Rekola míří do Bratislavy

Publikováno: 26. srpna. 2020, 3 min. čtení
Aktualizováno: 13. listopadu. 2021
Publikováno: 26. srpna. 2020, 3 min. čtení
Aktualizováno: 13. listopadu. 2021

Český bikesharing Rekola v půlce září vstoupí do slovenské metropole a bude tak svá růžová kola provozovat už v sedmi městech. O expanzi do Bratislavy informovala slovenská pobočka karty Multisport, jejíž nositelé budou mít výpůjčku rekol zdarma. Firma Rekola s.r.o., ve slovenském rejstříku registrovaná od roku 2018, zde nasadí stovky svých nejnovějších kol s košíkem a přehazovačkou. Jedna jízda má vyjít na 1 €, čtyři jízdy na 2 €. Stejně jako v Česku zde bude fungovat předplatné.

Druhý hráč ve městě

Rekola nebudou v Bratislavě samy, od roku 2018 zde působí bikesharing Slovnaft BAjk. Ten je provozován městem ve spolupráci s rafinérsko-petrochemickou společností Slovnaft. Funguje na bázi dokovacích stanic, kterých je přibližně 100 a pohybuje se mezi nimi asi 850 kol. Podobně jako Praha i Bratislava plánuje propojení bikesharingu s integrovaným systémem veřejné dopravy IDS Bratislavského kraja.

Kde všude růžová kola jezdí?

V Česku fungují Rekola v současnosti v Praze (1000), Brně (300), Českých Budějovicích (220), Olomouci (110), Frýdku-Místku (110) a Ostravě (30) (v závorce je uvedený počet kol v jednotlivých městech). V Ostravě od letošního léta běží testovací provoz s třiceti sportovními koly a několika stanicemi. Oproti minulému roku ubylo pět měst, jmenovitě Mladá Boleslav, Liberec, Písek, Teplice a Kladno.

Od roku 2018 brázdila Rekola také ulice finského sedmdesáti tisícového města Vaasa. Tam firma nyní pomalu končí a flotila 60 kol se tak zřejmě přesouvá zpět do střední Evropy.

Nextbike jako konkurent

Ve všech městech kromě Písku (kde šlo o testovací režim) Rekola skončila kvůli německému Nextbiku. Ten v těchto městech (a několika dalších) vyhrál veřejné zakázky. Nextbike je tak velkým konkurentem tuzemských Rekol. Letos provozuje cca 3700 svých modrých kol už ve čtrnácti českých městech – nedotovaně ale pouze v Praze a Brně.

Martin Šnobr
Student architektury a urbanismu se zájmem o udržitelnou dopravu a zlepšování míst kolem sebe. Členem redakce od roku 2018.

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat