Jenda 18. 8. 2020, 17:11

MM: příklady:

hxxps://www.novinky.cz/finance/clanek/exekutor-chce-po-obeti-domaciho-nasili-330-tisic-prestoze-na-cerno-nejezdila-177667

hxxps://www.idnes.cz/zpravy/cerna-kronika/video-agresivni-revizori-napadali-cestujici-vyhodte-je-zadaji-odborari.A100911_133833_domaci_taj

hxxps://blog.root.cz/oskar/rencar-vs-kacanova-10/

hxxp://dfens-cz.com/spaste-dusi-inkvizice/

hxxps://www.novinky.cz/krimi/clanek/soud-zamitl-odvolani-revizora-ktery-si-ze-msty-vymyslel-pokutu-a-muze-dostal-do-exekuce-220839

hxxps://www.idnes.cz/praha/zpravy/hasicum-a-sanitakum-se-nelibi-opravene-trate-neobjedou-po-nich-kolony.A110914_1651625_praha-zpravy_ab

hxxps://www.mesec.cz/clanky/slepec-musel-ctyrikrat-k-ustavnimu-soudu-aby-neplatil-to-co-ma-zdarma/

hxxps://www.lidovky.cz/domov/exekucni-pribeh-dil-vii-nocni-mura-jmenem-dopravni-podnik.A120126_111249_ln_domov_spa

hxxps://www.novinky.cz/domaci/clanek/koupili-si-sms-jizdenku-aby-nejeli-nacerno-presto-nakonec-museli-platit-pokutu-40022220

hxxps://www.respekt.cz/tydenik/2011/41/ukradena-identita

hxxps://www.respekt.cz/spolecnost/kdo-vrati-vladimiru-paterovi-penize

hxxps://mestemnakole.cz/2017/02/tramvajove-koleje-pozor-siroke-zlabky/

(sorry za obfuskaci odkazů, neprojde spam filtrem)

Jak je vidět, nejde o jednorázový exces, jedná se o soustavnou činnost, minimálně od roku 2011 (kdy jsem to začal sbírat) do dneška.

Jenda 18. 8. 2020, 17:24

Mimochodem zajímalo by mě, když jedete na jednorázovou jízdenku, jak to děláte. Já když jsem před 8+ lety ještě jezdil metrem, tak jsem si vždycky orazil jízdenku, vysunul jsem ji ze strojku, zastavil jsem se, a studoval jsem, jestli strojek skutečně vytiskl správné informace -- protože v Brně jsem takhle jednou v tramvaji dostal datum, které bylo 3 dny v budoucnosti. Bohužel ostatní cestující, kteří jdou ve špičce v metru za vámi, tohle opravdu velmi špatně nesou, a nevěděl jsem, jestli mám od těch sloupků zase vycouvat a jít to studovat bokem (což znamená jít proti proudu lidí), nebo se prostě zastavit studovat na místě (nejezdil jsem nijak často, tak jsem neměl natrénované oko na přečtení toho lístku).

A pak jak by se totéž řešilo v tramvaji/autobuse -- nastoupíte, orazíte, zavřou se dveře a zjistíte, že máte špatné datum. To aby člověk jezdil MHD zásadně s trvale zapnutou kamerou, a kdo ví, jestli by mu pak takový důkaz u soudu vůbec uznali.

Pak jsem měl ještě jeden málem-problém kdysi v Berlíně, když jsem použil jejich S-bahn nebo jak se to jmenuje. Myslel jsem, že strojky mají ve vozidlech, jako je to u nás v povrchové dopravě. Ale stojek je na nástupišti. Naštěstí jsem stihl hned vystoupit a orazit si lístek na nástupišti. No prostě cestování MHD je plné stresu a problémů, a proto mi přijde úsměvné, když tu někdo napíše, že někdo radši jezdí MHD místo na kole, aby nemusel řešit problémy.

Zdenek 18. 8. 2020, 17:28

@Jenda: ja jsem blb, ja jsem promichal imatrikulaci a promoci. Na imatrikulaci jsem asi nebyl, vzdyt je to uz 28 let.

Pripada mi vtipne, ze ackoli predstavuji strizlivy pristup (alespon si to naivne myslim), tedy nejsem ani zastancem rozvoje cyklistiky za kazdou cenu, protoze neverim, ze ma v Praze velky dopravni potencial (asi jsem divny, ale soucasny stav mi jako cyklistovi vyhovuje/postacuje), ale zaroven nemam rad nesmyslne napadani cyklistu, snahu o jejich vytlaceni ze silnic, a nakonec mam pochopeni pro jista rozumna omezeni osobni automobilove dopravy, schytavam to nakonec tady i na slavnem serveru petrol-headu D-FENs (za tech 20 let, co ten server sleduji ciste ze "studijnich" duvodu, abych pochopil uvazovani mych spoluobcanu, jsem tam odhadem max. 10 prispevku napsal, myslim, ze krome jednoho vsechny pod clanky s cyklotematikou).

Abych byl pozitivni: dnes si cestou domu zajedu, a projedu si tohle:

https://en.mapy.cz/s/pekohenava

Osobne mi to pripada jako masochismus, vzdy, kdyz se potrebuji stavit v Hostivicich, jedu z Bile Hory normalne po Karlovarske, ale treba budu mile prekvapen. Spis ocekavam, ze nepotkam ani jednono cyklistu a bordel, snad nepichnu.

Jenda 18. 8. 2020, 17:41

Mimochodem2, před asi 4 lety jsem byl svědkem následující situace: revizor chytil černého pasažéra, ten prohlásil, že s sebou nemá doklady. Revizor přivolal městskou policii. Policajt se pasažéra zeptal na informace které nejsou nijak extra tajné (jméno, bydliště, rodné číslo, sourozenci, jméno matky za svobodna), tyto informace někam odvysílačkoval, z vysílačky se ozvalo, že údaje souhlasí, a on je předal revizorovi. To celé proběhlo tak, že ty údaje slyšeli čumilové okolo. Není mi jasné, jestli když jsem si je zapamatoval (nebo bych je koneckonců o někom zjistil jinak), jel bych na černo a ve stejné situaci je prostě odrecitoval (pán byl jenom o 2 roky starší než já, takže by ani nebylo divné že vypadám na víc/míň), tak on dostane pokutu a jak se proti tomu bude bránit.

josuk 18. 8. 2020, 18:27

Jenda: přisvojení osobních údajů je asi paragraf 180 tr.zak. a tri roky.. navíc ty mobilní bpolicejni aparáty sdili i fotku z registru, revizorovi se koneckonců zjevuje při kontrole lítačky taky. A pokud strojek označí špatně datum lze to snadno dohledat a dokázat.

Jenda 18. 8. 2020, 19:08

Hmm, OK, myslel jsem, že tohle vybavení na lustrace s fotkama má jenom státní policie a ne městská, a přišlo mi, že komunikace byla jenom hlasová, ale jestli se mu potom na někde neobjevila fotka, to jsem neviděl. (mimochodem netušíte jak to vlastně funguje? to ty fotky tahají po Tetře/Tetrapolu, nebo mají ještě bokem nějaké datové připojení?) Nechcete někdo kdo jezdíte MHD předstírat, že jste lítačku zapomněli doma, nechat projít tohle kolečko a ověřit jestli dostane fotku, a pak ji jakoby na poslední chvíli najednou najít zapadlou na dně batohu? :)

Jan Herda 18. 8. 2020, 20:44

říct někomu "normálnímu" ať si vezme návleky na tretry, náhradní oblečení do brašny a jede po tmě Prahou je celkem úsměvné, neb tak opravdu 98% populace nesmýšlí, ani je to nenapadne. Musíme si střízlivým pohledem říct, že člověk je z podstaty tvor pohodlný a tudíž na kola dostaneme jen lidi co mají přesvědčení, pak teda podmínky a taky počasí. Běh je nejlevnější sport, nemusíte nikde parkovat kolo a kolik lidí běhá "dopravně?" ano, pár se jich s batohem najde ale ještě o řád(y) méně než cyklistů, lidské tělo taky není stroj a přecijen jsme vynalezli lepší způsoby dopravy ...

Jenda 18. 8. 2020, 21:12

Jan Herda: Si stačí dát do Googlu/YouTubu něco jako "netherlands rain cycling" a proklikat si prvních pár videí, zajímavé, že v zahraničí to jde. Běh je podle mě náročnější a pomalejší než kolo a proto nemůže být tak populární, ale pomalá forma běhu se jmenuje chůze a pro dopravu na krátké vzdálenosti ji používá v podstatě každý.

Jan Herda 18. 8. 2020, 21:35

Ale jde právě o to, že my Češi to v sobě úplně nemáme jezdit v lijáku na městských kolech v davech ... Máme zimu kdy se jezdí na lyže nebo aktivity uvnitř , parné léto u vody a pak zbývá ta vhodnější část roku na cyklistiku. Myslím, že i Praha je trochu specifická, na vsi jezdí důchodci na kole na nákup i v lednu , ale chtít po někom s nadváhou aby jel na Vysočině přes 3kopce do práce v parnu nebo dešti je podle mě utopie , alespoň v současné společnosti.

Zdenek 19. 8. 2020, 09:28

Ano, ze poslednich prispevku je zrejme, ze prestoze jsme cykliste, nase svety se naprosto lisi. Do jake miry jsme cykliste a predevsim do jake miry jsme "lide, kteri pouzivaji kolo pro kazdodenni jizdu po Praze, tj. do zamestnani" pouze tusim, ja hned uvodem napsal, ze jezdim denne (nekacam ani trochu, naposledy jsem jel do prace autem na konci cervna, kdy jsem jel MHD (bez kola) se ani nepamatuji; upozornuji, ze tim nerikam, ze nejezdim i autem, za posledni mesic jsem byl navic odpoledne/o vikendu v Praze nekolikrat za ucelem prevozu vetsiho nakladu. Ono je to docela dobre vedet, kdo je teoretik, nema deti a resi dopravu pouze sebe, kdo ma kliku, ze ma zamestnani 2 km od baraku a jeste podel Vltavy, nebo i treba to, jak se dopravuje manzelka.

- jestlize nekdo zhrne Bern mezi kopcovita mesta a porovnava to s Prahou, tak je tezke argumentovat. Male ospale mesto, mezi dalnici na zapadnim a vychodnim okrajem mesta jsou to 4 km, kdyz nesjedete k rece (coz naprosta vetsina "commuters" nemusi), tak je prevyseni minimalni, pocet obyvatel 10x mensi nez Praze, ... . S tim Seattlem to take asi neni presne tak, jak zde zaznelo, ... .

- kdyz popisuji, jak funguji moje deti, je to "racionalizace emoci". Z meho pohledu je potom "nemohu je do prace na kole, protoze mi chybi infrastrukura" take "racionalizovana emoce". Jezdit lze, havarii jsem nemel zadnou, zadne kolo mi nebylo za 15 let na ulici ani ukradeno ani ocesano, tam, kde jsem byl/jsem zamestnan, nebyl s kolem problem.

- ale nejezdil bych tehdy, kdyby to pro me nebylo vyhodne, nemam "ideologicky" odpor k zadnemu druhu dopravy, volim, co je lepsi. Asi hlavnim kriteriem je v mem pripade doba jizdy, ale prestoze s 10000+ km rocne jsem docela trenovan, zacinam ve svych ~45 letech stale vice chapat, ze dulezitym kriteriem je i pohodli a mira namahy. Uplne presne rozumim tomu, ze prumerny jedinec (s jinymi zajmy nez je cyklistika) se nebude drapat Plzenska-Dejvice pres Strahov (delal jsem 5 let) zvlaste pak, existuje-li MHD. Rozumim i tomu, ze jiz trasa nabrezi - I.P.Pavlova muze byt problem (a nemam na mysli provoz, ale ciste ten kopec).

- priblizne pulka deti jsou holky. Skutecne by Jenda nechal svoji dceru (rekneme 17+ let, o mladsich ani nehovorim) jezdit o pulnoci Prahou na kole (s paradnimi stojany na kola na kazdem rohu a paradnimi ochrannymi pruhy na silnicich)?

- MHD je mafie, jsou spatne data na listcich, ... . 99.9999% pocet obyvatel Prahy s tim problem nema.

- po upozorneni jsem zhledl video z Nizozemi o jizde v desti. Uz vidim moji zenu, jak dorazi mokra do ordinace, sestra ji znovu vytre, a potom prijede pacient v atom-bordelu s igelitakama na noze. OK, mozna kdyz bude jezdit na kole 40% lidi, bude asi jezdit s mokrymi vecmi "normalni", ale spis ocekavam, ze zena nebude pridelavat svemu zamestanci praci (a nebude si nicit ordinaci), bude nadale jezdit MHD, a s takovym pacientem vyrazi dvere. A nebo si zvykneme na jinou uroven hygieny u lekaru.

Ted rozhodne jezdit s igelitakama normalni neni a jsem zvedav, jak dlouho vam ta prevychova bude trvat.

- na videu jsem take videl, jaka je to pohoda jezdit po naproste rovine (Utrecht), ridit jednou rukou, druhou svacit, telefonovat, drzet destnik, ... zrejme na kole bez prevodu s torpedem. Nedate to ani do mirneho kopecka napriklad Plzenskou (opet, odmyslete provoz). V orientacnim behu se pri volbe postupu rika "1 m nastoupaneho prevyseni je asi jako 10 m po rovine". Kopce v Praze skutecne nezrusime. Nezrusime ani to, ze je to aglomerace s uzkymi ulicemi, infrastukturou pro MHD, s koskami, s hordami turistu.

- argumentovat oblibenosti Podolskoe stezkou a stezky v Modranech neni pozna uplne spravne. Je to na druhe strane mesta, v Modranech jsem malokdy, ale mam pocit, ze tam prevazuje "rekreacni jezdeni" (muj bracha tam jezdil autem s bruslemi). Jedina "tvrda" data k dispozici:

https://scitace.prahounakole.cz/#grafy-svg/Mod%C5%99any-Komo%C5%99any-roky.svg

https://scitace.prahounakole.cz/#grafy-svg/Podolsk%C3%A9_n%C3%A1b%C5%99e%C5%BE%C3%AD-roky.svg

... vidim stagnaci nebo pokles. Perlicka: pred dvema mesicem jsem potkal kolegyni (sportovni postava, cca 30 let) s kolobezkou, ktera to zkusila dojet z domova z Modran do Dejvic. Ohodnotila jizdu jako silene pomalou, ja ji sdelil svoje dobre pocity z jizdy na kole. Potkal jsem ji minuly tyden a zeptal se na kolobezku ... odpoved prekvapila i me: jezdi autem.

- nedokazi prezentovat zadne statistiky (pardon), tudiz prezentuji pouze sva pozorovani. Skutecne jsem se snazil vzpomenout, kolik znam z okruhu znamych (sirokeho, uvazuji i ty, ktere potkam jednou za rok) osob, kteri jezdi do prace na kole. Jsou tri, vsichni muzi. S jednim jsem behal maratony, nikdy si nestezoval na provoz, ale je limitovan tim, ze je zednik a jezdi pouze ve dny, kdy ma vejcak na stavbe. Druhy je orientacni bezec, podnikatel, jezdi vyjimecne pouze kdyz nema jednani u zakazniku, zbytek auto. Treti neni takovy sportovec, ale silnicniho Krale Sumavy 250 km jednou zdolal. Uz na kole nejezdi (ac to nema do prace spatnou cestou), presel na skutr.

Skutecne netusim, kde chcete mezi beznou populaci v Praze vyhrabat tolik lidi, aby soucasny podil cyklodopravy < 1% (nebo kolik to je) stoupl prirozene alespon na 2%, aby o politici zacali o nejake fakticke podpore vazne uvazovat.

MM 19. 8. 2020, 10:09

Jenda ... já z mnoha důvodů fakt nemám DPP rád, ale ty vaše odkazy jsou jednak dávná minulost (pan Patera jako poslední je z roku 2016), jednak ukazují na tupost nejen DPP, ale řady dalších subjektů, primárně v justici. Ten žlábek už vůbec nechápu, v článku je objektivně vysvětleno proč to tak je a namítat se proti tomu nedá prakticky nic.

Postup MP byl samozřejmě chybný, ale MP fakt není DPP.

Jen jste mi furt nevysvětlil proč jedna činnost města a jedna městská organizace vám vadí, resp. je považujete za mafii, ale v jiných oblastech vám to město vůbec nevadí. Protože cyklostezky jsou také města a jsou jím i spravovány. O tom jak a kde byly některé vybudovány raději pomlčet. Přijde mi to jako kdybych chodil do hospy, ale dával si tam jen jídlo, nealko a panáky, protože pivo jsou podmíráky ve špinavém skle.

Když vám na lístek strojek vytiskne budoucí datum, tak je snad jasné, u koho je chyba. Stejně tak, že uhnout, aby mohli během vašeho studia jízdenky projít i ostatní je projev zdravého rozumu i slušného vychování. Opravdu jsem netušil, že na tom je něco k řešení. Neberte to osobně, ale pokud by obdobným způsobem ve všem viděli problém ti, kteří byť jen uvažují o jízdě na kole, tak 99% z nich na to kolo v životě ani nenasedne.

DJ 19. 8. 2020, 15:32

Zdenek, MM: no když to vemu statisticky, tak s nulovou infrastrukturou je kolo alespoň nějakým způsobem vhodný třeba pro 5 % cest a skutečný podíl cest na kole bude mezi 0 a třeba 2 %, s infrastrukturou to bude potenciálních třeba 60 % a reálných 15-55 %. Nikdy nebude jezdit každý, do čehož můžou spadat i ti tři vaši potomci, ale je blbý na základě podobných zkušeností vzít tu možnost bezpečně jezdit _všem_.

K Seattlu: podle téhož autora zprávy to vypadá, že hned o rok později to poskočilo zpět, takže ten druhý článek-komentář jaksi stojí na vodě. :) Data za 2019 asi ještě k dispozici nejsou.

Bike commuting rebounded in 2018, after a surprising decline a year earlier. Only 2.8% of workers who live in Seattle biked to work in 2017. I wrote about this last year, and noted that it could be a one-year fluke — and we had the wettest start to a year on record in 2017, which surely depressed the bike-commuting numbers. It looks now like it was indeed a fluke, because we bounced back up to 3.8% in 2018. One factor could be the introduction of electric bikes to the city’s dockless bike-share programs, which make biking up Seattle’s steep hills a whole lot easier.

Less than 30% of Seattle bike commuters were women in 2018, which is one of the biggest gender gaps among U.S. cities with significant numbers of bike commuters. In some other cities with a similarly high percentage of bike commuters, 40% or more are women: Washington, D.C., Minneapolis and New Orleans.

A ten odstavec o gender gap ukazuje, že i po tom malování cyklopruhů mají furt v kvalitě cykloinfra co dohánět. :)

Ad déšť. Kolikrát jsem zmokl víc cestou MHD než na kole při zhruba stejným dešti - ono je totiž potřeba na tu MHD dojít a počkat si na spoj (přenásobte počtem spojů, kterými pojedete) a ne vždy se dá schovat pod přístřešek. No a pak od MHD dojít do cíle.

Jan Herda: běh je dopravně naprd. Zatímco chodec nebo cyklista toho jsou schopní relativně pohodlně odvozit, tak už blbých pár sešitů a laptop je až moc velká zátěž na záda, nehledě na možnost poškození věcí. A tady je víceméně jistota, že člověk dorazí zpocený jak myš. Na kole se dá toho odvozit mnohem míň, dá se jet o něco pomaleji s menší námahou apod. A poslední léta přestávají být problém i ty cesty se 3 kopci na trase s tím, jak moc e-kol se prodává.

Mimochodem u kopců přijde na to, jaký jsou. Někdy vypadá 60m převýšení opticky hůř než 100 m, stačí, aby byl nějaký jeho prudší kus v hustým provozu oproti třeba konstatnímu sklonu 4 %.

Jenda 19. 8. 2020, 16:56

Zdenek: Ordinace: a jak teda fungují doktoři v Nizozemsku? Nikdy jsem tam nebyl, ale tak předpokládám, že to není nějaká rozvojová země, kde by měli v ordinacích podlahy z hlíny a hnoje. Btw. cestou na/ze zastávky MHD nezmokne a nezablátí si boty (víc než na kole, kde je má na šlapkách)?

„1 m nastoupaneho prevyseni je asi jako 10 m po rovine“: já při plánování na kole používám ještě horší faktor. Rozhodně bych nejel do Dejvic přes Strahov (to je asi 100 metrů, resp. na Strahov je to myslím 130, ale Dejvice jsou 30 nad Vltavou) abych ušetřil jenom kilometr. A na koloběžce by se mi to teda už vůbec nechtělo.

Rejpání, „99.9999%“ znamená „neplatí jednou z milionu“, tj. v Praze by s tím mělo problém cca. 1.3 člověka. Jenom v odkazovaných článcích jich je víc ;). Dále že s tím problém nemají… no, každý jsme jiný, někdo je zase vegan protože má problém se zabíjením zvířat, spousta lidí zjevně nemá problém jezdit po Praze v dieselu s odstraněným DPF, a určitě vás napadne 1024 dalších věcí, co lidé běžně dělají, i když je třeba i oni sami považují za problematické. Pak je ještě dobrý test důvěry v DPP, jestli by mi podepsali smlouvu, že ručí za všechny podobné problémy použitím DPP způsobené + náhradu času který bych je musel řešit ;)-

MM: „ty vaše odkazy jsou jednak dávná minulost“ Já tam vidím článek o nálezu ÚS z února 2019. Dále u těchto problémů několik let trvá než to exekuční mafie nechá uležet aby naskákaly úroky + než to projde soudy nižších instancí aby se toho pak chytli novináři. Dále to nějak aktivně nevyhledávám, tohle všechno byly náhodné články z médií, které čtu nebo jsem tehdy četl, takže mi toho určitě spousta proklouzne. Problémy se žlábkem jsou hned v prvním odstavci (podstatně vyšší riziko pádu z kola).

Ale tak ocením, pokud mi ukážete, že se DPP zreformoval a už tohle nedělá. (ale hrozí, že kvůli tomu pak nebudu skoro každodenně jezdit na kole a zhorší se mi fyzička :)

> Jen jste mi furt nevysvětlil proč jedna činnost města a jedna městská organizace vám vadí, resp. je považujete za mafii, ale v jiných oblastech vám to město vůbec nevadí.

Protože u TSK a většiny jiných městských projektů si ekvivalentního zla nejsem vědom? Protože jakmile jedete DPP, tak kromě toho, že se vystavujete rizikům všeho zmíněného, tak je ještě finančně podporujete, město k tomu přidává další pětinásobek (!), a tím celá tahle věc roste?

> Když vám na lístek strojek vytiskne budoucí datum, tak je snad jasné, u koho je chyba.

A když minulé? A jak to prokážu?

Zdenek 19. 8. 2020, 19:41

@DJ: je dobre, ze jste opravil muj prispevek. Ja se normalne o cyklistiku takto nezajimam a nediskutuji, dalsi cisla jsem nehledal. Doplnuji poznamky:

(1) Zduraznoval jsem, ze nechci uzavrit cyklistku __vsem__, ale ze podpora cyklistiky musi mit urcitou proporci k tomu, jaky je zajem. A jsme zpatky u slepice/vejce, ja zajem nevidim, vy jej vidite a mate pocit (asi pravdivy), ze zajemce odrazuje nedostatek infrastruktury. Jadro nesouladu mezi nami spociva v onom pomeru vyjadujicim, kolik cest by mohlo byt ucineno na kole (pri optimalni infrastrukture). Vami uvadene cislo 60% je cca 6x vetsi, nez je muj odhad. Tudiz vy odhadujete konecnych 15-55%, ja 2-5%.

(2) Bylo by smutne, kdyby investice do opatreni neprinesla narust. Nestudoval jsem Seattle detailne, ale pochopil jsem vas puvodni a novy prispevek tak, ze mesto trvale investuje do rozvoje cyklistiky a narust 2.8% -> 3.8% muze byt vysledkem investic do sdilenych e-kol v roce 2018. Jestli jsou kola placena a provoz je komercne udrzitelny (rekneme po pocatecni subvenci od mesta, to mi zily netrha), nemam namitek. Ale jestli projekt "umre" a nebo se do nej liji penize trvale, potom se ptam: vyplati se to za narust 1%? Nenastal by stejny, kdyby se pridala za stejne penize jedna autobusova linka napric mestem? Pokud vim, zatim tyto "sdileci" sluzby umiraji stejne rychle jako rostou a vysledek jsou hromady srotu (ekolog musi plakat).

(3) Konecne posledni jsem jiz psal: e-kola jsou skvela, parkrat jsem ho zkusil a jednou si e-kolo na dopravu do prace poridim, ale dle meho nazoru nepatri mezi normalni cyklisty a chodce.

josuk 19. 8. 2020, 20:19

Podle mě jsou města, kde se dá dobře dopravně jezdit taky na kole celkově lepší pro život a spousta řidičů (občanů, pacientů, pojištěnců) aut by se minimálně zbavila spousty stresu, proto jsou všechna tažení proti cyklodopravě (občas DFENS, časti Svět motorů, čerstvě bohužel nepřímo i BESIP https://www.seznamzpravy.cz/clanek/z-elektrokol-se-stala-hrozba-jezdci-ohrozuji-sebe-i-okoli-115778 ) sice populární, bohužel však mimo mísu. Proto se mi líbí Prahounakole, které kontinuálně popisuje pravdivě praktické zkušenosti, navrhuje a dokonce s AM realizuje změny infrastruktury i myšlení.

O elektrokolech ještě asi hodně podiskutujeme, podle mého např. výše odkazovaný článek je sumací nepochopení a obchodní praktiky. Na e-kole se 25km/hod jede obtížně v provozu. A nelogicky – nejede to? jedeš 26, uber.. 32 km/hod jak chtějí výrobci by bylo určitě použitelnějších. Dnes je to tak, že kdo se projede 25 mezi auty, druhy den se staví v hobbymarketu (cca 3000 kč) nebo u cyklospecialisty (to samé za 4500kč), napojí pár drátů přes konektor a je na veřejné komunikaci nelegální. Obchod vydělává, výrobci prodávají a uživatelé jsou mimo právo, a nepochopeni i samotným BESIPem.
Kdo chce ať jezdí na kole, kdo nechce ať nejezdí, ale čím menší závislost na autech bude, tím lépe,a proto mají smysl bezpečné trasy pro kola v Praze.

MM 19. 8. 2020, 23:12

Jenda ... "článek o nálezu ÚS z února 2019." ... a máte trochu představu, jak dlouho trvá, než se podobná kauza dostane k US a za jak dlouho ji tento rozhodne? To nebude úplně čerstvý případ. Fakt ale je, že dost revizorů je skutečně odpad. Ale abych kvůli tomu natruc nejezdil MHD ... no, je to vaše volba, mně tam chybět nebudete:-).

Jinak jak říkám, já fakt nejsem příznivcem DPP, ale to co předvádíte je už vyloženě paranoidní. A že si něčeho nejste vědom nic neznamená, těžko předpokládat, že město dokáže slušně řídit všechny své organizace, jen ten DPP zrovna ne.

Jednak je každý označovač jedinečný, a revizor by s názorem, že jste si kdysi přesně v tomto vozu označil lístek a pak čekal dokud nepřijede právě on, abyste s ním mohl jet na černo, uspěl dost těžko. Jednak samozřejmě kontrolujte jak je libo, já při nákupu taky kontroluji účtenku. Jen neřeším v diskuzi kde při tom mám stát.

Ale opakuji, jet na kole a ne MHD či autem je čistě vaše volba a Bůh chraň, abych vám do toho kecal. Jen některé ty prezentované důvody jsou takové ... zvláštní:-))).

Jenda 20. 8. 2020, 01:21

MM: Ano, vždyť oba píšeme, že trvá mnoho let, než případ probublá k soudu dostatečně vysoké instance a tím potažmo do novin. To ale také nejspíš znamená (pokud se nic nezměnilo -- a jak píšu, rád si nechám ukázat, že DPP zavedl nějaká opatření, aby k podobným přešlapům již nedocházelo), že aktuálně „probublávají“ nějaké další případy, o kterých se dočteme v novinách za několik let.

DJ 20. 8. 2020, 10:12

Zdenek: to slovo „zájemce“ je krásný a vystihuje přesně ten rozdíl mezi našimi pozicemi. Dejme tomu, že se současným levlem infrastruktury používají lidi kolo na nízký jednotky % cest, s plnou infrastrukturou to třeba bude v Praze 15-20 %, případně s vyšším podílem e-kol nějakých 20-35 % (cucám z prstu něco mezi podíly kopcovitých a rovinatých měst s infrastrukturou).

No a jaká část z toho rozdílu těch 2 skupin, tedy 12-33 % všech cest dělají zájemci o dopravní cyklistiku ve smyslu, že o kole na danou trasu už uvažují, ale za statu quo nepojedou? Tipuju, že se to bude týkat zase nízkých jednotek % cest. Ten zbytek jsou cesty, které dnes nikoho ani nenapadnou.

Ad 2: problém je, že je potřeba všechno a to v dostatečném rozsahu a kvalitě. Takže je celkem sázka na jistotu, že s plošně skvělou cykloinfrastrukturou půjdou podíly cest vysoko. Ovšem s efektivitou jednotlivých kusů je to o dost horší. Měřitelný vliv izolovaných zlepšení bude tam, kde jde o „chybějící články“. Což byly třeba v Brně jdoucí cyklopruhy na Kounicově následované ještě důležitější legalizací průjezdu pěší zónou v centru. Čímž se propojilo dost do té doby jen částečně použitelných cest a během pár let poté vzrostl i celoměstský podíl cyklodopravy ze zhruba půl procenta na dvě.
Totéž ale nemůžete očekávat u přecházejících investic, které zlepší nějaký kus, ale nezajistí spojitost mezi všemi místy, kde se lidi potřebují pohybovat. Hezky to vystihuje David Hembrow nebo tahle kampaň v bývalým hlavním městě: FB, TW. :)

Jenda: odkazy fungují, jen to bude muset schválit administrátor, až přijde. :)

Zdenek 20. 8. 2020, 15:57

Pro odlehceni tematu: asi me dnes rano po ceste do prace potkala karma za tohle moje navazeni do cyklistiky (do te se nenavazim, do cykloopatreni) ve forme kocky, ktera se rozhodla mi skocit z vysoke travy u silnice pod kola. Bohuzel v miste, kde jezdim rychlosti okolo 35 km/h, nestacil jsem zarvat ani "k....!" (kocka!, samozrejme) a uz jsem se valel na asfaltu. Takze se drzim na prumeru cca 0.8 karambolu za rok, tentokrat bez ztraty na materialu (osmicka na dva mesice starem zadnim kole paradni, ale po vypojeni brzdy jsem dojel do servisu, kde byli mili a na pockani mi kolo precentrovali, kupodivu to slo), jinak dve pekne odreniny a bolestive pohmozdeny kotnik. Kocku jsem nehledal, prejel jsem ji obema koly pres hrbet, ta asi dopadla hur.

Na neco jsou cykloopatreni a cykloinfrastruktura kratke :-). Sportu zdar!

MM 20. 8. 2020, 16:27

No, s ohledem na to, že se aktuálních kauz, nikoli dozvuků minulých, v médiích až tolik neobjevuje, tak by se dalo ledacos usuzovat.

Jinak je dobré si uvědomit, že drtivá většina zaměstnanců jsou řidiči, údržba vozidel, tratí a podobně ... a tito všichni tvoří DPP. Označit jej z vámi uvedených důvodů za mafii mi přijde takové ... řekněme nemoudré.

Ale jak jsem psal, já vás k jízdě MHD přemlouvat nebudu:-).

DJ 21. 8. 2020, 12:29

Ještě k defektům - za 1,5 roku na Schwalbe Marathon (bez dalších přívlastků) jsem měl jedno hadí kousnutí z prasáckýho nájedu na obrubník a jedno propíchnutí trnem. Na teď pár dní novým kole mám Schwalbe Marathon GT 365 (chtěl jsem trochu vzorku a hlavně lepší přilnavost na mokrým) a ... hned třetí den taky čistý průpich (ani jsem v plášti nenašel díru). Ale čekám, že od bordelu na silnicích taky nic nebude.

Jan Herda 21. 8. 2020, 15:22

ad defekty - pokud člověk "musí" mít obuto něco "neprůstřelného" tak to jen dokládá kvalitu našich cest :-( K takovým plášťům mám trochu odpor, to má být spíš na expedice. Na 290g Continentalu Grand Prix jsem třeba najel 12000km (šíře 28mm, defekt jeden o šponu)
jinak včera si jedu u Poděbrad, od koupaliště za D11 vyjíždí cosi elektrického s těmi 15cm širokými malými koly, za řidítky mladá holčina, za ní sedí kluk, jsem rozjetý z kopce na 35km/h, přesto mám dost problém zrychlující stroj vůbec předjet, půlkiláku na křižovatku teda nuceně držím těch 35 a mám dojem, že by to vozítko jelo i lehce víc. V úterý mě takhle z Kolína po státovce ujel nějaký "domaděl" s benzínovým motorem přidělaným na staré horské kolo, v 40km/h jsem stíhačku vzdal, neb mu to jelo tak k 50 odhaduju. Do toho krásně cyklisté po chodníkách ...

DJ 21. 8. 2020, 15:43

Jan Herda: tak tu skoro-neprůstřelnost chci hlavně kvůli zimnímu štěrku. Tam je alternativa buď to, nebo bezduš + mlíko, s čímž nemám zkušenosti a nechce se mi s tím drbat. :)

A to kilo rozdílu je při 20kg kole a ~95 kg mě už celkem nepodstatný, starty na semaforech mám i tak rychlý dost a víc nepotřebuju.

Zdenek 21. 8. 2020, 15:53

@DJ: jo, vidite, uz se dohodneme. Ano, cely rozdil mezi nami spociva v tom, ze vy pisete "... s plnou infrastrukturou to třeba bude v Praze 15-20 % ...", zatimco ja bych napsal "... s plnou infrastrukturou to třeba bude v Praze 2-5 % ..." . A proto bych se na to vykaslal a podporoval jinou dopravu. Ja si nejak myslim, za i ti politici jsou nakonec take lide, dokonce uspesny politik (ve smyslu "znovuzvoleny") asi nasloucha hlasu lidu. Tudiz verim, ze podil "prazske dopravni cyklistiky" chtivych politiku je stejny jako podil ve zbytku spolecnosti. A kdyby byl tak vysoky, jak vy se domnivate, asi by byla podpora cyklistiky vetsi.

Odbocka: zase jsem se vratil k vasemu starsimu prispevku a rekl si, ze se podivam na ten Zurich (bydlel jsem na predmesti jeden tyden, vim, ze tam kopce skutecne jsou, moje vzpominky jsou tedy predevsim, ze tam byl sileny automobilovy provoz). Zadal jsem do googlu "modal split zurich" a prvni odkaz je na PDFko

shorturl.at/fABCW

rikajici, ze podil cyklistiky je 4%. Tomu bych veril. A to bych jeste rad vedel, jak to meri. Takze rozumim tomu dobre, ze z Zurichu je doba cykloinfrastruktura a jsme na 4%?

A ted je otazka, co bych podporoval. Jeste pred nekolika lety jasne MHD. Tzn. je-li moznost mit preferovany pruh pro MHD (nebo jinou upravu o neco zrychlujici nebo rozsirujici MHD) za cenu, ze nebude zadna uprava pro cyklisty (bud tim, jak to v danem miste vypada, nebo je to o penezich), sorry, cyklistika musi ustoupit. S nastupem e-kol (presneji elektropohonu, viz dale) verim, ze cyklodoprava (presneji e-doprava, viz dale) je razem pro vic lidi a to meni situaci. A je ted otazkou co s tim. Dle mych zkusenosti michani cyklistu a e-cyklistu neni vhodne. Jak jsem jiz psal (asi, zacinam se ztracet), ja jako nadprumerne trenovany jedinec (neporovnavam se skutecnymi cyklisty, kteri napriklad amatersky zavodi, ale s beznou cyklistckou populaci), ktery jezdi rychle, vyjede i rychle kopec, na cyklostezky/trasy/... nepatrim a nejezdim tam (navic jsou klikate, s prekazkami, tahnou se podel zaparkovanych vozidel (vic mesic stary clanek o ulici Na brevnovske plani, k nicemu). Jakmile je tam vic cyklistu, chodcu, nedejboze deti na kole, pripadam si blbe. Neni to bezpecne. Lip se citim na silnici s auty. A proto bych zacal uvazovat, jestli podporu normalni cyklistiky (pro dopravu po meste, nemluvim o rekreacnich stezkach na nejakych hezkych mistech v Praze, napr. podel reky k Zbraslavi) nezabalit a prejit na podporu e-dopravy. Ale to znamena jine(!!!!) upravy a dopravni reseni, protoze nemusime resit, ze e-cyklista nestaci opustit krizovatku, relativni rychlost e-kolo/auto je mensi, vyslapne kopec. Takove veci jako "neprime odboceni" je minulost. Muzeme e-cyklistu pustit vic do provozu k autum a naopak jej mene poustet mezi chodce. A tim se dostavame i prispevku uzivatele "josuk", ktery by rad, aby e-kola mohly mit podporu do rychlosti 32 km/h -- proc ne, nerikejme tomu e-kola, protoze to budi dojem nejakeho prostredku i pro rekreacni ucely, rekneme, ze takove "e-highpower-kolo" nesmi na cyklostezky mezi volnocasove cyklisty, chodce a deti, ale na silnici, a ja osobne nemam zadny problem. Proste je to ekologicky dopravni prostredek skoro na urovni mopedu. A klidne to muze byt podpora do 40 km/h (to, jestli by to potom uz melo mit nejakou homologaci a STK, nebo zdali uzivatel musi prokazat nejakou ridiskou zrucnost -- to at si resi jini, ja to klidne preziji bez homologace).

Ale fakt nechci potkavat napriklad v Jizerkach (kde se motam s detmi nebo sam, placam se, kocham se, vim, ze 99% lidi kolem me neda vykon 700W a s tim pocitam), ale ani napr. ve Hvezde, kde jsem obcas se detmi jezdil, cosi, co jede 32 km/h a "ridic" se pritom dlouba prstem v nose. Ano, to je soucasny stav -- das plnou dopomoc, a az do tech magickych 25 km/h jedes zadarmo (vlastne to muzes 25km/h valit skoro porad, vyzkousel jsem letos osobne na vypujcenem e-kole). A to ani nemluvim o precipovanych kolech. Naopak: je asi mile, ze e-kolo pomuze slabsim, starsim, handikepovanym se dostat do prirody a preji jim to. Ale mela by jim mezi ostatnimi cyklisty stacit podpoda do 20 km/h.

josuk 21. 8. 2020, 18:59

Zdeněk: legální e-kolo je výsledně pomalejší a v pražském provozu i díky převrácené logice (nejede to.. tak uber) troufám si říct o dost nebezpečnější než můj 20 kg amsterdam... Rychleji se opravdu jen rozjede!! Na svém kole tachometr nemám, proto až s půjčeným e-kolem jsem se divil, kde všude v Praze jezdím na amstru přes 25 i 35 km/hod. Nechci vůbec hájit rebely na cyklostezkách a chodnících, ale poukazuji na to, že debata o e-kolech ještě ani pořádně nezačala a prosté omezování rychlosti (případně hrozba povinné registrace či řidičáku) podle mého účel nesplní, protože na obyčejném kole se dá divočit mnohem více, od 25 nahoru se totiž rozjede mnohem snáz. V česku rozkvetl byznys s čipy a pro všechny je to zdá se výhodné, kromě uživatelů.
Jinak, myslím, kdo se pár dní projede rychlostí legálního e-kola, zafixuje si pětadvacítku tak, že zdálky a na první pohled rozezná, kdo je "mimo zákon". Prosté omezování rychlosti dokonce na 20km/hod s argumentací ohrožování chodců e-koly se mi zdá trochu nepřípadné a nefér.

Zdenek 22. 8. 2020, 09:22

@Josuk: to se my vzdy libi. Dokud hovorime o obycejne cyklistice z pohledu dopravy po Praze, tak je cyklista slaby jedinec, ktery potrebuje cyklostezky, aby se nemichal s rychlejsimim auty (v meste 50 a vetsinu mene km/h, right?), vyhrazene "cykloboxy", aby prejel krizovatku, .... . Ale jak dojde na obhajobu e-cyklistiky, najednou se stane z cyklisty jedinec, ktery na "amsterdamu" (asi neco, jako za mych let "Ukrajina") jezdi pres 25 km/h. Totez se deje na diskuzich v necyklistickych mediich (IDnes, ...) -- to jsou rychlosti, to jsou prumery! Nepovazuji se za nejak vykonneho cyklistu, na zavody UAC (Unie amaterskych cyklistu) nejezdim, nechci se ztrapnit, ale na mych kazdodennich jizdach do prace obcas potkavam jine cyklisty -- vyjimecne se stane, ze by me nekdo predjel, naopak bych rekl, ze jezdim o 3-7 km/h rychleji nez vetsina. Na cestach mimo Prahu take nemam pocit, ze bych byl brzda, letos v Jizerkach s vozikem s ditetem (cizi, 5 let) jsem uspesne prohanel normalni cyklisty (byl jsem urcite nejrychlejsi v nasi skupine 12 beznych dospelych jedincu). Ale presto se muj prumer na silnicnim kole, na kterem jezdim do prace, pohybuje kolem 27 km/h (ok, jezdim jeste s tezkym vekym notebookem, mozna by to bylo bez nej vic). A to se u toho rozhodne zapotim, ze si musim dat sprchu.

Tudiz, prominte, absolutne neverim, ze by normalnimu jedinci (navic jedoucim do prace tak, jak se tady popisuje a jak vidim na youtube z Danska, Nizozemi, ... -- v obleku, pohodicka, zadna sprcha po dojezdu, navic v hromade dalsich cyklistu -- to je preci to, co chcete -- mraky lidi na kole jako napr. v Utrechtu) nebylo kolo, ktere jede prakticky bez slapani 20 km/h, dostatecnym prostredkem pro dopravu do prace a ze by vas kolo omezovalo. Take na zaklade me zkusenosti neni pravda, ze na e-kole neni mozne jet rychleji, po rovine bez potizi, nesmite si pujcit e-kolo s gumami jak krosova motorka, ale kolo odpovidajici trase, po ktere se pohybujete -- na asfalt/sotolinu hladke. Potom je (s tim, co jsem mel pod prdeli) prumer 25 km/h v suchem triku. A prumer 20 km/h (omezovac 20 km/h) by mel bohate stacit pro mesto a dokazi si predstavit, ze je mozne snest smiseny provoz chodec, cyklista, e-cyklista. Zrovna tak pro ty Jizerky nebo Sumavu.

OK, upresnim: i ja bych uvital, kdyby e-highpower-kola urcena pro provoz na silnicich, byla bez homologace a bez potreby ridicaku. Ale zkuste s tim vjet na chodnik, na stezku k pramenum Vltavy, na hrebenovku v Brdech, ... -- hnal bych vas bejkovcem :-).

Zdenek 22. 8. 2020, 09:43

Jezisikriste, hrubka jako vrata hned ve tretim slove. Diskutujicim se hluboce omlouvam ...

Vratislav Filler 22. 8. 2020, 11:49

Mít na elektrokole režim s limitem 19 km/h, který si zapnu na vjezdu do pěší zóny, by mi přišlo fajn. Mít to jako fix všude a tedy i do provozu, je nesmysl, protože to prakticky znemožňuje provádět v provozu nezbytné manévry typu řazení do druhého pruhu.

MM 22. 8. 2020, 13:01

VF ... jako že v centru Prahy posvištíte po pěší zóně mezi chodci na e-kole 19 km/h? Tak to pevně doufám, že tam nebudu. Nezlobte se na mne, ale pokud někdo chce jezdit takovouto rychlostí, tak mezi chodci nemá co dělat.

Zdenek 22. 8. 2020, 17:28

Hmmm, zajimave. Napsal jsem prispevek jako odpoved na Josuka, odeslal jej, a prispevek se zobrazil s nadpisem "prispevek bude zobrazen pozdeji ..." (neco v tomto vyznamu). V te chvili jsem si vsiml, ze mam ve tretim slove hrubku, a proto jsem pridal omluvny komentar. A ted, kdyz jsem se vratil po par hodinach z cyklovyletu, vidim, ze omluvny komentar tu je, ale puvodni prispevek nikoli. Nic zasadniho, pouze timto upozornuji admina, ze v systemu neco nefunguje.

Vratislav Filler 23. 8. 2020, 08:05

MM: Nezlobte se, ale proč ze snížení technického limitu přípomoci implikujete, že člověk na kole nemůže jet, když je potřeba, ještě pomaleji?

Přípomoc do dvaceti v PZ by byla fajn třeba proto, že se nemusítě hlídat ve chvíli, kdy tam chodci nejsou, a v okamžiku, kdy máte těsně potkat chodce, se z dvacítky zpomaluje líp než z pětadvaceti a výsledkem je vyšší ohleduplnost.

Zdenek 23. 8. 2020, 11:38

@Josuk: zkusim odpoved naformulovat znovu, snad se tady na diskuzi objevi (viz muj prispevek o mizejicich prispevcich)

Povazuji za zajimave, ze v situaci, kdy diskutujeme cyklistu v provozu, jedna se o jedince slabeho, pomaleho, s malou kondici, vyzadujici opatreni typu "cyklobox pred krizovatkou, aby krizovatku mohl projet", ma mu byt umozneno neprime odboceni, jeho rychlost je oproti autu velmi mala (mluvime o Praze, kde se jezdi 50 km/h nebo mene, right?), a proto musi byt peclive od aut oddelen, ... . Ale jakmile se diskuze stoci na e-kola a jejich interakci s chodci a cyklisty (k tomu dochazi jak v Praze na ruznych cyklo-trasach/stezkach/..., tak v mych oblibenych Jizerkach a na Sumave), cyklista nejednou zrychli, to jsou vykony! Vy davate na "amsterdamu" najednou 25+ km/h bezne (predpokladam, ze to je neco, jako za mych mladych let kolo Ukrajina), na diskuzich v jinych mediich jezdi prumery pres 25 km/h skoro kazdy a kdyz chteji, tak roslapou kolo na 40 km/h po rovine.

Myslim, ze mam docela srovnani me vykonnosti s prumernou populaci, nejsem zavodnik, na zavody UAC (Unie amaterskych cyklistu) nejezdim, nechci se ztrapnit, ale rekl bych, ze jezdim rychleji o 3-10 km/h nez cykliste, ktere potkavam na cestach do/z prace -- casto je mijim velkou relativni rychlosti . A mam srovnani i s mymi prateli, se kterymi jezdime jiz cca 12 let kazdy rok na tyden na kola (vetsine ujedu v horach i s vozikem s capartem, naposledy overeno letos v Jizerkach). Presto je muj letosni prumer z jizd do prace cca 29 km/h (silnicni kolo, po silnici, minimalne klickovani, po takovych "cistych" tazich jako je Belohorska, trochu me brzdi, ze vozim tezky velky notebook). A to jedu tak, ze ze me tece pot proudem, tudiz jizda v polobotkach a obleku je naprosto nemyslitelna, sprcha a jine obleceni je nutnost. Vubec si nedokazi predstavit, ze bych takto rychle a timto zpusobem jel po cyklostezce, kde se motaji deti, maminky slapajici na mestskem kole -- pripadal bych si jako silnicni pirat. Jednoduse vam neverim, ze prumerny obyvatel Prahy, ktereho bychom chteli dostat na kolo, muze jezdit prumerem pres 20 km/h (v "suchem triku", ridit jednou rukou, svacit, klabosit s kolegy v takovem cykloprovozu, jako jsem videl na youtube z Utrechtu -- takovy husty cykloprovoz, o tom vam jde, ne?). Tudiz jestlize nekdo chce jezdit mezi chodci a "human-power" cyklisty, dle meho nazoru musi pripomoc do 20 km/h bohate stacit. A jak jsem psal, jestli budeme o mluvit o kole, na kterem se jezdi po _silnici_ a neni urceno na cyklostezky a turisticke trasy: klidne tech 32+ km/h, klidne i vic. A mirnim svoje vyjadreni: ano, i ja bych privital, kdyby takove s_silnicni_ e-kolo nevyzadovalo homologaci ani ridicak.

Dale bych odporoval, ze soucasne e-kolo (legalni) nejede rychleji nez 25 km/h. Nesmite si vzit kolo s gumami jak krosova motorka, s vidlici se zdvihem 140 mm, a divit se, ze to po asfaltu vic nerozjdete. Mel jsem pujcenou e-mrchu (legalni) na rozhrani horskeho a trekoveho kola s hladkymi plasti, a po rovine jsem nemel problem zrychlit jiz bez pripomoci (ja mel vlastne "problem" jet nekdy pomaleji, mohl jsem to valit 25 km/h stale, kopec, nekopec). Ale chcete-li jezdit pres 25 km/h po hrbolate ceste nebo lese ... tomu se uz rika motokros a krosove motorky do prirody nesmi. Nevim, proc by tam mohly jezdit elektricke.

Diskuze o e-kolech davno zacala. Osobne to povazuji za vypusteni nebezpecneho dzina z lahve, prestalo tim platit jednoduche pravidlo "do prirody lidskou silou" nebo "kde se pohybuji lide, nemaji se pohybovat stroje". Mohu uvest konkretni priklady, kdy jsem videl, jak e-kola skodi prirode. Nakonec staci i precit vyjadreni pracovniku KRNAP a NP Sumava.

josuk 23. 8. 2020, 13:01

Zdeněk: s tím, co píšete mohu většinou souhlasit, těžko však řešit jezdění v národních parcích a zároveň Prahou na kole. Jezdím na kole dopravně, hlavně v Praze, a zpravidla mezi motorovými vozidly, (nejčastěji na kole holandského typu se vzpřímeným posezem, dobrým rozhledem, poměrně pevným rámem, moderními komponenty, převodovkou, s možností nastavení převodu v klidu, čili může poměrně připraveně vystartovat, kolo je sice těžší, ale není měkké ani pomalé).
V Praze se přece snažíme mezi chodci vůbec nejezdit! A pokud, tak výjimečně, a klidně rychlostí chůze, žádný problém.
Reagoval jsem na to, že pouhé omezování rychlosti přípomoci e-kol je nepochopením potřeby městského cyklisty, kterému e-kolo požere nepříjemné kopce, ale zároveň mu mezi motorovými vozidly způsobí ještě větší nepohodlí a tím ho možná právě pošle zase mezi ty chodce anebo do národního parku... Nechápe to asi ani BESIP, snad prozatím. Podle je to trochu analogické k situaci, kdyby auta měla mít povinně z výroby omezovač na 130 km/hod a městská auta rovnou 50 km/hod... a prodávaly by se čipy..

Jenda 23. 8. 2020, 15:10

Zdenek: Já nijak extra vytrénovaný nejsem a po Praze mám průměrnou rychlost 20 km/h když se hodně snažím (ten případ se sprchou a ideálně dresem), v civilu tak 16 km/h. Ale v tom je zahrnuté stání na semaforech, zpomalování při odbočování, případně kopce -- na rovině k těm 30 jedu samozřejmě taky. S tím limitem na stezky vs. na silnici částečně souhlasím (nevidím důvod pro omezení v době, kdy tam nikdo nechodí, ale jako asi jo, rozhledové poměry a tak), nemělo by to ale podle těchto argumentů platit jako standardní omezení rychlosti pro všechny?

josuk: „V Praze se přece snažíme mezi chodci vůbec nejezdit!“ - stále se zvyšující množství stezek pro _chodce_ a cyklisty, které má cyklista povinnost využít (tady je navíc super ta nejistota, že nikdo netuší, kdy ta povinnost ještě platí), ukazuje něco jiného.

Zdenek 23. 8. 2020, 21:03

@Josuk: je to jednoduche, vy chcete mit e-moped (to podle meho kolo s podporou do 32 km/h je) a pritom cerpat vsechny vyhody, ktere ma kolo, a ktere je ma proto, ze je malo vykonne. Napr: tahat mopedy do metra, kdo to kdy videl ...

josuk 23. 8. 2020, 22:06

:-)) nene, já už to vrátil, něco co, kvůli vysoké ceně, nemůžu snadno odložit, neužiju.
Já se jen zastávám, trochu proti vlastnímu přesvědčení, těch, co investovali do lithia, přidali ještě 3-4 litry za čip v hodnotě desetikorun, jsou ilegálové a ani to možná nevědí (že je přečipovaná většina bych se skoro vsadil, u cyklospecialistů nárazově nejsou čipy k dostání ;-)), proti zatím převládajícímu názoru, že technickým omezením rychlosti e-kol něco řešíme. Nevyřešíme nic. Přitom u aut je nám to jasné.

Lukáš M 24. 8. 2020, 10:07

Když se už zde baví o eloktokolech. Přišlo mi příhodné se podělit o tento odkaz . https://mtbs.cz/clanek/legalne-45-km-hod-realitou-diky-turbo-vado/kategorie/tech-news#.X0NzLsgzbcs

Zdenek 24. 8. 2020, 10:59

@Lukas M: naprosto v poradku a nic prekvapiveho, moped (Babeta, Stadion) mit SPZ (RZ) nemusi. Ale pral bych si, aby spolecnost netolerovala, ze "tohle" jezdi mimo silnice. Uprimne: takovy tlak bych cekal od cykloserveru, ktere se tvari, ze se chovaji "environmental-friendly". Misto toho si prectu od Automatu napriklad toto:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/stoupenci-ekologicke-dopravy-se-bouri-praha-vyzene-z-centra-elektrokola-101194

(nasel jsem jej diky odkazu od Josuka, ktery si "stezoval" na BESIP)

Prominte, e-kola na pesich zonach? Kde to jsme? A ted kam pojedou i tyhle mopedy? To bude mit realny vykon (rozhodne vetsi kroutak) nez uvadena Babeta ci Stadion.

Od pocatku pisi v tom smyslu, ze prestoze jsem (i) mestsky cyklista, nemohu se ztotoznit s politikou "prazskeho cyklohnuti". Krome duvodu uvedenych v drivejsich prispevu, je citovany clanek Automatu dalsim duvodem.

josuk 24. 8. 2020, 11:39

pozn. kdo řeší, že ta dodávka zásobující pěší zónu může jet třeba 180 km/hod?? Přivezla zboží po dálnici, takže její technické parametry jsou z výroby nastavené fajn. E-kolo si na pohodové pojíždění po kvalitní infrastruktuře klidně vystačí s nízkými rychlostmi. Ale megaproblém mu vzniká v provozu.. třeba do mírného stoupání s tramvají za zády..

Zdenek 24. 8. 2020, 12:19

@Josuk: je tam vice zasadnich rozdilu e-kolo/moped vs. dodavka:

- dodavka ma RZ. Zkuste si pravidelne jezdit pres Staromak dodavkou rychlosti pres 20 km/h a verim, ze to bude drahe. O cyklistovi to rozhodne neplati, anonymni dav.

- dodavek zajistujicich zasobovani je par, cyklistu mraky (nebo cyklisticke hnuti chce, aby jich byli mraky, cim vice, tim lepe)

- na nektere pesi zony zasobovani nesmi mimo urcene casove obdobi. tj. zasobovani tam nemuze v exponovanych casech

Ano, tramvaj za zady muze nekdo citit jako problem. Bud si poridi e-moped, potom bude jezdit pouze po silnici, ale klidne 40 km/h, a nebo e-kolo (s limitem 20 km/h), ale nebude takovy problem, kdyz chvilku tramvaj zdrzi rychlosti 20 km/h (kolik takovych mist je, jak jsou dlouhe, a kolikrat denne dnes k tomu zdrzeni v soucastnosti dochazi?). Uz vubec nehovorim o tom, ze dnes je limit 25 km/h, to se snad uz o nejakem zdrzeni neda ani mluvit.

MM 24. 8. 2020, 14:28

VF ... pokud už vůbec něco regulovat, tak max. rychlost kterou kolo může po PZ jet. A to silně pochybuji, že by to bylo těch cca 20 km/h. Tedy buď nebude regulována vůbec, nebo bude nižší. Pokud bude nižší, tak je vám přednastavení na 19 km/h na nic, pokud nebude vůbec, je to na vás, kolik tam pojedete, pokud svojí jízdou chodce neohrozíte a neomezíte. Pokud tam bude zrovna pusto prázdno, tak si tam jeďte klidně 30, fakt netuším, proč zrovna z 19 km/h dělat posvátnou krávu.

Pokud to byl apel na výrobce/úpravce, aby na e-kola montovali něco na způsob tempomatu, tak fajn, ale pak nevím co s tím tady a hlavně proč u takového udělátka řešit nějaké pevné přednastavení zrovna na těch 19 km/h.

Tonda 24. 8. 2020, 16:27

Že mopedy (vozidla kat L1e-B) nemají RZ neplatí už od roku 2001, možná ty staré uvedené do provozu před rokem 2001 ji mít nemusí, ale ty uvedené později zcela jistě ano.však i v tom článku je to Specialized Turbo Vado vyfoceno s RZ, otravný je, že to pak musí plnit vše jako moped, mít POV a musí se na tom jezdit v motopřilbě, což při šlapání a zapocení se asi nebude moc komfortní a na jízdu jen na motor je ten motor zase dost slabý.

Rychlostní omezení na 20 km/h v pěší zóně pro vozidla, kterým je tam vjezd povolen, je dáno zákonem a týká se všech vozidel, tedy i nemotorových kol (§ 39). Na stezce pro chodce a cyklisty rychlost omezena není, je tam tedy standardní limit 50 km/h jako v obci, někde se sice uvádí 30 km/h, ale v zákoně sem pro to nenašel oporu. Samozřejmě ve všech situacích cyklista nesmí nikoho ohrozit. To že motor pracuje do rychlosti 25 km/h přeci neznamená, že se nedá jet pomaleji. Pořád je lepší aby byla omezena pomoc motoru, než aby byla na stezkách zavedena klasická maximální rychlost pro všechna vozidla, proč nejet 35 km/h, když tam bude volno.

Rychlostní limit 25 km/h u elektrokol se týká jen motoru, tj. při této rychlosti má motor vypnout, to jen pro připomenutí. Pokud je kolo dobře zkonstruováno, že vypnutý motor neklade odpor a jezdec je toho schopen, takové kolo samozřejmě může jet čistě na lidský pohon rychleji i po stezce, na rovině těch několik kilo navíc nehraje roli. V USA v Kalifornii mají u elektrokol třídy 1 a 2 limit 20 mph (32 km/h) a tato kola mohou na stezky se smíšeným provozem s chodci a někteří lidé volají po stejném navýšení i v Evropě, třída 2 se liší tím, že může jezdit i výhradně na ovládání plynovou páčkou.

Zvyšovat asistenci na 32 km/h do provozu smíšeného s chodci mi přijde už dost a nedělal bych to, ale pro čistě cyklo provoz bych se tomu nebránil.

Jenda 24. 8. 2020, 17:12

Zdenek: „Zkuste si pravidelne jezdit pres Staromak dodavkou rychlosti pres 20 km/h“ Na Staromáku nejsou radary/úsekáče, tu dodávku musí chytit policajt ručně, stejně jako cyklistu.

Jan Herda 25. 8. 2020, 07:01

25 je možná lehce málo, ale sám bych rád viděl běžného městského cyklistu, který jede vlastní silou rychleji (po rovině nebo třeba do mírného kopce ...)
Pokud Vráťa jel z těch Jizerek průměrem hluboko pod 20, tak nečekám, že běžná populace "lítá" - to, že jedu 40+ z kopce přece není vypovídající.
Na PRE jsem teď viděl na půjčení e-skůtr, sice nutnost řidičáku, ale má to 4kW a jezdí rychle, ideální na (pří)městkou "e-dopravu".

Myslím, že za měsíc/dva se opět vše vyřeší tím, že bude nevlídno, tma a cyklistů ubyde, z čehož budou mít "točvolanti" radost. V listopadu nebudou jezdit ani ti na přečipovaných e-kolech (čest výjimkám) a pokorně v lepším případě vezmeme za vděk MHD.

josuk 25. 8. 2020, 08:07

Nezbývá tedy než doufat, že množství voličů, kteří jsou se svými elektrokoly mimo zákon a rychle jich přibývá (zatímco automobilisté mají z výroby "neomezeno") dosáhnou natolik povšimnutelného počtu, že současný pan premiér s tím NĚCO (legislativního) provede. :-D

Můžeme debatovat o regulacích, ale ta nelegální kola ve velké míře už prostě mezi námi jezdí. Já tvrdím, že to zrychlování chápu, protože i když 90% pražské jízdy jedu rychlostí nižší, existují úseky kde přijde kouzelné nelegální tlačítko odblokování (defaultně je to vypnuté) velmi velmi vhod. Jinak si jezdec připadá nebezpečně, navíc hloupě (že se snaží) a spíše se schová na chodník. ..

Vratislav Filler 25. 8. 2020, 09:21

Jan Herda: Jen zkoriguji, průměr pod 20 byl daný hodinou přestávek a tím, že po ujetí 120 km už jsem jel do kopce skoro krokem. 10 kilometrů po městě jezdím naplno, po rovině kolem těch 25 km/h, z kopce víc (a v Praze je to třetina do kopce, třetina z kopce).

Zdenek 25. 8. 2020, 13:11

@Josuk: tak to jsme ve shode, ja take potrebu zrychlovani chapu, ale do te miry, ze kdyz nekdo ma vykonny stroj (napr. auto, motorku, moped), nejezdi tim po chodniku a cyklostezkach. Vlastne panovi od Specialized gratuluji: ma legalizovanou motorku (tak to stoji v technicaku, pan je vlastnikem "motoroveho vozidla"), muze jezdit do prace pohodlne, rychle a (skoro) bez slapani, ale protoze jde o motorove vozidlo, nemuze na lesni cesty, turisticke cesty, do metra, na cyklostezky. On je spokojen, ja jsem spokojen. A ukazuje se vlastne, ze legislativa nechybi, klidne kolo s vyssim vykonem (to kolo ma nominalni vykon 350W, tak to uvadeji na strankach Specialized, buhvi, kolik ma spickovy) muzete legalizovat jako motorku.

Jakou legislativu postradate?

Tonda 25. 8. 2020, 14:56

Protože v MHD budou povinné náhubky, tak třeba na těch kolech spousta lidí zůstane.

Jakou legislativu postrádáme? Aby ta legalizace rychlých elektrokol byla jednodušší aby třeba nebylo nutné vozit motocyklovou přilbu apod. a aby to smělo i na cyklostezky jako v USA, byť třeba s rychlostním limitem.

Zdenek 25. 8. 2020, 16:00

@Tonda: rychlejsi legalizaci e-mopedu vam preji. Zbytek (cyklostezky) nikoli a doufam, ze nas (volicu) je vic nez vas, ze nasemu pomeru odpovida stav v parlamentu, a neprojde to.

MM 25. 8. 2020, 17:19

"Aby ta legalizace rychlých elektrokol byla jednodušší aby třeba nebylo nutné vozit motocyklovou přilbu apod. a aby to smělo i na cyklostezky jako v USA, byť třeba s rychlostním limitem." ... a to jako proč? Jakmile je to schopno jezdit stejně rychle jako motorka, což není ve srovnání třeba s "padesátkou" skůtrem u těch rychlých e-kol tak nereálné, tak by pravidla pro jízdu měla být shodná.

A podobně pokud si někdo koupí kolobrndu, klasickou, tak z povahy věci jede nějakým způsobem a zákon na to pamatuje. Pokud má ale verk, na který se jen postaví, točí "plynem" a jede co motor a úprava dá, tak ... tak to fakt není kolobrnda, ale normoš motorové vozidlo.

A už vidím, jak PČR na cyklostezce měří. Já jsem ne-e-cyklista a riziko, že na cyklostezce potkám čas od času někoho na silničce kdo fakt umí a jede výrazně rychleji než já beru. Ale situace, kdy tam díky motoru může takto jezdit prakticky každý, ta mne tedy fakt neláká.

josuk 25. 8. 2020, 19:05

MM: elektroilegály potkáváte běžně ;-) .. diskutovat sice můžeme, čipy se velmi dobře prodávají https://www.mountfield.cz/cip-na-elektrokolo-s-motorem-bosch-4koz8018?gclid kdo elektrokolo nezkusil a nezamýšlí zkusit se může zhnuseně distancovat, ale ilegálů (bohužel!) přibývá, s tím samozřejmě klesá obecný respekt k právu (to se Vám musí určitě hodně nelíbit) a u aut je to jinak. Zatím tu nikdo ani nenakousl vysvětlení, proč auta nejsou též povinně rychlostně omezená, když příkladů překračování ze strany řidičů není málo!
K otázce RZ (SPZ) . vzhledem ke kamerovému systému v městech, nejsou ani cyklisté tak nedohledatelní, jak se možná zdá.

Zdenek 25. 8. 2020, 19:56

@Josuk: prominte, ale neporovnavejte provoz aut na silnicich s tim, ze se uz tady mnoho let buduje (cyklohnuti buduje) infrastruktura pro cyklistiku, bruslare, chodce, ... s myslenkou "ochranit cyklisty vcetne slabsich kusu a motajicich se deti pred nebezpecim; umozneme jim kvalitnejsi zivot a aktivity ve meste" (takovych odpovedi se mi dostalo v jedinych dvou diskuzich, kterych jsem se na tomto webu zucastnil), a ted se tam tlaci e-motoriste.

S auty si jednoduse vymyslite, tlak na zvyseni bezpecnost provozu je trvaly, a sice mozna neni omezena rychlosti "hardwarove", ale dela se plno dalsich opatreni: auto musi byt homologovano, musi splnovat bezpecnostni standardy, musi mit airbagy, musi "nabidnout" vlastni deformacni zony, delaji se testy toho, jak dopadne chodec pri narazu. K tomu mereni rychlosti policii a usekove mereni ... takze pusteni e-mopedu na cyklostezky jde, dle meho nazoru, naprosto proti soucasnemu trendu. Ano, je to presne tak, jak jsem vam jiz psal, sobecky chcete vsechno: jezdit s motorem a zaroven uzivat vsechnu infrastrukturu vybudovanou pro slabsi ucastniky provozu. Opustim-li mesto a prejdu do prirody: chcete zabavu jako instatni polivku, vysypu, zaliju, je to cool, je to rychle, bez namahy, bez ohledu na nasledky a vliv na zivotni prostredi.

Mimochodem omezeni vykonu se u aut uz davno deje. Tezke kamiony ritici se 130 km/h mezi slabsimi auty jsou minulosti a omezovac ma kazdy kamion. Nepripada vam to jako analogie cyklista / e-mopedista? Vite, ze nova osobni Volva jsou jiz vykonove priskrcena a maximalni rychlost je 180 km/h ?

No nic, vyrazim domu na kole po silnici, kam se hrdinove s 25 kg mrchou a vykonem jak moped boji, a proto se chteji pretahovat na Ladronce s haranty na bruslich (i s mymi, ted uz teda jenom s nejmladsi dcerou).

Omlouvam se dalsim ctenarum za jiz nastvany a mozna castecne urazlivy prispevek, uz jsem to nemohl vydrzet.

a-b-c 25. 8. 2020, 20:43

Josuk:
Ad neomezení automobilů:
Pro řízení automobilu / motorky je nutné mít ŘP - prokázat jistou minimální znalost a dovednost. Na e-kole může jezdit i dítě bez jakýchkoliv znalostí.

Můžeme si pomoct "vývojem" ŘP na jiné jednostopé vozidlo - motocykl. Dovolím si tam rovnou doplnit e-kolo.
E-kolo - Od 0 let motor 250W nominální výkon, špičkový je vyšší. (spalovák max 50ccm /1kW). Rychlost s pomocí motoru 25km/h.
AM - od 15let motor do 50ccm / 4kW a do 45km/h
A1 - od 16 let motor do 125ccm /11kW a max 0,1kW/kg
A2 - od 18let motor do 35kW a 0,2kW/kg
A - od 24let (20 po 2 letech A2) Neomezený výkon
E kolo čerpá výhody kola (bez ŘP, cyklostezky) výměnou za omezení výkonu a rychlosti nastavené na běžnou jízdní dynamiku cyklisty. Pro vyšší výkon je třeba prokázat znalosti předpisů a jízdní dovednost.

josuk 26. 8. 2020, 07:27

pozn. celou dobu narážím na limit 25 km/hod jako na zeď, který nutně potřebuji překonat MEZI AUTY, a pokud mám 250 W navíc, kdy jindy je použít, než třeba na Plzeňské, Bělehradské nebo při startech na semaforech.. a Vy opakovaně argumentujete stezkami nebo Ladronkou.. kde elektromotor prakticky potřeba vůbec není.
Jinak pokud může člověk od 10 let na kole na silnici, v 16 letech může mít 11kW skútr, řidiči s Béčkem dokonce automaticky taky (v česku bez dalších testů či zkoušek a nemusí ani umět na kole!), kde je problém aby lucidní člověk od 16 nebo 18 mohl bez dalšího mít 250 W navíc, co mu pomohou v PROVOZU? (Rebely všeho druhu řešme jinak).

a-b-c 26. 8. 2020, 08:46

Josuk:
"kde je problém aby lucidní člověk od 16 nebo 18 mohl bez dalšího mít 250 W navíc, co mu pomohou v PROVOZU? "
Problém je v tom že na e-kole nemusí sedět lucidní člověk 16+. Z pohledu zákona je to kolo, takže na něm může sedět i dítě či vybodovaný silniční pirát..

Jan Herda 26. 8. 2020, 09:37

Nakonec buďme rádi že se tady nic moc extra nekontroluje, takže přečipovaná e-kola, stejně jako děti bez přilby, opilí cyklisté nebo jízda na červenou či po chodníku, se tu prostě objevují zcela normálně bez nějaké zásadní represe. Mě zastavili policisté jednou za asi 150.000km když jsem ráno v 5:30 projel v Běchovicích červenou za nulového provozu, neb jsem si nevšiml, že mám za sebou policejní vůz. To, že "musím" jet 30+ abych si nepřipadal nepatřičně je věc infrastruktury a cesty, kterou vykonávám. Co není bezpečné nebo kam se necítím, tak na kole nelezu. Ano, těch míst je (a bude) v Praze asi hodně, ale na rozdíl od toho, že v krajích vedle do vsi jezdí autobus co 2hodiny, tak v Praze je těch možností opravdu hodně.

ad výkon - nechápu, proč mají současná auta takové výkony i kosntrukční rychlosti, ale to souvisí i s tím, že zhýčkaný moderní člověk automaticky čeká "maximum" - ať je to rychlost auta či výkon klimatizace nebo kvalita fotek ..., to je "normální". Proto nebude podle mě nikdy "normální" pro většinu populace plahočit se na bicyklu nějaké namáhavější úseky.

Stačilo by čtvrtinu cest nevykonat a i v té Praze by se najednou líp jezdilo, jenže my prostě "musíme" pořád jezdit - do práce, na kroužky, za zábavou, ...

Zdenek 26. 8. 2020, 09:44

@Josuk: ja konzistentne uz nekolikaty prispevek pisi, ze jestlize potrebujete 250W (nebo vyssi) a rychlost 30+ km/h na jizdu V PROVOZU A MEZI AUTY, nemam s tim nejmensi problem a necht je snadne takovy uzitecny dopravni prostredek legalizovat. Ale potom, podobne jako zde citovany legalizovany Specialized, nemuzete na cyklostezky (zvlaste pak smisene, ja vlastne zadnou jinou na me strane Prahy neznam) a na mou oblibenou Ladronku.

Dokonce nemam ani problem s tim, kdyz takovy prostredek bude mit pravo jizdy v "cyklopruzich" (nevim, zdali se to tak jmenuje -- vyhrazene pruhy NA SILNICI s ruznymi piktogramy a druhy car, ve kterych se ztracim jako cyklista i jako ridic, napr. ted je tady clanek, ze to bude v Podoli), protoze na silnici je stejne treba davat zatraceny pozor, nejsou tam chodci a jina verbez, rodic s detmi se takovym pruhum pokud mozno vyhyba.

Ale vy stale piste, ze chcete rychlost jak moped, vykon jako moped, a pritom mit porad STEJNE MOZNOSTI JAKO KOLO (cyklostezky, lesni cesty, metro, ...), ktere je z velke casti predevsim prostredek pro rekreaci a volny cas.

MM 26. 8. 2020, 13:53

"Zatím tu nikdo ani nenakousl vysvětlení, proč auta nejsou též povinně rychlostně omezená, když příkladů překračování ze strany řidičů není málo!" ... a proč by měla být? Příkazky jsou různé, od nějakých 10 km/h až po naše max, tj. 130 km/h, navíc se překvapivě auty jezdí nejen po naší rodné hroudě, ale i v zemích, kde jsou limity jiné. Jak s oblibou říkávám, když si na Rozvadově dám párek a pívo a vzápětí to odpálím "kilopade" do dáli, tak v jednom směru jsem zákona dbalý občan a v druhém pirát a vrah neviňátek. Plus i u nás existuje institut krajní nouze.

Hlavně je to úplně na hlavu padlá diskuze, protože na kole těch 90 můžete švihat mimo obec v pohodě taky, jen na to musíte mít kolo, ruce a koule (já třeba nemám ani jedno:-). Řeč není o max rychlosti kola, ale o max výkonu POMOCNÉHO motorku a max rychlosti, ve které jeho přípomoc končí. A o tom, že pokud ten motorek stávající limity překračuje, tak je to úplně ok a proč ne, jen s tím rozdílem, že už to není ... nemělo by ... bráno za jízdní kolo, ale moped. Toť vše, mopedy jsou fajn.

Realita je prostě taková, že se s tím zastánci e-kol snaží vydupat a mít výhody obojího, jak jízdního kola, tak malé motorky. Na silnici mi to neva, ale na komunikacích, které jsou primárně určeny pro chodce a nemotorová vozidla docela dost.

a-b-c 26. 8. 2020, 14:07

MM:
I na silnici to vadí.
Základem bezpečnosti provozu je jeho předvídatelnost.
Každý člověk má nějak nakoukané vzorce chování a možnosti jiných účastníků provozu. Na základě předpisů a svých zkušeností se pak snaží předvídat budoucí chování druhého účastníka.

Věc co má vzhled kola a její výkon se může měnit od kola po malou motorku se předvídat téměř nedá...

Tonda 26. 8. 2020, 14:31

Zdendo, koukám že z toho máš nějakou fobii, nejhorší smrt je z vyděšení. Jen sem dával příklad z Kalifornie v USA. Normální elektrokola tam mají limit pomoci 32 km/h (20 mph) a mohou na stezky sdílené s chodci a mohou mít plynovou páku. Rychlá elektrokola tam mají limit 45 km/h (28 mph), musí fungovat v režimu asistence a nesmějí na stezky sdílené s chodci, ale mohou na stezky jen pro cyklisty a na cyklistické pruhy na silnici. Mopedy jsou samostatná kategorie a nesmějí ani na stezky jen pro cyklisty, ale mohou do cyklo pruhů na silnici. Všechna elektrokola i ta rychlá mají výkonový limit 750 W, což je asi nejvíc odděluje od mopedů v možnostech akcelerace a rychlosti do kopce. Rychlá elektrokola tam nevyžadují řidičák ani registraci, mopedy ano.

Těch 32 km/h mezi chodci je hodně a tam bych nechal našich 25 km/h. ale ta rychlá elektrokola řešená jako mopedy nejsou úplně šťastně. U nás pokud to jede přes 25 km/h tak je to moped a už nehraje roli jestli to má plyn nebo je to PEDELEC a jestli to má 250 W nebo 4 kW.

Zavedení kategorie rychlých elektrokol s pravidly jako mají tam by určitě bylo ku prospěchu, pravidla co sou tady teď to efektivně zabíjejí, což dokazuje mizivé množství elektrokol tohoto typu na trhu.

Já mám zatím nohy celkem v pořádku, elektrokolo nemám a sem schopen to po stezce mastit 30 km/h i za své, ale pokud bych chtěl něco na dojíždění do práce, kde je přeci jen otrava se zpotit i když je možnost se sprchovat, tak by rychlé elektrokolo bylo super, auto nechci, motorka se nedá vzít do bytu a parkovat ji na ulici bych nechtěl. Třeba k tomu EU časem dospěje.

Zdroje:
https://currentebikes.com/ebike-classes-california/
https://bikesiliconvalley.org/bikeway-design/

MM 26. 8. 2020, 17:07

a-b-c ... vidím kolo, čekám, že se bude chovat jako kolo, a ono se tak chová. Protože v autě je mi celkem jedno, jestli jede 20 nebo 35, i bez toho musím nejdřív zjistit co je ten cyklista zač. Někteří mají rozum, znají předpisy a umí na tom jezdit (a je zcela ok, že někdy docela fofrem a na nějaké klikaté okresce občas z kopce nemám nárok). Jiní zase naopak a moje primární obava je, zda mi to nesloží pod auto. Zda jde jen o kolo, nebo e-kolo mi je tak nějak jedno.

Na našlapaná e-kola jsem ale velmi alergický na nejrůznějších stezkách (o chodnících či pěších zónách vůbec nemluvě), po kterých se pohybuji jako cyklista nebo chodec. Mít nějaká pravidla ... max výkon, v jaké rychlosti přestane pomáhat a podobně ... a přitom v podstatě bez jakékoli možnosti tato kontrolovat (leda by to PČR hodila do auta a odvezla do nějaké zkušebny, což je samozřejmě nesmysl) je prostě klasický český bo,,l, kterého řada e-cyklistů zneužívá a který bude potřeba dřív nebo později řešit. A budou si muset vybrat. Automobilistům se neustále utahují šrouby a tady se na nějaké dodržování pravidel zvysoka kašle.

Zdenek 27. 8. 2020, 00:03

@Tonda

Nejsem na familiarni oslovovani zvykly, zustanu u vykani.

Pokud se tyka pedelec kol (zduraznuji -- pedelec!) v ramci nasi "Tonda-Zdenek" diskuze, nechapu, v cem je spor. A nebo nekdo z nas blbe cte. Vy se odkazujete na Kalifornii (CA) zrejme proto, ze jde o z vaseho pohledu o "pedelec-heaven", ale ja se stavem v CA nemam zadny problem:

- vy pisete: pedelec-kola v CA mohou na cyklopruhy Class II, III (jde o pruhy, ktere jsou SOUCASTI SILNICE), mohou na Class IV (coz jsou oddelene stezky POUZE pro cyklisty, coz v Praze asi neexistuje a tudiz na to nemohu mit nazor). Nemohou na Class I, coz je smiseny provoz, to je v Praze asi naprosta vetsina toho, co (mozna nepresne) oznacuji jako cyklostezka.

- ja pisi: "Dokonce nemam ani problem s tim, kdyz takovy prostredek bude mit pravo jizdy v „cyklopruzich“ (nevim, zdali se to tak jmenuje — vyhrazene pruhy NA SILNICI s ruznymi piktogramy a druhy car, ...." Nebo-li pisi, ze s provozem pedelec-kol na ceske obdobe Class II, III nemam problem.

I ten vyssi vykon zminuji a souhlasim s nim. Nakonec jsem i psal, ze vam preji jednodussi legislativu, a dokonce jsem psal, ze jako SILNICNI (Class II a III) si jednou pedelec-kolo poridim (viz nejaky starsi prispevek). V cem se tedy lisime?

(Mimochodem: cca pred mesicem a predevcirem me na Karlovarske pred Hostivicemi predjel stejny chlapek na nejakem asi samodomo-pedelec-silnicnim kole s motorem v zadnim kole. Ani jsem si neskrtnul, ani na pozdrav jsem nestacil odpovedet, ja jel 30, on musel mit alespon o 15 km/h vic. Nevim, proc by mi mel takovy "cyklista" vadit, na silnici je mi to skutecne uplne jedno. A kdyz uz jsme u tech cyklistu, ktere potkavam: pocet cyklistu, ktere jsem potkal na 20 km ceste do Dejvic: pondeli = 2, utery = 0, streda = 4, skutecne ten cyklisticky potencial nejak nevidim)

Do sporu se muzeme dostat az teprve, kdyz zacnete prosazovat pritomnost pedelec a dalsich e-kol na trasach typu Class I, kde jezdi rekreanti, deti, chodci. Tam si predstavuji dokonce nizsi vykon nez "25 km/h", na zaklade me zkusenosti by uplne stacilo 20 km/h jak v Praze, tak treba v Jizerkach (skutecne preji mile sedesatnici, aby si vyjela na Knajpu, s rychlosti 20 km/h bude do kopce od Kristianova za hvezdu, a zpatky, kdyz ji to bude pripadat pomale, muze si prislapnout a rozbejcit to na vic). A v tom je muj spor s Josukem (a mozna i s vami, nebudu ted cist starsi prispevky) -- ten chce na Class I pustit cokoli, co vypada jako kolo.

Nakonec: priklad CA je pekny, ale jsou zeme, kde maji s cyklistikou vetsi zkusenosti a kde e-kola (a pedelec-kola) cini potize a legislativa se meni -- Nizozemi:

https://www.holland-cycling.com/blog/275-new-laws-for-speed-pedelecs-in-2017

a-b-c 27. 8. 2020, 07:26

MM:
"vidím kolo, čekám, že se bude chovat jako kolo, a ono se tak chová. "
Pokud bude mít e-kolo legálně výkon malé motorky, což vám podle vašeho předchozího příspěvku na silnici nevadí, tak se jako kolo chovat nebude.
A vy pak budete muset od všech kol očekávat chování kola i motorky zároveň protože to nebudete pohledem schopen snadno rozlišit.

Nemám problém s tím aby existovalo něco jako e-babeta. Jen bych byl rád aby takovou věc šlo rozlišit od běžného kola na první pohled.

Zdenek 27. 8. 2020, 11:24

@a-b-c: nebudu vice vstupovat do vasi diskuze s MM, ale protoze jezdim na kole v prazskem provozu kazdy den dovolim si poznamku, ze na silnici je asi jedno, s jakym vozidlem se potkavate, neni tak zasadni na prvni mrknuti rozlisit, jestli je proti vam napr. auto nebo motorka. Proste si musite davat trvale pozor, vy nesmite udelat chybu, z hlediska predvidani chovani ostatnich ucastniku si potom nejvetsi pozor davam na:

- auta vyjizdejici z vedlejsi, to je jasne. Ruce na brzdach, nekdy pribrzdeni je zaklad, nekdy se na kole vyrazne naprimim, abych byl "vetsi" a lepe videt

- jezdim rychle, musim si peclive hlidat velky odstup za autem predemnou. Situace, kdy auta necekane zabrzdi a ja potom brzdim skutecne naplno (zadni kolo ve vzduchu), nastava odhadem jednou za dva tydny. To si potom fakt nadavam, ze jsem si odstup nevytvoril vetsi.

- otevreni dveri, nikdy nejedu podel aut.

Ani v jednom pripade neni zasadni, zdali je to kolo nebo motorka. A mimochodem: z meho pohledu rychlejsiho cyklisty je nejhorsi interakce s cyklisty, ktere predjizdim. Naopak e-mopedista asi pro me nebude potiz, hlavne at me stejne jako auto predjede s bocnim odstupem a at prosim nedela to, ze se potichu priplizi zezadu a potom me pozdravi -- oblibena kratochvile e-mopedistu v kopcich na cyklo-turistickych stezkach.

Tonda 27. 8. 2020, 11:24

Zdenek, ano nedorozumění plyne patrně z používání z výrazu cyklostezka jak pro stezky pro cyklisty tak i pro stezky pro chodce a cyklisty, což mi přijde nevhodné a vede to k zjednodušenému uvažování

Stezka pro chodce a cyklisty = cyklostezka, tedy infra pro cyklisty a tedy cyklista by to měl použít.

Navíc sem měl pocit, že ses ohrazoval i proti výskytu motorizovaných cyklistů mezi nemotorizovanými cyklisty, ale vzhledem k už poněkud grafomanskému rozsahu tvých příspěvků sem možná nečet vše dost pozorně.

A pokud jde o ty obavy o předvídatelnost cyklistů v provozu uživatele a-b-c, tak to by dotyčný měl snad vrátit řidičák. Elektrokola sou u i nás už celkem rozšířená a dost jejich i čiplých a existují i legální rychlá a poznáš je jenom zezadu podle RZ. Proboha vždyť to má pořád motor pod 1 kW, tak možnosti akcelerace (do 25 km/h legální ekolo zrychluje jako to nelegální nebo legálně rychlé) a max rychlosti jsou pořád poněkud omezená, pokud na tohle někdo není schopen reagovat, tak nemá za volantem co dělat.

Tonda 27. 8. 2020, 11:33

Zajímavé, v tom holansdku měly speed pedelecy volnější pravidla a posunuli to směrem k mopedům a to i včetně těch moto přileb nebo speciálních přileb pro speed pedelecy. No uvidíme co a jestli se ti u nás někam posune.

Zdenek 27. 8. 2020, 11:56

@Tonda:

"Navíc sem měl pocit, že ses ohrazoval i proti výskytu motorizovaných cyklistů mezi nemotorizovanými cyklisty, ale vzhledem k už poněkud grafomanskému rozsahu tvých příspěvků sem možná nečet vše dost pozorně."

Poprve za zivot jsem se rozhodl prispet na diskuzi (ve vetsi mire, nez je jeden vykrik), za grafomanii se omlouvam. A zase na par let koncim :-).

Ano, to nadale plati, ale neplati to pro Class II, III, coz je (1) "vyskyt motorizovanych cyklistu mezi nemotorizovanymi" na (2) silnici v nejakych vyhrazenych cyklopruzich. Plati-li (1) i (2), nemam namitek a jsem dokonce pripraven tuto moznost branit.

Howgh!

MM 27. 8. 2020, 12:00

e-babeta existuje, jsem ji někdy na jaře viděl v Globusu asi za 22 litrů:-).

Jinak jak píšu, neberu vám váš názor, ale já to prostě NA SILNICI nepotřebuji, protože jak vidím cyklistu tak si automaticky dávám bacha a sleduji co je zač, protože min v polovině případů se bude chovat jako zcela nevypočitatelný magor a jak pojede rychle je to nejmenší. Rychlost sama o sobě se stejně hrozně přeceňuje a démonizuje a 90% cyklistů s čiplým kolem stejně nemá šanci jet rychleji, než někdo kdo má opravdu najeto. Navíc kde jaký motal má kolo za 30+ a oháknutý je jak Bernal na Tourmaletu.

Je to možná tvrdé, ale bohužel taková je zdejší realita. O to víc si cením těch, kteří na tom kole umí a chovají se slušně.

MM 27. 8. 2020, 12:08

PRO REDAKCI - když kliknu na odkazy k diskuzi na hlavním webu, tak se mi nezobrazí poslední příspěvky. Musím jít nejdřív na článek a pak sjet na konec diskuze. Třeba teď mi to po přechodu z hl. stránky ukázalo jako poslední příspěvek a-b-c odeslaný 27.08.2020 - 07:26. A děje se to docela dlouho, a bylo to tak už před koronou.

Tonda 27. 8. 2020, 12:16

OK, spor tedy máme o ty Class IV, což je de facto naše stezka pro cyklisty, v Praze jich je skutečně minimum, ale něco by se našlo.

Moje představa je, že speed pedelec mezi normálními cyklisty by nemusel být problém stejně jako auta s konstrukční rychlostí 250 km/h mohou do měst i do obytných zón s tím, že musí dodržovat tam nastavené limity. A naopak pokud lidi nejsou hovada tak na silnici, kde se může 90 zároveň může i vozidlo co nevyvine rychlost ani 50.

Problém u nás je, že lidi jakmile nejsou na silnici, ale na stezce smíšené i pouze cyklo, tak prostě ztrácejí ostražitost a vybočují bez rozhlédnutí, motají se a pak je samozřejmě problém na světě.

a-b-c 28. 8. 2020, 15:15

Tonda:
Moje reakce se vztahovala k tomuto:
MM "Realita je prostě taková, že se s tím zastánci e-kol snaží vydupat a mít výhody obojího, jak jízdního kola, tak malé motorky. Na silnici mi to neva, "
Za hlavní výhodu malé motorky považuju výkon. A k výkonu malé motorky se vztahovala moje reakce.

Téhle věci totiž výrobce taky říká e-kolo.
Swind EB-01 (nejde odkaz - stačí vyhledat na googlu)
Opravdu budete čekat od něčeho co bude zepředu vypadat jako nějaké DH celopéro čekat 15kW a odpovídající dynamiku?

U běžných výkonů to vidím jako MM:
"vidím kolo, čekám, že se bude chovat jako kolo, a ono se tak chová"
Cca 1000W na startu (250W je nominální výkon, špičky jdou k 700W) i od dědy na na městském kole je sice nečekané ale nic zásadního. Stále je to v mezích toho co cyklista běžně dokáže.
Problém vidím až u výkonů z kategorie malých motorek...

MM 28. 8. 2020, 15:45

a-b-c ... u mne je to dáno asi mojí vrozenou skromností:-), kdy rychlá jízda je u cyklistů to, co mne u nich nejméně trápí. Na rozdíl od absence osvětlení, nedávání přednosti zprava, jízdu vedle sebe a ne za sebou, křižování přes půl pruhu (bo na to prostě nemá, tedy přeloženo neví na co má přesmykač a přehazovačku a jede na to, co mu tam zrovna náhodou spadlo a nemá na to, aby na to jel rovně) a zlatý pražský hřeb v podobě kreativního a dynamického jízdního stylu chodník-přechod-vozovka.

Ještě jednou, potkávám cyklisty, kteří jedou dobře a slušně (a jsem za ně rád), takže fakt netvrdím, že výše popsaným způsobem jezdí všichni. Ale min polovina ano.

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat
Postřehy z Bernu 
Dopisy čtenářů, Inspirace z Evropy,

Postřehy z Bernu 

10. července. 2020, 1min. čtení2
Dopisy čtenářů,

Když řídí autopilot

13. prosince. 2019, 1min. čtení25